Tři muži ve člunu (o psu nemluvě)
Rozmarný příběh tří přátel, kteří se vypraví společně na několikadenní dovolenou po řece Temži, patří ke klasickým dílům světové humoristické literatury. Vyprávění je pestrou směsicí příhod a událostí, které je po dobu této svérázné výpravy potkávají na palubě jejich člunu i v pobřežních hospůdkách. Autor používá klidný, suchý humor, s jehož pomocí odhaluje lidské slabosti, návyky a zlozvyky a velebí přátelskou solidaritu a touhu po dobrodružství.... celý text
Originální název: Three Men in a Boat (To Say Nothing of the Dog), 1889
Komentáře knihy Tři muži ve člunu (o psu nemluvě)
Tohle se mi fakt líbilo. Mě blízký humor, i když občas přece jen omšelý, tu je koncentrován poměrně vydatně a nelze se minimálně nad příhody Jeroma neusmát. Útlá kniha, která potěší na duši.
Asi tady budu za černou ovci, ale já jsem se u tohoto románu nesmál. Nepřišlo mi to vtipné, což u humoristického románu pokládám za vadu podstatnou....
Moc se tento díl líbil bylo v něm hodně suchého anglického humoru docela jsem se nasmál
Pokud bych si proto mohl vybrat knihu, v jejímž světě bych rád žil, tak by to byli Tři muži ve člunu. Při čtení se pokaždé směju nahlas a tečou mi slzy. Rozpadající se vydání z roku 1975 od Odeonu se v naší rodině dědí. Toto vydání také vřele všem doporučuji, protože se překladatelé ještě nebáli černého humoru.
Co knihu činí v žánru humoristických knih jedinečnou jsou její laskavost a nadhled. Kniha mi tak umožňuje smířit se s tím, že se někdy chovám jako Harris, jindy jako George a občas jako Jerome. Také ale jsou pro mne Tři muži ve člunu pokaždé inspirující svým přístupem k vyprávění. Jerome mne tak ponouká, abych se stal milejším, laskavějším a vlídnějším člověkem. A podle autora je k tomu ideální zelený čaj.
Tři muži ve člunu jsou tak pro mne inteligentní, čtivou a vtipnou kapesní biblí humanismu.
K tomuhle jsem musela dozrát - ještě před pár lety mi nejen Tři muži, ale kompletní Jerome připadal trapný až nejapný. V posledních letech ho naopak hltám - a nemyslím, že by byla možná dobrá filmová verze: ten humor je tak výsostně literární, že ho nelze beze zbytku převést do jiné umělecké řeči. A díky bohu za to. Mrtvých smíchy přibývá...
Tento typ suchého britského humoru je mi velmi vlastní a knihu pravidelně a opakovaně ji čtu, protože se těším, jak se u ní zase s chutí zachechtám. Kniha by si možná zasloužila zfilmovanou podobu, ale lepší, než ty dva trapné pokusy, co už byly natočeny.
Toto bolo úplne úžasné. Dostala som typ na túto knihu, siahla som najskôr po audioknihe a bol to skvelý zážitok. Nahovorené bravúrne, užila som si každý príbeh a taaak skvelo som sa zasmiala. Môžem len a len odporučiť. :-)
A keďže sa mi audio verzia veľmi páčila, tak som si zadovážila aj papierovú knihu, kde je rovno prvý aj druhý diel.
Totální překvapení v tom nejlepším slova smyslu. Smála jsem se nahlas. Nadhled, ironie, historky, suchý britský humor. Boží.
Odpočinková klasika plná suchého anglického humoru. Občas jsem se zasmála, ale očekávala jsem víc.
Tuhle nádhernou knížku jsem četl již jako žák základní školy. Dodnes si pamatuji, jak se učitelka fyziky, která nám chtěla vysvětlit cosi s lany (provazy), ptala, kdo tuto knihu četl. Byl jsem jediný. Od té doby jsem ji četl mnohokrát. Je to rozhodně zdaleka nejpovedenější kniha od Jeroma Klapky Jeroma. Ty další, které napsal, se s tímto dílem nedají vůbec srovnávat. V téhle knize není jediné slovo navíc. Nádherný anglický humor ve své nejpůvodnější kráse. Harris, George, Jerome a Monmorency, nezapomenutelní hrdinové od řeky Temže.
Některé příběhy byly zajímavé a pobavily mě, ale vzhledem k vysokému hodnocení knihy jsem očekávala víc.
Přečteno ze zvědavosti na klasiku... Občas moment k pousmání, pokud máte rádi suchý anglický humor, ale jinak pro mne Tři muži ve člunu nezestárli dobře, moc nevím, proč bych měl někomu doporučovat cestopis po místech a hospodách, které už jistě vypadají jinak.
Příběh tří mužů na člunu - jak své jméno vypovídá - nemůže dopadnout jinak než že se cestou potácí s různými lidmi, zábavnými zážitky (kolikrát i hloupých), různými nezmary a hlavně se spoustou zábavy.
Vše (za mě) psáno velmi čitelnou formou i na dnešní dobu!
Pokud máte rádi cestopisy a špetku humoru, tak si tuhle knih naprosto zamilujete!
Tohle byla má jakási první zkušenost s cestopisy a proto této knize dávám takové "průměrné" hodnocení, ale rozhodně se k ní v budoucnu vrátím! :)
Vrátila jsem se ke knize po mnoha letech, těšila jsem se na skvělou zábavu, ale nakonec jsem docela zklamaná. I když jsem se několikrát od srdce zasmála, většina "vtipných" historek mi vůbec vtipná nepřišla. Nevím, proč se mi knížka kdysi tak moc líbila, ale četla jsem už mnohem nudnější knihy a tahle je aspoň útlá.
Celkem milá britská klasika. Tři staří přátelé si vyrazí na dobrodružný výlet a čtenář si počte o spoustě zážitků, vzpomínek, myšlenkových pochodů, ale i anglických reálií ze současnosti i minulosti. Místy je to břitce vtipné, častěji však spíš zdlouhavé nudnými popisy. Dynamika mezi přáteli (a psem) je zábavná. Osobně bych ocenila více příběhu oproti filozofování a popisování. Ráda jsem se s touto záležitostí seznámila, ale už se k ní neplánuji vracet.
Poslouchala jsem na audiotéce. V půlce jsem odložila, nebavila mě. “Vtipné historky jsou spíš pro starší generaci. Nic pro mne.
Z toho mála co jsem četl mi z české literatury připadá podobná kombinace Šmídových vodních knížek a Jirotkova Saturnina, ostatně v obou knížkách se cestuje po vodě :) Kdo ví, možná si z JKJ brali inspiraci. Je neuvěřitelné, jak je některý humor srozumitelný i po tolika letech od napsání knihy.
Čtenáři před vámi navštívili ještě tyto knihy:
Jerome Klapka Jerome také napsal(a)
| 2007 | Tři muži ve člunu (o psu nemluvě) |
| 1998 | Tři muži ve člunu a na toulkách |
| 1982 | Malvína z Bretaně |
| 2010 | Tři muži na toulkách |
| 2000 | Lenochovy myšlenky |

82 %
65 %
Tři muži ve člunu (o psu nemluvě)
Celkově hodnotím knihu kladně, místy jsem se fakt bavila. Ale pak také byly pasáže, které mi přišly vyloženě nudné. Druhý díl Tři muži na toulkách je za mě o něco lepší, protože se v něm nudné pasaže nevyskytují.