Enxinka Enxinka komentáře u knih

☰ menu

Ginny Napořád Ginny Napořád Benjamin Ludwig

Jednim dechem prectena. Neuveritelne vtahujici, krasny a zaroven smutny pribeh. Vypraveni ocima autisticke holcicky s nesmirne krasnou dusi, kterou okoli nechape, ackoliv se ji vsichni snazili pomoct.

24.07.2023 5 z 5


Bílá Voda Bílá Voda Kateřina Tučková

Skvely roman. Skvele tema. Nedovedu si predstavit to mnozstvi pramenu a zdroju, kterymi se autorka musela probrat, aby mohla takto verohodne podat pribehy perzekuovanych reholnic. I ja se teda musim pridat do rady, ktera dokumentarnost vita. Celemu pribehu dodava neobvyklost, originalitu a urcitym udalostem vetsi dramaticnost ci stavnatost.

16.06.2023 5 z 5


Z kostí a inkoustu Z kostí a inkoustu Rachel Caine (p)

Velka knihovna me bezesporu nadchla. Pribeh se cte raz dva, hlavni postavy jsou sympaticke a s kazdou strankou jsem se trepala na dalsi zvrat. Sedlo mi to!

03.06.2023 5 z 5


Patrioti Patrioti Pascal Engman

Ctive. Zajimave zvraty, obcas. Pribehova linka na me pusobi prekombinovane. Rychly konec, bohuzel i pomerne citelny. Tipovala bych, ze autor zamyslel pusobivejsi dopad.

11.05.2023 3 z 5


Život ve dvou Život ve dvou Nicholas Sparks

Skvely pribeh, Sparks me vzdy prekvapi. Moc se mi libilo, ze pribeh vypravel muz. Prestoze ma roman mnoho dejovych linek, nemela jsem vubec pocit, ze bych se v necem ztracela.

01.05.2023 5 z 5


Poslední hřebík Poslední hřebík Stefan Ahnhem

Uchvatne zakonceni serie. Vubec necitim zadne zklamani. Dej byl svizny, napinavy a vskutku musim uznat, ze i originalni. Doporucuji!

21.01.2023 5 z 5


Chlapec, který rozdával sny Chlapec, který rozdával sny Luca Di Fulvio

Uprimne.. necekala jsem takove misty drsne vypraveni. Romanticka zapletka byla originalni a pribeh me bavil.

21.01.2023


Životice: Obraz (po)zapomenuté tragédie Životice: Obraz (po)zapomenuté tragédie Karin Lednická

Skutecna tragedie popsana vecne a jasne, bez romanovych prikras, ktere by udalosti v Zivoticich jedine “zjemnily”.
Je az mrazive, jakou moci a jakymi silami byli chladnokravne obeti zavrazdeny. Proste.. proc??
“Tesim” se na navstevu Pamatniku v Havirove. Velkou uctu chovam ke vsem, kteri se neboji v podobnych tematech patrat a udrzovat je tak zive pro dalsi generace.

21.05.2022 5 z 5


Vyhnání Gerty Schnirch Vyhnání Gerty Schnirch Kateřina Tučková

Skvele podane pribehy predevsim obycejnych zen, ktere se staly nevinnymi obetmi povalecneho vztekleho vyporadani. Vetsinou jsou odsuny Nemcu zname spise z okoli Sudet, takze za zobrazeni jinych promeru a jineho prostredi jsem rada. I kdyz co si budem, to utrpeni na obou stranach pro vsechny skupiny lidi se zda byt neruzne.
Svym zpusobem mi z toho beha mraz po zadech, protoze se nedovedu ubranit myslenkam, ze si historii v blizkem horizontu zopakujeme, ac s jinym rozdelenim narodnosti. Lidstvo si ponauceni z historie nebere.

14.05.2022 5 z 5


Deník sráče Deník sráče neznámý - neuveden

Nejak porad nevim, co jsem to cetla a proc jsem to cetla :D nicmene beru to jako pomerne vtipnou oddychovku.

14.05.2022


Převorství u pomerančovníku Převorství u pomerančovníku Samantha Shannon

Uzasna kniha, jak uz svym vzhledem, tak samotnymi strevy. Opravdu jsem uz dlouho nemarazila na tak chytlavy a originalni pribeh, ktery me myslenky neustale zamestnaval a udrzoval v pozoru.

07.05.2022 5 z 5


Nikdynoc Nikdynoc Jay Kristoff

Asi se celkem ztotoznim s vetsinou komentujicich - Prvni polovina hrozne tahla a evokovala ve me nechut me cteni, druha dostala super naboj a naopak jsem se nemohla odtrhnout. Nektere pasaze k sobe skoro jakoby nepasovaly, prisly mi psane uplne jinym stylem. Poznamky pod carou obcas zbytecne pod carou. Ve vysledku se mi knizka libila, tak jeste zvazim pokracovani. Mozna je jen na case se posunout zanrove jinam.

11.01.2022 3 z 5


Pekařova dcera Pekařova dcera Sarah McCoy

Popravdě jsem od příběhu moc nečekala, ale ve finále se mi moc líbil.

14.08.2021 5 z 5


Rudá královna Rudá královna Victoria Aveyard

Zadny extra skvost, pribeh se cetl dobre. Celkove se mi to i libilo, pokud teda nad dejem nebudu do hloubky dumat. Dalsi dily asi vynecham.

31.07.2021 3 z 5


Je-li toto člověk Je-li toto člověk Primo Levi

Svedectvi sepsana kratce po skonceni valky a jejich hruz, bez jakychkoliv romanovych prvku jsou ta nejsyrovejsi, co se k dalsim generacim mohou dostat. At uz byla vecnost vypraveni zamerem ci nikoliv, muze to byt jedna z nejcennejsich vypovedi o zivote v koncentracnim tabore - paklize se da takovemu prezivani rikat zivot.

04.07.2021 5 z 5


Eugenie: Příběh české hoteliérky Eugenie: Příběh české hoteliérky Jana Poncarová

Obecne mam rada pribehy z valky ci mezivalecneho obdobi, ale na Eugenii mi neco nesedelo. Pribeh nema zadny poradny zvrat, zadna zapletka - coz bych od romanoveho zpracovani ocekavala. Nepochybuji, ze tato zena oplyvala velice silnou osobnosti. Dospivani po prvni valce, kdy smer dalsiho zivota urcovali rodice, si dnes sotva dovedeme predstavit, stejne tak mnoho dalsich veci, kdy velkym spolecenskym meritkem bylo “co na to reknou ostatni” (jasne, to funguje i ted, ale spousta lidi se od tohoto dovede odprostit).

15.04.2021 3 z 5


Čtyři dohody Čtyři dohody Don Miguel Ruiz (p)

Neuveritelne krasna a jednoduse popsana cesta do principu lidskeho mysleni a zdrave sebelasky. Nemusi oslovit vsechny, osobne kdybych knihu cetla pred 5 lety, odlozim ji a budu jen kroutit hlavou. Domnivam se, ze kazdy z nas se drive ci pozdeji dostane do bodu, kdy mu cervicek v hlave zacne nahlodavat, zda je nas zivot a jeho tempo udavane kymkoliv okolo nas (bez moznosti nasi volby) skutecne tak uspokojivy, jak se mnohdy snazime sami sobe namluvit. A verim, ze presne v ten moment si clovek najde cestu k moudrosti starych Tolteku, kterou nelze poprit.

23.03.2021 5 z 5


999: Příběh žen z prvního transportu do Osvětimi 999: Příběh žen z prvního transportu do Osvětimi Heather Dune Macadam

Nemam slov. Recnicke otazky nutne evokujici zamysleni a vztazeni na sve blizke. Protkano fakty, zachovani dokumenatrniho stylu i v momentech, kdy se autorka pustila do hypotez. Asi nikdy me neprestane svym zpusobem “fascinovat” neuveritelna cistota myslenek deportovanych, kdy i ve chvilich, ze kterych muselo byt jasne, ze je to spatne, dokazali myslet pozitivne, doufat v lepsi dny, chovat se pokorne.. ac v ramci moznosti. Nikdo si to nedovedeme prestavit, jake to muselo nejen pro mlada devcata byt (a to kdyz si vezmu, ze zivotni podminky dneska jsou mnohem komfortnejsi nez byvaly ve 30.-40. letech).
Navic je super, ze jsou nacrtnuty i osudy clenu rodin, kteri zustali doma. Rozhodne doporucuji precist kazde zene, kazdemu muzi, v jakemkoliv veku!

17.11.2020 5 z 5


Alžběta a Nina: Tajemství mojí babičky Alžběta a Nina: Tajemství mojí babičky Jana Poncarová

Mam ponekud rozporuplne pocity - kniha se mi cetla dobre, pribeh Alzbety je nepochybne silny a libil se mi zpusob odkryvani jejich tajemstvi, nicmene postava Niny byla takova hodne utapnuta. Mozna mi u ni schazi trochu vic popisu ohledne detstvi. Vztah s matkou byl jen lehce natuknut, proc se nevidala s babickou taktez.. jak se vratila zpatky ke vztahu s Alzbetou? Teta Helena byla zminena jen parkrat, u te mi take chybi trochu vice popisu.. Misty mam pocit, ze se autorka chytla nejake myslenky, ale v procesu ji zase opustila a vrhla se jinym smerem.

17.11.2020 3 z 5


Podbrdské ženy Podbrdské ženy Jana Poncarová

Knížka se mi líbila i přes některé zdlouhavé pasáže. Hezky popsané myšlenkové pochody a běžný život žen tak, jak my si dnes už nedovedeme představit. 100% podřízenost svému muži, potlačování deprese, tutlané zdravotní problémy..
I když se sílícími touhami po zpomalení životního stylu a vracení se ke kořenům se třeba někdy do takových chaloupek v krajině vrátíme.. :) možná je trochu škoda, že autorka více nepracovala s pověstí o brdské vlčici. Konec byl za mě už moc překombinovaný.

01.11.2020 3 z 5