Čtyři dohody

Don Miguel Ruiz (p)

Ilustrovaná kniha. Vychází k 15. výročí prvního vydání. Ve Čtyřech dohodách odhaluje Don Miguel Ruiz zdroj omezujících názorů, které nás připravují o radost a vedou ke zbytečnému utrpení. Čtyři dohody, založené na staré toltécké moudrosti, nabízejí silný kód chování, který dokáže rychle proměnit náš život v nový prožitek svobody, opravdového štěstí a lásky. Ruiz shrnuje v duchu Castanedy základní toltéckou moudrost a vyjadřuje jasně a čistě, co pro muže a ženy znamená žít jako mírumilovní válečníci v moderním světě. V toltécké tradici vede naguál člověka k osobní svobodě. Don Miguel Ruiz je naguál z rodu Rytířů orla a věnuje se předávání svých znalostí učení starých Toltéků.... celý text

Duchovní literatura New Age
Vydáno: 2012 , Pragma
Originální název: The Four Agreements: A Practical Guide to Personal Freedom (A Toltec Wisdom Book), 1997

Komentáře knihy Čtyři dohody

efka.saf
23.02.2026

Já vlastně vůbec nevím, jak knihu ohodnotit. Bavila mě? Ani moc ne. Předala mi své moudro? No, snaha byla, ale nějak zatím nepozoruji, že by se můj život otočil směrem, jímž se dle knihy mám vydat. Spousta informací se opakovala pořád dokola a podstata věci se topila v omáčce a balastu. Co se týče samotných 4 dohod, vlastně nebyly vůbec špatné, ale nějak nevěřím, že někdo dle nich dokáže opravdu striktně žít. Ale asi nejde o to změnit ze dne na den celý život, i malé krůčky se počítají a 4 dohody mohou tvořit nějaké první stupínky ke změně a životnímu štěstí a spokojenosti. Bohužel pro mě, já už si je po 3 týdnech od přečtení ani nedokážu vybavit.

VNI
16.02.2026
VNI

není dobré číst knihu o temných přístupech

kslunicko
01.02.2026

Je to asi taková klasika seberozvojových knih a kdo s nimi začíná je tohle vlastně ideální jako první knížka. Najdete si tam něco, co dokážete aplikovat i na nějakou vlastní životní zkušenost nebo čím si zrovna procházíte.

Beatnice
17.11.2025

Rozhodně si při čtení najdete nějaké to moudro, které sedí i na váš život, nebo vás nějak výrazněji osloví a donutí se nad ním zamyslet. Ale že by mě samotná kniha nějak výrazně nadchla, to se říct nedá. Osobně mě víc oslovil Siddhártha než tohle.

Afro-dite
03.11.2025

Jedna z nejužitečnějších knih pro život. Don Miguel Ruiz v ní srozumitelně a laskavě ukazuje, jak žít svobodněji, s větším klidem a porozuměním sobě i ostatním. Čtyři jednoduché zásady dokážou zásadně proměnit náš pohled na svět i vlastní chování. Není to čtení na jeden večer, ale průvodce, ke kterému se člověk rád vrací – pokaždé o něco moudřejší.

Clea3112
05.10.2025

S knihou jsem se seznámila v době jejího největšího boomu ve zpopularizovaném podání Jaroslava Duška. Po letech jsem se vrátila i k papírovému originálu. Pro lidi, kteří se začínají zajímat o osobní rozvoj, určitě podnětný impuls. Trochu mi vadilo cyklické opakování stejných myšlenech v různých variacích, ale opakování coby Matka moudrosti má být zřejmě zárukou vštípení hlavních poslání.

AliCavo
12.09.2025

V pohodě inspirativní kniha o osvobození. Nejvíc mě paradoxně zaujalo, až posledních 20 stran o iniciaci smrti a nebe na zemi. 2 modlitby na konec jako bonus taky super.

HanaKol
09.09.2025

Nikdy jsem moc nepochopila, proč jsou někteří čtenáři touto knihou tak fascinováni. Trochu mi to připomíná zjednodušené Desatero Božích přikázání. Ale nevšimla jsem si, že by si z Desatera tolik lidí sedalo na zadek.

hanka_reading
09.09.2025

Myslím, že každý alespoň někdy slyšel, že existují tzv. čtyři dohody. Přesto mi nedá je připomenout:

Nehřešte slovem
Neberte si nic osobně
Nevytvářejte si žádné domněnky
Vždy dělejte vše, jak nejlépe dovedete

Já osobně s těmito dohodami souzním a věřím, že na nich něco je a že nám dokáží zjednodušit život. Proto mi tato kniha přijde nadčasová a platná v každé době a proto se k ní ráda čas od času vrátím.

Tentokrát jsem zvolila e-knihu v aplikaci Bookport, ale mám ji samozřejmě i tištěnou. Doporučuji také divadelní představení v podání Jaroslava Duška.

Pro čtení dohod si vždycky říkám, jak jsou vlastně jednoduché. Kdo nad nimi alespoň trochu přemýšlel, ví, že realizace je někdy tvrdý oříšek. Ale na druhou stranu je to výzva.

morte
07.09.2025

Cekal jsem, ze kniha bude esotericka. Ale necekal jsem, ze bude tak spatne napsana. Autor na 170 stranách jinými slovy jen neustále dokola opisuje to, co jsem si uz precetl na zadní strane prebalu.
Kvalitni esoterickou knihu si predstavuji tak, ze se dobre cte, je prolozena spoustou uveritelnych pribehu, kdy cloveka tzv. osvitilo, a po jejim docteni si reknu "hmm, neco na tom mozna bude". Ne nadarmo i veda potvrdila, ze svuj zivot do velke miry utvarime kvalitou svych myslenek.
Ctyri dohody jsou vsak velmi spatna, repetitivni a nudne napsana esotericka kniha. Ztrata casu. Nechapu ten celosvetovy vehlas.

BlackTom
04.09.2025

Problém podobných kníh spočíva vo fakte, že ich autori nemajú literárne skúsenosti.

Don Miguel Ruiz, narozdiel od iných (predovšetkým Mních, ktorý predal svoje Ferrari) vládne slovom, ktoré je ľahko dostupné veľkej skupine čitateľov. Stále sa nemôže porovnávať trebárs s Oshom, no je tu vidieť určité paralely.

Druhý problém nastáva s tým, že cesta do Pekla je dláždená dobrými úmyslami a že ktorýkoľvek sebestredný blbec (nebudem menovať; všetci vieme) s nimi môže po prečítaní narábať po svojom. Konkrétne ten jeden jedinec sa opiera o z kontextu vytrhnutú myšlienku o rakovine, ktorá tu skutočne odoznie.

Tretím problémom je problém osobný a z neho vyplývajúci záväzok žiť podľa Štyroch dohôd.
Čo sa týka mňa samotného, ostatnými Dohodami som žil už dávno (koniec koncov, najlepšie filozofie nám hovoria len to, čo už dávno vieme), kameňom úrazu je preto Prvá dohoda. Tú, ostatne, aj sám Ruiz považuje za najťažšiu.
Našťastie, zlyhanie sa neberie fatálne a mne sa skutočne darí postupne napĺňať aj to základné posolstvo a hlavnú osu všetkých Dohôd.

Knihu odporúčam, hoci moje hodnotenie je prísne subjektívne a chápem, že myšlienky v nej nebudú mať na každého rovnaký účinok.
Rád sa k nej po čase znovu vrátim.

Janka7
24.08.2025

Tuhle knihu mám opravdu moc ráda. Je jednoduchá, přitom hluboká a dává jasné nástroje, jak žít lépe a svobodněji. Principy, které popisuje, dávají smysl a pomáhají lépe chápat sebe i okolní svět. Čtu ji s chutí a často se k ní vracím, protože mě inspiruje a uklidňuje zároveň.

Calinda
15.08.2025

Za mě plný počet - jasné, stručné, smysluplný "návod" pro všechny, kdo na sobě chtějí pracovat, reflektovat své chování, nechtějí ubližovat ostatním ani sobě. Zbavit se nálepek, které jim dali jiní. Samotné uvedení do praxe určitě jednoduché nebude, to snad ani nikdo nečeká, kouzelným tlačítkem nedisponujeme. Knihu určitě doporučuji.

daExcavator
13.08.2025

Kdyby se všichni lidé řídili touto knihou, lidstvo by se k druhu homo sapiens asi ani nedostalo

xhlam006
24.07.2025

Kvůli komentáři k této knize jsem si založil účet. Ta kniha má za cíl předat pár moudrých myšlenek o mezilidských vztazích. Ale možná právě proto aby jí porozuměl každý se vydala cestou simplifikace a bagatelizace celé problematiky a postoje k životu v daných oblastech a tím vytvořila živnou půdu pro toxické myšlenky. Spoustu lidí si v ní najde to své a když to špatně uchopí, bude to problém pro ně i pro jejich okolí. Proto hodnotím velmi negativně i když řeč knihy a několik myšlenek je zde opravdu pěkných.

ellypusik
03.07.2025

Knížka je vhodná pro ty, kteří se o seberozvoj začínají zajímat i když určitě předá několik myšlenek i pokročilejším- Čtyři dohody jsou napsané velmi smysluplným jazykem a nabízí podporu, jak realizovat teoretické kroky. S některými myšlenkami jsem se neztotožnila, ale na některé naopak nezapomenu a pokusím se je zužitkovat v každodenním životě. S hlavní myšlenkou souhlasím a podepíšu se pod to - žít s láskou v srdci k sobě i k ostatním, nezahlcovat se záští a minulostí! :)

Princezna22
04.05.2025

Jednoduché, přímé a přitom hluboké. Ne každá myšlenka mi sedla na sto procent, ale spousta věcí ve mně zůstala a občas se k nim vracím. Líbí se mi, že to není složité filozofování, ale srozumitelné rady, které dávají smysl v každodenním životě. Krátká kniha, ale může toho v tobě hodně otevřít. Čtyři hvězdy za sílu v jednoduchosti.

Jane2016
13.04.2025

Před pár dny jsem přemýšlela nad touto knihou. Četla jsem ji v minulosti a tehdy mi absolutně přirostla k srdci. A když jsem nad ní uvažovala před pár týdny, došlo mi, že si nepamatuji všechny 4 dohody! To bylo skandální zjištění a rozhodla jsem se, že se do knihy musím pustit znovu.

Kniha je skvost. Pokud se nějak zajímáte o osobní rozvoj, tahle kniha by pro Vás měla být svatý grál. Doporučuji všemi deseti! Já vím, že jsem ji ani tentokrát nečetla naposledy.

Neskutečně skvělé čtení.

Instantniadam
04.03.2025

Překvapivě méně ezoterické než jsem čekal. Dohody dávají smysl, působí jednoduše, ale zároveň je velmi těžké je dodržovat.

vmatusko
10.02.2025 audiokniha

Čo k tejto knihe? Počúval som ako audio knihu - môžem odporučiť.
Kniha hovorí o láske - o láske k sebe, k druhým...
Po vypočutí som nad tým uvažoval čo napísať. Myslím si že keby som naplno žil svoju katolícku vieru - po takejto knihe by som nikdy nemusel siahnuť.
4 dohody predstavujú konkrétne: Nehrešiť slovom, Nebrať si nič osobne, Nevytvárať si žiadne domnienky, Vždy robiť veci najlepšie ako vieme.
Okrem toho človek ma v sebe veľa zlých dohôd, ktoré by mal odbúrať - krivia nám pohľad nielen na bližného ale aj na seba.
Z tejto knihy sa dá vybrať veľa dobrých vecí, s ktorými treba ale ďalej pracovať vo svojom živote.

Čtenáři před vámi navštívili ještě tyto knihy:

Zavřít

Vypněte si reklamy na Databázi