Elulilinka1 Elulilinka1 komentáře u knih

☰ menu

Vražda v Orient expresu Vražda v Orient expresu Agatha Christie

Pro mě první a rozhodně ne poslední dílo od královny zločinu. Samozřejmě jsem si myslela, jak tu vraždu levou zadní vyřeším. No nevyřešila. A ten konec mě dostal. Christie je bohyně.

09.12.2023


Proměna Proměna Franz Kafka

Nejdříve jsem k novele přistupovala poněkud přímočaře - šlo mi jen o děj, který mi vlastně přišel nudný, ale taky nějakým způsobem divně zvrácený. Pak jsem si na pozadí textu začala všímat jistých spojitostí se samotným autorem a už mi to jako taková blbost nepřišlo. Ovšem po jazykové i obsahové stránce za mě ve výsledku průměr. Do maturitního seznamu si knížku, ačkoli velice krátkou, spíš nezařadím.

27.02.2023 3 z 5


Nevěsty bez ženichů Nevěsty bez ženichů Adele Parks

Od této autorky jsem nejdříve četla "Jestli odejdeš..." a proto jsem už měla srovnání. A za mě byl tenhle román zkrátka o něco slabší. Poválečná doba i zajímavé psychologické důsledky konfliktu, které si ne všichni dokážou uvědomit, poskytly skvělé pozadí pro děj. Ale co se týče postav - a jak tu už tu také někteří psali - více bych ocenila, kdyby se román soustředil třeba na Beatrice, nebo věnoval všem ženám stejně prostoru. Místy mi také přišel až zbytečně zdlouhavý..

18.02.2023 4 z 5


Edison Edison Vítězslav Nezval

Jako takhle - kdybych si občas nedohledala význam slov nebo nemrkla na internet, asi bych se v tom z větší části ztrácela. Ale nakonec jsem si k tomu tak nějak cestu našla. Zajímavé slovní obraty. Vlastně mě to docela bavilo.

02.02.2023 4 z 5


Můj tučňák Můj tučňák Vítězslav Nezval

Když jsem knížku letmo otevřela v knihovně, zajal mě úryvek z cyklu "Snídaně v trávě" - zde nazvaný jako "Drobty ze snídaně v trávě". A po přečtení ostatních úryvků musím říct, že tento se stejně řadí k nejlepším. Alespoň v mých očích.
Výběr jako takový nabízí čtenáři zajímavý vhled do Nezvalova raného díla (1920-1935). Doporučuju.

02.02.2023 4 z 5


Co vás v dějáku nenaučili Co vás v dějáku nenaučili Markéta Lukášková

"Nejsem historička ani pedagožka. Jsem vypravěčka a glosátorka. Snažím se o popularizaci těžké disciplíny, jakou dějiny bezpochyby jsou." - A přesně to se Markét skvěle podařilo! Kdo zná díky podcastu "Příběh, který se opravdu stal" (ze kterého kniha vychází) formu jejího mluveného projevu, nebude překvapen a skvěle mu to sedne. V různých částech dokonce vystopujete, z jakých epizod podcastu vycházela, což mi přišlo naprosto super. Ale samozřejmě knížka nabízí mnohem víc a trošku uhlazenější formou.
Jednotlivé kapitoly a témata v nich byly geniálně seskládané a celkově utvořily docela přesný obrázek o dané době. Autorka zabrousila do všech možných zákoutí života za socialismu a mně se to fakt moc líbilo.
Jediné, co bych tak možná vytkla je vazba, která mi přišla dost "těžkopádná" a knížku jsem raději otvírala maximálně pod úhlem 90 stupňů, ať se mi úplně nezničí, když už ji mám tak hezky podepsanou!
Dost lidí tady taky komentuje délku závěrečných rozhovorů. Osobně mi přišly naprosto přiměřeně dlouhé a pokud vás zajímají třeba delší a mnohem konkrétnější - rozhodně si jich můžete spoustu dohledat na internetu. Ale co je ještě lepší - ptejte se svého okolí! Skládejte si své vlastní příběhy, které se opravdu staly.

06.01.2023 5 z 5


Super koťata Super koťata Lenka Lanczová

Za mě trošku slabší díl, ale taky s fajn příběhem.

01.01.2023 3 z 5


Hotel Winterhouse Hotel Winterhouse Ben Guterson

Čtení téhle knížky jsem si opravdu užívala, má skvělou atmosféru!

30.12.2022 5 z 5


O kocourovi, který přišel na Vánoce O kocourovi, který přišel na Vánoce Cleveland Amory

Krásné čtení. Prostě jakmile se děj točí kolem kočky, vždycky je to pecka :D

30.12.2022 5 z 5


Krysař Krysař Viktor Dyk

Kniha se zajímavým námětem, kterou jsem si chtěla přečíst už velmi dlouho. Bylo to moje první setkání se s Viktorem Dykem a musím říct, že jsem nejspíš čekala něco trošku jiného. Ale styl psaní mě dost zaujal a příběh byl celkově dobře uchopen.

30.12.2022 4 z 5


Klan koní Klan koní Live Bonnevie

Na tuhle knihu jsem se chystala už aspoň tři roky. A jsem velice ráda, že ani v nejmenším nezklamala!

30.12.2022 5 z 5


Výkupné za Eraka Výkupné za Eraka John Flanagan

Další skvělý díl, určitě jsem se s Willem, Haltem a ostatními nesetkala naposledy!

30.12.2022 5 z 5


Zamilovaná princezna Zamilovaná princezna Meg Cabot

Bavilo mě to, jako oddechovka super.

30.12.2022 4 z 5


Poslední rok 1938 Poslední rok 1938 Ilse Tielsch

Krásná knížka, která mne zaujala na první pohled. Dozvědět se o naší minulosti víc, a navíc naprosto nenásilnou formou, není nikdy na škodu.

30.12.2022 5 z 5


Lassie se vrací Lassie se vrací Eric Knight

Dojemný příběh o statečné Lassie, která si prostě šla za svým. Může dát téhle knížce vůbec někdo méně než pět hvězdiček?

30.12.2022 5 z 5


Ztracené holky Ztracené holky Alex Marwood

Asi jsem měla trošičku vyšší očekávání. Pustila jsem se do ní s chutí a končila tak nějak rozpačitě. Knížka mi zkrátka úplně nesedla.

30.12.2022 3 z 5


Devadesátkrát jinak Devadesátkrát jinak Eric Walters

Tak u téhle knížky jsem se rozhodně nenudila. Moc pěkné čtení a pokud hledáte oddechovku, kde se však pořád bude něco dít - podle mě neuděláte chybu!

30.12.2022 5 z 5


Nečekané prázdniny Nečekané prázdniny Jacqueline Wilson

Jackie v dětství patřila k mým oblíbeným autorkám, proto po zahlédnutí této knihy na poličce v knihovně jsem jí moc ráda dala prostor. A nečekaně - nebyla jsem vůbec zklamaná! :D

30.12.2022 5 z 5


Sherlock Holmes a Boží dech Sherlock Holmes a Boží dech Guy Adams

Musím se přiznat, že v některých pasážích jsem knihu odkládala nebo se do ní trochu nutila, ale vzato kolem a kolem to nebylo vůbec špatné.

30.12.2022 4 z 5


Kluk odvedle Kluk odvedle Kasie West

Pro mě zatím nejlepší kniha, se kterou jsem se od Kasie West setkala. Hezký námět na příběh a i jeho provedení nezklamalo.

30.12.2022 5 z 5