Poslední rok 1938

Poslední rok 1938 https://www.databazeknih.cz/img/books/42_/420106/bmid_posledni-rok-1938-ISB-420106.jpg 4 29 9

Píše se rok 1938. Devítiletá Elfi Zimmermannová žije se svou rodinou a milovanou vychovatelkou v malém moravském městečku nedaleko Brna. Zatímco na jaře se ještě raduje z nového kola a prožívá s kamarády radosti a dobrodružství typická pro dívky a chlapce jejího věku, na podzim Hitlerova vojska obsazují Sudety a všechno začíná být jinak. Nálada obyvatel je stále nenávistnější, ze sousedů a přátel se přes noc stávají nepřátelé, najednou už není jedno, že někdo je Čech a někdo Němec, nebo dokonce Žid. Elfi tomu vůbec nerozumí, nechápe, kam a proč najednou zmizela její židovská nejlepší kamarádka, proč je teď tak důležité, komu patří obchod, do kterého jde nakoupit, nebo jestli se lidé modlí v kostele či v synagoze. A už vůbec nerozumí tomu, proč s ní o tom rodiče nemluví, ale jen si spolu něco tajně šeptají, nebo proč se Kurt nikdy neožení s milovanou Liesl, jejíž babička byla Židovka. Ilse Tielschová vypráví o dívence, která se najednou ocitne se svými úvahami a obavami sama, která se na cestě z bezstarostného dětství musí zorientovat ve stále složitějším a nepřátelštějším světě. Bezprostřednost a naivita, se kterou Elfi vnímá a popisuje tragickou situaci převratného roku 1938, který s rodiči prožila na Moravě, nabízí upřímný a jednoznačný pohled dějinné události, které nejsou ani dnes příliš vzdálené. Přestože je román určen primárně dospělým čtenářům, autorčino poutavé líčení klíčové dějinné události očima dítěte činí knihu zajímavou i pro mladší čtenáře, kteří se chtějí dozvědět více o pohnuté historii naší země.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Books & Pipes Publishing
Originální název:

Das letzte Jahr , 2009


více info...

Přidat komentář

Renatecka
14.03.2023 2 z 5

Kniha tak pro dvanáctileté děti. Mně nic moc nedala. Bohužel ani ten letmý náznak změny v přátelství německých, židovských a českých dětí v roce 1938 mě neoslnil.

Elulilinka1
30.12.2022 5 z 5

Krásná knížka, která mne zaujala na první pohled. Dozvědět se o naší minulosti víc, a navíc naprosto nenásilnou formou, není nikdy na škodu.


bábuška
30.03.2022 4 z 5

Vzpomínky na dobu, kdy Hitler zabíral Sudety, z pohledu malé školačky Elfi. Knížka se četla dobř,zprvu i vtipné příhody, jak to u dětí bývá, bez rozdílu zda byly české, německé, nebo židovské. Šťastné dětství bez přicházejícího krutého osudu.

douchova11
19.02.2022 3 z 5

Mám ráda knihy, které jsou psány z pohledu dítěte - působí na mě velmi upřímně a bez přetvářky. Devítiletá německá dívenka Elfi vnímá připojení československého pohraničí k německé Říši jako zlo, které jí vzalo její nejlepší kamarádku židovského původu Lilli, která ze dne na den zmizela z jejího života bez jakéhokoli vysvětlení, nerozumí tomu, proč je najednou tak důležité, že je někdo Čech a někdo Němec, vnímá to, že i její milovaní rodiče se najednou pod vlivem přicházejících událostí chovají "nějak divně". O téhle knize budu zase nějakou dobu po přečtení hodně přemýšlet..... Vřele doporučuji k přečtení :-))

judita26
28.12.2021 5 z 5

předválečné období a pohled dětského človíčka na vztah češi versus němci versus židé... ničím nepoznamenané - proč češi mají víc než němci a proč najednou mizí židé a proč už nemůžu kamarádit s čechem a všechno je naopak... a spoustu dalších otázek, na které chybí odpovědi ... jak smutné a jak pravdivé
o autorce a jejím díle jsem si po přečtení něco načetla a škoda, že v češtině vyšlo jen toto její dílko

maryzka
06.03.2021 1 z 5

Nad touto knihou jsem přemýšlela hodně dlouho. Odchovanec četby Elišky Horelové-
nějak jsem se s tím nesrovnala. Copak to děti smíšené národnosti( česko- německé), nebo děti německého původu nic neviděli. Dobře chápu o židovských občanech, ve vnitrozemí se to taky dlouho nevidělo, kladli se otázky, ale pochod bílých punčošek mohli vidět, mohli také zažít útěky atd.

Josh
06.02.2020 3 z 5

Autorka resp. hrdinka knihy je děvčátko, které v 9 letech prožívá rok 1938 dětským pohledem. Bohužel však pojato jednou příliš hloupě, jednou příliš přemoudřele, naivita dle mého byla dost překročena, takže spíše než pro dospělé je kniha pro děti. V tom případě psáno přístupnou a hezkou formou, kdy se však nedostávají odpovědi.

cérka
21.01.2020 4 z 5

Úplné wow se nekonalo, ale i tak kniha příjemně překvapila. Podmanivé vyprávění, o nelehké době, z malebné vesničky viděno očima dítěte působilo (aspoň na mě) až kouzelně.
Kniha je překvapivě určena dospělým čtenářům, já osobně bych ji doporučila i dětem školou povinným. Myslím, že tato doba si stále zaslouží naši pozornost a více pohledů z jiných úhlů nám všem jen prospěje.

Mateo67
15.11.2019 4 z 5

Útlá malá knížka popisující období šířícího se nacismu očima malé německé dívky žijící na Moravě. Její dětský naivní pohled na měnící se situaci je v silném kontrastu s přicházející tíživou realitou. I když děj plyne víceméně klidně a i vyhrocené situace mají díky nezasvěcenému pohledu Elfí obroušené hrany, dospělý čtenář dobře chápe tyto náznaky a o to víc si uvědomuje hrůznou budoucnost.
Trošku jiným způsobem zpracovaná předválečná tematika, které nic neubírá na síle výpovědi to, že se nejedná přímo o období válečné.

Autorovy další knížky

Ilse Tielsch
rakouská, 1929 - 2023
2019  72%Poslední rok 1938
1999  0%Rozbité obrazy
2020  60%Vzpomínka na dědečka a jiné povídky z jižní Moravy
2022  %Návraty domů

Kniha Poslední rok 1938 je v

Právě čtených1x
Přečtených35x
Čtenářské výzvě10x
Doporučených1x
Knihotéce3x
Chystám se číst14x
Chci si koupit3x