derrry derrry komentáře u knih

☰ menu

Černočerné srdce Černočerné srdce Robert Galbraith (p)

Když člověk cíleně přeskočí ty nudné flesh/prequel/sequel/spin-off backy, vědomě škrtne linku s Charlottou (ničím nepřekvapí) a část s emočně nestabilními ufňukanými rádoby citlivými emočními tanečky Corma s Robin a bude se soustředit jen na ten příběh, tak: a) ušetří tak 500 stran, b) dostane zajímavou a aktuální detektivku o toxicitě sociálních sítí, která není úplně nelogická, c) začne litovat Ryana Murphyho, protože toho světlá budoucnost v posledním dílu nečeká, to ví přece všichni, že. Ale pokud se pletu...

17.02.2024 3 z 5


Smrt číhá na jarmarku Smrt číhá na jarmarku Anders de la Motte

Švédský Midsomer. Žádná skandinávská řezničina. A hlavní postava mě docela baví. Příjemné letní čtení.

21.12.2023 4 z 5


Smrt přichází na prohlídku Smrt přichází na prohlídku Anders de la Motte

Švédský Midsomer. Příběh zajímavý, logický a konec ve stylu ACh. Příjemné letní čtení.

21.12.2023 3 z 5


Až najdu klíč Až najdu klíč Alex Ahndoril (p)

(SPOILER) Má vyřešit vraždu, ale hlavně chce ojet exmanžela. A protože má superschopnost zpomalit čas, tak to trvá celou knihu a...

21.12.2023 1 z 5


Jak svět přichází o doktory Jak svět přichází o doktory Adam Kay

Trochu ufňukané ve srovnání s Bude to bolet, doktore?, ale pořád dost zábavné.

21.12.2023 3 z 5


Srpny Srpny Jakub Stanjura

První česká kniha o gaslightingu. Důraz na slovo první. Ona je blbka, o něm člověk vlastně nic neví, takže nedává smysl, proč by s ní (zrovna s ní) chtěl manipulovat. A hlavně - jak. Takže ten "psychologicky propracovaný motiv manipulace a zvrat" je vlastně jen výsledek toho, že autor sice chtěl, ale neví, takže... asi jako kdyby fyzik psal o buněčné stavbě rostlin. Takže si počkám na knihu o skutečném gaslightingu.

21.12.2023 2 z 5


Les v domě Les v domě Alena Mornštajnová

(SPOILER) Na Mornštajnovou nadprůměrné, jinak takové běžné spotřební zboží s těžkým tématem a místy naivním jazykem. Zápletka - jádro příběhu - (sorry Toy Box, fakt to nejsi ty, fakt ne) zničený dětský život skorobratra je vlastně strašně pitomě a plytce podaný a zbytek příběhu je na to naroubovaný tak nějak... aby to drželo.

11.05.2023 2 z 5


Chata ve Švýcarsku Chata ve Švýcarsku Julie Caplin

Doufám, že přečíst jednu je jako přečíst všechny... díkybohu. Jednohubka na cestu tramvají nebo vlakem ve stylu krásní, mladí a jakožeproblém. Nejzajímavější na knize je recept na závěr. Ale pročíst se k němu dalo zabrat.

25.02.2023 1 z 5


Zlá krev Zlá krev John Carreyrou

Skvěle napsaná kniha. Má spád, drajv, a všechno do sebe zapadá - USA na přelomu milénia, hospodářská krize, snaha najít nového Jobse i změnit svět. Poselství je jasné: nevěřte nikomu, komu je přes třicet. A vlastně - nevěřte ani nikomu pod třicet aneb jak jedna holka tahala za fusku půlku planety a jak jí to procházelo aneb senilové se slabostí pro mladé blondýnky aneb ulov si svého jednorožce aneb fake it until make it.

11.10.2022 5 z 5


Slunečnice Slunečnice Anna Gajdošová

Typický příklad toho, že vám kdysi někdo pochválil slohovku... Téma je zajímavé, ale v oblasti YA existuje mnohem mnohem mnoho lepších knih, z nichž tematicky ční Srdcerváči. A řešení domácího násilí v knize nutí člověka mlátit hlavou o stěnu, protože je zřejmé, že je to tady jen fancy manýra. Nevadí, fotr tě zmlátí, tak se chytíme za ruce a u stolu si o tom popovídáme a vše bude sluníčkové... nebo slunečnicové...

11.10.2022 2 z 5


Malý život Malý život Hanya Yanagihara

Definice toxického vztahu na 600 stranách v podivném bezčasí, které zahrnuje přes 30 let. Celkem vzato je to úmorná kniha, která má sice závažné téma, ale kdyby neměla, tak to není amíkovský generační román.

14.09.2022 2 z 5


Neklidná krev Neklidná krev Robert Galbraith (p)

Příběh dobrý, vrah nečekaný - v tomhle ohledu super. Ale je to hrooooooooooozně natažené (a papír je drahý).
Schválně - kdo z vás po 450 stranách doufal, že už si to konečně rozdají a budeme se věnovat tomu, čemu máme - tedy detektivnímu pátrání. To jejich vzdychání stylu má mě rád - nemá mě rád - kurnik, čtu detektivku, ne young adult.

24.06.2022 2 z 5


Ocelové srdce Ocelové srdce Albert Čuba

(SPOILER) Taková česká vykrádačka Suburry (filmu, seroš neznám). Milá, se švihem, tempem, spádem, ale vykrádačka. A poslední scény - nevím proč, naskočila mi Textilia.

15.06.2022 2 z 5


Eleanor se má vážně skvěle Eleanor se má vážně skvěle Gail Honeyman

Ani napodruhé to nešlo dočíst. Jediné, co by mi ulevilo, bylo majnout Eleanor něčím po hlavě. Dost mě překvapuje, že to nenapadlo žádnou z postav, teda v té části, kterou mám přečtenou.

05.03.2022 odpad!


Prokletý kraj Prokletý kraj Michaela Klevisová

Od Klevisové knihy čtu, protože je to guilty pleasure, furt čekám, kdy wau. A že by.... aha, tak nic. Ale musím říct, že z těch "sociálních detektivek" je takhle poměrně slušná a vrah ne zcela čekaný.

05.03.2022 3 z 5


Dům na samotě Dům na samotě Michaela Klevisová

(SPOILER) Taková jednohubka na odpoledne. Na společenský román bez přesahu, prostě vražda a co za ní, na detektivku užvaněné a "přemýšlivé" postavy. Takhle nějak si představuji výsledek potlachu scénáristů Vražd v Midsomeru a Dobré Vody (jo, to je ten soci seriál o koních, ve kterém Lukáš Vaculík vyhraje Velkou pardubickou), když se jako na potvoru opozdí Dick Francis.

05.03.2022 2 z 5


Šikmý kostel 2 Šikmý kostel 2 Karin Lednická

Aj mamo moja. To je jak kupovat Vuise Luitona na tržnici a myslet si, že s tím pašunkem projde člověk do obchodu v Pařížské. Chcete originál? Tak si vezměte Martínkovu Černou zem a nedržkujte, když chcete nářečí a ostravštinu, a pak nerozumíte.

05.03.2022


Tajemství Tajemství Radka Třeštíková

(SPOILER) Snaha o vykreslení problémů současné společnosti prostřednictvím "komorního" příběhu s detektivní zápletkou. Takže tam máme - spoiler - nevěrníky, rozpadající se manželství, PPP, otázky sexuality, závislost na počítačových hrách, hm... co mi tam ještě chybí? Umírající babičky a slepá koťátka... a záchrana klimatu a bude to komplet. To je tak ploché, že by příznivci flat earth radostí páchali rituální sebevraždy. I když se člověk snaží, tak to prostě nejde. Tak to už asi raději Vieweghovy účastníky zájezdu. A na spravení chuti Dostojevského, tam to je na krev. Tady je to možná tak na bankovní konto - asi jako když influencerky píšou motivační kalendáře.

19.12.2021 1 z 5


Země nomádů Země nomádů Jessica Bruder

Absynt mi sedí. Reportážní kniha o novodobých nomádech - nádenících převážně důchodovém věku, na které dopadly důsledky finanční krize.
Pořád přemýšlím, jestli to nadšení není jen frustrace s úsměvem. S ohledem na téma je ale přes tři stovky stran moc. Kdyby toho byla polovina, nic se neděje. Knize by to krácení možná dost prospělo.

27.11.2021 3 z 5


Kaštánek Kaštánek Søren Sveistrup

Stačí třetina a člověk ví, jak to skončí a proč. Příběh klišé jak hrom. Cokoliv ze severské školy - to tam je.

27.11.2021 1 z 5