deny_ba deny_ba komentáře u knih

☰ menu

Chladná jako led Chladná jako led Teresa Driscoll

Dostala jsem přesně to, co jsem chtěla, naopak kniha předčila všechna má očekávání. Měla spád, nebyla chvíle, kdy bych se nudila. Prostě jízda od začátku, až do konce. Skvělé prolínání minulosti i přítomnosti, pohledy od různých postav. Každá kapitola vnáší do příběhu něco nového. Výborný formát psaní. Konec není takové to "grooo", co Vás vynese až do výšin, ale překvapivý je, to ne, že ne. Minimálně objasní spoustu nesrovnalostí, které by čtenáře možná ani nenapadly.... Doporučuji, přečteno za dva dny.

15.01.2022 5 z 5


Devatenáct dopisů Devatenáct dopisů Jodi Perry

Asi budu jedna z mála, ale tady jsem šťastnou ruku při výběru neměla... Za mě osobně je to tak přeslazený a naivní příběh, že v něm postrádám špetku reality. Počítala jsem sice s happy-endem, ale také s takovou hezky napsanou oddechovkou. Za celou dobu jsem se jedinkrát nevcítila do situace ani postav. Kniha a hlavně dopisy jsou psané zvláštně, až moc popisně. Všechno je vlastně v knize vykresleno jako úžasné, idylické, postavy mají na výjimky jen kladné vlastnosti a neustále se dojímají. Ve 13 by se mi to asi líbilo, ale dneska?!
I přes to všechno je teda kniha vcelku čtivá, i když jsem už odpočítávala stránky do konce...

15.01.2022 2 z 5


Oběť bez tváře Oběť bez tváře Stefan Ahnhem

Pro mě je tohle taková ta ideální kriminálka, v které mi absolutně nic nechybí. Zajímavý případ, co vražda, to jiný kalibr, trocha reálna i nereálna, ideálně krátké kapitoly, kdy každá z nich vnese do případu něco nového. Několik ukazatelů na vraha, on je ale nakonec úplně jiný, zároveň se ho ale dozvídáme včas, ne až na samotném konci. O to je příběh a jeho závěr poutavější - víte, kdo to je, že je někde blízko, ale nevíte, jak v současnosti vypadá...

15.01.2022 5 z 5


Vražda v Orient-expresu Vražda v Orient-expresu Agatha Christie

Agathu mám ráda právě pro její styl psaní. Nenáročná četba, poutavá, nenudící, kratší kapitoly, kdy každá jedna odkryje něco nového, co vnese trochu světla do případu. Navíc se mi líbí francouzské věty, zasazené přímo do textu, dodá tomu na atmosféře celé knihy.

15.01.2022 5 z 5


Dívka beze jména Dívka beze jména Lisa Regan

U knihy jsou věci, které mě nadchly jako u prvního dílu, ale pak také ty, co mě krapet zklamaly. Řešené téma je neotřelé, čtenář si k němu postupem času knihou musí dojít. Zároveň mi ale připadá dost nereálné. Vím, že ve Státech je možná možné ledacos, ale důvod vražd je tak trošku přitažený za uši. Rozhodně netvrdím, že se má každá detektivka odehrávat podle skutečnosti, ale trochu toho reálného jádra by asi mít mohla.
Oceňuji kratší kapitoly, které nenudí a extrémní čtivost. Každá další kapitola nám něco přinese a čtenář má potřebu číst pořád dál. Dobře napsaná detektivní oddechovka s nepředvídatelným ukončením knihy. Naopak mi vadilo moc postav, jmen a případů na jednu knihu.

15.01.2022 4 z 5


Kruh Kruh Rona Halsall

Podle obálky knihy jsem měla od knihy úplně jiné očekávání. Hlavní téma není nikde nastíněno, o to větší překvapení to potom je. Pojem psycho thriller opravdu sedí. Strhující, povedený, zároveň jiný.
Oceňuji kratší kapitoly, vyprávění současnosti i minulosti, aby do sebe věci postupně zapadly. Po přečtení první kapitoly jsem měla tři teorie příběhu, po asi 90 stránkách jsem se ale dozvěděla, že je vlastně vše naopak. Žádný VAU efekt ani překvapivý konec se nekonal. Rozhodně ale v každém tato kniha něco zanechá.

15.01.2022 5 z 5


Věci, na které nastal čas Věci, na které nastal čas Petra Soukupová

Knihu jsem po přečtení musela nejdříve vstřebat, měla jsem z ní rozporuplné pocity. Extrémně čtivá, psaná z hlediska všech hlavních postav, což bylo super. V knize autorka skvěle vykresluje postavy i jejich cítění.

Hlavně zezačátku jsem se nemohla srovnat se stylem psaní. Autorka vůbec neodděluje přímou řeč a věty kolikrát píše dost kostrbatě, že si je čtenář musí přečíst ještě jednou pro jejich pochopení. Žádný VAU efekt v knize nehledejte.

15.01.2022 3 z 5


Mizející dívky Mizející dívky Lisa Regan

Kniha nemá jedinou nudnou pasáž. Je to jedna velká jízda. Příběh na sebe krásně navazuje, až na pár vstupů unesených dívek, takže je kniha skvěle čtivá a řadí se mezi nenáročnou literaturu. Krátké kapitoly beru jako jedno velké plus. Hlavní postavu by kdekdo asi poslal na psychiatrii, ale já jsem si jí už od začátku oblíbila - složitá, někdy nevyzpytatelná, mnohdy neví, co sama se sebou, zároveň hodná, upřímná a spravedlivá.

Za mě tady najdu menší psychologický průzkum postav a zdlouhavější konec pro objasnění skutečností.

Každopádně jednoznačně doporučuji.

14.01.2022 5 z 5


Kdo chytá v síti Kdo chytá v síti Marika Pecháčková

Jedná se o dodatek k natočenému dokumentu V síti.
Pojednává o vážném tématu - zneužívání dětí na internetu. V knize najdeme různé rozhovory, konverzace, soudní spisy apod.

Různé kapitoly nejsou zdlouhavé a různě se střídají, aby zaujaly čtenáře. Mě osobně nejvíce zaujaly rozhovory s herečkami i samotnými predátory. Baví mě psychologie postav obecně. U rozhovoru s maminkou zneužitého chlapce mi bylo úzko. Naopak mě moc nebavily soudní spisy a dopisy. Přišly mi zdlouhavé a chaotické. Stejně tak rozhovory s nestrannými lidmi z různých oborů. Působily na mě až moc všeobecně.

Doporučuji přečíst až po zhlédnutí filmu.

14.01.2022 4 z 5


Bez šance Bez šance Neal Shusterman

Oceňuji krátké kapitoly z několika pohledů, na sebe plynně navazující a pojmenovávání věcí s nadsázkou jako je čápnutí, rozpojení apod. Díky tomu jsem knihu vydržela číst, i přes poměrně silné čtení.

Kniha má spád. Konec jsem začala z části předpokládat až asi 30 posledních stran.

Zvrat pro mě osobně přišel v poslední třetině knihy. Jako matka dětí jsem některé stránky chodila rozdýchávat. Pociťovala jsem návaly beznaděje, psychického rozpoložení, až se mi udělalo zle od žaludku. Ze samotného děje i jeho způsobu...

Autor tedy umí skvěle vystihnout fyzické i psychické uspořádání jedince a čtenáře vtáhnout do děje.

I přes kvalitní a neotřelé čtivo, se do dalších knih autora nepohrnu. Není to můj šálek kávy.

14.01.2022 3 z 5


Kuchařka pro dceru Kuchařka pro dceru Jana Florentýna Zatloukalová

Za mě skvělé tradiční recepty. Opravdu jako od maminky :)

14.01.2022 5 z 5


Nelituju ničeho Nelituju ničeho Colleen Hoover

V knize o skoro 400 stránkách se vlastně řeší vše stále dokola okolo jedné rodiny, s minimální zápletkou, avšak musím říct, že měla rychlý spád (nejen díky kratším kapitolám). Četla se skvěle, upoutala mě už od začátku. Kapitoly jsou psané z pohledu Morgan i její dcery a pozvolna na sebe navazují.

Jedná se spíše o oddechovku, než složitější čtení, která ale neubírá na kvalitě. Skvěle popsané pocity hlavních postav, není problém se do nich vcítit.

Dávám hvězdičku dolu za konec. Postrádám reálnost a je předvídatelný. Na druhou stranu happy-end je pro postavy tady na místě...

06.01.2022 4 z 5


Zachraňte včelku Belku Zachraňte včelku Belku Jaroslav Mottl

Krásně napsaná kniha, hezké ilustrace. Kratší kapitoly. Obsáhle napsaná, ale zároveň tak, aby dítě nenudila. Za nás srdcovka.

06.01.2022 5 z 5


Pěkně vypečená kuchařka 2 Pěkně vypečená kuchařka 2 Lucie Arichteva

Stejně jako první díl, bomba! Nejlepší pečící kuchařka.

03.01.2022 5 z 5


Pěkně vypečená kuchařka Pěkně vypečená kuchařka Lucie Arichteva

Za mě nejlepší pečící kuchařka. Peču podle ní týden co týden a nic nezklame. Od klasiky po neznámé. Doporučuji.

03.01.2022 5 z 5


Prostřeno! 3 - od Aše po Jablunkov Prostřeno! 3 - od Aše po Jablunkov Marie Formáčková

Inspirativní kuchařka. Recepty jsou různé - spoustu z nich jsem vařila, naopak některé mě vůbec nelákají, ale asi spíše díky fotografiím od soutěžících, které ne vždy jsou úplně hezké :)

03.01.2022 4 z 5


Velká kuchařka Čech a Moravy Velká kuchařka Čech a Moravy Roman Vaněk

Opravdový skvost mezi kuchařkami. Jedna z nejkrásnějších, co mám. Klasické recepty, výborné ilustrace. Maximálně obsáhlá. Vybere si každý. Doporučuji.

03.01.2022 5 z 5


Super jednoduše Super jednoduše Zdeněk Pohlreich

Za mě super. Jednoduché recepty, zároveň netradiční, jsem mile překvapená.

03.01.2022 5 z 5


Helenčino pečení - Vánoční cukroví Helenčino pečení - Vánoční cukroví Helena Vybíralová

Krásná inspirace na Vánoce. Od klasiky po neotřelé. Doporučuji :)

03.01.2022 5 z 5


Krtek a autíčko Krtek a autíčko Eduard Petiška

Taková srdcovka, dceru neskutečně bavila. Kniha je hezky a jednoduše napsaná a krásně ilustrovaná.

02.01.2022 5 z 5