Nelituju ničeho
Komentáře knihy Nelituju ničeho
Colleen byla opět sázka na jistotu. Vždy pak lituji, že si její knihy šetřím, protože nejraději bych je všechny přečetla hned. Ale já je potřebuji na čtecí krize, já se hned začtu a nemůžu odložit. Ano několikrát jsem četla do půlnoci, několikrát jsem brečela a nadávala.
V knize bylo vše: utrpení, rodinné vztahy, lásky, touha, zoufalství.
Knížky od CoHo jsou v 99 % sázkou na jistotu. I u téhle jsem byla spokojená. Sice nebyla tak zajímavá a silná jako ostatní, ale atmosféra a že události ovlivnily víc lidí, než by se mohlo zdát, mě od čtení nepustila. Ukazuje i vztah matky a dcery, které si k sobě svým způsobem hledají cestu a že ne vždycky je všechno tak, jak se na první pohled může stát. Za mě oddychovka, která stála za přečtení.
Jasný vítěz byla máma - ukázka toho, co dokáží obětovat, za co se postavit a co vytrpět.. i uvědomit si, jaký život je, uvolnit otěže dceři. Najít sílu, pochopení a lásku pro všechny, nedívat se na to ze svého úhlu pohledu a co si nese z minulosti. Opravdu nelehký úkol, i když druhý vztah byl na mě trochu moc rychlý.. ale no co už :)
Není od ní knížka, která by se nedala doporučit. Tahle skrývala tolik skrývané lásky a bolesti. A pravdy... Pravdy všedního života, který jsou někdy tak krutý.
Ale tady bylo vidět, že když je síla, život nemusí být tak zlý. Odpouštět se musí.
Tahle knížka není o dvou postavách. Je to o celé široké škále osobností, které jsou všechny stejně důležité. Vtipné, vážné, smutné, zamilované. Děda, hlavně děda měl drajv.
Já jsem spokojená. Další dojemná jednohubka od mé oblíbené autorky za mnou. Stačilo jedno odpoledne a příběh je za mnou.
Hodně čtivé a sladké, zápletka mě bavila, hlavní postavy i jejich dialogy také.
Nič prevratné, ale dobre sa to čítalo a bolo to fajn. Pekne vykreslené pocity oboch hlavných hrdiniek - ako sa vyrovnávajú so stratou otca/manžela každá po svojom, ako prežívajú zradu ľudí, ktorých milovali, ako si hľadajú svoje miesto vo svete bez nich.
Knihy oblíbené Colleen Hoover jsou velmi čtivé, proto po nich ráda sáhnu. Zápletka knihy, která odhalí milostný čtyřúhelník, se objeví velmi brzy. Následuje podrobný popis prožívaných emocí jednotlivých postav a díky tomu může čtenář proniknout do jejich vnitřního světa. Vyprávění se soustředí především na složitý vztah matky a dospívající dcery. Po poměrně rozvláčném líčení průběhu dnů po tragické nehodě přichází překotné a předvídatelné rozuzlení. I přes některé výhrady jde o příjemnou četbu.
(SPOILER) Jednoduché, oddechové čtení na víkend nebo na den. Anotaci jsem si předem přečetla jen tak zběžně, takže jsem smrt hlavní postavy v začátku neočekávala, i když vývoj byl jasný. Poměr sestry s manželem mě tedy překvapil a trošku mě mrzelo, že v knize nebylo to vysvětlení, kdy poměr začal, že si Morgan ty dopisy nepřečetla, aby tomu přišla na kloub, já bych od toho takhle nedokázala odejít. Ovšem začít vztah 2 měsíce po smrti manžela, byť s láskou z mladí mi moc nesedělo, i přes vsechny ty okolnosti. Druhá linie mladé lásky Clary a Milera se mi líbila, bylo to až přeslazené, ale pěkný kontrast toho, jak je to oproti světě dospělých jednoduché. Kniha měla v podstatě zápletku hned na začátku a pak se už tam kromě pár odhaleních o nevěře nic moc neděje, ale čtivé to bylo.
Tuhle knížku jsem přečetla za jeden den. Pro někoho možná ne zas tak zajímavá kniha, ale mně se velmi líbila atmosféra a vztahy. Bylo zajímavé jak se s těmi všemi událostmi musí vypořádat nejen jedna ale vlastně dvě rodiny.. Jak se jim to povede? :)
Knížka přináší pohled na těžkou a celkem zamotanou životní situaci několika postav. Zápletka zaujala, pomalejší dej a nevyrovnané postavy už méně. Celý příběh je zpracovaný pěkně, ale i tak jsem se první 2/3 do čtení dost nutila i nudila a zvažovala knihu odložit úplně. Něčemu delšímu od autorky bych ráda dala šanci.
Bavilo mě to. Bylo to oddechovka. Colleen zas otevřela téma které je tabu/těžké. Trošku, mě mrzelo, že se víc neprobíralo o těhotenství nebo reakci Chrise na těhotenství. Trošku mě překvapilo a bylo až nepochopitelný, že zničehonic po tom všem co předtím předváděla, tak najednou Clara vše přijmula a byla naprosto racionální, dospělá, vyrovnaná a jen si sem tam pobrekla. Přijala vše a na nic moc se neptala. Přiznám se, že Morgan mi nebyla extra sympatická a Clara se chovala jak fracek. OK, každý se se žalem vyrovnává jinak, ale i tak. Moc nedali nahlédnout, zda to není normální.
Morgan chce jako každá máma pro svou skoro sedmnáctiletou dceru Claru to nejlepší. Rozhodně nechce, aby opakovala stejné chyby jako ona. Morgan právě v sedmnácti otěhotněla, urychleně se vdala a všechny její sny šly do pozadí. Už tak komplikovanému vztahu matky a dcery naloží víc na bedra rodinná tragédie, která všechno změní. A na světlo začnou vycházet tajemství, která se ani jedna neměly raději nikdy dozvědět.
Kniha je vyprávěna v ich formě střídavě z pohledu matky a dcery. Od autorky je to už má pátá kniha, takže vím, že mi její styl vyhovuje a že mě vždy čeká nálož emocí. Ta ke mně naplno dorazila až ve druhé polovině. Zpočátku jsem se nedokázala do knihy ponořit. Nejspíš to bylo i proto, že jsem děj snadno odhadla a chyběly mi momenty překvapení.
Od tragédie, jak se s ní vyrovnat, a co všechno se postupně odhalí, v každé reakci postav, jsem se trefila. I kvůli tomu jsem dost bojovala s Clarou, jejíž chování se mi příčilo. Ano, bylo toho na ni moc, byla v komplikovaném věku, ale unáhlenými rozhodnutími způsobovala bolest nejen sobě, ale i těm, co ji milovali. S Morgan jsem sympatizovala víc, i když její role oběti mě taky drásala. Jenže zároveň, co jiného měla dělat, než chránit svou dceru před pravdou.
Mužské postavy byly ty, co mě hnaly ve čtení dál. U Jonaha mi srdce pukalo bolestí, když tak dlouho musel skrývat své city. Navíc jedna lež ho také pořádně ovlivnila, ale za to, jak se k tomu postavil - prostě miláček. Miller byl možná až moc dokonalý, ale proč ne? O to víc pak bolelo, co mu Clara udělala.
U Morgan a Jonaha se mi líbily i náhledy do minulosti, které pak skvěle propojovaly současnost. Popis jejich citů byl opět na jedničku. Scéna, kdy je konečně po letech přestaly potlačovat, a vůbec poprvé se společně nadechli, byla excelentní.
Vztah Morgan a Clary byl také perfektně vystavěný. Obě postupně pochopily, že bez komunikace to nepůjde, jinak si budou jen ubližovat. Musely si trochu natlouct, aby si uvědomily, čí objetí dokáže nejlépe zahřát.
Za mě nuda a neuvěřitelný závěr (všechny postavy náhle dospějí a tvoří dokonalou komunitu lidí).
Skvelá oddychovka, písaná z pohľadu oboch hlavných hrdiniek, ktorú som si užila. Nemám knihe čo vytknúť, takže vrelo odporúčam.
Bohužel musím říct, že mě tato kniha zklamala, a to obzvlášť její druhá polovina. Očekávala jsem, že dostanu srdceryvný příběh, jak tomu bývá u Colleen Hoover zvykem, ale to ztroskotalo na nesympatických postavách. Jejich vývoj a chování mi přišlo nelogické a velmi chtěné. Největší problém jsem měla při čtení kapitol z pohledu Clary, ona se chovala naprosto příšerné.
Anotace slibovala téma brzkého mateřství, ale to se v celém příběhu vlastně objevilo jen okrajově. Osobně by mě zajímalo daleko víc kapitol právě z doby těhotenství, tady je vše zpracované jen retrospektivně.
Abych to shrnula, příběh mi vůbec neutíkal a já se čtením doslova protrápila. Trochu se obávám, že ty nejlepší knihy od autorky už mám přečtené a teď už budu narážet jen na ty slabší...
Nelituju ničeho mě bohužel nezaujalo tolik, jak jsem čekala. Příběh o matce a dceři, které čelí těžkým rozhodnutím, je emotivní, ale místy předvídatelný. Postavy byly dobře napsané, ale děj mi občas přišel trochu rozvláčný a nebyl tak silný, jak bych si přála. I přesto to není špatná kniha a pro někoho, kdo má rád příběhy o rodinných vztazích, to může být zajímavé čtení. 3 hvězdy.
Čtenáři před vámi navštívili ještě tyto knihy:
Vypněte si reklamy na Databázi
Za 99 Kč vám vypneme všechny reklamní bannery na CELÝ ROK:
Nebo se staňte členem DK Premium a využijte Databázi naplno - více o DK Premium
nevěra pro ženy zfilmováno rodina tajemství romantika tragédie matky a dcery pro dospívající mládež (young adult)Colleen Hoover také napsal(a)
| 2018 | Námi to končí |
- Nelituju ničeho / Knižní regál
- RECENZE: Nelituji ničeho / Adriana Šťastná, knihydobrovsky.cz

90 %
78 %

Popsala bych tuhle knihu spousty slovy a přesto by to nestačilo na vyjádření k téhle knížce, sice mi trvalo než jsem ji přečetla, kvuli škole a spousty mimo školních aktivit, ale do knihy jsme se vžila jak z pohledu Morgan tak i z pohledu Clary, spousty emocí a spousty známých pocitů, i z vlastních zkušeností, teď už vím že nesmíš ničeho litovat a i za zkoušku zkoušet zabojovat, ať už to muže být sebevíc težký ;)