denib denib komentáře u knih

☰ menu

Štěně Solo Štěně Solo Hugo van Lawick

Psi hyenovití nejsou zrovna ve středu zájmu lidí o zvířata. Ale tahle výborná knížečka ukazuje, jak jsou zajímaví. Popisuje část života jedné smečky ve všech oblastech - lov, rozmnožování, fungování smečky, vyrůstání mláďat... Všechno pozorováno přímo autorem. Dozvěděla jsem se spoustu věcí, o kterých jsem neměla tušení. Místy je to drsné a vyloženě napínavé čtení. Lepší než kdejaká beletrie.

12.04.2024 5 z 5


Vražda v lázních Třeboni Vražda v lázních Třeboni Rudolf Ströbinger

Průhledné, oddychové, bez napětí, předvídatelné. Ale jako celkem příjemná oddychovka to číst šlo a bylo to rychle za mnou :-) Takové "neurazí, nenadchne".... Hvězdičku navíc dávám za to, že se mi příjemně vybavovala loňská dovolená :-)

12.04.2024 3 z 5


Čtyři vichry Čtyři vichry Kristin Hannah

Já vím, Hrozny hněvu to zrovna nejsou, i když tu jsou stejné okolnosti. Stejně si ale myslím, že to je dobrá kniha, jen jiná. Příběh mě pohltil a Else jsem fandila. Byl to vyloženě boj o přežití za doby velkého sucha v USA a následného hromadného úprku do Kalifornie, kde ale o nové obyvatele nikdo nestojí. Elsa bojuje nejen s nedostatkem jídla, peněz, střechy nad hlavou, dokonce i čistého vzduchu pro sebe a své děti, ale i s předsudky a následky své výchovy. Ono z bezpečí domova, u knihy a v dnešní době je snadné si říkat: takhle bych se já nechovala. Je to tedy hodně protkané i romantickou linkou, které by možná mohlo být o trochu míň, ale nevadila mi. V době, kdy se mi nečte úplně lehce, jsem tuhle knihu zhltla a dostala tak potřebnou oddychovou vzpruhu. Dokonce i s trochou slz :-)

11.04.2024 5 z 5


Ester Ester Markéta Prášková

Ester se mi líbila ještě víc než Rozbité světy. Výborná kniha o životě za války a o velké osobní odvaze některých lidí. I když o tomto tématu vychází hodně knih, mám pocit, že tato se mezi nimi neztratí. Líbí se mi i téma, kdy člověk, který pro dobrou věc naoko spolupracuje s Němci, aby se dostal k informacím a pomáhal našincům, je ve finále štvanou zvěří za války i po ní. Rozhodnout se pro takovou činnost znamená rozhodnout se pro doživotní ztrátu důvěry ostatních. Psané velmi čtivě a asi se poohlédnu i po dalších knihách autorky, i těch dětských.

11.04.2024 5 z 5


Enderova hra Enderova hra Orson Scott Card

Tohle byla lahůdka. Přečetla jsem na doporučení a "doporučiteli" jsem vděčná :-) I když se jedná o svět, který neznám, příběh je tak dobře napsán, že jsem neměla nejmenší problém se do něj vžít a všechno vidět ve své fantazii. Vyvolal ve mně celkem dost emocí. Vůbec jsem nevnímala, že to je fikce a měla jsem regulérní vztek na to, jak se s Enderem - dítětem!!! - zachází. Žasla jsem, co musí zvládat, za co všechno ve svém věku nese zodpovědnost a jak jinak se díky tomu musí chovat oproti jiným vrstevníkům. A ten konec, to teda byla síla. Opravdu hodně jsem to prožívala. Výborné sci-fi. Rozhodně si přečtu další díl a doporučuji.

11.04.2024 5 z 5


Kuropění Kuropění Viktor Fischl

Velmi milý, poetický příběh o starém venkovském lékaři. Takové čtenářské pohlazení...

11.04.2024 4 z 5


Velká výprava – Dopisy a fotografie z putování po Britském impériu Velká výprava – Dopisy a fotografie z putování po Britském impériu Agatha Christie

Agatha uměla nejen psát, ale i žít :-) Je to zajímavý cestopis a je vidět, že autorka je velkou spisovatelkou dokonce i v dopisech domů. Nejvíc mě ale těšily různé vtipné postřehy o lidech, které potkala a o životě vůbec. A oceňuji, že je kniha plná fotografií z cest, i když na nich jsou převážně lidé, které vůbec neznám :-)

11.04.2024 4 z 5


Zefkovo probuzení aneb Splíny (v) budoucnosti Zefkovo probuzení aneb Splíny (v) budoucnosti Marek Müller

Nechci psát, že je kniha špatná, obdivuji fantazii autora s jakou popisoval a pojmenovával různé věci z budoucnosti (za to druhá hvězdička). Ale bohužel mě to vůbec nebavilo. Teď je to cca měsíc po dočtení a nejvíc si pamatuju, že se hlavní hrdina tak moc nudil, až jsem se nudila taky. A ve chvíli, kdy se v příběhu začala objevovat akce, tak mi to zase připadalo strašně nevěrohodné. Navíc mi to celé tak nějak logicky nesedělo. Ženské postavy taky vyjadřují cosi o tom, co si autor o ženách myslí. Prostě to nebyla kniha pro mě.

11.04.2024 2 z 5


Vánoční prasátko Vánoční prasátko J. K. Rowling (p)

Vím, že když jsem knihu dočetla, říkala jsem si, že to bylo super čtení, ale kvůli něčemu jsem nedala plný počet. Teď už vůbec nevím kvůli čemu a zůstává ve mně jen pocit z nádherného příběhu a lehce špatné svědomí kvůli některým mým starým věcem. Doporučuji k přečtení malým i velkým čtenářům.

11.04.2024 4 z 5


Podzemní říše Podzemní říše James Rollins (p)

Dobrodružství, spousta akce a napětí, prapodivní tvorové, záhady, romantická linka taky nesmí chybět... prostě Rollins :-) Pro mě dobré počtení a musím říct, že mě autor baví pořád víc. Prostředí jeskyní bez denního světla a spousta úzkých chodeb vytváří dokonalou atmosféru. Fantazie opět jednou běžela na plné obrátky a tak to mám ráda. Proto ohledně obyvatel podzemí odpouštím i silnou nereálnost, která asi k Rollinsovi patří taky :-)

26.02.2024 4 z 5


Přitažlivost planety Krypton Přitažlivost planety Krypton Jiří Mádl

Přiznám se, že jsem podle anotace čekala, že to bude hloupější a naivnější. Není to žádný literární skvost, ale hloupé to tedy není. Kromě vztahu mezi Martinem a Veronikou se zde řeší i vztahy a problémy obou postav v rodině a ty to celkem ozvláštňují. Většinu knihu jsem to brala jako celkem dobré odpočinkové čtení. Akorát ke konci už jsem Veroniku přestávala chápat a tím mě to i přestávalo bavit číst.

26.02.2024 3 z 5


Děti nade vše Děti nade vše Delphine de Vigan

Rozhodně bych neřekla, že to je thriller, ale to vůbec knize nevadí, protože to z mého pohledu není to hlavní. Líbí se mi téma - posedlost popularitou skrze sociální sítě. A hlavně se mi líbí, že problém vidím jak z hlediska posedlé matky, tak z hlediska později už dospělých dětí. Jaký dopad neustálé postování má na všechny zúčastněné a vlastně i na cizí lidi. Fakt mě to zaujalo. Asi si zkusím od autorky přečíst i něco dalšího, obzvlášť když tu ostatní píší, že její jiné knihy jsou lepší :-)

21.02.2024 5 z 5


Historie ZOO Praha Historie ZOO Praha Romana Anděrová

Nejsem z knihy tak nadšená jako ostatní. Líbí se mi téma i ladění knihy a hodně jsem se toho dozvěděla hlavně o bojích, jestli vůbec Praha bude ZOO mít a kde. To jsou nesporné klady. Ale nejdřív mi připadalo, že se autorka snaží nacpat až příliš informací do malého prostoru. Později jsem zase zjistila, že řadu těch informací zbytečně opakuje. Obojí mě dráždilo. Knížečka je malinká, to moc neprospělo čitelnosti některých fotografií. Hodnocení knížky ale nemá nic společného s hodnocením samotné ZOO :-)

21.02.2024 3 z 5


Procházky pana Pipa Procházky pana Pipa Stanislav Holý

Naprosto skvělé a originální obrázky, často s vtipem...

21.02.2024 4 z 5


Ocelové jeskyně Ocelové jeskyně Isaac Asimov

Námět i samotný příběh se mi líbil. Hlavní myšlenka stojí za to. Taky ocěňuji, že se jedná o sci-fi i detektivku zároveň, to mám obvykle ráda. Bohužel mi ale moc nesedlo provedení. Občas mi to připadalo strašně ukecané a i takhle krátká kniha se tak stávala zbytečně zdlouhavou. V takových chvílích mě to nebavilo. Navíc ve mně ani Elijáš neprobouzel nějaké větší sympatie. Asimov je samozřejmě velký autor, ale tady jsme se ve vkusu nějak nepotkali.

09.02.2024 3 z 5


Knihovnice z Troublesome Creeku Knihovnice z Troublesome Creeku Kim Michele Richardson

Dobře čtivý příběh, díky kterému jsem se dozvěděla o existenci modrých lidí. Rychle to utíkalo, bylo to drsné i romantické. A jako oddychové nenáročné čtení perfektní. Taky to ale nijak výrazně nevybočuje z množství podobných knih a téma pojízdných knihoven je už na mě trochu moc "módní" záležitostí. Dala bych 3,5 hvězdičky. Možná dám časem (až se mi to rozleží v hlavě) i 4 za to, jak kniha končí a jakou práci si s tím autorka dala. Teď ale lepší průměr.

07.02.2024 3 z 5


Prasopolis Prasopolis Martin Klusoň

Když jsem začala číst, strašně mě to bavilo. Připadalo mi to vtipné, originální, lehce čtivé. Bavila mě prasečí jména jako Porky nebo pan Piglet. Fantazie mi běžela na plné obrátky, když jsem si třeba představovala prase, jak si kulmuje vlasy :-) Později mi trochu vadily drobné vykrádačky. Poznala jsem třeba Cimrmana nebo Pulp Fiction. Ale šlo to. Jenže později už jsem se necítila moc komfortně neustálou masáží o tom, jak je špatné jíst maso a začalo mě to otravovat. Ke konci už mě kniha začala i nudit. Přišlo mi to zbytečně natahované a těšila jsem se na konec. To úplně zabilo nadšení ze začátku a moc dobrý pocit si z toho neodnáším.

04.02.2024 3 z 5


České umění první poloviny 20.století ze sbírek Moravské galerie České umění první poloviny 20.století ze sbírek Moravské galerie kolektiv autorů

Přes sto fotografií nádherných obrazů a soch našich uměleckých velikánů. Jsou tu zastoupeni např. Filla, Čapek, Kubišta, Špála, Zrzavý, Procházka, Kremlička a řada dalších. Přesně se to trefilo do mého vkusu. Je v tom spousta krásy, emocí a inspirace. Škoda, že jsou fotografie černobílé...

03.02.2024 5 z 5


Václav Rabas (1885-1954) Václav Rabas (1885-1954) Jiří Kotalík

Čekala bych delší obrazovou přílohu na úkor textu. Obrazy jsou ovšem nádherné. Skoda, že některá díla jsou v publikaci jen černobíle...

03.02.2024 3 z 5


Mladí lvi Mladí lvi Irwin Shaw

Vychází nyní hodně knih o koncentračních táborech, uprchlících, odsunech. Tohle není ten případ. Tohle je starý a dobrý válečný román. Je o vojácích a je velmi velmi dobrý. A stáří mu nijak neškodí. Hlavní postavy jsou tři, vedlejších je ještě víc a chvilku mi trvalo, než jsem se zorientovala. Ale do všech jsem se nakonec dokázala vžít, tak dobře jsou popsané. Jsou to vojáci na obou stranách války, jsou to lidé s různou motivací, různou národností, s různým názorem, s různým životem... Rozhodně patří mezi nejlepší válečné romány, které jsem četla.

02.02.2024 5 z 5