dasha0306 dasha0306 komentáře u knih

☰ menu

Šťastně až na věky Šťastně až na věky Michal Beck

Upřímně jsem přemýšlela, jestli dát 4 nebo 5 hvězd, ale jelikož jde o 95% přepsaný dokument a jen jedna kapitola ke každému z pěti "vztahů" je o tom, co bylo dál, tak jsem hodnocení snížila. Na druhou stranu, to jak to pojal Michal Beck a jak popsal mě známé situace, to tleskám. Předmluva Jany Počtové je taky fajn, než se pustíte do čtení. Jinak tedy to, co bylo po skončení dokumentu, to mě ve dvou případech dost překvapilo a v jednom jsem se musela i usmát. No, žádný vztah není ideální a všechny stojí na jednom - komunikaci a stejném pojetí vztahů, které se ale v čase mění i u aktérů.
Rozhodně ale doporučuji, na zamyšlení je to skvělé.

30.04.2024 4 z 5


S láskou Pamela S láskou Pamela Pamela Anderson

První polovina je fajn... respektive dětství Pamely, které bylo zcela jiné, než bychom očekávali a odtud pak vychází to, co je u ní na prvním místě - být matkou a aktivistkou. Druhá byla o dost slabší, nic, co bychom nevěděli a nemělo to žádnou hlubokou myšlenku.
Ze začátku tedy nadšení, pak jsme si řekla, že je to dost průměrná autobiografie a samotný dokument ve mě zanechal asi silnější dojem.

22.04.2024 3 z 5


Řeka mě volá domů Řeka mě volá domů Eleanor Shearer

Chtělo se mi dát pět hvězd za téma, které je pro mě nové, navíc autorka s tímto tématem má velké propojení a příběh je vystavěn na skutečných reáliích. Vlastně všechno by bylo na pět hvězd, ale přiznám se, že některé části, které mohly být více napínavé, autorka zmapovala na pár stranách a některé části mě nudily. Nebyla to kniha, kterou bych zhltla na posezení, ale stojí za přečtení? ANO

29.02.2024 4 z 5


Dar Dar Stefanos Xenakis

Zápisky z deníku vděčnosti... Je to čtivé, je to inspirativní pro zápis svých zážitků, protože jsem nikdy nečetla tak hezky popsaný všední den s vděčností, ale jsou to jeho zážitky a tak je lepší si vzít inspiraci, z jakých drobností se můžeme těšit, ale je to to samé dokola. V půlce jsem to vzdala, protože jsem chtěla dát prostor spíše příběhům, než niterním prožitkům někoho jiného.

28.02.2024 3 z 5


Pomocnice Pomocnice Freida McFadden

Čtivé, krátké kapitoly... ale že by to bylo něco objevného, to ne. Pokud rádi čtete thrillery, bude vám připadat, že už jste to někdy četli. Za mě bohužel tématicky nic nového, ale zpracování fajn. 4 hvězdy dávám za čtivost, ale za originalitu bych dala hvězdy 3. Asi se možná trochu moc vyzdvihovala všude natolik, že očekávání byla vysoká a bohužel.

16.02.2024 4 z 5


Kdo ví, kde budu zítra Kdo ví, kde budu zítra Jindřich Šídlo

Skvělý rozhovor od počátků kariéry T. Etzlera, naťuknutí práce pro CNN, 8 let v Číně a pokrývá období do roku 2019. Má jedinou vadu - mohl by být delší :-)

11.02.2024 4 z 5


Kéž bys tu byl Kéž bys tu byl Jodi Picoult

5 hvězd, ikdyž ne zcela čistých. Upřímně, doháněla mě trochu čtecí krize, tuhle knihu jsem dokonce i málem vynechala, ale nakonec se začetla a ze čtecí krize mě absolutně vytáhla. Dávkovala jsem si jí, protože se netěšila na to, až jí dočtu. První část odehrávající se na Galapágách byla úžasná a Jodi opravdu vtáhnout do těch světů umí a vizuálně mi běžela před očima celá kniha. Vím že ne všem, ale mně seděla jako ulitá a budu ji ráda půjčovat okolí.

07.02.2024 5 z 5


Notting Hill pod sněhem Notting Hill pod sněhem Jules Wake (p)

Nejsem fanynkou romantických knih, ale občas je třeba si oddychnout, zvlášť od mých milovaných dramat a thrillerů. Ale tohle na mě byla přeslazená slátanina. Bohužel. Viola je sice sympatická, ale tak naivní a tak přehnaně upozaďující sama sebe, že jsem se s ní nedokázala nijak ztotožnit. Nate? Ženáč s malým dítětem - jo to zní jako značka ideál už od začátku. Navíc v reálném životě by jeho chování asi jen tak neprošlo. Bylo to jen čistě o přitažlivosti, ale tak to asi v tomto žánru bývá. Čekala jsem i víc atmosféry z Notthing Hillu, ale na mě toho bylo po málu. Takže suma sumárum. Taková ta nenáročná romanťárna, ale vánoční filmy z dílny Netflix. Série romantické útěky jsou na mě sice taky sladké, ale pořád ne tak moc :-)

24.01.2024 3 z 5


Marek Dvořák: Mezi nebem a pacientem Marek Dvořák: Mezi nebem a pacientem Martin Moravec

Toto opravdu patří do každé rodiny. Nejlepší způsob, jak si zapamatovat první pomoc na praktických příkladech, ale celé je to tak dobře napsané a vedené, že jsem knihu koupila všem k Vánocům a nadšení jsou do jednoho.

16.01.2024 5 z 5


Svědectví o životě v KLDR Svědectví o životě v KLDR Nina Špitálníková

Přečteno jedním dechem. Nina se umí ptát, už jen to, že měla možnost takové lidi vyzpovídat. Profesorka, řidič privilegovaných, vysokoškolačka, důchodkyně (která stále věří své realitě), převaděč, dělník/šmelinář... ti všichni poskytli své svědectví po tom, co z KLDR uprchli. Osudy všech a koho zanechali a ohrozili tak "doma".. Něco z toho se nedá pochopit, ale kdo jsme, abychom soudili.

10.10.2023 5 z 5


Každé další léto Každé další léto Carley Fortune

Střídání kapitol ve stylu tehdy a teď, kdy se postupně dostáváte k závěrečnému rozhřešení, mi vyhovoval, když více se mi líbilo to, jak autorka dokáže vylíčit postavy a popsat atmosféru míst tak, že se mi pak o tom i zdálo. Na druhou stranu, ač mě ke konci kniha v ději překvapila, je to prostě oddechová romance za poctivé 4 hvězdičky :-)

07.10.2023 4 z 5


Život jedna báseň Život jedna báseň Colleen Hoover

Cílová skupina je spíše pro mládež, mladé dospělé, ale i tak to byla fajn oddechovka, při které jsem se nahlas zasmála a i mě přepadly jednou emoce a pobrečela si a to stačilo pár slov v knize.

26.09.2023 4 z 5


Tisíc dnů v Toskánsku Tisíc dnů v Toskánsku Marlena de Blasi

Miluju Toskánsko, ale do této knihy jsem se nějak nedokázala začíst a po asi 100 stranách trápení vzdala. Asi holt to není můj styl v rámci stylu psaní. Bohužel

26.09.2023 1 z 5


Zachránit! Příběh ženy, která ukrývala rodinu Anne Frankové Zachránit! Příběh ženy, která ukrývala rodinu Anne Frankové Miep Gies

Pro ucelení příběhu a o tom, co se dělo na druhé straně zadního traktu a v Amsterdamu, nejen během války, ale od roku 1934, kdy Miep Giesová začala pracovat pro Otto Franka, po události po válce. První epilog, kdy vyšla kniha, zahrnuje události do roku 1987 a pak kniha obsahuje druhý, kdy Miep už jen upřesní nové poznatky.. v té době jí bylo 100 let. Napsáno je to čtivě, ač události nejsou veselé. Rozhodně za 5 hvězd.

18.05.2023 5 z 5


Lekce chemie Lekce chemie Bonnie Garmus

Tady bohužel bylo velké očekávání a to se nenaplnilo. Vlastně kniha nebyla vyloženě špatná, ale hlavní postava Elizabeth Zottová byla až moc studený psí čumák a našla jsem si tam mně sympatičtější postavy. Tentokrát kniha, která neměla takový spád a zvraty, abych nutně musela sedět hodiny a nadšeně číst, takže proto hodnotím jako průměr a na 4*.

15.05.2023 3 z 5


Les v domě Les v domě Alena Mornštajnová

Opakovala bych zde slova spousty komentářů, ale je to výborně napsané, čtivé od začátku a silné a těžké až do konce. Konec...ten mě rozsekal úplně. Čekala jsem ho drsný, ale ty poslední věty rezonují ještě teď...

17.04.2023 5 z 5


Mráz Mráz Bernard Minier

Nejsem si jistá, jestli toto je můj šálek čaje. Louskala jsem to dlouho, prvních 150 stran mě málem dostalo do čtecí krize jako blázen. Rozhodně jsem neměla ni na konci pocit, že se od toho nemůžu odtrhnout, protože spád to moc nemělo, spíše to bylo velmi popisné a těch 600 stran by se dalo smrsknout v klidu na 300, ale tak to je můj vkus. Konec už oproti zbytku knihy až moc urychlený a každé lehké napětí v knize nevygradovalo do pocitu velkého napětí.

13.04.2023 3 z 5


Kopírák Kopírák Sam Holland

Dala bych možná i 4 hvězdičky, ale je tu velké ALE, pokud znáte příběhy nejznámějších sériových vrahů. Jelikož je Kopírák kopíruje, víte co přijde, nic není šokující, vy vlastně víte, že přesně takhle ty vraždy vypadaly a tudíž tam chybí ten moment překvapení. Druhý problém - vraha jsem správně odhadla snad ještě před polovinou knihy, tudíž zklamání z toho, že se nekonalo pro mě žádné překvapení. Myslím, že Sam Holland má před sebou skvělou budoucnost, jen v této prvotina obálka přesahuje obsah. Není to špatné, ale spíše pro toho, kdo nesleduje True Crime.

30.03.2023 3 z 5


Vetřelec Vetřelec Kristýna Trpková

Česká krimi a líbí se mi na úrovni severské krimi, ne-li více, právě proto, že to není takový krvák? O čem to je není třeba opakovat, ale ráda bych do popředí vytáhla chválu na popis emocí v nejedné kritické situaci a mě pak došlo, že jsem to prožívala uvnitř jako Laura Linhartová. Skvělá práce!

20.03.2023 5 z 5


Pravda, nebo lež Pravda, nebo lež Colleen Hoover

(SPOILER) Přečteno v kuse za jediné odpoledně. Škoda jen toho, že tomu nezůstal původní název Verity. Pravda nebo lež je takové ne zcela vystihující knihu a zároveň je to zavádějící spoiler ve smyslu, že očekáváte možná trochu něco jiného.
Verity je úspěšná autorka bestsellerové série. Lowen je naopak introvertní autorka nijak úspěšných knih a ve svém těžkém životním období je oslovena vydavatelstvím, aby dokončila sérii za Verity, která po těžké autonehodě nemůže psát a čtenáři čekají.
Lowen se tak ocitne v domě Verity, jejího manžela Jeremyho, aby se prohrabala v poznámkách, které Verity k očekávaným třem knihám série někde přeci musí mít... A objeví Veritin rukopis autobiografie, která je až šokující.
Předesílám jen to, že kniha vám vyrazí dech. Není to nic tak náročného, Colleen píše jednoduše, ale je to skvělý thriller, do kterého se rychle dostanete a na konci se zarazíte...
Měli byste asi vědět, že Colleen vydala speciální edici Verity, která je pouze v angličtině (zatím) a obsahuje dodatečnou kapitolu, která má cca 40 stran a holt se nedá nic dělat, ale kvůli tomu závěru si ji budu muset pořídit. Ne že by toto nemělo závěr, ale je takový ve stylu "to není možný, to ne"..tak jsem sama zvědavá, co je v dodatečném epilogu

07.03.2023 5 z 5