dana_vrana dana_vrana komentáře u knih

☰ menu

Vražda v hotelu Sacher Vražda v hotelu Sacher Beate Maxian

Ze tří dílů, které byly přeloženy do češtiny, je tenhle za mě nejslabší. Velké množství postav, absolutně nic napínavého, propojení případů tak nějak přitažené za vlasy... Tentokrát mě na tom nebavilo ani to Sařino vysvětlování květomluvy a tradic spojených s pečením.

27.04.2024 2 z 5


Vražda v Schönbrunnu Vražda v Schönbrunnu Beate Maxian

Další oddechová detektivka z vídeňského prostředí. Žádné propracované veledílo, ale čte se to svižně. Celkem mě bavilo i propojení s různými symboly a pohádkami. Co ale nedovedu pochopit, je vydávání dílů v češtině. Díl 1 a po něm vydáme díl 6. Je to evidentně volně navazující série, nicméně jsou tam zmínky o minulých případech a událostech, o kterých prostě nic nevíte. Stejně tak vývoj osobních vztahů postav. To si prostě musíte asi nějak domyslet. Takže hurá na další díl, který má číslo 9 ...

14.04.2024 3 z 5


Vražda ve Vídni Vražda ve Vídni Beate Maxian

Čtivá, příjemná detektivka. Zajímavý námět, nic komplikovaného, vrah se dá odhadnout, takže žádné větší napětí. V pozadí se rýsují nějaké osobní vztahy hlavních a vedlejších postav pracujících v redakci a na policii. Ráda budu pokračovat ve čtení dalších dílů.

13.04.2024 3 z 5


Porodní sestra z Osvětimi Porodní sestra z Osvětimi Magda Knedler

Přiznám se, že mě příběh neoslovil. Ano, to co se během války dělo, je nepředstavitelné. Hrůzy koncentračních táborů, pokusy na lidech... Je obdivuhodné, když se v tom všem objevila odvážná jiskřička lidskosti. Ale pro mě byl příběh v této podobě velmi špatně uchopitelný. Zmatené přeskakování v ději, v časových rovinách, množství nepojmenovaných postav... Poslouchala jsem jako audioknihu- nevím, zda bych jako knihu vůbec dočetla...

31.03.2024 2 z 5


Rozetmění Rozetmění Jay Kristoff

I když je Rozetmění za mě nejslabším dílem s několika zbytečně zdlouhavými místy, hodnotím 5*, protože mě série neskutečně bavila jako celek.
V příběhu asi není vyloženě jediná 100% kladná postava, ale stejně je všechny milujete, nesnášíte nebo obojí zároveň. Konec byl epický, hodný souboje bohů a vlastně i celkem překvapivý. A ano, jsem definitivně tým Trick, takže beru bonusovou kapitolu všema deseti!

31.03.2024 5 z 5


Boží hrob Boží hrob Jay Kristoff

Další pokračování cesty Mii Corverové. Neméně akční, neméně napínavé, neméně drsné. A ten konec? Uf, to je ještě větší mindfu*k než v prvním díle!

Jediné u čeho si stále nejsem jistá, jestli mě víc baví nebo štve, jsou ty poznámky pod čarou.

17.03.2024 5 z 5


Nikdynoc Nikdynoc Jay Kristoff

Temné, napínavé, násilné, ó Dcery, tohle je tak skvělé čtení! A ten konec... Nechápu, že jsem sérii tak dlouho odkládala.

01.03.2024 5 z 5


Všechno, nebo nic Všechno, nebo nic Kendall Ryan

Pohádka pro dospělé... změnila muže k lepšímu a všichni žili šťastně až do smrti.

24.02.2024 2 z 5


Turbulence touhy Turbulence touhy Kendall Ryan

(SPOILER) Pokračování příběhu šedé myšky a pana božského supermodela s temnou minulostí. Aneb mrcha ostrouhala a svatební zvony zní.

17.02.2024 2 z 5


Elegantní hřích Elegantní hřích Kendall Ryan

Nejsem fanynkou tohoto žánru. Ona je nevýrazná šedá myš, on je božský supermodel s temnou minulostí. O mnoho postelových scén a úvahách o oříškově hnědých očích později ... Její princ samozřejmě udělá všechno, jen aby s ním byla zrovna ona šťastná.
No, ale není to dlouhé a čte se to celkem rychle.

16.02.2024 2 z 5


Muž jménem Ove Muž jménem Ove Fredrik Backman

Dojemné, vtipné, trochu nutící k zamyšlení se nad vlastním životem, nad vlastními hodnotami, věrnostní a vztahy. Krásná knížka, kde se v krátkých kapitolách střídají pohledy na to, kým Ove byl a proč se stal tím, kým se stal. Ale rozhodně se nestal špatným člověkem.

14.02.2024 5 z 5


Dceřina kletba Dceřina kletba Tereza Bartošová

Pro mě zatím nejlepší z autorčiných knih. Mnohovrstevnatý příběh s celkem uvěřitelným vyústěním.

13.02.2024 3 z 5


Gazely Gazely Patrik Hartl

Já půjdu zřejmě proti proudu. Knížka mě nenadchla. Ani jedna z postav mi nebyla sympatická. A děj takový nijaký. Možná je to zkrátka tím, že jsem věkově i životně jinde než Gazely. Pozitivní závěr to kupodivu malinko zachránil, ale jinak ve srovnání s Prvokem, Šamponem Tečkou a Karlem za mě opravdu slabé...

10.02.2024 2 z 5


Zvonkohra Zvonkohra Eliška Václavíková

Pohlazení po duši. Knížka je milá, možná až naivní, ale co... Je o dobru, o tom, že každý dobrý skutek, laskavost nebo pouhý úsměv může někomu pomoci a všechno dobré se k nám v nějaké podobě vrátí, i když si to mnohdy vůbec neuvědomujeme.
Bavila mě právě ta provázanost jednotlivých příběhů, překvapením byla bonusová kapitola. A doplnění příběhů hudebním doprovodem pomocí QR kódů, to je skutečně třešnička na dortu. Skvělý nápad!

08.02.2024 4 z 5


Vodník Vodník Tereza Bartošová

Narozdíl od Klekánice jsem knihu četla bez větších očekávání. Takže jsem dostala příjemnou a celkem napínavou detektivku z českého prostředí. Je tam několik dějových linek, některé spolu souvisejí, některé jsou spíš slepými odbočkami. Jak moc je reálný závěr knihy, nechť každý čtenář posoudí sám.

03.02.2024 3 z 5


Klekánice Klekánice Tereza Bartošová

Velmi zajímavý nápad, který mě nadchnul a přiměl ke koupi. Detektivky inspirované Erbenovu Kyticí. Žel, výsledek je na hony vzdálený této předloze. Opravdu, sebemenší motiv z Kytice byste hledali marně. A to mě celkem zklamalo.
Nicméně! Kniha je čtivá, napínavá, útlá - tedy záležitost na jedno odpoledne, a konec je opravdu nečekaný.

29.01.2024 3 z 5


Ženy zločinu Ženy zločinu Lucie Bechynková

Zajímavý nápad. Šest příběhů ženských vražedkyň ve stylu předchozích knih Opravdových zločinů. Možná o něco málo stručnější. Proložené pěti rozhovory s ženami, které mají na svých různých pracovních pozicích co do činění se zločinem. Některé byly propracovanější a bavily mě více, některé méně. Každopádně to pro mě byl zajímavý náhled do fungování vězeňství u nás.

21.01.2024 3 z 5


Kriminální případy z Orlických hor 2 Kriminální případy z Orlických hor 2 Jiří Mach

Druhý díl Kriminálních případů z Orlických hor mě překvapil tím, že kromě 3 případů jsem tedy o většině neměla vůbec žádné ponětí. Jinak jsou to celkem jednoduše převyprávěné zločiny, které mohou zaujmout především ty, kteří Rychnovsko znají.

18.01.2024 3 z 5


Kroniky prachu: Pár stránek navíc... Kroniky prachu: Pár stránek navíc... Lin Rina

Pár stránek navíc ke krásnému románu. O tom, jaký byl Thomasův pohled na rodící se vztah mezi ním a Animant. O tom, co prožíval během jejich odloučení a co ho přimělo jej ukončit. Dozvíme se více o Ráchel a jejím seznámení s Henrym. O životě Elisy a o tom, jak se dostala ke studiu. A v neposlední řadě také o rodině Reedových a o tom, zda se podaří obnovit jejich vztahy. To celé doplněné o komentáře autorky k jednotlivým postavám, tvorbě příběhu nebo inspiracích a faktech, která se v románu objevují.
Líbilo se mi též grafické zpracování této knihy a dopisy, které některé skutečnosti stručně dovysvětlily. Jen ty ilustrace mi moc k příběhu neseděly, ale to je nejspíš tím, že si zkrátka jednotlivé postavy představuji jinak.

17.01.2024 5 z 5


Kroniky prachu Kroniky prachu Lin Rina

Tohle je tak milá knížka! Atmosféra viktoránské Anglie, knihovny, sympaticky nesympatické postavy, něžná "hate to love" romantika. Je to holčičí čtení, víceméně je jasné, kam se bude děj ubírat. Ale i když mi už chvíli není 19, prožívala jsem to celé s Animant, se kterou toho máme tolik společného. A ráda se budu ke knížce vracet! Ach, kde jen jsi, můj Thomasy Reede...

17.01.2024 5 z 5