DagmarMo DagmarMo komentáře u knih

☰ menu

Mezi dvěma Kimy: Na studiích v KLDR Mezi dvěma Kimy: Na studiích v KLDR Nina Špitálníková

Nejdriv jsem od autorky precetla jeji druhou knihu s rozhovory, ta se mi moc libila a neco jsem se noveho dozvedela... Tahle uz mi nic noveho neprinesla, vse se v podstate opakovalo.
Myslim tedy, ze staci precist jednu ze dvou knih, jinak se informace opakuji a uz je to nuda.

19.03.2023 3 z 5


Pavouk Pavouk Lars Kepler

Kniha se dobre cetla, byla napinava ale nijak me neuchvatila. Saga mi prisla celkem nerealisticka postava. prijdou mi ty severske detektivky podobne i kdyz jsem jich cetla jen par a muj nejoblibenejsi zanr to neni.

19.03.2023 3 z 5


Vypravěč Vypravěč Anna Bolavá (p)

Celkem znepokojujici kniha, zadny relax s knizkou se nekonal, ale to jsem ani od Bolave necekala. Postavy si sahnou na kost sveho svedomi v Bestvinach a cely pribeh je prozrany cervem z kompostu, alias vyravecem, ktery na sebe bere ruzne podoby. Vitek, jedna z hlavnich postav, se snazi cerva uspokojit a prevzit vladu nad pribehem. Nebo tak nejak jsem to pochopila. Konec mi moc nesedl, tam jsem se celkem ztratila, nicmene celek se mi libil, pokud se to tak da rict.

01.03.2023 4 z 5


Chata ve Švýcarsku Chata ve Švýcarsku Julie Caplin

Slaďárna neuvěřitelná, připomnělo mi to růžovou knihovnu nebo jak se to jmenovalo, co jsme četli v pubertě (vedle série Stopy Hrůzy). Čtení mě dost nudilo ale dočetla jsem, vybrala jsem si knihu do Čtenářské výzvy.
Dávám alespoň 1 hvězdu, chápu že tenhle žánr někomu sedí, postavy jsou pohádkově sympatické a prostředí švýcarských hor jakbysmet.
Ale určitě se v budoucnu tomuhle splachovacímu žánru vyhnu, od knih čekám něco jiného.

16.04.2022 1 z 5


Projekt vlk Projekt vlk Lars Berge

Velice zajimava kniha, krome toho ze je ve slovenstine, coz byla pro me vyzva sama o sobe, se venuje smrtelnemu utoku vlci smecky na jejich osetrovatelku ve svedskem zoo. Autor popisuje okolnosti a duvody utoku, jde tedy vetsinou o spekulace proc a jak k nemu doslo. Informace cerpa z policejnich protokolu, rozhovoru s kolegy obeti a jinymi specialisty na vlky, respektive na "znacku vlk". Ze siroka popisuje zkusenosti v case s vlky at uz ve volne prirode, tak v zajeti, pripadne pokusy o socializaci vlku. Ta se zda vicemene nemozna, i kdyz je vlk uz narozen v zajeti a vychovan od mladete lidmi.
Kniha je napsana novinarskym stylem, je velmi poutava a ctiva. Nejde jen o vlky ale i o jina zvirata v zajeti (venuje se i delfinum -mj. velmi smutne pribehy), zamysli se nad funkci zoo v lidske spolecnosti.

06.04.2022 5 z 5


Jeden z nás Jeden z nás Shari Lapena

Nic moc kniha, docetla jsem, ale skoda casu... nedavno jsem cetla Divka ve vlaku a Divka v ledu a tohle mi svym zpuspbem hodne pripomina obe knihy. Podobny namet a castecne prostredi. Vysetrovatele jsou nemasni neslani, o charakterech ostatnich postav by se dalo tez pochybovat, nijak zvlast dobre napsane to taky neni. Prvni a posledni, co jsem od autorky cetla.

25.02.2022 1 z 5


Geniální přítelkyně Geniální přítelkyně Elena Ferrante

Kniha me zrovna nenadchla, mozna kdybych mela nejaky vztah k Italii, tak by mi to vypraveni bylo blizsi, ale ten jejich temperament a zivot moc neznam takze to bylo nic nerikajici. Dalsi dily mam ale zatim se do nich poustet nebudu. Treba casem... Serial neznam.

20.01.2022 3 z 5


Myšlenky za volantem Myšlenky za volantem Marek Eben

Moc hezke, kratke sloupecky, Eben si na nic nehraje, idealni pro pozvednuti nalady.

14.01.2022 5 z 5


Listopád Listopád Alena Mornštajnová

Zezacatku jsem mela problem se zacist, ale pak jsem knihu nemohla odlozit. Lehke a zaroven tezke cteni, vykreslujici osud Maji a jejich nejblizsich na pozadi listopadovych udalosti, ktere tentokrat dobre nedopadly a nasledujicich let temnoty.... Poukazuje na svirajici nesvobodu v totalitnim state a krehkost demokracie ve ktere zijeme. Skvele vykreslene postavy a jejich myslenkove pochody. Chytlo me to za srdce.

08.01.2022 5 z 5


Kdyby tak na mě někdo někde čekal Kdyby tak na mě někdo někde čekal Anna Gavalda

Ruznorode pribehy, pobavil me ten s divocakem!

29.12.2021 4 z 5


Londýnský případ Londýnský případ Sam Thomas

Docela čtivé, neurazí ale ani nenadchne... až teď jsem se tu dozvěděla že kniha je součástí série, nicméně mě nenavnadila na další díly.
Líbil se mi dobový popis Londýna ale příběhy přehnané a konec jsem vůbec nestrávila, jakoby toho sám autor měl plné zuby tak knihu utnul uprostřed věty...

29.12.2021 3 z 5


Polovina tebe Polovina tebe Brit Bennett

Vyborna kniha, dobre vykreslene postavy a nalada v Americke spolecnosti vuci rasove otazce pres par generaci. Pro nas Evropany a tim spis Cechy je tohle tezko pochopitelne, ale o to zajimavejsi tema.

04.12.2021 4 z 5


Adam Ondra: lezec tělem i duší Adam Ondra: lezec tělem i duší Martin Jaroš

Precteno za 1 odpoledne. O Adamovi ani leteni jsem toho sice moc nevedela, takze spousta technickych veci sla mimo me, ale az tak mi to nevadilo, cetlo se to docela dobre. I kdyz kniha bude asi spis urcena pro fanousky.
K obsahu: Zacatek o detstvi byl sice zdlouhavy a opakoval se, ale jinak prijemne pocteni o neuveritelnem nasazeni a vasni pro lezeni jednoho sympataka, ktery to dotahl na nejvyssi mozne mista ve sve discipline. Detailni popisy jednotlivych zavodu jsem obcas lehce preskakovala. Trochu mi vadily v textu caste vykricniky! ale skvele fotky celkovy dojem vylepsily.

10.11.2021 3 z 5


Chirurg Chirurg Petra Dvořáková

(SPOILER) Knizka se mi libila vic nez autorciny Vrany, ale jak sel opily operovat dite, tak jsem musela preskakovat.

10.10.2021 3 z 5


Vzdelaná Vzdelaná Tara Westover

Vyborna kniha, cetla jsem v originale a dlouho ve me zustal rezonovat zajimavy pribeh Tary a vztahu v jeji prapodivne rodine a cesty za vzdelanim. Skvele se cetla, doporucila bych k precteni kazdemu.

05.10.2021 5 z 5


Ochránci Ochránci John Grisham

Moje prvni prectena kniha od Grishama, cekala jsem oddychovou detektivku, ale pribeh byl komplikovany, prolinalo se tam vice deju, spousta postav, spatne se mi v tom do 1.pulky orientovalo.

11.09.2021 2 z 5


Zuzanin dech Zuzanin dech Jakuba Katalpa (p)

Krasne napsany pribeh, po bezstarostnem detstvi prijde vystrizliveni, ale Zuzana se pritom nikdy nelituje a neohani se nespravedlnosti. Ocenila jsem, ze popisy z koncentracnich taboru nebyly prehnane drsne a syrove jako v jinych knihach, kde se toto tema vyskytuje. Presto si tu hruzu ctenar domysli. Navrat Zuzany domu byl smutny, ta bezmoc... Komplikovany vztah s kamaradem z detstvi, zrada. Ale Zuzana zustava silna az do konce.

16.08.2021 4 z 5


Věci, na které nastal čas Věci, na které nastal čas Petra Soukupová

Fajn ctiva kniha, takova ze zivota.... banalni vztah ze ktereho vzejde banalni rodina... hezky vykreslene postavy, i kdyz Alice i Richard spolu vlastne od zacatku byt nemeli, chybel jim naboj a porozumeni tomu druhemu. Mam predpubertalni deti a spoustu situaci mi bylo povedomych...

16.08.2021 4 z 5


Kapka štěstí v ranní kávě Kapka štěstí v ranní kávě Agnès Martin-Lugand

Hezka oddechovka, ze zacatku mi vse prislo prvoplanove a celkem nudne, ale 2.polovina se cetla sama. Prijemne cteni, neurazi.

17.02.2021 4 z 5


Žádný sex, je úterý Žádný sex, je úterý Tracy Bloom

Cetla jsem kvuli ctenarske vyzve. Nic extra originalniho ani hlubokeho, ale cetlo se docela dobre.

17.10.2020 2 z 5