Vypravěč

Vypravěč https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/497514/bmid_vypravec-vLf-497514.jpg 4 213 81

V příběhu malého Vítka Kříže a jeho bratra Jáchyma se ocitáme na Běstvinách, na místě jako stvořeném pro prastarou legendu, ve které se na konci zámecké zahrady hýbe obrovský kompost. Hluboko pod zemí prý žije červ, kterého je třeba krmit – radostí, strachem, výčitkami svědomí a jednou za čas i něčím živým. Až dědeček odejde, jeden z vnuků bude muset nastoupit na jeho místo a o Běstviny se postarat. Aby se legenda nepřetrhla, bude muset zabít... Co když se však postavy vzepřou vlastnímu vypravěči a odmítnou být součástí jeho hry? A jak vůbec vyzrát na jeho vševědoucnost, která se prohání mezi stromy v podobě větru a ješitně mrská ocasem? Děti běstvinského příběhu jsou dnes dospělé a vracejí se do zahrad odvyprávět poslední kapitoly po svém.... celý text

Přidat komentář

Mortisha
24.04.2024 5 z 5

Tak jsem si v rámci dubnové české výzvy vybrala tuto autorku a nevím co jsem přesně čekala ani to, co jsem dostala. Dostala jsem atmosféru temnou, hutnou, často nechutnou a nepříjemnou. Příběh mysteriozní, psychologický, hororový, romantický, pohádkový. Příběh o čtyřech kamarádech z dětství, jejích dospívání a dospělí život. Život jejich nejbližších, kteří jsou všichni propojeni s tajemným zámečkem na Běstvinách. V tajemném místě, kde vypravěč bude vyprávět i to, co nikdo neví, kde vás bude nutit dělat věci, které by vás ani nenapadli. Nebo napadli? bojíte se svých činu? odpovědnosti za ně? bojíte se sami vyprávět?

uhlicek
21.04.2024 5 z 5

No totooo.... čtvrtá kniha autorky a cože? Vypravěč si mě namotal, kompost mě pohltil a bylo to to nejlepší, co šlo při čtení udělat. Paní Bolavá má dar jakési obrovské imaginace. Díky a potřebuji další dávku:)


Slunik127
30.03.2024 4 z 5

Bolava me bavi, je neotrela, originalni. Cteni je to ovsem tezke, ctenar se zapoti, musi premyslet, ne jen hltat stranky. Ja osobne jen nedokazu pochopit ty, kteri v pohode dali Pred potopou a tohle ne.

Janadvorackova
15.03.2024 2 z 5

Knihy autorky mají zvláštní atmosféru. Jako kdyby v dospělosti pořád ještě rozuměla podstatě dětské představivosti.
Jako když si jako malí představujete, že ve sklepě u babičky něco žije, že na půdě je tma živá a v hromadách kompostu žijí divné bytosti, kterým chutná lidské maso.
vím, že jsem kdysi takhle uvažovala. Dneska už se k tomu asi neumím vrátit.
Jako bych četla paralelně dva příběhy a ty se mi prolínají.

Miroslavacte
29.02.2024 5 z 5

Miluju schopnost imaginace této autorky. Proplétání reality s prvky neskutečna. Mistrně umí pracovat s atmosférou, kdy máte pocit, že to, co sžírá postavy, nutně okusuje i vás, až do morku kostí. Při zmínkách o červu se mi zvedal žaludek, tak moc sugestivně je to podané.

hko
15.02.2024 1 z 5

Tahle kniha mi vůbec nesedla, už od prvních stránek. Vůbec jsem nepochopila pointu, proč autorka příběh vůbec vyprávěla.

rajcatko
12.02.2024 odpad!

Větší blbost jsem už dlouho nečetla!

martini.ce
04.02.2024 3 z 5

Hodně zvláštní kniha. Příběhy čtyř dětí, kamarádů, letní zážitky s pokračováním do dospělosti - to mě bavilo hodně. Ale linka s vypravěčem, červem, záhadným skleníkem a strážcem tajemství pro mě byla někdy těžko pochopitelná a někdy skoro hororová. Hlavně v TU sobotu.

lulucinax
04.02.2024 4 z 5

Tento netradičně napsaný mysteriózní román jsem si už dlouho chtěla přečíst. Netradiční je v tom, že v nich vystupuje vypravěč, který komunikuje s postavami románu. A mysteriózní proto, že je v nich červ, který žije v podzemí a ztělesňuje svědomí a všechny špatnosti.
Byla to jízda a já hltala stránku za stránkou. Zajímalo by mě, kdyby autorka napsala thriller, protože čtení by bylo o infarkt.
Takže pokud hledáte okořeněné rodinné drama, ve kterém se odkrývají všechny tajemství a křivdy, směle do něj.

DiskretniBarman
31.01.2024 4 z 5

Kniha hutná jako kompost, který je teplý a výživný, ale bojíte se do něj strčit ruku, abyste nesáhli na něco hnusného, co by vás mohlo kousnout. Navíc na českou prózu nezvykle probarvená metafikcí, která tomu dodává ještě o úroveň víc. Klobouk dolů před autorkou, která umí vyvolat až fyzické pocity ze čtení.

Mindy
23.01.2024 4 z 5

Moje první kniha od této autorky a... dobré to bylo. Ze začátku mi tam "postava" vypravěče moc neseděla a celá legenda s tajemným červem v podzemí mi přišla zbytečná. Samotný příběh byl dobrý i bez toho. Ale jak jsem četla dál a dál, tak mi to přestávalo vadit, ba co víc, nabíralo to na zajímavosti, originalitě i napětí a na konci ta přetahovaná o to, kdo bude příběh vyprávět, mě moc bavila.

sakay
19.01.2024 5 z 5

Velmi zajímavě napsané!
Postavou jsou Vítek, Jáchym, Barunka a záhadný vypravěč. Nevíte ale, jestli je opravdu vševědoucí, všechno si tu žije vlastním životem, snad i samotné Běstviny a tajemné cosi v hlubinách kompostu. I ten podivný hlas, který postavám našeptává ve větru a sleduje je z větví staré hrušně.
Bylo to temné, strašidelné, dojemné moc se mi to líbilo a doporučuju!

NymphMaeve
21.12.2023 4 z 5

Styl autorky mi chvilku trvalo pobrat, zvládla jsem to u série Do tmy, která mne moc bavila a líbila se mi. Vypravěč mne zaujal hlavně svým originálním a neotřelým tématem - vypravěč a červ, který žádá oběť pravé lásky. Opět zde najdeme mnoho úrovní, mnoho vrstev a mnoho možností pochopení a to dle fantazie čtenáře. Odhaluje lidské duše (nejen lidské) a to až na svou vlastní podstatu, jenže co to vlastně je? Konec, rozřešení, závěr moc nečekejte. Příběh bratrů Vítka a Jáchyma je smutný, propletený s usedlostí Běstviny, Vítek s nimi sroste ještě o velký kus více a to díky dědečkovi, za kterým tam jezdí. Jejich životem s nimi putují ještě Baruška z knihovny a její bratranec Ríša. Vyprávění se odehrává střídavě v minulosti, v dobách totality a omezenějších možností a v přítomnosti, kde jsou hlavní hrdinové dospělí a bojují s hladovým červem. Ale jak moc Vypravěč dokáže zasáhnout do jejich života, ovlivňovat ho nebo dokonce ovládat. Mysteriózní psycho-fiktivní román, který vás ale pohltí a cokoliv v životě prožíváte, donutí zastavit a zamyslet se, zda i my nemáme nějakého vlastního Vypravěče, kterého je třeba porazit.

MakiMel
19.12.2023 5 z 5

Mystická, famózní, nečekaná... Poměrně racionální a běžný děj s mystickým a iracionálním podhoubím. Nakolik jsme oběťmi svého života, předurčení a nakolik svobodná je naše vůle. Bráníme jen sami sobě udělat krok do neznáma? A to celé z pohledu personifikovaného vypravěče, který si hraje s osudem svých postav. Je to třetí kniha, kterou od této autorky čtu, rozhodně není pro většinového čtenáře, ale já vím, že budu číst i další. Díky.

mcabr
17.12.2023 4 z 5

Zvláštní, divná, hezká a docela i čtivá. Nakonec i přes to všechno co čekáte jak to bude.

Iwíček
09.12.2023 5 z 5

Velmi zajímavá kniha z pera české autorky píšící pod pseudonymem Anna Bolavá. Titul má potenciál čtenáře upoutat hned od prvních stran, a to nejen napínavým příběhem, ale i zvoleným postupem vyprávění. V textu se prezentují hned tři typy vypravěče, což není v literatuře běžné. O to více je potom zprostředkovávaný příběh zajímavější a čtenář má najednou pocit, jako by byl součástí děje. Byl to pro mě perfektní zážitek. Od autorky je to druhý titul, který jsem četla, a musím říci, že se mi její čtivý styl velmi líbí a je mi blízký. Mohu vřele doporučit všem čtenářům, kteří mají rádi netradiční a napínavé příběhy, ale i příznivcům české literární scény a Anny Bolavé.

Chesterton
09.12.2023 4 z 5

Sama Anna Bolavá říká, že na čtenáře vůbec nemyslí. Je to tak. Přesto jí mám ráda a její trilogie mi velice sedla.

"Bára zaslechne klíč v zámku a pak už dům, ve kterém chce každý něco jiného a všichni mají pravdu, na moment ztichne. . . . . Jádrem sporů je barák, kde straší, protože si to vymyslely jako děti. Mluvící zahrada, jež se prodat nenechá, naopak každého z nich pořádně zatahá za vlasy."

Komu se nelíbilo, odpuzovalo ho, nezajímaly ho lidské osudy a nepochopil Ke dnu ani Před potopou, nečtěte spíš asi ani Vypravěče...

I mě dal docela dost zabrat. Alespoň na začátku určitě. A taky na konci. Nechtělo se mi s tou podivností ztrácet čas! Nejsem milovník Kinga ani Meyrinka, k nimž text přirovnává soupik2012. Asi i proto jsem tam nic takového nečetla.
Za mě to je alegorie na drobné či větší hříšky i velké hříchy dětství i dospělosti. Magický realismus našeho vztahu sami k sobě i blízkým a nejbližším. V rodině i v lásce.

Všechny bolavé příběhy Anny Bolavé jdou číst mladšíma (ještě minimálně bolavýma) očima jako magický realismus nebo staršíma už ohledně bolesti protřelejšíma očima, jako realitu bez magického pozadí :o)
4/5

huhuhu
19.11.2023 5 z 5

Předchozí romány A. Bolavé mě velmi zaujaly, tak jsem se moc těšila na její nejnovější počin. A skutečně jsem se dočkala všeho toho, co od této autorky už tak nějak očekávám (na první pohled celkem běžné osudy postav jsou stále více ovlivňovány něčím tajemným, nadpřirozeným, až hororovým, plus skvělá práce s jazykem, symboly, perfektní vylíčení atmosféry, oscilace mezi snem, představami a skutečností...). A k tomu tentokrát ještě navíc zajímavé experimentování s vypravěčem. Komu se líbila řečovická trilogie, ten ocení i lehce hororový příběh z Běstvin. Ale pro každého tohle čtení není, což ostatně naznačuje i dost rozporuplné hodnocení zde na DK.

alef
13.11.2023 4 z 5

"Nevypravím líp, vyprávím jinak."

Nad Běstvinami visí temný stín, málokdo se tam cítí dobře, přesto vás vypravěč pošle právě tam. Na první pohled to je náhoda, ale ve skutečnosti spíš rozmařilost a zloba, která v něm dřímá a generuje čisté zlo. Ničit se musí!
Proto každý návrat do Běstvin bolí, v břiše vás sevře křeč a musíte si vsugerovat, že o nic nejde.
Je čas z Běstvin odjet ...

Čeká vás fantaskní dobrodružství, hrůza, děs a běs, když si nedáte pozor, něco totiž vklouzlo mezi řádky...
Vypravěč prožívá každou vteřinu svého výmyslu, šeptá do ucha pohádku - O spletitých cestách v podzemí - kolem létají hejna much, bzučí kolem hlavy, bzučí v hlavě, jak překrucuje text, ohýbá slova.
Tenhle text není pro líný, musíš pomáhat, je to ohavné a nekonečné, lítost ale není na místě, tenhle příběh tě potřebuje celého! Vypravěč totiž chrlí divná slova o divném světě. V noci tam straší a všechno je absurdně dokonale připravené, tak, jak jsem u Anny Bolavé zvyklá.

Navštívila jsem další z jejích pečlivě připravených magických míst, které bylo skoro až něžně důvěrně a přitom drsně věrně popsané, přečetla jsem příběh plný pečlivě zakopaných metafor (trochu se mi z nich zatočila hlava, opět jsem zírala do tmy, opět jsem klesala ke dnu), a trochou jsem se bála, geniálně šíleného vypravěče ...
... trochu se bojím, co si přečtu příště, přesto vím jistě, že i příště si to přečtu...

Důvěrně vám ale povím, že jsem už ráda, že ten zlý sen skončil, i když ... "úprkem bez výsledku, bez nápravy" ... ještě budu možná několik minut zírat do tmy a přemýšlet, co to bylo?, co se to událo?, proč se to stalo?, co se to stalo? ... a pak si oddechnu... byl to jen sen! ... byl?

soupik2012
01.11.2023 5 z 5

Docela mě překvapilo, že má tato kniha tak nízké hodnocení. Pro mne je zatím autorčinou nejlepší. Dokonalý magický realismus, ze kterého během celého příběhu, velmi příjemně mrazí. Ten příběh je koktejlem Gustava Meyrinka, lehce říznutým Stephenem Kingem. A je fascinující, že tak mimořádně nadaný spisovatel, pochází zrovna z Čech. Jsem si totiž jistá, kdyby tuto knihu napsal třeba již mnou zmiňovaný Stephen King, kniha by se stala světovým bestsellerem. Ale z české kotliny je ta cesta ke slávě velmi složitá. V příběhu jsou dvě časové roviny, dětství a dospělost. A jsou tak dobře promíchané, že po celou dobu udržují čtenáře v nejistotě co se to vlastně děje. Během poslechu jsem byla rozhodnuta knihu zařadit mezi ty které doporučuji. Ale protože tam zařazuji z mého pohledu pouze naprosto dokonalé knihy, nemohu tak učinit kvůli lehce pokaženému závěru. Vlastně nebylo nic špatně, ale já si myslím, že podobný příběh si měl zachovat veškerá tajemství. Totiž to co zabíjí všechny horory je fakt, že nám nestvůru ukáží již ve druhé kapitole a potom se děs, který se tím pádem vytrácí, snaží nahradit jedním kýblem krve za druhým. Ale tak to nefunguje. Strach máme pokaždé především z neznáma. Audiokniha je sice načtena velice dobře a já bych ji moc ráda označila za pomyslnou třešničku na dortu, ale bohužel ta třešnička je trochu červivá. Velice dobře ji načetl pan Igor Bareš, který ještě víc umocnil hororovou atmosféru, která tímto příběhem prostupuje, ale bohužel záplaty v audioknize dočetl pan Kamil Halbich. A to je strašná škoda, protože tento příběh si zasloužil větší profesionalitu.