Polovina tebe
kniha od: Brit Bennett

Vignesova děvčata si budou jako dvojčata vždycky podobná jako vejce vejci. Avšak potom co vyrostou v malé černošské komunitě a v šestnácti letech se rozhodnou pro útěk, se liší nejen jejich všední životy, ale i všechno ostatní: jejich rodina, společnost, v níž se pohybují, a dokonce i jejich rasová identita. O mnoho let později jedna ze sester žije se svou dcerou ve stejném městečku, z kterého se před lety pokusila uniknout. Ta druhá se usadí ve světě bílých a její manžel o její minulosti neví zhola nic. Přesto, že sestry dělí mnoho kilometrů a stejně tolik lží, jejich osudy zůstávají propletené. Jaký vliv bude mít na příští generace, když se cesty jejich dcer protnou?... celý text
Literatura světová , Romány , Pro ženy
Vydáno: 2021 , Ikar (ČR)
The Vanishing Half , 2020
Komentáře (50)
Komentáře 50 Recenze 2

Když jsem knihu četla,říkala jsem si, že je taková pestrobarevná. Černá, bílá, homosexuálové, trans...Je to kniha o hledání i popření své vlastní identity. Ale jak se říká, krev není voda a žít celý život ve lži a strachu, nevím jestli to člověku přinese štěstí a najde to, co celý život hledal.

Na knihu Polovina tebe jsem na internetu zaznamenala vskutku pozitivní ohlasy, a jelikož to má celkem zajímavou anotaci, rozhodla jsem se vyzkoušet. A nelituju, protože tohle byl zajímavý čtenářský zážitek.
Je to celé postavené na protikladu, který tu nastaví dvě sestry-dvojčata. Jak odlišný život můžete mít, když přijmete svoji barvu kůže a i okolí vás vnímá jako černošku - nebo jak jiné to může být, když předstíráte, že jste běloška. V knize je to vysvětlené o mnoho blíže, jak to "funguje" a proč to bylo možné. Kniha tím vlastně nastavuje zrcadlo společnosti žijící v 2. polovině 20. století v USA - tomu, jak byli vnímáni lidé odlišné rasy. A nutno říct, že pro tuto společnost to není příliš hezká vizitka.
Odlišný život dvou sester se tu pak přenáší i na další generace, jejichž osudy se tu zajímavě proplétají a víc tím podtrhují tu mezeru (či skoro propast), kterou mezi sebou vytvořila dvojčata.
Zároveň se ale dá říct, že je tahle kniha o hledání svého místa na světě. Ať už postavy dělají jakákoliv rozhodnuté, čtenář jim to snad nemůže ani vyčítat - každý hledáme své místo ve světě, svoji hodnotu, každý řešíme otázku, kým vlastně jsme. A tady to je zachycené opravdu výborně.
Kniha je psaná hodně citlivě, což je na místě vzhledem k tématům, která příběh vypráví. Přitom je ale velmi čtivá a dokáže si čtenáře k sobě připoutat. Přesto ale nehodnotím plným počtem hvězd. Občas jsem měla totiž, že jsou některé pasáže trochu zkratkovité, nedořečené - měla jsem dojem, že mezi některými pasážemi jako by byly určité časové skoky a mně dělalo trochu problém se orientovat. Ale možná je to jen moje vlastní nepozornost, nevím...
Každopádně 4 hvězdy z 5 jsou určitě na místě.

Stella a Desire, dvojčata - světlé černošky. Tak světlé, že když se jedna z nich rozhodne proniknout do světa bílých, jde to jako po másle. Zádrhel je v tom, že si v podstatě musí změnit identitu a od své rodiny se distancovat, neb časově se příběh nachází asi tak v polovině 20 století, kdy obvzlášť ve vyšší americké společnosti přetrvává rasová netolerance. Stella si tedy výrazně materiálně polepší a vlastně má i docela hezké manželství a rodinu. Avšak i před svými nejbližšími svůj původ tají. Žije ve lži a trápí se. A trápí se i její sestra Desire, které se vypařila ze života.... A pak se náhodou potkají jejich již dospělé dcery, které to celé začnou rozmotávat. Zajímavý čtivý příběh i když se nejedná o hluboké psychologické či sociologické dílo.

Velmi zvláštní příběh dvou světlých černošských dvojčat, která se rozdělí a každá z dívek si jde svou cestou. Krev ale není voda, a tak se jejich cesty po mnoha letech opět propojí.
Citlivě zpracované téma o tom, jak jedna lež nabaluje další, až není cesty zpět. A také se i zde popisuje děsivost rasismu.

Audiokniha
Spletitý, zajímavý příběh o vyrovnávání se s vlastní identitou, nejen tou rasovou.

Poslání knihy i celý příběh mě oslovil a obdivuji množství propracovaných postav a spletených příběhů, které autorka vytvořila. Ale narovinu se přiznávám, že jsem knihu střídavě četla dvě měsíce. Střídala se u mne období, kdy jsem byla pohlcena příběhem, pak jsem knihu odložila, protože jsem na ni neměla náladu, pak mě opět pohltila a tak pořád dokonala. Z množství postav v knize mi utkvěly v hlavě jen ty hlavní.

U této knihy jsem sáhla vedle, nemohla jsem se začíst. Kniha mě neoslovila, za mě slabší průměr.

09/2023
Moje pocity z téhle knihy jsou podivně rozpolcené asi tak jako Stellin život.
Chvílema jsem se do téhle knihy fakt ponořila a bavila mě, chvílema jsem si říkala, proč že to vlastně čtu a že už si přeju, aby byl konec. A nenechalo to ve mně žádný velký dojmy, prostě jsem dočetla, protože mi to nedočítání nejde. A bílí černoši, to fakt existuje (přijde mi dost vtipný, že po zadání slova Mallard do Google na vás vyskočí...prachobyčejná kachna!)?
Stella byla na facku, Jude sympatická, bavil mě Early.
Teď vlastně zjišťuju, že nemám, co bych dalšího napsala, protože nevim. Stačí to jako dojem z knihy?
3 ušmudlaný hvězdy, 50 % a víc ani ťuk.

Skvělý příběh o rodinných vazbách, o tom co mohlo být a nebylo, ale i o tom, co by teoreticky nemělo být a bylo! O tom kolika cestami se nás život může ubírat a o tom jak si (ne)můžeme být blízcí na základě blízkosti našich genů. Když mě Polovina tebe opustila bylo jasné, že chci více! Chci vědět jak pokračovaly životy a vztahy postav žijících v této knize! To však neznamená, že by se příběh zdál nedokončený. Vše, co mělo být řečeno, řečeno bylo a každý drobek pochybnosti jen zajistí, že se vám kniha v hlavě zabydlí i po dočtení poslední stránky. A to je ten stav, který mám po dočtení moc ráda! Tedy - většinou, ale zrovna pro Polovinu tebe to platí.

„Své vlastní já přece člověk nenajde, jak na něj někde čeká – musí si ho vyrobit sám. Musí stvořit osobu, jíž chce být.“
Přesně to je asi základní myšlenkou americké autorky Brit Bennett v knize Polovina tebe.
Stella a Desiree jsou dvojčata z černošské komunity, v níž se po dlouhé generace „pěstuje“ světlá kůže, která je za určitých podmínek snadno zaměnitelná s opálenou pletí bělochů. Na útěku z rodné vesnice se nakonec jejich cesty rozejdou a stanou se každá někým úplně jiným. Obě pak přivedou na svět dcery, o nichž by od pohledu sotva někdo mohl uvažovat jako o sestřenicích. Světe div se, jejich cesty se však protnou.
Při četbě mě napadaly spousty myšlenek, které se s hlavním tématem knihy pojí: je to jen o tom, jaký obraz o sobě vytvářím v očích ostatních? Nebo jde hlavně o mé vnitřní já a nezáleží tak úplně na tom, jak si to přeberou ostatní? Připouští se vliv spolutvůrců mé osobnosti, případně i vliv okolí, nebo bych vůči němu měla být rezistentní a být sebevědomým autorem sebe sama jen a pouze svým vlastním rozhodnutím?
Právě tím, jak moc mě kniha nutila přemýšlet nad takovými otázkami, si mě docela získala. Na dějové lince pak vlastně ani tak moc nezáleželo, protože byla hlavně rámcem a katalyzátorem mých úvah. Přesto bych v ní asi klidně vypustila osobnost Reese, který sice řeší totéž jako hlavní hrdinky, přesto ta jeho linka působí trochu kostrbatě a nadbytečně.
Zásadní výtku mám ale hlavně k té hnusné bestsellerové pečeti, která dokáže zhyzdit jakoukoli knižní obálku. Nejradši bych spustila petici za odsunutí těchto vad na kráse hezkých přebalů na jejich zadní stranu. Vsadím se, že by hnedle nashromáždila spoustu podpisů!

Polovina tebe byla jednou z mých nejočekávanějších podzimních knih. Super recenze na Goodreads a doporučení z Book of the Month.
Kniha vypráví příběh dvou sester, dvojčat, jejichž životy se v minulosti rozešly…
Příběh zpracovává taky celou řadu témat - od rasismu přes postavení ve společnosti, nevyřešenou minulost a rodinné vztahy.
Celkově jsem spokojená! Jen bych možná ocenila trošku jiný konec…

Pozoruhodný příběh dvou sester-dvojčat se čte lehce, přesto je plný hlubokých myšlenek o složitosti lidského života, o rasovém předurčení, o touze být někým jiným a o silném poutu, které přetrvává i po letech.

Po dlouhé době jsem četla něco s tématikou rasové diskriminace. Neměla jsem žádná očekávání a to, co mi nabídla tato kniha, byl naprosto úžasný zážitek. "Bílá" dvojčata v barevné komunitě, jejich dospívání, následně dospělost a vlastní děti. Cesta každé z nich je tak jiná, a přesto "dílem náhody" se zase nějakým způsobem spojí. Kolikrát jsem přemýšlela, jak lze žít tak dlouho a v takové lži a vlastně tím ovlivňovat životy dalších lidí. K tomu mě dost zaujalo téma transgenderu, které je tam nastíněno, leč nerozvedeno... Kniha se mi četla velmi lehce, příběh se mi moc líbil, a ač by dílko sneslo klidně více stran, věřím, že tak jak je, může zaujmout širší spektrum čtenářů.

Příběh sester, dvojčat, která vyrůstají v malé černošské komunitě, mě zaujal od první stránky. Když se rozhodnou pro útěk, je jim šestnáct let, věk, kdy je vše možné, ale také velmi obtížné se uživit. Přestože jsou na sobě velmi závislé, nakonec se jedna z nich rozhodne změnit svou rasovou identitu a svou sestru opustí. Není to tak těžké, protože nejsou úplně tmavé. Vdá se za bílého muže a snaží se na svou původní rodinu zapomenout. Nakonec ji ale minulost dohoní a tak jejich osudy zůstávají i po letech propletené. Autorce se podařilo napsat strhující román, ve kterém na pozadí rasové problematiky zkoumá psychologii svých postav a zamýšlí se nad tím, jak je těžké vzepřít se osudu. Tento úžasně napsaný příběh o rase a identitě, ale také o lásce a rodině, čtenáře seznámí s málo známými historickými a sociálními reáliemi. Já jsem se alespoň hodně dověděla i poučila, takže doporučuji všem, kteří mají rádi silné rodinné příběhy.

Díky komentářům, zejména Šánky, jsem od knihy nečekala rodinnou ságu a těšila se a vlastně nevěděla na co :-). Začátkem jsem se trochu protrápila, o to sladší bylo číst další stránky, do kterých jsem se ponořila naplno a stránku za stránkou se mi kniha líbila více a více. Román nejen o rasismu, ale i hledání vlastní identity, o lásce v mnoha podobách. Čekejte pestře sestavený kaleidoskop v čase, postavách i situacích, ale na mě fungoval znamenitě. Děj se rychle, zdánlivě po povrchu, posouval, ale z nějakého důvodu mi to vůbec nevadilo, spíše naopak. Autorka nesoudí, spíše hledá odpovědi, to se mi moc líbilo. Možná mě trošku zklamal závěr, ale souzněl s poselstvím knihy, takže odpouštím. A potom obálka, zdála se mi zvláštní, ale změnila jsem názor a teprve potom, co jsem dočetla, jsem v ní našla dvě sestry, tak jiné a přece tak stejné.

Četla jsem díky čtenářské výzvě. Z knihy mám vcelku příjemný pocit. Četla se lehce. Líbily se mi rozdílnosti dvou sester, dvou generaci. Avšak bylo tam více důležitých témat, která proplula jen tak po povrchu.

Ani nevím, kde mám začít. Děj byl rozházený, takže se v něm člověk strašně špatně vyznával. Navíc mi přišlo, že se v celé knize vůbec nic nestalo. Za další… Proč bylo v knize tolik jmen? Úplně zbytečně. Hlavní postavy mi nepřišly nijak sympatické. Přijde mi, že na téhle knize bylo všechno špatně, nechápu jak někdo tohle dal na pulty k prodeji.

Jak touha po jiném způsobu života zavede dvě sestry, které si byly nejbližší na celém světě, na zcela opačné konce břehu a také příběh dívky, která svůj život spojí s mužem, který zprvu mužem fyziologicky nebyl. Postavy mi přišly tak nějak ploché, jejich city, touhy a prožitky na mě nepůsobily opravdově. Nečetlo se to špatně, ale něco tomu chybělo.

velký příběh dvou sester i téma vydávání se za bělochy je velmi atraktivní, od počátku jsem ale měla problém se začíst. a i když jsem to dotáhla do konce, zůstalo mi lehké zklamání. napadají mě anglická slova underwhelmed a underserved. jazyk románu je těžkopádný a ne úplně ohrabaný; jako bych nečetla finální verzi knihy, ale ještě rozpracovaný materiál, příliš doširoka rozpřažený, s nedodělanými liniemi i závěrem a samoúčelným střídáním časových rovin.
mám ráda, když mě kniha vtáhne do sebe, ať už emočně, akcí nebo smyslově. vím, že každý není Arundhati Roy nebo Gabriel Márquez, i tak pro mě ale tohle bylo chladné čtení. když byla jedna z hrdinek na návštěvě u sousedky nebo její dcera vystupovala v divadle, neměla jsem pocit, že tam jsem s nimi, ale že se na ně dívám na malé televizní obrazovce.
dětské postavy tu slouží jako rekvizity, podobně jako malá Mathilde v posledním Bondovi a něco podobného se dá říct i o partnerských vztazích, resp. partnerech hrdinek.
tipuju, že za vysokým hodnocením a oceňováním románu stojí místo literárních kvalit spíš rasové téma a přijde mi to tak v pořádku. osobně ale dávám přednost knihám plnokrevným, které poselství doručí méně šablonovitě. jako je třeba Návrat domů (Yaa Gyasi), možná úplně nejkrásnější kniha, co jsem četla v této oblasti.

Román se odehrává v Americe především v 60. a 70. letech minulého století a je hodně o rasismu a o odlišnostech, jež společnost dráždí: je problém být příliš světlý černoch, je problém být příliš tmavý černoch, je problém být transsexuál... Silný příběh o snech, o tom, zda naleznete štěstí, když se vám váš sen splní, o tom, jak člověka určuje prostředí, do něhož se narodil, a jak moc se (ne)dokáže vymanit z jeho vlivu... Někoho možná zklame závěr, nekoná se žádné velké, grandiózní finále, ale tak to v životě vlastně většinou chodí: ne všechno se vyřeší a leccos vyšumí do ztracena...
Hodnocení: 5 ⭐ z 5 ⭐

Knížka se dobře četla. Zajímavě vymyšlený příběh. Shoduji se s názorem že autorka zde rozehrává více než jedno důležité téma, bohužel je nedotahuje a věnuje se především důkladně jen rasové segregaci což je škoda. Přesto je to dost povedené čtení.

Úžasný, komplexní příběh! Po delší době kniha, která si na nic nehrála, nesnažila se šokovat a byla radost číst. Autorka má neuvěřitelný vypravěčský talent, představuje nám jednotlivé linky příběhu s takovou jednoduchostí a samozřejmostí, že jsem místy nechápala, co všechno dokáže propojit, nač dokáže navázat, a to vše s takovou lehkostí, s níž už jsem se v knize podobného druhu dlouho nepotkala. Nemusíte chování jednotlivých postav vždy chápat a schvalovat, ale svým způsobem vás hluboce oslovují životní příběhy všech. Víc takových knih! Nemohu se dočkat další knihy autorky.

Příběh dvou černošských sester, které osud odvane každou do jiného světa, aby se pak opět mohly setkat. Střídání dějové linie jedné sestry, která se začlenila do bělošského světa, a sestry druhé, která prchá před násilnickým mužem. Podle mě ale kniha nenaplnila potenciál, který měla.
Vyprávění je celkem klidné, čtenář je tichý pozorovatel, takové oko velkého bratra. Sleduje příběh ze světa tak vzdáleného našemu myšlení. Mínusem je, že autorka rozjela několik důležitých témat transcendujících i do dnešní doby (domácí násilí, hledání vlastní identity, rasové otázky), nicméně se zasekla na jednom z nich.
Jak už bylo napsáno v komentářích pode mnou, téma rasové segregace se opakovalo dokola, autorka jakoby podvědomě vnucovala svůj názor. Nejspíš nám to, jakožto lidem vyrůstajícím v Evropě přijde neustálé omílané, hnutí Black Lives Matter atd...je toho už prostě moc, ale asi si neumíme představit, jak to funguje v Americe, tam je to opravdu "big deal," nicméně dle mého názoru je to podobné s Indiány, ale o tom nikdo nemluví a tolik se o tom neví. Tolik asi k tématu.
Kniha mi připomínala nespočet filmů, které jsem viděla i před deseti patnácti lety a nic se nezměnilo. Myslím, že toto je téma nesmrtelné, svým způsobem nevyčerpatelné, ale vlastně obrovské klišé. Hodnotím 65%

Hezký příběh 2 generací žen. Rasové téma je za mě pro nás Evropany celkem neuchopitelné. Za sebe musím říct, že i když jsem si o tom už něco přečetla, tak to prostě neumím asi tolik ocenit a vžít se do postav... Každopádně tady je zajímavě rozebráno rozpoložení člověka, který většinu života něco předstírá a to se dá vztáhnout na cokoliv, nejen na barvu kůže. Zápletka s Reesem byla zajímavá, ale byla jen okrajová, nebyl prostor jít do hloubky, takže myslím, že bych se bez ní obešla. To samé se dá říct o domácím násilí, které bylo opět jen tak naťuknuto. Ale celkový dojem mám dobrý, četla se skoro sama.

Říkala jsem si, že je potřeba vyzkoušet nějaký nový žánr, a tak jsem v rámci audioknih sáhla po společenské próza a knížce Polovina tebe. Kladem audioknihy je, že je velmi dobře namluvená a hezky se poslouchala. Bohužel o moc víc už toho chválit nebudu.
Usoudila jsem, že společenská próza asi není úplně pro mě. Možná jsem do ní zatím nedospěla, ale knížka mi přišla tak nějak o ničem. Sice celkem plyne, ale nepřišlo mi, že by měla nějaký ucelený příběh. Poměrně rychle skáče v čase, a tak i u celkem zajímavých témat jen klouže po povrchu a nezabíhá do žádných detailů, což mi přišlo škoda.
Jako nejzajímavější část příběhu mi přišla zápletka s Reesem, to mě bavilo, přišlo mi to zajímavé, ale bohužel vůbec nebyl naplněn potenciál, který toto téma mělo.
Emocionálně se mě tato knížka také nijak zvlášť nedotkla a nenutila mě o knížce po jejím dočtení přemýšlet, což mi u tohoto typu knížky přijde škoda.

Dobře se četla, je tu otevřeno spoustu témat a vykresleno hodně osudů. Na mě se až moc opakuje téma rasismus a rozdělování na černé, bílé apod.
Příběh byl hodně zajímavý, ještě jsem nikdy nic podobného nečetla.

Polovina tebe - tak se pořád na tu knihu dívám a v hlavě mám jen to dělení lidí na černé, barevné a bílé. Ty nesmíš chodit sem, nesmíš chodit tudy, ve škole tě budeme šikanovat, na slušnou práci zapomeň apod. a nakonec tě pohřbíme ve vyhrazené části hřbitova. Osud barevných sester dvojčat je čtivý, každá se snažila uniknout minulosti a vybudovat si lepší život. Nesnadná cesta, ne vždy se zadaří.

Krásné dílo. Ačkoli se mi zdál svět "bílého" dvojčete trochu stereotypní, myslím, že jsem pochopila, co tím autorka chtěla vykreslit. Jako člověk žijící v interracial vztahu se mě téma dotýkalo o to víc. Kolorismus je opravdový. Ale nikdo to nechce říkat nahlas. ("Neexistuje! Mě se netýká! V životě jsem to neřešil a neslyšel. Možná pro chudý!" - zrovna jsem se zeptala svého muže) A proto se mi líbí, že autorka nejen o tomto tématu hovoří. Malé osudy malých lidí splétající se dohromady o generaci později. Doporučuji pokud máte dost kriminálek nebo historických knih se podívat na život skrze optiku jiných.
Adelína_čte shrnula krásně ve svém příspěvku témata, kterými se kniha zaobírá.

Toto je ten typ knihy, ktorá je dobre napísaná a aj sa dobre číta, príbeh je zaujímavý, ale nie je to kniha na viac prečítaní a po nejakej dobe západné u viacerých čitateľov do zabudnutia.

Knihu jsem četla ve své dlouhé čtenářské krizi. I přes pauzy se dalo krásně orientovat v ději. Kniha se možná snaží pokrývat až příliš mnoho problémů, ale není roztříštěná a drží pohromadě. Doporučuji.

3,5 hvězdiček
Když Polovina tebe vyšla v originále jako The Vanishing Half, byla jsem si jistá, že si ji jednou musím přečíst. Anotace zněla skvěle, obálka jakbysmet, no ale především ty ohlasy! Momentálně má na Goodreads bezmála půl milionu recenzí a průměr hvězdiček je 4,21… to myslím mluví samo za sebe.
Měla jsem tudíž velká očekávání. Teď po dočtení, no nevím, cítím lehoučké zklamání. Ne nijak velké, ale přeci jen. Doufala jsem, že se mě více dotkne, že na mě více zapůsobí.
Zčásti za to nejspíš může počet stránek. Na to, kolik důležitých témat se tu autorka rozhodla zahrnout, si podle mého nevyčlenila dostatek místa. Často jsem si přála, aby šla více do hloubky, aby se více ponořila, vyždímala z tak velkého potenciálu úplné maximum.
A zčasti pak moje zmatení ze skákání v čase dějových linek a velké množství postav, velice zajímavých, zasluhujících si, opět, více prostoru.
Rasová segregace.
Socioekonomické otázky.
Politické problémy.
Diskriminace.
Zpověď.
Myslím si,že Polovina tebe má co nabídnout, avšak podle mého existují i lepší knihy s podobnou tematikou. Za zmínku stojí jistě Dívka,žena,jiné od Bernardine Evaristo. Nejen jako audioverze od nakladatelství Témbr, v podání Vandy Hybnerové, stojí za pozornost.

Měla jsem od knihy velká očekávání, což je občas problém, protože mě pak kniha většinou zklame. Tady se ale žádné zklamání nekonalo. Kniha byla přesně tak krásná, jak říkali/psali ti, co už ji četli. Silný příběh, důležitá témata, výrazné postavy. Jsem přesvědčená, že i za par let budu přesně vědět, o čem kniha byla. Už se těším na MATKY, další knihu autorky, určitě si ji přečtu hned, jakmile u nás vyjde.

Děj knihy se odehrává v době boje za odstranění rasové diskriminace. Hlavní hrdinky neměly lehký život, musely o své místo na slunci bojovat. Napínavý příběh, plný emocí, smutku, ale i odhodlání poprat se s nepřízní života.
Doporučuji.

Polovina tebe v sobě skrývá poměrně silný příběh, který prozkoumává mnoho témat. Zabývá se rasismem a otázkou, jestli opravdu můžeme náš život, to kým jsme, nechat za sebou a vytvořit si nový, minulostí neposkvrněný. Četlo se to dobře a obdivuji autorku a její schopnost napsat takto spletité rodinné drama. Mrzí mě jen, že na mě postavy nepůsobily tak živě, jak bych potřebovala k tomu, aby mě děj do sebe pořádně vtáhl. Román ale můžu jinak doporučit, jestli se o podobná témata zajímáte. Může toho hodně nabídnout.

Vyborna kniha, dobre vykreslene postavy a nalada v Americke spolecnosti vuci rasove otazce pres par generaci. Pro nas Evropany a tim spis Cechy je tohle tezko pochopitelne, ale o to zajimavejsi tema.

Knížka se dobře četla. Líbila se mi. Takové klidné vyprávění,žádné velké zvraty a překvapení. Akorát Stella mi k srdci nepřirostla, bohužel jsem pro ni nenašla pochopení. Tak to prostě někdy je.

Kniha je opravdu výborně napsaná a čte se doslova jedním dechem. Osudy Vignesových děvčat Desiree a Stelly jsou navýsost zajímavé a prostě se jim nedá odolat ;-). Dozvíme se toho celou řadu z jejich životů, které se započaly v Mallardu 60. let a pokračovaly do té doby, než se jejich cesty po útěku z domova rozdělily, aby se po dlouhých letech zase propojily... I když to není tak úplně dobrovolné, protože k tomu přispějí především jejich dcery, tedy sestřenice Jude a Kennedy. Celý příběh končí smířlivě, kdy matka dvojčat Adele umírá a její dcery se víceméně pokouší najít cestu zpátky k sobě - pokud to je vůbec po tolika letech možné...
Ve svém hodnocení se připojuji k názoru své oblíbené knižní přítelkyně Jarky (Šánka), protože i mne mrzí, že autorka jednotlivé osudy nerozvinula víc. Pokud by totiž příběh pojala spíše jako rodinnou ságu a napsala ho obšírněji, knize by to určitě jen prospělo. Ale i přesto se jedná o vynikající román, ubírám tedy pouze jednu hvězdičku a na další autorčinu knihu se budu moc těšit ;-).

Bezpochyby silné čtení, přesto se nemůžu ubránit pocitu zklamání. Autorka v knize otevřela hned několik důležitých témat, mezi nimiž se objevuje domácí násilí, hledání vlastní identity, LGBTQ+ tematika a samozřejmě se tu objevuje také téma rasismu. Přesto jsem po dočtení měla pocit, že ve mně kniha nezanechala žádný hlubší dojem. Abych pravdu řekla, už teď je pro mě obtížné vybavit si, co se v příběhu vlastně událo a jaké pocity ve mně vyprávění vyvolalo. Přála bych si, aby autorka šla více do hloubky. Knížka se sice četla dobře, ale plynula stále konstantním tempem, příběh nijak negradoval a zkrátka tak nějak samovolně dospěl ke svému konci.
Stojí tedy Polovina tebe vůbec za přečtení? Určitě ano, zvláště pokud jste dosud žádnou knihu s podobnou tematikou nečetli. Já už jich mám přece jenom pár za sebou (nabízí se srovnání například s knížkou Zůstaň se mnou nebo I Am Change, přičemž obě se řadí k tomu nejlepšímu, co jsem četla; a do určité míry řeší podobná témata také kniha Anežka nebo Teď je řada na mně), takže mám Polovinu tebe s čím porovnávat. A ve výsledku mi příběh přišel dobrý, ale čekala jsem zkrátka víc.

Na tuto knihu jsem se moc těšila, nebyla vůbec špatná, naopak! Jen si myslím, že je škoda, že autorka nedokázala z takového námětu vytěžit mnohem více. Takový příběh by neměl nechat čtenářovo oko suché, ve mně emoce nevyvolal. Možná jsem hledala další ,,Černobílý svět" a srovnávala.
Příběh dvojčat Desiree a Stelley, povahově naprosto rozdílných, které vyrostou v malé černošské komunitě a v 16 letech se jejich životy rozdělí. Každá si hledá své místo v životě, svou identitu, nachází svůj osud....
V knize je nosným tématem rasová segregace, je to tak silné téma, že by si, aspoň podle mého, zasloužilo více prostoru pro každou z postav, a to nejen dvojčat, ale i jejich dcer, možná pár stránek navíc, možná vyprávění přímo z jejich pohledu.
Vypadá to, že jen kritizuji, ne, jen mé očekávání bylo větší. Dávám silné 4* a autorce ještě šanci u její novinky v příštím roce.
americká literatura Amerika tajemství dvojčata rasová diskriminace lhaní, lži
Kniha Polovina tebe je v
Právě čtených | 7x |