D.V.Spudil D.V.Spudil komentáře u knih

☰ menu

Jonathan Strange & pán Norrell Jonathan Strange & pán Norrell Susanna Clarke

Ta kniha má jednu vadu: Není rozdělena do více jednotlivých knih, takže se špatně drží při čtení v posteli.
Tak, to jsou asi tak všechny vady, na které jsem přišel. Krásné počtení. Musím říct, že pěkně vystihla celou řadu situací v běžném životě, v manželství, v přátelství, postavy se chovají tak, jak by měly, to se v těch dnešních rychlokvaškách obvykle nevidí, aby děj měl hlavu a patu a jednání hrdinů mělo smysl. Jednoho dne se k té knize asi vrátím. Ale za dlouho, moc to totiž nedělám.

22.04.2024 5 z 5


Spasitel Duny Spasitel Duny Frank Herbert

Chvílemi jsem nevěděl, co si o tom myslet. Někdy mi Paul připadal vlastně slabší, méně mocný než v Duně, jindy naopak. Pochopil jsem, že to jakoby měl být od začátku jeho plán, ale i tak to je po prvním dílu schod dolů. Nicméně 4* si zaslouží, pořád je to dobrá knížka.

19.04.2024 4 z 5


Listonoš vítr Listonoš vítr Radek Malý

První půlka je slabší. Rytmus působí, jako by se mu mírně sypal pod rukama, rýmy průměrné.
Druhá polovina je propracovanější, rýmy zajímavější a krásné metafory.
Dal bych 4 hvězdičky, ale ilustrace Pavla Čecha to prostě na tu pátou vytáhnou.

15.03.2024 5 z 5


Stříbrné město Stříbrné město Radek Sterakdary Starý (p)

Ach, vydavatelé by vážně měli přestat s tím nešvarem: Je to známá osobnost? Vydáme mu knížku, ať už je to sebevětší odpad...
Logika příběhu děravá jak řešeto, postavy hloupé až k pláči, Vůdce, který má být ,,mistrem slov", řekne pár otřepaných frází a všichni si z toho sednou na zadek.
Ne, fakt ne.

14.02.2024 odpad!


Divocí koně Divocí koně Dick Francis (p)

Francisovky mám rád, pár jsem jich už přečetl, ale tohle byla prostě chabá ptákovina. Všechny vedlejší postavy naprosto nesmyslně důvěřují nějakému náhodnému chlápkovi (hrdinovi) a ne vlastním příbuzným. Hrdina s nimi bez výčitek svědomí manipuluje.
A motiv těch vražd? Jako chápu, že i takové vraždy existují, ale mohlo to být lépe pojaté.
Velké, velké zklamání.

19.09.2023 2 z 5


Buddenbrookovi Buddenbrookovi Thomas Mann

Tak jsem dobu váhal, jak to hodnotit.
Na jednu stranu... Po nějaké době zase kniha s pěkným jazykem a slovní zásobou... A kniha, která není slátanina či v rozporu sama se sebou, což dnes pro většinu čtenářů sice už nice neznamená, ale pro mne ano.
Na stranu druhou... Neskutečná nuda, o ničem. Jednou hrozně protahované, ba nekonečné popisy hostin, oblečení, rukou a rtů, jindy skákání mezi časy, takže skutečného děje, myšlenek, nápadů a obrazotvornosti je tam na tak dlouhou knihu žalostně, ale žalostně málo.
Ano, sem tam krásná a hluboká myšlenka tam je, což mě těší a možná by si to zasloužilo lepší hodnocení, ale na druhou stranu... Nezanechalo to ve mně téměř žádný dojem, jen nudu, nudu a zas jen nudu.

22.06.2023 3 z 5


Nasterea Nasterea Petra Stehlíková

Teda tak odbytou sérii jsem snad ještě nečetl. Autorka dostala celkem dobrý nápad, ale aby ho pořádně promyslela nebo aby si dala pozor na do očí bijící rozpory na každé druhé stránce, na to je moc líná.
Tak třeba jistá postava je ve veřejných lázních, je tam jasně řečeno, že byla nahá, ale tak o třicet stránek dál se tvrdí, že má na těle jisté znamení, které dokázala skrývat spousty let.
A toho je ta série plná. Třetí díl to dotahuje ještě dál.
A co mi vadí asi nejvíc? U druhého dílu jsem zde v komentářích četl např. to, že se vůbec neřeší ty evidentní problémy, které by měla Ilan mít, když skrývá svou příslušnost k ženskému pohlaví. Ten, co komentář zde napsal, tam výslovně řekl, co by tak měla např. řešit. A co udělá autorka? Bezostyšně to do toho třetího dílu přepíše. Ani se neobtěžuje vymyslet jiné řešení zmíněných problémů, ani se neobtěžuje najít další takové problematické případy, ani se neobtěžuje na své knize trochu zabrat.
Zoufale, zoufale nedomyšlená série. A přitom ten nápad se sklenitem má skvělý potenciál. O to mě to štve ještě víc.

09.06.2023 1 z 5


Faja Faja Petra Stehlíková

(SPOILER) Zhruba první polovina knihy: Naprosto nesmyslná a nudná. Např. řešení toho, co si počít s roztaveným sklenitem kus od města? Že to není možné vyřešit, aniž by došlo ke ztrátám na životech? Vždyť stejně používají nějaké kladky a lana, tak proč je neudělat delší, aby od toho byli dál? Zároveň taky to pravidlo, že turnuly musejí být v přesné vzdálenosti od sebe, je pěkně nešikovně zpracované. Na začátku Naslouchače to vypadá, že objevitel fereastry postavil jen něco malého, ve Fajovi se postupně dozvídáme, že by stačilo udělat vlastně poloviční a dát je do poloviční vzdálenosti. Ale oni ne, oni se tam musejí tahat s obrovským krámem, který tam pak zůstane...
Zhruba od poloviny je to jakž takž zábavné, ale ještě nesmyslnější. Nasterey holt musejí vždycky ohleduplně zaútočit jen na město, kde je zrovna celá pětadvacítka, nebo aspoň na město, kam se může pětadvacítka rychle dopravit. Číslo 9 jako značka pro modrý sklenit a tedy zpráva pro sklenaře? Není tam snad náhodou řečeno, že 9 těl se tam objevovalo ještě před objevem sklenitu? A proč 9, když jsou jen 4 druhy sklenitu?
Báseň o pěti, co se v jedno spojí, je trapným pokusem napodobit ,,Jeden prsten vládne všem" etc.
-----------------------
BEZ SPOILERU: Sečteno a podtrženo, Faja je aspoň ve druhé půlce relativně zábavná knížka. Celá je ale zoufale nedomyšlená, jako by autorka byla líná své nápady propracovat. Prostě jen zapsala, co ji napadlo, aniž by tomu dala jakýkoliv řád a pravidla.

10.05.2023 2 z 5


Naslouchač Naslouchač Petra Stehlíková

Na jednu stranu mě to jako odpočinková četba relativně bavilo. Na druhou stranu má ta kniha celou řadu vad.
1) Ta slova, která tomu mnozí další zde vytýkají. Jistě. Je v pořádku, když si autor vymyslí jazyk nebo když použije nějaký jiný cizí jazyk, ale musí to být funkční. Tady si autorka mohla drtivou většinu názvů v rumunštině (či spíš v ,,rumunštině") odpustit. Není důvod, proč strážní věž nezvat strážní věží (m. ajúta). Není důvod, proč nepřítele nazvat cizím slovem, když i v češtině je pro něj řada výrazů, třeba i ten ,,obávaný" (a ne zrovna temut). Není důvod, proč Ural nenazývat dál Uralem, i když je přestavěný... Působí to zcela nahodile, jako by si autorka řekla: Hm, tak třeba každou pětistou věc tam nazvu názvem v jiném jazyce.
2) Dál je to chování postav. Otrokyně, která se chová ke svým pánům nepochopitelně hnusně, páni, kteří se ke své otrokyni chovají nepochopitelně dobře.
3) Potom to je to míchání skutečných uralských záhad do tohohle světa. Hora smrti tam prostě vůbec nezapadá a působí jako pěst na oko. Je to asi tak v souladu, jako by v Texaském masakru motorovou pilou jedna postava uprchla na jednorožci.
4) To mi asi vadí nejvíc: Sklenit. Umí úplně všechno, má jakékoliv vlastnosti, které příběh zrovna potřebuje. Připomíná mi to druhy kryptonitu ze Supermana, z nichž každý dělá něco úplně jiného. Je to zoufale nenápadité.
------
Přes to všechno to čtení nebylo žádné utrpení, jen takové klasické zklamání z české literatury a její pachuti.
A... proč to tady, doprčic, má 92 %?! Fest přehnané hodnocení...

20.04.2023 2 z 5


Spasitel Spasitel Andy Weir

Takové dojemné nepravděpodobné přátelství, to na tom bylo hezké. Přiznám se ale, že pár věcí mi tam nesedlo: Jak to, že tauméby přežily ve vzduchu? (Nebo jsem přehlédl, že na lodi má vzduch bez dusíku?) Části odehrávající se na zemi zhruba od poloviny knihy už jen zdržovaly - ačkoliv se v nich vždy rozpomenul na něco významného pro děj, nepřišlo mi to natolik podstatné, aby se to muselo rozvádět na víc než dvou stránkách. A konec byl trochu divný. Ty ,,karbanátky", které jedl? A narychlo nastřelená kultura mimozemšťanů? Buď to měl rozvést víc, nebo to tam neměl vůbec dávat, ale pokud to má být jen vějička na nějaký další díl, který chce napsat, tak beru svá slova zpět a jsem zvědavý na pokračování, protože až na tyto drobnosti mě kniha ohromně bavila.

05.04.2023 5 z 5


Co se skrývá v lesích Co se skrývá v lesích Katya De Becerra

(SPOILER) Nevyrovnaná slátanina. Autorka má prý PhD., ale nezná rozdíl mezi latinkou a řeckou alfabetou. Nesmyslné postupy v mikrostruktuře textu (nemluvím samozřejmě o fantasy stránce díla) typu: ,,Hledám Del." - ,,Všechno není jen o tobě, Hayden."
O osmileté holčičce je tam řečeno, že dokáže mluvit o kvantové fyzice, ale přitom tam není žádná skutečná známka toho, že by autorka měla představu, co to teda vlastně je. Neustále je tam ,,jakýsi cizí jazyk", ale někdo je líný v něm vymyslet byť jen jedno slovo. Neustále jsou tam ,,jakési runy", ale někdo je líný je byť jen trochu popsat. O strašlivém nepříteli je naznačeno, že ovládá ten neznámý jazyk a musel snad studovat staletí, než se naučil jakási zaklínadla, ale hrdinka ho prostě jen silou vůle přemůže, a to aniž by kdokoliv z jejích přátel přišel k větší újmě než ztrátě malíčku. Vztah s krkavcem je pak najednou vytažený odnikud a někdo snad očekává, že nám ho bude líto.

08.03.2023 1 z 5


Dračí zuby Dračí zuby Michael Crichton

Četba této knihy pro mě byla NESKUTEČNÝM UTRPENÍM!
.
.
.
.
.
Většinou jsem měl jen krátké chvíle cestou na vlak, ve vlaku, cestou z vlaku, a vždy jsem se musel zastavit u něčeho, co jsem chtěl dočíst. Je to rozhodně nejnapínavější a nejpůsobivější kniha, jakou jsem kdy četl. Jsem otřesen. Nevím, jestli teď dál tvrdit, že Pán prstenů nebo Silmarillion jsou nejlepší knihy vůbec, nebo jestli mám říct, že vrchol obsadily Dračí zuby. Rozhodně jsou to dostatečně rozdílná díla, aby se to tam vešlo (ten LOTR a Silmarillion - vzdávám se rozhodování mezi těmito) obojí/vše.
Pořád jsem chtěl číst dál a teď mě mrzí, že už jsem to dočetl, a když si to přečtu znovu, už to nikdy nebude takové, jaké to bylo.
Ano. Je fakt, že LOTR má proti Dračím zubům tu výhodu, že je dobré se k němu vracet, protože tam nejde o zvraty, ale pokud jde o první dojem z prvního přečtení, jsou zase Dračí zuby vrcholem.
Rada pro budoucí čtenáře: Nezjišťujte si o té knize předem nic, ale přečtěte si ji celou, a to včetně poznámek a doslovu → to ale až rozhodně na konci!

22.02.2023 5 z 5


Dračí zuby Dračí zuby Michael Crichton

Doháje! Tak tohle je jedna z mála knih, u kterých se vážně netěším, až to dočtu. Tak skvělá je!

21.02.2023 5 z 5


Spánek Spánek Haruki Murakami

Ještě jsem zapomněl dodat. Závěr... hm, dobré drama, ale jako vystřižené z jiné knihy. Vůbec se k tomu nehodí, takřka z předchozího děje nevyplývá, budí dojem autorovy zoufalosti nad otázkou, jak to vlastně ukončit.

25.01.2023 1 z 5


Spánek Spánek Haruki Murakami

Přijde mi to zbytečně přeceňované. Jednotlivé odstavce na sebe ani nenavazují. A to nemluvím o experimentálním postupu, ale jednoduše o gramatické návaznosti ve stylu: V předchozím textu není nic řečeno o cítění, ale pak je tam najednou věta: ,,Ani to jsem ale necítila."
A takové nesmysly jsou tam každou chvíli. Sloh je prachmizerný. Tu a tam jsem si říkal, jestli to není jen špatně přeložené, ale ne, často to je něco, co nemůže být chybou překladu.
Námět se mi líbí, je to dobrý nápad. Ale... někdo dostane o 8+h denně víc a využije to k... ničemu? Hm, na to, aby se něco takového vydalo samostatně a ne ve sbírce povídek, je to málo.

25.01.2023 1 z 5


Paní jezera Paní jezera Andrzej Sapkowski

Líbila se mi, ale poslední pětina mi přišla totálně zbytečná. Jako by si najednou autor řekl, že musí uzavřít všechny dějové linie, i ty, které jsou tak nějak samozřejmé nebo si je čtenář může domyslet, i ty, které - no nevím - snad ani nikoho vůbec nezajímají.
Každopádně musím Sapkowskému přiznat, že jsem nikde jinde, v žádné jiné knížce, nenarazil na tak samozřejmé a svižné vystižení uvěřitelných postav, takže ten jeho svět vyznívá skutečně plně, promyšleně...

22.01.2023 4 z 5


Sophiina volba Sophiina volba William Styron

Jejda, procházím své přečtené knihy a vidím, že jsem nereflektoval to, že jsem to dočetl.
Achich. Přeceňovaná ptákovina, vše je dílem náhody, žádné chování postav nepředurčuje jejich osudy, pořád se jen řeší sex a podružnosti. Tomuhle vážně věnoval literární svět tolik pozornosti? Po dočtení a s odstupem času ještě snižuji ze 3 hvězd na 2.

07.01.2023 2 z 5


Putování jednoho slona Putování jednoho slona José Saramago

Tak nevím, co si o tom myslet. Na jednu stranu vtipný a originální styl sám o sobě, na druhou stranu nejapné, až trapné snahy o konkrétní ,,vtipné události".
Jeho historky na téma ,,jak slon povalil kněze do bláta" nebo ,,jak slon udělal falešný zázrak" jsou asi takovými útoky na křesťanství, jaké bych očekával od učně, který ani nedokončil nematuritní obor natěrač apod. Jako by se najednou Saramagův historický a kulturní rozhled srazil na malinkou kuličku.
Dál taky knížce trochu škodí délka, resp. druhá polovina, kde líčí události na místech, kde to sám nezná - a je to až příliš znát.
Jinak první polovinu jsem si vesměs docela užil, baví mě zvlášť skrytá melodie toho vyprávění.

03.01.2023 3 z 5


Putování jednoho slona Putování jednoho slona José Saramago

Zatím jsem nedočetl, zatím jsem se nerozhodl.
Zpočátku jsem byl nadšený. Hrozně se mi líbí, jak s originálním humorem to pan Saramago vypráví, jelikož každé překonání banálního problému, jako najít vesnici apod., je předkládáno jako velké hrdinství a um. Na druhou stranu narážím tu a tam na totálně laciné posměšky vůči katolické církvi tehdejší doby (to jste tedy fakt hrdina, vysmívat se středověkému knězi, že neví, co je to slon, vám se asi budou za tisíc let vysmívat, že jste neznal gravitační vlny...).
Ale jak jsem řekl, nerozhodl jsem se, a upřímně, pokud odhlédnu od tohoto kazu, pokud v tom nebude pokračovat, vrátím se k názoru, že je to originální a skvělé dílo... Jen nepředbíhejme...

13.11.2022 3 z 5


Piranesi Piranesi Susanna Clarke

A i já se připojuji k těm, kteří upozorňují: O této knize si předem nic nezjišťujte, prostě si ji přečtěte!

27.10.2022 5 z 5