Stříbrné město

Stříbrné město https://www.databazeknih.cz/img/books/46_/466901/bmid_stribrne-mesto-AwS-466901.jpg 4 415 111

Arila série

1. díl >

První fantasy kniha od hráče a youtubera Sterakdary! Svět Aldolonu před tisíci lety postihla zničující událost, když se realita roztříštila na stovky a tisíce malých bublin světů. Národ Nurů už po staletí skáče z jednoho takového světa na druhý a hledá potravu, nerosty, ale také nový domov. Musí být neustále v pohybu, protože je pronásleduje šílená bohyně, která touží po jediném – zničit je. Arila se protlouká životem a postupně odhaluje tajemství minulosti, ale také pradávného řádu Hlídačů. A dřív, než se naděje, bude i ona vržena do vírů událostí, kdy bude muset nejen pomoci se záchranou svého města, ale také čelit vlastním démonům. Dokáže v sobě nalézt dostatek síly, aby se mohla i ona stát opravdovým hrdinou?... celý text

Přidat komentář

andrejci
11.03.2024 4 z 5

Abych se přiznala jsem z toho taková rozpačitá.
Děj, příběh, svět mají za mě neskutečný potenciál. Já se moc těšila, že se o světě dozvím něco víc. Místo toho jsme byli hozeni přímo do světa o kterém jsme moc nevěděli a museli se v tom nějak vyznat. Což je strašná škoda a z toho důvodu jsem strhla hvězdičku. Když prostě polovinu knížky přemýšlíte proč to je tak, jak to je tak si čtení moc neužijete.
Půlku hvězdičky bych strhla i za postavu Arily. V jeden moment byla za mě skvělá a v další byla na pár facek. Nějak jsem se ní nedokázala domluvit a spíš mi nesedla. Za mě to na plné čáře vyhrál Harari. Jeho postavu jsem si moc oblíbila. Ostatní postavy nebyly špatné, ale zatím to byla taková seznamovačka a já doufám, že se k ním v dalších dílech dostanu trošku blíž.
Především z těchto důvodů dávám 3,5* a doufám, že další díl bude lepší. Jak jsem již napsala tak tato série má potenciál a jde viděr, že je opravdu skvěle propracovaná, ale chtělo by to trošku zapracovat na detailech a lépe nás tak seznámit se světem ve kterém se Arila pohybuje.

D.V.Spudil
14.02.2024 odpad!

Ach, vydavatelé by vážně měli přestat s tím nešvarem: Je to známá osobnost? Vydáme mu knížku, ať už je to sebevětší odpad...
Logika příběhu děravá jak řešeto, postavy hloupé až k pláči, Vůdce, který má být ,,mistrem slov", řekne pár otřepaných frází a všichni si z toho sednou na zadek.
Ne, fakt ne.


Temika
02.02.2024 4 z 5

Celkově musím říct, že to bylo velmi příjemné překvapení. Za mě velmi povedená fantasy, hezky propracopracované, navazující. Děj krásně ubíhá, promyšlené!
První dva díly jsem nakonec musela zhodnotit 4/5, ale u třetího jsem ubrala jednu hvězdu, byl o něco slabší, byť pořád moc fajn.
Ke čtvrtému dílu jsem se zatím nedostala, ale moc se na něj těším a rozhodně tuto sérii doporučuji!

ArkAngel
04.01.2024 3 z 5

Vezměte lawful good Mary Sue protagonistku a vhoďte ji do nudného fantasy světa s klišovitou zápletkou. Tak bych ve zkratce popsal Arilu, která je takovým dokonalým naplněním standardů YA fantasy příběhu. Ať už postavy nebo prvky, nenašel jsem v knize nic, u čeho bych si řekl, že se autor pokusil žánr jakkoliv ozvláštnit. U pasáže s poezií jsem pak docela trpěl... to Sterak nemohl najít někoho, kdo mu to složí? V rámci fikčního světa to působí strašně nevěrohodně. Hodně slabé tři tomu ale dám, protože v metru se u toho dalo hezky vypnout.

Tituss
01.01.2024

Tak sa mi na nový rok 3 a pol hodiny po polnoci podarilo knihu dočítať :) moja prvá dočítaná kniha 2024 a hneď idem na ďalší diel, výborná fantasy jazda.

Tituss
30.12.2023

Často krát vídam názory že Arila je tak predávaná iba kvôli tomu že Sterak je YouTuber a za roky si vybudoval základňu fanúšikov, čo je určite z časti pravda...ale!...

Arilu (celú seriu) som si kúpil kvôli Sterakovi ale vôbec to neľutujem, kvôli tomu som opäť na chvíľu začal čítať knihy, beriem to aj ako merch no zároveň ma to baví, Arilu určite postupne prečítam celú. Fungovanie sveta a mágie funguje a dáva zmysel. Viem si predstaviť aj filmové spracovanie. Ja teda pokračujem a vraciam sa ku knižke.

martineknatasa
28.12.2023 5 z 5

Kniha se mi líbila a dobře se četla. Děj ubíhal a bavilo mne to. Přečteno za jeden den. Jdu na další díl.

Martyy
29.10.2023 2 z 5

Začátek knihy jsem spíše prospal a stejně tak i její střed. Některé nápady byly poněkud originální, avšak některé postrádaly základní logiku. Postava Arily mi byla spíše nepříjemná. Přidávám jednu hvězdičku za Harariho a poměrně povedený konec. Na druhou stranu je to autorova první kniha, takže pokud bych byl mírný (což nebudu), tak bych dal 3,5*.

JordLizzCZ
19.10.2023 4 z 5

Velice čtivá kniha kde příběh odsejpá, což je pro mne také drobné negativum, poněvadž si po dočtení moc nepamatuji, co vše se odehrálo. Ale kniha zabavila skvěle.

Rosomak_1343
26.09.2023 2 z 5

Steraka sleduji dlouho a protože každé jeho video obsahuje milion nadšených reakcích na knihu, tak jsem si jí koupil.
Svět mě relativně baví, líbí se mi systém magie, města a docela i bohů.
Teď přijde to ALE.
Do knihy jsem se musel doslova nutit a to jsem ji četl na dovolené bez internetu.
Chápu, že je to prvotina, ale přesto zmatené popisy věcí, postav, světa, které se ještě dost opakují, působí rušivě. Nejhorší, ale je celá stavba vyprávění, které spis působí jak řada průměrných questů v průměrném a hlavně ohraném a basic RPG a vůbec mě nebaví to číst. Postavy jsou ploché, nudné a hlavně velice neoriginalní, stejně tak chemie mezi nimi. O Arile ani nemluvím to je pro mě vyloženě otravná postava.
Chápu, že je to YA fantasy a věřím, že pro mladé čtenáře je to zajímavé a zábavné, ale také bohužel vidím, že kdyby Sterak nebyl populární, tak tohle neuspěje.

Luigi1
25.09.2023 5 z 5

Arila bojuje s nepřízní bohů ze všech sil se snaží zahráni zbytek lidstva,kteří přežívají na různých planetkách

Maly_MACKO
22.08.2023 2 z 5

Dal jsem na hodnocení a recenze, koupil si všechny tři knihy (má jich být prý 5 ) a můžu říct, že to je moje první a poslední setkání s Arilou. Je to průměrné YA fantasy, kterých je na trhu spousta. Jenže to napsal Sterak, tak to má hodnocení jaké má.

knidopel
10.08.2023 3 z 5

Do knihy jsem se pustila na popud přítele, který byl z knížky nadšený. Přečetl knížku za 2 dny a to není bůhví jaký čtenář. Musím ocenit originální nápad s bohy i systém magie, který se v knize objevuje. Nejsympatičtější postavou byl pro mě určitě Harari, který byl pro mě o dost zajímavější než hlavní hrdinka. Některé věci v knize byly pro mě trošku nepochopitelné a možná i překombinované, nejspíš proto jsem knížku četla na můj vkus celkem dlouho a místy jsem měla problém se pořádně začíst. Nejspíše však jde o věc vkusu. A tak zatímco si můj přítel ihned dokoupil zbylé dva díly, já se do nich nejspíše už nepustím. Ovšem jsem připravená si od něj pak poslechnout, jak to všechno dopadlo.

petra5664
08.08.2023 5 z 5

Přečetla jsem ji během dvou dnů, jelikož mě příběh opravdu vcucnul, těšila jsem se hned na další vydání a chtěla počkat, až bude série ukončena, ale to by bylo na roky, takže doma mám všechny díly a vždy s vydáním nového čtu ty předešlé znovu. Opravdu milé překvapení tohle čtení :)

cestina_s_linus
24.07.2023 2 z 5

(SPOILER) Četla jsem 1000+ kladných a nadšených recenzí a po první třetině textu jsem měla chuť se všech zeptat, jestli jsme četli stejnou knížku. Kniha je předimenzovaná - moc témat načnutých a ve výsledku nevíme o ničem nic; to, že Arila je záhádný samouk, který vše zvládne - to jsem za polovinou knihy už v zájmu mého duševního zdraví neřešila; gramatické chyby; protiřečení; ploché postavy; ukňouraná hlavní hrdinka... našla bych asi hodně věcí, které knihu sráží, ALE - jde o prvotinu, takže to beru tak, že se tady autor hledal a nakladatelství proti němu nešlo, protože je populární...

Harari - jediná postava, kterou si člověk zamiluje, protože je mnohem zajímavější než hlavní hrdinka. Jeho nemoc, omezení, inteligence, sarkasmus, nadšení, experimenty...

Doufám, že další díl bude o 110% lepší, protože tohle... tohle byl jeden velký myšmaš...

Lenka_S
08.07.2023 5 z 5

Tahle kniha mě mile překvapila. Slyšela jsem o ní, ze je dobrá, ale ze se mi bude až tak moc líbit jem netušila. Téměř okamžitě mě vytáhla do děje, a i když mě Arila chvílemi svým "fňukáním", ze ji nikdo neuznává lrzla na nervy, mělo to svůj důvod. Tahle hrdinka prostě pitrebovala vyzrát. Jdu na další dil.

Ailee
06.06.2023 3 z 5

Nebylo to špatné, líbilo se mi to. Zajímavý a originální nápad. I když Arilu bych ze začátku nejraději uškrtila. Hop sem hop tam, chvíli věřím tomuhle, chvíli tamtomu.

RinaV
25.05.2023 5 z 5

Dočteno. Je to boží. Tak přesně tuhle zprávu jsem psala po půlnoci kamarádce, která mi knihu doporučila.

A stojím si za tím. Po velmi dlouhé době, a myslím tím několik let, jsem narazila na knížku, od které jsem se skutečně nemohla odtrhnout. Já vím, že to lidé píší u každé druhé strhující, pohltila mě Ale popravdě, i když jsem četla pár dobrých knížek, ten pocit, že nemůžu jít spát a musím vědět, jak to bylo dál, ve mně probudila právě zase až Arila.

Radek tu vytvořil celý nový, neokoukaný svět. Žádní elfové, trpaslíci a stokrát ohraní upíři. Čtenář všechno zažívá s hlavní hrdinkou poprvé a nostalgicky mi to připomnělo, závan objevování nového světa, když jsem jako malá narazila na pána prstenů.

Přesto to není nijak složité a nemusíte se bát, že byste se v ději ztratili. Je nabitý akcí a to myslím doslova. Co všechno se stihne odehrát v první třetině, nemají jiné literární počiny ani v celé trilogii.

Kolikrát jsem ke konci řekla WTF, už ani nespočítám, jak mě to prostě dostalo.

Navíc, tu někdo psal, že nemá rád fantasy od žen, kvůli romantické lince, nebojte, tady není. A vůbec tam nechybí.

Na závěr už jen před Radkem smekám klobouček za to, že všem ukázal, že i čeští autoři umí tak dobře psát.
Rozhodně doporučuji každému, kdo má rád tenhle žánr.

KubaHanzelin
10.03.2023 3 z 5

Arilu jsem si chtěl přečíst od té doby co vyšla, ne že bych se řadil mezi nějak velké Radkovy fanoušky, ale tohle byl takový bum, že mě to prostě lákalo
Kniha je prvotina a je to na ni hodně cítit, Sterak má slušnou představivost a když bude pokračovat má slušně našlápnuto, že by se mohl stát i poměrně dobrým fantasy spisovatelem na našem malém českém políčku. Bohužel, s Arilou mám pár problémů a to, že je psaná tak nějak, že byste svět měli znát, ale nic o něm nevíte, vím, že tento styl používá hodně autorů, ale mě nesedí. Každopádně největší kámen úrazu je za mě samotná hlavní postava Arily, u které jsem si po nějakých 100 stránkách říkal: "Sakra, ona je neuvěřitelně dokonalá a úžasná jako Galadriel v seriálovém Pánu Prstenů, všechno ji vychází, všechno umí, všechno zná, je naprosto neporazitelná."
Ale abych jen nekritizoval, série má určitě velký potenciál na poli YA, který mě už věkově a i stylově míjí, další díly nechám mladším a nadšenějším:)

Albertka
11.02.2023

Alfons postihla zničující událost. Národ Nurů hledá potravu, nerosty a nový domov. Musí být v pohybu, protože je pronásleduje šílená bohyně, která je chce zničit. Arila se protlouká životem a pomalu odhaluje tajemství minulosti, a také pradávného řádu Hlídačů. Je vržena do víru událostí, kdy bude muset pomoci se záchranou svého města, ale také čelit vlastním démonům. Dokáže v sobě najít sílu, aby se mohla stát opravdovou hrdinkou?