Ctirada Ctirada komentáře u knih

☰ menu

Amélie a tma Amélie a tma Petra Neomillnerová

Knihu jsem četla v dospělosti, ale dokážu si představit, že jako školou povinná bych z ní byla nadšená.

Námět mi přišel originální, příběh je jednoduchý a rychle se odvíjí. Za mě určitě zajímavější než řada dívčích románů.

17.04.2024 4 z 5


Všechno, co opravdu potřebuju znát, jsem se naučil v mateřské školce Všechno, co opravdu potřebuju znát, jsem se naučil v mateřské školce Robert Fulghum

Nechci knihu hodnotit, protože jsem čtení ve třetině vzdala. "Mateřskou školu" mám ráda už od studentských let, ale do ostatních příběhů jsem se nedokázala začíst. Ne že by neobsahovaly velké myšlenky, ale nebavilo mě to a musela jsem se vyloženě nutit pokračovat.

17.11.2023


Kašpárek v pekle Kašpárek v pekle Jiří Žáček

Básničky Jiřího Žáčka mám moc ráda, proto jsem se s dětmi pustila do této knihy.

Příběh Kašpárka, Honzy a Majdalenky je jednoduchý, žádné složité odbočky a komplikace. Co ho odlišuje od běžných pohádek, jsou slovní hříčky, kterých je pohádka plná. Já jsem si to užívala, ale mám pocit, že pro naši čtyřletou Majdalenku bylo vyjadřování moc květnaté a občas se v tom ztrácela.

Určitě stojí za přečtení, jen zvažte, zda pro vaše dítě nebude pohádka příliš "ukecaná".

21.09.2023 3 z 5


Kam odešlo mé hovínko? Kam odešlo mé hovínko? Jo Lindley

Nikdy jsem se podrobně zpracováním odpadních vod nezabývala, takže nemohu posoudit, jak moc je proces zjednodušený.

Kniha srozumitelně a zábavně popisuje celý proces. Naše děti (4 roky) zatím baví víc obrázky než obsah, ale věřím, že s přibývajícími roky si z ní odnesou i zajímavé poznatky.

12.09.2023 4 z 5


Kam se poděl můj sýr? Kam se poděl můj sýr? Spencer Johnson

Myšlenka příběhu o sýru je zajímavá a stojí za zamyšlení, ale zpracování knihy mi vůbec nesedlo. Možná to bylo tím, že jsem četla verzi pro mladé, ale neskutečně mě rozčilovalo, když jsem se na 20 řádcích třikrát dočetla, že myška měla jednoduchý mozek, a proto uvažovala jednoduše. Úvodní a závěrečná debata mládeže mi přišla tak nějak v nesouladu se samotným příběhem a dost nevěrohodná. Obzvlášť jak všichni rychle prozřeli. Ne že by v pohádkách podobné sitauce nenastaly, ale ty bývají aspoň dějově (a často i slohově) zajímavější a méně strojené. Knížka je zbytečně "nafouklá", příběh neřekne nic, co bychom nevěděli, a nevím, proč by zrovna tato slovo donutila člověka změnit život.

Vhodné maximálně k zapůjčení, ale za pořízení nestojí.

01.09.2023 2 z 5


Veršované rozcvičky pro kluky a holčičky Veršované rozcvičky pro kluky a holčičky Romana Suchá

Většina říkanek jde dobře "přes pusu" a verše bychom si mohli časem zapamatovat.

Popis cviků doprovází jednoduchý nákres - sice občas nedostatečný, ale cviky jsou natolik notoricky známé, že lze z popisu pochopit jak na ně. Chybí mi však informace, kolikrát cviky opakovat. (Knížka obsahuje 42 cviků. Když každému věnujeme aspoň 10 sekund, cvičení zabere skoro 10 minut, což je pro malé děti tak akorát, takže opakujeme 3x až 6x.)

Jako u většiny "praktických" knížek bych ocenila kroužkovou vazbu, aby se stránky při práci nezavíraly. (Knížku jsme naskenovali a promítáme na televizi.)

Knihu jednoznačně doporučuji, je to skvělý námět na smysluplnou aktivitu s dětmi.

31.08.2023 4 z 5


Tuze hladová housenka Tuze hladová housenka Eric Carle

Housenka si naše děti (1 a 4 roky) rychle získala. Líbí se nám originální ilustrace. Starší dcera procvičuje na obrázcích počítání a různé druhy zdravých i nezdravých potravin a sama vypráví příběh housenky. Mladší si ráda listuje stránkami různé velikosti a prostrkuje prstíky dírkami po housence. Formát knížky je tak akorát i pro batole, ale otvory měly být větší a stejně tak text - když dětem koukám přes rameno, tak text sotva přečtu a podobně s tím musí mít problém i začínající čtenář. Proto jedna hvězda dolů.

29.08.2023 4 z 5


S hlavou v oblacích (pejru) S hlavou v oblacích (pejru) Kateřina Petrusová

Děj mi přišel méně uvěřitelný než v Pekáči buchet a hlavní hrdinka dost hysterická i na bouři těhotenských hormonů, ale stejně to bylo výborné čtení. Mám ráda autorčin smysl pro humor. V rámci románů pro ženy určitě nadprůměr.

14.08.2023 4 z 5


Dortouni útočí Dortouni útočí Philip Reeve

Originální nápad, svižný a napínavý děj a nechybí ani humor. Tříletá dcera se více zajímala o úžasné ilustrace, ale věřím, že až povyroste, užije si knížku stejně jako my.

12.08.2023 5 z 5


Filuta Filuta Terry Pratchett

Mám ráda osobitý styl Terryho Pratchetta a jeho slovní obraty a přirovnání mě vždy pobaví, ale ve Filutovi to nějak nefungovalo. Na tak jednoduchý příběh toho bylo moc. Často se mi stávalo, že jsem v tom mluvení a mluvení ztratila niť. Ne že by kniha byla špatná, ale asi se mi netrefila do současného rozpoložení.

11.08.2023 3 z 5


Milionová holka Milionová holka Stanislav Rudolf

Z dětství jsem si pamatovala akorát obálku a chtěla jsem vědět, zda knihu schovávat pro své dcery...

Dlouho jsem dumala, o čem kniha bude - odehrálo se několik zásadních událostí, a přestože nemám ráda přehnaná dramata dnešních náctiletých, tohle bylo neslané nemastné.

Hvězdičky dávám za to, že děj pro mě nebyl předvídatelný, chtěla jsem vědět, jak to dopadne a "moudro" na závěr. Dost bych však zvažovala, zda ji doporučit nějaké dívce.

01.04.2023 3 z 5


O záhadném semínku O záhadném semínku Barbora Vajsejtlová

Autorka dětem předává důležitá životní poslání, ale na konci knihy už mi toho přišlo tak nějak moc. Vybrat dvě tři pohádky a zařadit je do jiné sbírky, byla bych nadšená. Nejvíc mi však vadila složitá souvětí - při předčítání jsem mnohdy ztrácela původní myšlenku.

Kniha stojí za přečtení, už jen kvůli netradičním hrdinům.

30.01.2023 3 z 5


Indigové pohádky - Kniha druhá Indigové pohádky - Kniha druhá Martina Mia Svobodová (p)

(Zatím čteno bez dětí)

Knihu jsem koupila kvůli výtvarnému zpracování a to je opravdu kouzelné. Jen mě rušily zvýrazněné věty, někdy dokonce různě nakloněné.

Oceňuji příběhy s pestrými hrdiny (skřítci, víly, rostliny, zvířata, lidé). Autorka dětem předává důležitá životní poslání, jen by nemusela být pokaždé tak rozpitvávaná - ať mluví příběh a čtenář si to přebere sám. Chápu, že chtěla myšlenku dětem vysvětlit, ale ke konci knížky to ve mně budilo dojem, že už je těch mouder nějak moc, přitom samotné příběhy mě bavily. Zvažovala bych také zjednodušení textu - v "dovětcích a vsuvkách" by se děti mohly ztrácet.

Doporučuji ke čtení, a pokud se rádi kocháte ilustracemi, určitě neprohloupíte ani pořízením do vlastní knihovny.

17.01.2023 3 z 5


Mopslíci z ledového severu Mopslíci z ledového severu Philip Reeve

Příběh je potrhlý tak akorát, spíš dobrodružná pohádka s milými hrdiny a tradičním poselstvím. Jazyk není přehnaně květnatý, ani příliš zjednodušený a o krásné ilustrace není nouze.

12.12.2022 5 z 5


Kráva nebeská Kráva nebeská David Duchovny

Zaujal mě název i autor knihy, ale žádný zázrak se nekonal. Vůbec mi neseděl styl vyprávění, odkazy na redaktorku mě vyloženě rozčilovaly a před půlkou jsem knihu odložila. Jak se přidaly k podniku další zvířata, příběh mě začal bavit a knihu jsem dočetla během odpoledne. Závěr mi přišel nějak useklý.

07.12.2022 3 z 5


Ať jsou velcí zase malí! Ať jsou velcí zase malí! Barbora Vajsejtlová

Moje děti jsou ještě malé, tak jsem si knížku přečetla sama. Oceňuji, že i když je určená dětem, autorka nespadla do přehnaného opakování a vysvětlování situací. Děj odsýpal a příběh mě bavil. Doufám, že bude stejně bavit i dcery a že třeba jednou podobná dobrodružství podnikneme.

03.12.2022 5 z 5


Příslib krve Příslib krve Brian McClellan

Chtěla jsem se odreagovat u fantasy příběhu a to se povedlo. Děj od začátku odsýpá, žádná nepřehledná jména ani vztahy a všechny postavy mě bavily, takže nijak nerušilo přebíhání mezi jejich osudy.

19.02.2022 5 z 5


Rumo & zázraky v tmách Rumo & zázraky v tmách Walter Moers

Chvíli mi trvalo, než jsem se do knihy začetla, ale pak mě děj vtáhl a ani chvíli jsem se nenudila. Svět Zamonie je opravdu originální.

25.01.2022 4 z 5


Fantastická zvířata a kde je najít Fantastická zvířata a kde je najít Mlok Scamander (p)

Sice se považuji za fantasy nadšence, ale mám ráda příběhy (myšleno s dějem), a když už sáhnu po naučné knize, tak se chci opravdu něco dozvědět. Nejvíc mě nakonec "bavily" ilustrace - škoda, že nejsou barevné. Fantazie autorky je úžasná, ale nedostat knihu darem, asi bych jí nevěnovala pozornost.

04.01.2022


Mýty a legendy pro unavené rodiče a jejich děti Mýty a legendy pro unavené rodiče a jejich děti Dan Green

Knihu jsem si koupila jen tak pro radost kvůli ilustracím. Příběhy jsou zkrácené na minimum, ale to asi spousta dětí ocení. A rozhodně se zasmějou víc než u Petišky. Moc se m líbilo, že autor nezůstal jen u Řecka.

04.01.2022 3 z 5