Tuze hladová housenka

Tuze hladová housenka https://www.databazeknih.cz/img/books/37_/373261/mid_tuze-hladova-housenka-tev-373261.jpg 5 51 14

Eric Carle je jedním z nejuznávanějších autorů současné dětské literatury a jeho příběh o nenasytné housence je jeho nejznámějším dílem. Knížka byla přeložena do více než 50 jazyků a prodalo se jí přes 33 milionů výtisků. K popularitě Tuze hladové housenky přispívá jednoduchý text, který opakujícími se větnými frázemi naučí děti počítat, rozpoznávat ovoce a jiné dobroty a nakonec jim ukáže i jeden z nejkrásnějších přírodních jevů, který má v dětských očích podobu zázraku. Práce Eric a Carla jsou snadno rozpoznatelné svéráznou technikou koláže, pestrými barvami a obrázky, do kterých se zamilujete na první pohled. Knížky jsou graficky nesmírně zajímavé, humorné a kreativní. V Tuze hladové housence jsou použity i neobvyklé techniky tisku, což dělá knížku ještě přitažlivější a dává prostor pro různé interaktivní hry. Tuze hladová housenka je autorovou první knížkou, která se objevuje v českém překladu. Jak moc může být hladová jedna malá housenka, která se právě vylíhla z vajíčka? Věřte nebo ne, snědla by klidně celý svět! A když ne celý svět, tak aspoň všechno, co jí v tom světě přijde do cesty. A toho není zrovna málo: různé druhy ovoce, dort, zmrzlina, kyselá okurka, lízátko nebo klobása. Nedivme se proto, že ji po tom přecpávání nakonec rozbolí bříško. Rozhodne si, že v neděli bude držet půst a k obědu si dá jenom zelený lístek. Potom se pro jistotu na nějakou dobu zakuklí. A co se stane pak? Kdo vyleze z kukly? Bude to zase ta tuze hladová housenka, která se nám mezitím „zažrala“ do srdce?... celý text

Přidat komentář

Ctirada
29.08.2023 4 z 5

Housenka si naše děti (1 a 4 roky) rychle získala. Líbí se nám originální ilustrace. Starší dcera procvičuje na obrázcích počítání a různé druhy zdravých i nezdravých potravin a sama vypráví příběh housenky. Mladší si ráda listuje stránkami různé velikosti a prostrkuje prstíky dírkami po housence. Formát knížky je tak akorát i pro batole, ale otvory měly být větší a stejně tak text - když dětem koukám přes rameno, tak text sotva přečtu a podobně s tím musí mít problém i začínající čtenář. Proto jedna hvězda dolů.

haWranka
26.07.2023 4 z 5

Krásné leporelo pro nejmenší děti. Je jednoduché, ale velmi efektní (samá dírka:) a moc hezky ilustrovaná, prckovi se líbí.


Sandalkar
07.03.2023 4 z 5

Dirky jsou pecka napad, naseho mladaka bavi. Spojitost motyl a housenka zatim nepochopena. Nacpane brisko jo - hodi se zejmena pred veceri, kdyz je "nutna potreba" jist bonbony. Mame ale i oblibenejsi, proto 4*.

yaoiyuri
29.07.2022 5 z 5

Krásné a hravé leporelo, velmi doporučuji. Dírky uvnitř jsou tak akorát na dětské prstíčky a nenasytné housenky. :)

Potolu
08.01.2022 5 z 5

Krásné ilustrace, jednoznačné sdělení pro malé prcky a spoustu nápadů, jak s knihou pracovat. :-)

Michal___
09.10.2021 4 z 5

Prvá knižka, ktorú sme našej malej kúpili.
Získala si jej priazeň. Čítali sme ju niekoľkokrát denne (alebo aj niekoľkokrát za hodinu).
Nadobudol som teda schopnosť zarecitovať Nenásytnú húsenička aj keď ma "zobudia o polnoci".

Briv
14.08.2021 4 z 5

* Ze začátku jsem byla ke knize celkem skeptická, ilustrace nejsou úplně můj šálek kávy, ale nápad, jak se housenka prokousává na druhou stranu není špatný.
Synkovi se docela líbila, zaujal ho malý formát knihy. Rád poslouchal, co všechno housenka spořádala a proč ji taky bolelo bříško, takže i namalované nevhodné potraviny pro malé děti jde využít :). Vůbec ho nezajímala poslední stránka, kdy se z housenky konečně vyklube motýl :).

muchomurka
26.02.2021 4 z 5

Když jsem ji otevřela, tak jsem si říkala, že je to děs. Ale jak jsem jí procházela, tak se mi nápadem a provedením začala dost líbit a na konci skvělá pointa mi ukázala, že jsem se při prvním dojmu mýlila. Sice se mi ilustrace nelíbí, mohly by být míň umělecké a více pro děti, ale příběh velmi.
Ale když ji uviděla naše malá, tak se jí hodně líbila už od první stránky a chtěla ji číst znova a znova. Takže knížka do sebe určitě něco má. Jen se na ni nedokážu podívat dětskýma očima.
A dost jsem váhala, k čemu jsou ty dírky. Dozvěděla jsem se to až zde z komentářů, to by mě nenapadlo. Ale jsou hodně hodně malé, což je škoda.

bibi.r
28.11.2019 4 z 5

Světová klasika, která se konečně dostala i k nám.
Syn ji má rád a já také. Rád strká prstíky do "vykousaných" otvorů a pojmenovává čím vším už se housenka prokousala.
Jen mě, jako předčítatele, štvou malá písmenka textu. V knize je poměrně dost prostoru, takže text mohl být klidně 2x tak veliký.

Petja
03.08.2019 4 z 5

Světová klasika pro nejmenší, která se u nás dočkala vydání teprve v r. 2018. Typické vtipné a pestré obrázky Erica Carleho děti zaujmou a díky jednoduchému textu je naučí dny v týdnu, základní počítání, barvy , oblíbené potraviny a samozřejmě i vývoj motýla. Děti zároveň potěší kratší stránky a dírky v počítaném ovoci, do kterého lze strkat nezbedné prstíky (to platí ovšem jen pro nejmenší děti. Mám vydání v angličtině a i to je jaksi zmenšené, takže odhaduji, že prstíky se tam vlezou tak do dvou let, za což ubírám jednu hvězdičku). Tato kniha by neměla chybět v žádné dětské knihovničce.

KristinTj
29.07.2019 5 z 5

Sympatické, neotřelé leporelo s vtipným příběhem a krásnými ilustracemi.

Bonda
20.09.2018

Kniha zaměřená na výtvarnou složku, a ta je povedená. Hlavně pokud jde o barvy. Škoda, že je to mezi publikacemi pro tuhle věkovou skupinu spíš výjimka než pravidlo. Ideální na cestování MHD, zvlášť když má dítě zrovna „dírkové období“. Nesedí mi přírodopisná nevěrohodnost. Housenka baští uzeniny a dortíky, což jsou potraviny, které bych nedala ani housence ani dětem. Ale namalovány jsou krásně.

M-arta
03.06.2018

Oblíbené dětské leporelo zachycující vývoj motýla, které od svého vzniku v r. 1969 pravidelně vychází už ve více než 40 světových jazycích, teď konečně máme poprvé i v češtině! Když jsem si tohoto nově vydaného pokladu v knihkupectví včera povšimla, udělalo mi to ohromnou radost...
Jen mne nakonec trochu zarazila velikost této naší české verze - zdá se mi to, nebo nakladatel opravdu tím nepatrným posunem k ekonomičtejšímu (zmenšenému) formátu českým dětem vlastně úplně znemožnil oblíbenou a dost podstatnou hru na prstík/housenku prolézající "housenkou vykousanými dírami" v této knížce?
(Doufám, že se pletu, ale připadá mi, že rozměry otvorů neprojde snad ani malíček nejmenšího batolete...)

triatlet
25.02.2018 4 z 5

Didakticky využitelné leporelo. Text je jednoduchý, poučný a obsahuje pointu.
Šikovná maminka (paní učitelka) dokáže vytvořit látkovou housenku, která na cestě ke kukle spořádá nejrůznější ovoce a další pochoutky a nakonec se promění v motýla.

Štítky knihy

pro děti od 2 let pro nejmenší

Autorovy další knížky

Eric Carle
americká, 1929 - 2021
2018  91%Tuze hladová housenka
2018  78%Od hlavy až po paty
2019  67%Kam to koukáš, medvěde?