Čtenářka73 Čtenářka73 komentáře u knih

☰ menu

Připraven sloužit Připraven sloužit Renata Kalenská

Zajímavé a poučné. Kníže byl opravdu jedinečný člověk – moudrý, noblesní, pracovitý (ačkoliv sám o sobě tvrdil, že je lenoch) a přitom skromný, s velkým smyslem pro humor i pro povinnost a s velkým srdcem. Škoda, že se takových lidí nerodí víc. Kdyby se v roce 2013 stal prezidentem on, asi by měla naše republika ve světě jinou reputaci

02.04.2024 5 z 5


Pán hory Pán hory Anders de la Motte

Skvělá detektivka, ačkoliv už ne ve stylu Agathy, ale trochu temnější. Děj měl spád, ani chvilku jsem se nenudila. Už se těším na další díl.

02.04.2024 5 z 5


Někdo z nás Někdo z nás Kristýna Trpková

(SPOILER) Výborná detektivka s bolavým tématem domácího násilí. Četla jsem ji jedním dechem, ale to odhalení před koncem bylo hodně přitažené za vlasy. Takhle by se snad nezachovala žádná matka v jakkoliv svízelné situaci.

21.03.2024 4 z 5


Alice Alice Helena Farníková

(SPOILER) Ze začátku mě to bavilo, ale pak mi začaly čím dál víc vadit patetické popisy a hlavně nelogičnost děje a neuvěřitelnost chování postav. Třeba scénka seznámení Alice se zubařem Ivanem mi přišla hodně přitažená za vlasy. A pak jsem buď už byla moc zaujatá, nebo to šlo s příběhem opravdu z kopce. Čekala jsem, jestli to konec vylepší, ale nevylepšil.

01.03.2024 2 z 5


Pařížská knihovna Pařížská knihovna Janet Skeslien Charles

Další báječná kniha, kterou jsem objevila díky databázi. Výborně popsaný rozdílný vývoj charakterů různých lidí v době války s ústředním bodem Americké knihovny v Paříži. Velmi silný příběh, respektive dva propojené příběhy, ukazující mimo jiné důležitost a moc knih v lidském životě.

23.02.2024 5 z 5


Smrt číhá na jarmarku Smrt číhá na jarmarku Anders de la Motte

Příjemná detektivka ze švédského venkova ve stylu Agathy Christie.

22.02.2024 4 z 5


Kroky, co slýcháš Kroky, co slýcháš Jana Jašová

Nebylo to špatné, ale oproti autorčiným detektivkám z poslední doby, které mě baví moc, slabší. Je vidět, že Jana Jašová zraje jak víno :-)

22.02.2024 3 z 5


Smažená zelená rajčata ve Whistle Stop Cafe Smažená zelená rajčata ve Whistle Stop Cafe Fannie Flagg (p)

Úžasná knížka, kterou jsem objevila na databázi díky hodnocení několika mých oblíbených čtenářek. Ačkoliv popisuje i nelehké životní události a smutné osudy, vyzařuje z ní tolik pohody, lidskosti a optimismu, že ještě několik týdnů po jejím přečtení se při psaní tohoto komentáře musím usmívat. Jasných pět hvězd!

22.02.2024 5 z 5


O myších a lidech O myších a lidech John Steinbeck

Silný příběh o přátelství dvou zcela odlišných lidí a ceně, kterou je nutné jeho jménem zaplatit.

22.02.2024 5 z 5


Kyselé třešně Kyselé třešně Lenka Chalupová

Mé první a určitě ne poslední setkání s autorkou. A taky odhalení dalšího pro mě dosud neznámého střípku poválečné historie. Citlivé, lidské, výborně podané.

22.02.2024 5 z 5


Hodiny Hodiny Agatha Christie

Za mě trošku slabší Agatha. Ale ani tady nechybí spousta podezřelých a geniální Hercules Poirot. (A hodiny na obálce kvůli výzvě.)

22.02.2024 3 z 5


Nesnesitelná lehkost bytí Nesnesitelná lehkost bytí Milan Kundera

Konečně jsem se dostala k téhle klasice. Hodně mě oslovil popis života za reálného socialismu a morálních dilemat hrdinů, ačkoliv filozofování na mě bylo občas až moc.

22.02.2024 4 z 5


Byl jeden pán Byl jeden pán Jiří Slíva

Vtipné, originální a občas pěkně ztřeštěné básničky doplněné skvělými ilustracemi Jiřího Slívy. Občas jsem se smála nahlas.

22.02.2024 4 z 5


Dceřina kletba Dceřina kletba Tereza Bartošová

Pěkná česká detektivka s mrazivým závěrem.

22.02.2024 4 z 5


Pudlenka aneb Měl jsem psa a kočku Pudlenka aneb Měl jsem psa a kočku Karel Čapek

Typický Karel Čapek – laskavý humor a i po sto letech krásný jazyk. A tady navíc i zvířátka. Až se budete chtít na chvíli zastavit a odpoutat od hektické přítomnosti, zkuste Pudlenku.

22.02.2024 5 z 5


Síťovky Síťovky Táňa Kubátová

Milá knížka od autorky mně dosud neznámé. Trochu červená knihovna, ale i ta je občas potřeba.

22.02.2024 4 z 5


Přijde kůň do baru Přijde kůň do baru David Grossman

Stejně jako většina „čtenářů“ níže jsem knihu poslouchala v rozhlasové audioverzi a stejně jako většinu ostatních příběh hluboce zasáhl i mě. Místy, hlavně ze začátku, mi byl hlavní hrdina dost protivný a musela jsem se přinutit poslouchat dál. Ale jak se děj rozjížděl a komik postupně odkrýval svůj život, všechny strašné a bizarní zážitky, navíc na tragickém historickém pozadí, úplně mě mrazilo a těšila jsem se na každý další díl, ačkoliv jsem se zároveň děsila toho, co se ještě dozvím. Neuvěřitelně strhující, bolestná, ale hodně obohacující kniha, na kterou asi nikdy nezapomenu.

22.02.2024 5 z 5


Po stopách zločinů Po stopách zločinů * antologie

Povedený výběr detektivních povídek. Mě nejvíc zaujala Vražda milé paní od Aleny Mornštajnové a Řeznice od Jakuby Katalpy.

05.01.2024 4 z 5


Myší díra Myší díra Simona Votyová

Krásné, dojemné, lidské. Autorku si přidávám do oblíbených.

05.01.2024 5 z 5


Vzpomínky na jedno dobrodružství Vzpomínky na jedno dobrodružství Robert Fulghum

Roberta Fulghuma mám moc ráda a obdivuji jeho humor i spisovatelský um. Do téhle knížky jsem se musela trochu nutit, dřívější povídky mě bavily víc, ale ani tady nechybí životní nadšení, optimismus a velký nadhled. Takhle bych si přála umět brát život :-)

01.11.2023 3 z 5