Hodiny

Hodiny https://www.databazeknih.cz/img/books/13_/13031/bmid_hodiny-f1c-13031.jpeg 4 563 64

Hercule Poirot série

< 32. díl >

První vydání poněkud neobvyklé Agathy Christie – stopy vedou až za železnou oponu, jeden podezřelý mizí do Moskvy, jiný cituje Lenina. Mladý muž potká mladou ženu, zamilují se do sebe, a protože jsou oba volní, nemělo by nic bránit jejich štěstí. Tento příběh, zdánlivě podobný tisícům jiných, jste však ještě nečetli. Mladý muž totiž právě rozplétá složitou mezinárodní špionážní síť a současně pomáhá objasnit podivnou vraždu, mladá žena ve chvíli setkání utíká z místa vraždy a možná se na ní podílela…... celý text

Žánr:
Literatura světová , Detektivky, krimi , Romány

Vydáno: , Knižní klub
Originální název:

The Clocks , 1963


více info...

Přidat komentář
Devorah
Devorah
06.03.2024 2 z 5

V této knize je spousta konspirační teorie a žalostně málo Hercula Poirota. Spousta vedlejších postav, které s dějem nemají tolik společného a čtenáře spíše matou. Naopak Hercule Poirot, který opět vše vyřeší a na kterého se čtenáři těší, je zde upozaděn a vyskytuje se v podstatě na pár stránkách - jedním slovem, skandál :-)
Pro mne jedno z nejnudnějších děl s Herculem Poirotem. Nebavil mne motiv, postavy, odhalení vraha - prostě příšerně překombinované i na Christie.

DK197
DK197
05.03.2024 3 z 5

AUDIOKNIHA: Začnu tím, že řeknu, že nejsem úplně fanoušek charakteru Hercule Poirota a spíš mě jeho žvanění rozčiluje, takže mi vůbec nevadilo, že se tady vyskytoval tak málo. Spíš naopak, protože detektiva v tomhle příběhu jsem si oblíbila daleko víc. Hodiny jako celek se mi převážnou většinu doby hrozně líbily a těšila jsem se na vysoké hodnocení. Ta detektivka mi připadala jiná a netradiční. Byla jsem zvědavá, co se z toho vyvrbí. Jenže ten závěr byl hrozně úspěchaný a také se mi nelíbilo, jak absurdně to propletlo dvě zápletky dohromady. Dávám tři hvězdičky, abych dala najevo, že se mi kniha líbila méně, než knihy, které jsem četla před ní a po ní. Nicméně klidně to mohly být i slabší čtyři protože na takových 70 procent to je.


Čtenářka73
Čtenářka73
22.02.2024 3 z 5

Za mě trošku slabší Agatha. Ale ani tady nechybí spousta podezřelých a geniální Hercules Poirot. (A hodiny na obálce kvůli výzvě.)

Emik87
Emik87
17.02.2024 4 z 5

Příběh je rozhodně zajímavý. Chvílemi až dost komplikovaná zápletka a vraha jsem samozřejmě neodhalila. Prostě klasika.

Mi-šu-le
Mi-šu-le
14.02.2024 4 z 5

Příběh je opravdu neobvyklý, Hercula Poirota je zde málo, avšak stále zůstává ve své genialitě. Příběh mě bavil asi nejméně z těch, které jsem přečetla s H.P. Určitě však stojí za přečtení, i kdyby jen pro srovnání, že tohle není nejlepší dílo. Příběh je řekla bych takový těžký, zamotaný, no, není to klasické podání geniálního detektiva. I tak jsem si ale čtení užila.

Lily101
Lily101
26.01.2024 3 z 5

Za mě nejslabší doposud čtená kniha od autorky. Autorku zbožňuji (dokonce jsem dnes byla na divadelním představení: “Past na myši dle knižní předlohy autorky), ale tato kniha měla velmi pomalý rozjezd na mistryni detektivních příběhů a rozuzlení bylo na posledních cca 2-3 stranách, a to velmi rychle podané, což mě zklamalo.

Nebýt čtenářské výzvy, tak knihu nejspíš odložím dřív. Navíc se mi poprvé v životě u autorky povedlo odhalit pachatele prakticky hned, tudíž překvapení se nekonalosnad jen v motivu, který byl trochu zamotaný.

TercaHoney
TercaHoney
21.01.2024 5 z 5

Příběh splnil má očekávání. Pamatuji si, jak jsem se jako malá, dívala s babičkou na Poirota, který svým výjimečným nadáním, vždy přišel na vraha. Proto, když jsem si do čtenářské výzvy vybírala knihu a viděla v žebříčku Agathu Christie, bylo rozhodnuto. Ještě než jsem začala číst, měla jsem přípravu v podobě Vraždy v orient expresu a v novém filmu, tak i jako hru na PS, kde jsem se sama stala Poirotem. Proto, když jsem začala číst, děj mě úplně pohltil. Přiznávám, že jsem měla občas nutkání se podívat na film, ale vydržela jsem a jsem za to ráda. Po dočtení jsem se podívala na film a dost mě zklamaly kontrasty. To už u filmů bývá. Jak tedy shrnout tuto knihu? Napínavá do posledního konce, čtivá a vtipná. Jediné co mě mrzelo, že tu Poirot vystupuje tak málo a je spíše takovým druhým detektivem, i když konečnou zápletku odhalí právě on. Je pravda, že to byla má první kniha od Agathy, tak uvidím, kam mě to zavane příště.

Hani77
Hani77
10.01.2024 5 z 5

Příběh jsem znala nazpaměť díky televiznímu zpracování, přesto mě to velice bavilo. Agatha uměla psát nejlepší detektivky.

Booklice
Booklice
30.12.2023 5 z 5

Další skvělá detektivka od Agathy Christie. Mrzelo mě, že tam Poirot vystupoval tak málo, ale i tak byl příběh neotřelý a zajímavý. Zase něco trošku jiného.

veronika4001
veronika4001
04.11.2023 5 z 5

Je to tak. Klasika je klasika a já si opět pročítám Agathu Christie. Její detektivní novely jsou nesmrtelné a pro mě hrozně přitažlivé, proto svoji letošní četbu a četbu pro příští rok sem tam přiživím touto stálicí.
"To je tak, když knihy zdivočí, všude se roztahují, množí se a násobí a nikde není silná ruka, která by je udržela zpátky."
To se mi v knize moc líbilo.
V této detektivce Poirot nepřichází jako hlavní detektiv, figuruje zde pouze z povzdálí, přesto je jeho role nezastupitelná.
Ještě se mi nestalo, že bych knihu od Agathy Christie nedoporučila, i když je pravda, že například její životopis nebo Sešli se v Bagdádu jsem pročítala znuděně. Nicméně kniha Hodiny je jedna z těch poutavých a já si ji užila.

SSTknihy
SSTknihy
12.10.2023 3 z 5

Přečetla jsem od Agathy Christie všechno, co napsala, takže zákonitě i ty příběhy, které jsou trochu slabší. Bohužel k nim patří i Hodiny. Obecně mě ty špionážní linky, odvážní mladí muži a dívky v nesnázích v jejích knihách moc neberou. Poněkud překombinovanému, až zmatenému příběhu tentokrát moc nepomáhá ani Poirotova přítomnost. Ale pořád je to klasika, jejíž čtení rozhodně není ztráta času.

zipporah
zipporah
07.08.2023 4 z 5

Zase ma dobehla!

drakamena
drakamena
24.04.2023 3 z 5

Na můj vkus trochu moc zdlouhavé. A i když mám ráda Poirota, tak v této knížce mi šel na nervy. Vždy se rád poslouchal, ale tady už to překročilo únosnou míru. Žvanil a žvanil a žvanil, aniž by cokoli řekl. Cítila jsem silné nutkání s ním pořádně zatřást, ať už konečně přejde k věci.

milary
milary
04.04.2023 3 z 5

Tři hvězdičky pro mou milovanou Agathu jsou hodně málo, ale co naplat.
Nepřekážela mi zas tolik jistá rozvláčnost, zapříčiněná dvojím různorodým šetřením; to Poirot mi zde - byť se dostává ke slovu až skoro v závěru děje, - připadá samoliběji mnohomluvný (obzvlášť s mnohočetně se opakujícími příměry o pánu a psu), ale bez obvyklého šarmu.
Nevyhovoval mi exkurs do světa špionáže, všechno mi to připadlo jako podivný mix Agathina klasického pojetí příběhu a různorodých prvků, které dějovou linku neobohacovaly, ale tříštily.
SPOILER:
A poslední kritická zmínka patří bystré holčičce s deníkem, sloužícím k zaznamenávání nejrůznějších pozorování. (Že se v něm jako náhodou skrývá i podstatný dosud neznámý detail, je nasnadě). Jenže tohle zároveň tvoří gró jiné Agathiny známé detektivky. (Nechci si vymýšlet, ale skoro se mi zdá, že se ta druhá dívčina i shodně jmenovala (?)).

Coby Agathin fanda jsem si Hodiny čtené Lukášem Hlavicou ráda přidala "do sbírky", ale vracet se k nim nebudu.

baji42
baji42
07.03.2023 4 z 5

Trochu příliš přitažené za vlasy, ale to bývá v autorčiných knihách dost často. Přesto musím její knihy hodnotit kladně, jelikož se nejedná o literaturu faktu, ale dostává zde prostor fantazie a schopnost vytvořit zajímavý příběh. V Hodinách mě ale vedlejší špionážní linka trochu nudila.

Ivan F
Ivan F
14.01.2023 3 z 5

Pomerne prúser, hoci sa autorka snažila o netradične napísanú detektívku, teda aspoň čo sa týka jej tvorby. Hodiny sú v rámci toho, čo pani Agatha naklepala na písacom stroji, priemernou detektívkou, a z môjho pohľadu knihe uškodilo aj to, že je Poirot zatlačený do úzadia na najvyššiu možnú mieru. Ak čítam knihu zo série, kde sa má niektorá postava vyskytovať, tak očakávam, že v knihe bude a cítim to ako podraz na čitateľovi, keď sa v príbehu postava objaví na menej než desatine strán. Škoda, je to ďalšia kniha, ku ktorej sa už nevrátim. Hoci autorka nemala rada literárnu postavu, ktorú stvorila, tak by jej zároveň nemala kaziť povesť a zavádzať čitateľa s tým, že je v nej malý Belgičan - priestor dostal skutočne minimálny a možno by bolo lepšie, ak by sa v knihe vôbec neobjavil.

janina66
janina66
13.12.2022 3 z 5

Tento případ byl velmi zajímavý. Kdo je mrtvý a jak se v domě vzal? ALE spousta matoucích postav a H.P. to sice rozsekl, ale samotné rozuzlení nepřehledné a matoucí.
Za mě slabý průměr.

animovanej medv
animovanej medv
23.09.2022 2 z 5

Zmatek! Vůbec jsem se neorientovala v ději a z knihy mám velký zklamané pocity, vůbec vlastně nevím, co kdo udělal a proč... Nemůžu říct na kolik je to chyba moje a na kolik autorky. U ostatních knížek od ní se mi to nestalo.

Hakate
Hakate
23.08.2022 5 z 5

Vždy pokud potřebuji nějakou zaručeně perfektní detektivku a nechce se mi přemýšlet, po čem šáhnout, knihy od mistryně, královny, bohyně detektivek nikdy nezklame.
Všechny jsou skvělé, žádná není špatná. Originální, skvělé, nepřekonatelné.

alibaba72
alibaba72
11.08.2022 5 z 5

Nechci se moc pakovat, ale ani tato kniha od Agathy nezklamala, skvělé čtení.