Myší díra

Myší díra https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/483504/bmid_mysi-dira-HUZ-483504.jpg 5 305 118

Axelovi je osm. Koktá, nesmí slavit Vánoce a má starý mobil. Taky mu umřel táta a máma se utápí věčně v depresi. Dědek plesnivej je jeho soused, kterému bude nejspíš už sto. Nikdo ho nemá rád. Ztrácí se ve starých pomatených vzpomínkách, v osamělosti a stále miluje Štěpánku. Jolana bydlí pod ním, táhne jí na padesát, nesnáší děti a chystá se na post prezidentky firmy. Ve stejném domě žije i pětadvacetiletý Cyril posedlý čistotou a sexem na záchodcích v baru. A pak je tu ještě někdo, kdo o nich ví naprosto všechno. V jednu chvíli se životy všech protnou. Vyplují na povrch nečekané touhy, skrytá tajemství, někdy pěkně smradlavá, a také myšlenky zastrčené uvnitř každého z nich. A život může nabrat zase druhý dech.... celý text

Přidat komentář

boeink
26.03.2024 5 z 5

Až teď jsem si uvědomila, že jednu knihu autorky jsem již četla.
Zpočátku jsem si říkala, co to zase jako je?! Když se na pár stránkách několikrát zopakovalo jedno slovní spojení, měla jsem chuť knihu odložit, ale vytrvala jsem a nakonec se mi příběh toho panelákového panoptika moc líbil. Myška mě bavila a často jsem se musela smát. A Jolana, ta byla na pár facek.

Abroš
08.03.2024 5 z 5

Jedna z nejlepších knih,co jsem za poslední roky četl.Hezké a zároveň drsné.Vyvolá emoce,o lásce i smrti, naději a štěstí.A to,když je,tak jde všechno nějak snáz.Skvělé dílo.


skalek
07.02.2024 5 z 5

Dala bych více hvězdiček....Této knize se dá vytknout jen jediná věc....strašně málo stránek na tak krásný příběh...
Jak se lidé dokážou změnit a navzájem si pomáhat.....soucítit spolu...a do toho celým příběhem provází "empatická-kouzelná " myš....
Bravo, bravo ...děkuji mooooc z úžasnou knihu p.Votyová

Dandy1
05.02.2024 3 z 5

Jeden malý nešťastný človíček dokáže rozsvítit srdce svým sousedům. Kéž by to tak fungovalo doopravdy. Mám dojem, že od doby kouzelných telefonních krabiček se lidé přestali zajímat o lidi ve svém okolí.

Linda007
17.01.2024 5 z 5

Tu myš bych tam nemusela mít, ale jinak se mi to moc líbilo. Bylo to skvělé. Zkusím i jiné knihy autorky.

WaN635
17.01.2024 5 z 5

Taková útlá kniha a kolik různých emocí ve mně vyvolala. Tolik zpackaných dětství, bolesti a nakonec špetka naděje.
Nápad s myškou byl zajímavý a bavil mě.

boox
07.01.2024 3 z 5

Tři a půl hvězdičky.
Tak nějak nevím ... Toho životního marastu je tam na mě už moc. "Všichni" mají hrozné dětství s hroznými matkami. "Všem" zasáhne do života nevěra. A další a další a aby toho nebylo málo, tak tam šupneme ještě koncentrák (?). Dál už je to jenom pohádka o tom, jak všichni tito traumaty zmítaní hrdinové dojdou svého štěstí. A jako každá pohádka se to čte hezky, napsané je to dobře a spousta věcí stojí za zamyšlení, ale uvěřitelnost ..... (pominu-li reinkarnaci, nad kterou by se člověk povznesl). Stejně tak mi přišlo už zbytečné zaplétat se do toho, že myška umí číst lidské myšlenky. Myslím, že stačí, že čtenář vezme za svou reinkarnaci, po dalším už by asi nepátral.
Takže resumé: dobře napsané, dobře se to čte, hezký nápad, ale přes počáteční zoufalství je to dál už jen těžko uvěřitelná pohádka.

Čtenářka73
05.01.2024 5 z 5

Krásné, dojemné, lidské. Autorku si přidávám do oblíbených.

Aknel26
02.01.2024 4 z 5

Mám-li srovnat Myší díru s námětem podobnou knihou Kdo se postará o Annu, zcela jednoznačně by u mě vyhrála rybička Anna alias malířka Olivie. I Myší díra ale stála za přečtení. Příběh je sevřenější, týká se obyvatel jediného domu, kteří se navzájem znají, a myš sleduje jejich sbližování (děj se točí zejména kolem malého chlapce, jehož matka je na odvykací kúře, a starého muže).

Terka1975
01.01.2024 5 z 5

Taková jednohubka na pár hodin, ale nabitá příběhy lidí z jednoho domu, které jsou docela smutné, ale reálné. Vždyť ta workoholička odvedle neměla čas ani na děti? Ta máma se o kluka vůbec nestará a vypadá jako chodící mrtvola? A ten mladý kluk z přízemí? Dělá jen po nocích a je sám, není nějaký divný? A ten dědek před smrtí vůbec nevychází z domu, co teda jí? Není vám to povědomé? A to vše vypráví malá myška. Tady už je to trochu nadpřirozené, ale jinak čtení o tom, jak nesoudit lidi kolem nás. Není to naše práce.

evik2710
31.12.2023 4 z 5

Pěkná kniha k zamyšlení

kata3529
08.12.2023 5 z 5

Český román, který je na první pohled malým dílem, ale i tak to ve vás vyvolá všechny možné dojmy od strachu, lítosti, přes smutek až po radost a veselí. Jedná se o jednohubku, kterou jsem si z časových důvodů dávkovala postupně, ale vůbec toho nelituji, ba naopak; možná je to výhodou, protože je čas se nad tím vším zamyslet a přemýšlet o knize v širších souvislostech. Před autorkou opravdu smekám, jelikož si nevybrala vůbec lehká témata, neboť se zde sekáte s rodinnými, partnerskými a sousedskými vztahy, které nejsou vždy zcela ideální, a pokud se něco takového zkombinuje s posedlostí uklízet, workoholismem, šikanou apod., je to na zpracování opravdu těžké.

Příběh je vyprávěn z pohledu myši, což je vskutku originální, ještě nikdy jsem se s tím nesetkala. Na to, kdo přesně je onou myší a jaký je smysl této postavy, si musíte počkat až sami budete tuto knihu číst – nerada bych vám prozradila zásadní informace. Podíváme se tedy na další postavy a gró příběhu.

Nejprve jde o Jolanu, workoholičku, která chce i po svých podřízených, aby byli za každých okolností připraveni. Je to žena s nelehkým osudem, neboť nikdy nemohla mít děti, a tak se upnula na kariéru, a jen tak si nikoho k tělu nepustí. I na malého kluka, Axela, je ze začátku poměrně protivná a ošklivá, ale někdy to chce prostě jen čas a zásah osudu, a všechno se to mění. Axel je ve škole šikanován, má nemocnou matku – na malého kluka je toho až moc, ale naštěstí se více sblíží s dědou, který bydlí ve stejném domě, a získá pocit, že má alespoň někoho, s kým si rozumí. Tento vztah malého chlapce s dědou je však prospěšný pro obě strany, protože, ať jste mladí nebo staří, nikdy nechcete na tomto velkém světě zůstat opuštění. Ještě zde má velkou roli ještě Cyril, barman, který je vlivem svého dětství velmi pedantní, co se týče úklidu, a také Dan, který se postupem času sblíží s Jolanou, a bude se jí snažit pomoci. A pokud si říkáte, co všechno svedlo tyto lidi k sobě, tak to vám prozradím. Prostě nutnost postarat se Axela a dědu.

J&B
02.12.2023 4 z 5

Osudy lidí jednoho domu,příběhy co píše sám život.Kniha je super,příběhy se vzájemně prolínají.Jediné co hodnocení snižuje,je,že knihu vypráví myš.

Danielka959
29.11.2023 4 z 5

V této malinké knížce jsem se začetla s mamkou. Pomalu jsem se v té knize ztratila kde ta myška zrovna je a nebo u koho zrovna ta myš byla. Kniha byla ale pěkná a klidně bych si ji přečetla znova

Jutyska
18.11.2023 5 z 5

Skvělá kniha! Zpočátku jsem si musela trochu zvyknout na myší vypravěčku, ale pak mě kniha úplně pohltila. Do útlé knížečky se vešlo mistrné vykreslení charakterů hlavních postav, jejich životních traumat a nakonec vzájemného pochopení. Úžasně napsané, místy i velmi humorné a jako bonus pozitivní konec.
Je to první kniha co jsem četla od této autorky a už se těším na další.

fruitbueno
13.11.2023 5 z 5

Nevšední perspektiva vyprávění, citlivé lidské osudy a sympatické charaktery. Nesmírné překvapení.

broskev28
12.11.2023

Myší díra mě hned od prvních stránek lehce vytáčela – nejprve, na s.6, to byl „problém zamořeného centra výfukovými zplodinami“: fuj, to zní děsně, a přitom stačí přehodit dvě slůvka! Podobná situace nastala o kousek dál, na s.13: „Měla hlavu v babiččině klíně, která jí vyprávěla . . .“ - ještě že jsem si to nečetla nahlas, to by bylo uširvoucí!
Potom jsem se konečně dokázala začíst a podařilo se mi rozšifrovávat jednotlivé postavy, ovšem na s.92 jsem se zase neubránila zaklení: paní Votyová má evidentně problém se slovosledem! Naštěstí jsem se vzápětí do příběhu ponořila natolik, že bych zřejmě žádné prohřešky proti češtině nevnímala, i kdyby se tam vyskytly. Ale spíš si myslím, že i autorka se s postupujícím příběhem rozepsala natolik, že se podobných nelibozvučných spojení vyvarovala.
Takže nemohu hodnotit plným počtem, ale přesto obdivně tleskám. Ano, vidím klišé i situace kýčovité a velmi nepravděpodobné, ale co si budeme povídat, život opravdu takový může být, alespoň občas. A Danova myšlenka domluvy s Bohem byla skvělá. I když teze „všechno se dá vyřešit na pumpě“ se mi líbila ještě o malounko víc.
Takže určitě doporučuju – uvidíte sami, jak na vás tahle malá knížečka zapůsobí.

ydnac
31.10.2023 5 z 5

PŘÍBĚH OBYVATEL JEDNOHO DOMU A JEDNÉ MYŠI :-)

Když jste malé dítě a jste na všechno sám...
Když se honíte za kariérou a jste také sám...
Když jste měl ošklivé dětství, jste posedlý úklidem, vaše matka je nemocná a vy jste na to sám...
Když jste starý a zůstal jste sám...

Spojí vás láska, soucit a nečekaní přátelé :-).
Rozhodně neuškodí uzavřít dohodu s andělem :-)
Navíc, když na vás dohlíží malá myška :-)

Jsem ráda, že mě navnadil komentář mojí oblíbené Jenny46.

SPOILER:
Občas to bylo smutné čtení, obzvlášť Axela mi bylo líto, ale z konce jsem měla radost :-).
Proměna Jolany, to jak se všichni spojili, aby pomáhali hlídat Axela, jak ho dědek odnaučil koktat, jak se Axel poznal se Šiškou, jak se Myška konečně potkala s dcerou....
KONEC SPOILERU.

Prostě nespočet situací, které vás dojmou :-)
Doporučuji :-).

Stromovous
15.09.2023 5 z 5

Nejvíc mě rozsekala scéna v kostele na pohřbu a Axel mě dojal svou děckou nesobeckostí. Kupodivu o knize přemýšlím zpětně a zvyšuji hodnocení :D

Stromovous
13.09.2023 5 z 5

Kniha nese mnoho myšlenek. Občas to byl velký fantas, ale kniha nese i mnoho bolesti, lidskosti, humoru a také té obyčejnosti. Dobře se četla, je krátká a stojí za přečtení,