caroline.aiko caroline.aiko komentáře u knih

☰ menu

Růženky Růženky Stephen King

Růženky byla jedna z knih co se Kingovi vážně povedla, příběh se četl prakticky sám. jedna z mála věcí co bych asi knize vyčetla, tak to, že se tam ke konci vyskytovalo až moc jmen a postav a chvilkami jsem byla zmatená kdo je kdo a kdo je na jaké straně. jinak velké plus za to, že se tam hodně vyskytovali doplňující informace a detaily, které dávaly příběhu reálný nádech. podle mně stojí za přečtení.

18.10.2019 5 z 5


Zero - Oni to vědí Zero - Oni to vědí Marc Elsberg (p)

dlouho jsem se rozhodovala jestli si mám knihu koupit a nakonec jsem neodolala. příběh se mi líbil, ale upřímně mi přišlo, že tam bylo moc technických detailů, které jsem chvilkama moc nechápala a byly zdlouhavé, kterým podle mně rozuměli hlavně odborníci. a bylo tam hodně odboček od hlavního tématu, které nakonec s finálním koncem celé knihy neměly žádné spojení. jinak se to četlo dobře, příběh udržoval napětí a bylo tam poměrně dost nečekaných zvratů. jestli jste interesovaní v technologiích a jejich fungování, tak doporučuju.

20.08.2019 4 z 5


To To Stephen King

To jsem četla na dvakrát, jednou jsem knížku dočetla do třetiny a odložila jí, protože jsem děj moc nechápala a četla jsem to spíše z donucení i přesto, že Kingovi knihy miluju. Podívala jsem na film (1.část) a film se mi natolik líbil, že jsem si řekla, že dám knize druhou šanci. Jelikož jsem se po zhlédnutí filmu i více orientovala v postavách, tak mě kniha rychleji vtáhla do děje a lépe se mi četla. Momentálně jsem z knihy nadšená a vážně mě tíží, že už jsem jí dočetla. Kniha je výborně napsaná a popsaná do nejhlubších detailů, hodně věcí, ale vyžaduje bujnější představivost a u knihy se musí taky hodně přemýšlet, protože to nemá zrovna nejjednodušší příběh a prolíná se několik časových os, ale poměrně rychle se dá pochopit styl, kterým Stephen King píše. Knihu můžu jen doporučit s tím nejlepším hodnocením jaké si podle mě zaslouží.

21.06.2019 5 z 5


Přízrak Přízrak Jo Nesbø

za mě jedna z nejlepších knih co jsem od Nesba četla. začátek nezačínal vůbec nudně a příběh vás hned stáhl do centra dění mezi drogové dealery v Oslu. Harry Hole se vrací z Bangkoku aby se podíval na zub uzavřenému případu Gusta a Olega, syna jeho přítelkyně Rachel, kdy je Oleg obviněn z vraždy. Harry si je jako vždy každým svým krokem jistý, i když někdy zavrávorá, tak ihned chytne zpátky rovnováhu a pokračuje ve vyšetřování, kde se snaží dokázat nevinnu Olega. děj má ale se všema jiné plány a role se začnou obracet. a konec je v tomhle případě podle mně tak nepředvídatelný, že to není možné..! skvělá kniha a určitě stojí za přečtení!!

10.03.2019 5 z 5


Kříďák Kříďák C. J. Tudor

Kříďáka jsem přečetla za pár dní, protože když jsem začala číst, nedalo se přestat. Příběh je psán po kapitolách z tohož je jedna v přítomnosti a další v minulosti, podle mě se tím dobře orientuje v příběhu a taky to tomu dodává tajemné napětí. Četla se dobře a rychle, a lehce se do ní dalo začíst a ztratit pojem o čase. Závěr příběhu mě zaskočil, ale nevím jestli v dobrém nebo špatném, ale určitě to bylo nečekané. Za mně je to určitě dobrý detektivní napínavý příběh a musím se přiznat že mi v nějakých chvílích naskočila husí kůže.

17.02.2019 5 z 5


Potopená města Potopená města Paolo Bacigalupi

Romány od pana Bacigalupiho lehce vtáhnou do děje. Knihu jsem si rozečetla, ale kvůli škole jsem na ní neměla moc čas, ale teď o prázdninách jsem si sedla a řekla si, že jí dočtu a vážně jsme jí snadno během pár dnů dočetla. Ze začátku je příběh jednoduchý a lehce se všechno díky popisu představuje. Potom co dvě děti (Mahlie a Myšák) najdou v lese zraněného Toola, začne všechno rychlý spád a děj se začne točit a klikatit. Poté co si JVF Myšáka ocejchuje a Mahlie s Toolem se vydají do Potopených měst, mě všechno jen překvapovalo a polovinu věcí jsem nemohla ani tušit, že se stane. Z knížky jsem vážně nadšená a z části mě tíží, že jsme jí už dočetla..

01.01.2019 5 z 5


Prachožrouti Prachožrouti Paolo Bacigalupi

Knížku jsem dostala k narozeninám, ale než jsem si jí stihla přečíst, tak mě předběhl táta a básnil o tom jak si jí prostě musím přečíst. Ráda čtu postapokalyptické romány a líbí se mi v knížkách tajemno a nejasno ohledně naší budoucnosti. Hlavní postava (Nailer) se mi podle mých představ hodně líbil a přišel mi hodně simpatický a měl krásné jméno, někdy mi ale přišlo že jedná ukvapeně a přehnaně a je hodně roztěkaný (přesně jako náctiletý hrdina podle mě). Upřímně mě zaujal celý příběh, mnohokrát jsem se vžila do příběhu a vedle Nailera jsem se topila v ropě a trhala malé měděné drátky, abych si mohla zajisitit alespoň na chvíli střechu nad hlavou. Jsem strašně ráda, že jeden z mých členů rodiny zrovna tuhle knížku objevil v knihkupectví.

03.12.2018 5 z 5


Kód horečky Kód horečky James Dashner

Já si tu sérii zamilovala. Minulý díl byl samostatný a asi byste se bez něj obešli, ale tenhle byl dokonalý. Zamilovala jsem si každou stránku a jelikož jsem už Labyrint viděla, tak mi to otevřelo oči a projasnilo všechno co jsem třeba nepochopila. Hlavně se mi líbilo jak už jsem znala postavy a mohla jsem si je spojit s herci. Příběh se vyvíjí nepředvídatelným způsobem a několikrát jsem tajila dech nad tím jak se děj otočil proti Thomasovy a Terese. Nechybí tam ani akční prvky a pár přestřelek, dokonce tam bylo i několik scén co jsem přirovnávala k thrilleru. Za mě to fakt stojí za přečtení, hlavně jestli jste fanoušci Labyrintu!

05.11.2018 5 z 5


Cujo Cujo Stephen King

Podle mě je tohle nejlepší kniha od Kinga, kterou jsem kdy četla. Chtěla jsem si jí koupit už dříve, ale nebyla jsem si jí moc jistá, kvůli tomu, že mám ráda zvířata a nerada čtu knihy kde se jim děje něco zlého nebo umírají. Ale nakonec jsem se odhodlala a knihu si koupila a podle mě to vážně chyba nebyla :Dd už od první stránky tam nechybí napětí, které mě spolu s husí kůží provázelo celou knihou. Cuja jsem si představovala jako milého psa s huňatým kožichem, do kterého je radost zabořit obličej a pořádně ho obejmout, ale jak jsem se knížkou prokousávala Cuja jsem se bála čím dál tím více. Donna dělala špatná rozhodnutí, podle mě byla impulzivní, ale jednala v zájmu Tada, což mi přišlo ušlechtilé. To jak knížka skončila mě rozbrečelo.. doslova rozbrečelo, rozhodně jsem to nečekala a píchlo mě z toho u srdce. Děkuju za to, že jsem si tu knihu mohla přečíst.

23.09.2018 5 z 5


Rozkaz zabít Rozkaz zabít James Dashner

Další kniha, kterou mám doporučenou od jedné ze svých kamarádek.. je vidět, že si snad knížku sama vybrat neumím :Dd Labyrint jsem nečetla, protože jsem první viděla film a potom už si zásadně knížku nepřečtu (jelikož jsem potom ze zkušenosti z knihy nebo z filmu zklamaná), takže jsem vlastně nevěděla jak autor píše, a byla jsem z toho mile překvapená. Labyrint ve mně nechal mnoho nezodpovězených otázek jako ve většině z vás a byla jsem ráda, že jsem na tuhle knihu nějakým způsobem narazila. Příběh mi přišel dokonalý.. poměrně klidně napsané a v každé druhé kapitole akční část nebo hodně, ale hodně velké napětí, což to vlastně celé oživuje a dává tomu nějakým způsobem duši. Mark mi přišel hodně simpatický a představovala jsem si ho taky hodně barevně.. ostatní postavy mi nějakým způsobem vadily, ale problém jsem s nima vyloženě neměla, jenom mi někdy přišlo, že se chovaly hloupě a mockrát mě jejich rozhodnutí nemile překvapily, ale jinak to vážně nemělo žádnou chybu a opravdu mi to vzalo dech. Hned jak budu mít příležitost, tak si seženu další díl, protože je to něco co by si každý fanda Labyrintu měl přečíst jako povinnost :Dd

07.09.2018 5 z 5


Tíha vesmíru Tíha vesmíru Jennifer Niven

Podle mě je příběh moc extrémní.. nejtlustší holka na světě, kterou museli vysekávat z domu a nejoblíbenější a nejkrásnější kluk na škole, což mi přijde trochu nesmyslné. Většinu lidí to zaujme (neříkám, že jsme nebyla jedna z nich), ale příběh potom ztrácí svojí reálnost, ale je pravda, že potom co by se zde nenacházela nejtlustší holka na světě a okouzlující Jack, tak by si to nejspíš nikdo nepřečetl s takovým zápalem jako teď. Kniha je to hezká, ale spíš oddechová a nenáročná.

08.07.2018 4 z 5


Láska & gelato Láska & gelato Jenna Evans Welch

Knihu jsem viděla u kamarádky a oslovila mě hlavně italským názvem, jelikož studuju italštinu, a čekala jsem, že se tam bude nacházet víc italských vrází a ne jenom primitivní “ciao”. Jednoduše jsem čekala něco víc než klasický příběh o svým způsobem namyšlené slečně, která se seznámí s chlapcem a klasicky spolu skončí což je od začátku úplně jasné. Podle mě je to slabý příběh, ale plus tomu dává, že se to odehrává v Itálii.

08.07.2018 2 z 5


Černooká Černooká Anna Musilová

Na knížku jsem narazila tady na databázi v kategorii “Thriller” a zaujala mě hlavně obálka, ale když jsem si přečetla o čem příběh je, tak jsem v nejbližším volném dnu zašla do knihkupectví. Je možné, že jsem od knížky čekala trochu víc, přišlo mi, že se tam “Černooká” nacházela jenom krátce, ale jinak jsem neměla příběhu co vytknout a chvílema mi vážně běhal mráz po zádech. Nepovažovala bych to zrovna za thriller, jelikož pod tímhle titulem si představím něco jiného, ale mělo to k tomu blízko. Podle mě stojí za přečtení, jelikož je to jedna z knih co lidem přiblíží život s psychickými nemocemi.

08.07.2018 4 z 5


Bez šance Bez šance Neal Shusterman

Tak tohle byla rozhodně jedna z nejlepších knih co jsem kdy četla. Od knížky jsem toho moc nečekala, ale podle mě to byla chyba, jelikož mě vážně nadchla. Většina knih o budoucnosti je buďto maximálně pozitivní, ve smyslu lítajících aut a léků na všechny nemoce nebo naopak maximálně apokaliptická, ve smyslu pár lidí na Zemi nebo různí mimozemšťani a zombií nebo něco takového, ALE tahle kniha jedná o lidech v budoucnosti skoro jako teď (nejsou lidé nijak vylepšeni elektronikou nebo nesmrtelností), ale je to proložené moderní technologií v lékařství a traumatickými zážitky malých “rozpojenců” což dodává příběhu jisté oživení. Podle mě jedna z nejlepších knížek s pohledem na budoucnost :Dd

28.06.2018 5 z 5


Uvnitř mé hlavy Uvnitř mé hlavy Francesca Zappia

Nemám slov. S Alex jsem se hodně ztotožnila, přes rudé vlasy až k nedůvěře cizím lidem. Hodně jsem jí v nějakých částech rozuměla, a někdy jsem se zase snažila pochopit její chování. Miles mi celou dobu přišel milý i přesto, že si šli na začátku knihy hodně po krku a je to jeden z nejtajemnějších lidí, které kdy Alex mohla potkat. Kniha je dost tajemná a někdy jsem se zastavovala a pořád ještě přemýšlím jestli si nějaké části knihy Alex nevmyslela..

18.06.2018 5 z 5


Will Grayson, Will Grayson Will Grayson, Will Grayson John Green

Knížka doporučená od kamarádky, která má prostě dokonalý vkus na knihy. Líbila se mi kombinace dvou výborných autorů jako je John Green a David Levithan. Hodně mě zaujalo jak byl příběhy napsaný z pohledu obou Willů a ukázal jak mohou být dvě stejné osoby, tak odlišné. Drobek mi přišel nesympatický a moc řešil záležitosti ostatních, což mě rozčiluje i v reálném životě. Konec byl podle mě vychytaný, ale zase nebyl nijak nečekaný. Podle mě jedna z lepších knih dnešní doby.

18.06.2018 3 z 5


Láska v prachu hvězd Láska v prachu hvězd Krystal Sutherland

Tenhle žánr mě moc nebere, knihy bez akce a zvratů.. ALE tohle byla podle mě jedna z výjimek. Henry má očividně přes lásku smůlu o čem svědčí i jeho minulost, ale Grace to všechno obrátí vzhůru nohama. Grace je samé překvapení a tajemná minulost a Henry se snaží zjistit něco o jejím starém životě, o kterém zrovna nechce mluvit, ale kdo by chtěl kdyby se nám stalo to co jí. Nakonec si k sobě začnou hledat cestu, ale samozřejmě jako v každém jiném romantickém příběhu se tu objeví i několik překážek (klasicky), ale vše dobře dopadne.. další kniha, kterou řadím do oddechové četby.

18.06.2018 2 z 5


Drž mě pevně Drž mě pevně David Levithan

Bylo mi jasné, že je příběh napsaný jako scénář a že to budu mít zachvilku přečtené, ale byla jsem silně zklamaná. Drobka jsem moc nemusela už v knize Will Grayson, Will Grayson, ale i přesto jsem po "Drž mě pevně" sáhla. Rozepsané písničky mě chvilkama unavovali a už jsem si jen říkala, kdy to budu mít za sebou, což u knížek nedělám. Drobek se tu choval ještě více arogantněji a byl ještě o něco méně simpatický. Podle mě se knížka nepovedla, čekala jsem více..

18.06.2018 1 z 5


Hvězdy nám nepřály Hvězdy nám nepřály John Green

Hodně lidí mi říkalo, že knížka nebyla moc dobrá, ale i přesto se mi dobře četla a líbila se mi, ale poté co jsem si vyslechla tolik špatných a negativních názorů, tak jsem na příběhu hledala už jen to špatné, čehož lituji, jelikož bych si jinak čtení a příběh užila o něco více. Líbilo se mi, jak na život koukala Hazel Grace s Gusem, protože mě v tom něco fascinovalo. Několikrát jsem nad tím přemýšlela a obdivuji jak se s tím vypořádali, protože bych takhle jako oni žít nedokázala.

18.06.2018 2 z 5


Hledání Aljašky Hledání Aljašky John Green

"Jdu hledat velké možná." je podle mě jedna z vět, které by si měl každý z nás alespoň jednou za čas říct a něco se sebou udělat a zrovna Miles patří mezi těch pár lidí, co tu odvahu našli a šel si najít svoje "Velké možná". O knížce pořád básnila jedna z mých kamarádek a já už to pak nevydržela a koupila jsem si jí a rozhodně této investice nelituji. Příběh měl úžasný děj a rozhodně to byla jedna z knížek, které jsem prostě nemohla předvídat.. Četla se mi jedním dechem a pří velkém obratu jsem se i rozbrečela, což se mi zrovna u knížek často nestává. Dokonalá knížka, stojí za přečtení.

18.06.2018 5 z 5