Potopená města

Potopená města https://www.databazeknih.cz/img/books/21_/210472/bmid_potopena-mesta-GXV-210472.jpg 4 103 26

Prachožrouti série

< 2. díl

Co by měl člověk dělat v době války – bojovat a šířit násilí? Vydržet a přežít za každou cenu, i za cenu obětování svého lidství? Nebo se snažit prostě utéct? Po klimatické katastrofě stoupla hladina oceánů natolik, že zaplavily valnou většinu pobřežních oblastí Severní Ameriky. Nedostatek surovin, nezodpovědné genetické manipulace a vojenské střety uvrhly tento svět do chaosu.... celý text

Literatura světová Romány Sci-fi
Vydáno: , Plus , Plus
Originální název:

The Drowned Cities , 2012


více info...

Přidat komentář

vlkcz
15.02.2023 4 z 5

Výborně napsané. Zatímco v Prachožroutech se člověku nutně vybavily hřbitovy lodí v Asii a chudáci, kteří je rozebírají, Potopená města, přesto, že se odehrávají v budoucím New Yorku odkazují spíš k dnešním podmínkám v mnoha afrických zemích. A kladou mnoho otázek. Hlavně tu, zda jsme ochotni změnit svůj přístup ke světu nebo dál půjdeme k budoucnosti nastíněné autorem. Protože ten jeho odhad je až mrazivě realistický a reálný.
4.5*, přeci jen tomu k absolutní dokonalosti něco chybí.
Ale pořád by mě zajímalo, proč ještě nikdo nepřeložil a nevydal i 3. díl série.

zd0981
09.03.2022 3 z 5

Zdálo se to být dobré, pak se to nějak zvrtlo a přestalo mě to bavit.
Dost naivní, asi psáno pro YA


petr_
10.10.2021 3 z 5

Knize ubírám jednu hvězdičku oproti prvnímu dílu, protože mi připadá, že téma je vlastně stejné jako v prachožroutech, pouze se trochu změnily kulisy.

Marek.Sc
20.04.2020 5 z 5

Tool.....preživší "augment" z Prachožroutov. Zabíjací stroj, klon, vlkolak.....to najlepšie skombinované zo zvieracej ríše. Ako fanúšik Bacigalupiho, túto knihu odporúčam. Kniha je akoby voľne nadväzujúca na Prachožrútov. Neveselý postapokalyptický svet je opäť vykreslený bravúrne. Frakcie, polovojenské skupiny, detskí vojaci a diktátori... ako keby kópie tých, z nedávnej minulosti....súčasnosti? Ide však o jedno ...prežiť. Zber nedostatkových surovín a práca otrokov slúži len na nákup ďalšej munície na vedenie vojny. Drsný svet vás veľmi rýchlo pohltí a tí, ktorí čítali Prachožrútov, vedia o čom hovorím.

Atekram
28.10.2019 5 z 5

Příběh ze stejného světa jako Prachožrouti, s nimiž je propojený hlavně postavou Toola. Opět jednodušší příběh, ale zasazený v úžasných, syrových a znepokojivě reálných kulisách postapokaliptické Ameriky. Hlavní dojem, který mám vždycky při čtení knih tohoto autora je, že celou dobu vím, že to prostě nemůže dobře skončit. Fandím postavám, ale uvědomuji si, že stejně nemůžou dosáhnout žádného trvalejšího happyendu. Takže se o to víc radujete z jejich drobných vítězství, která jsou ale často hodně draze zaplacená. A to je hodně působivé.

mol378
29.07.2019 3 z 5

Autor mi byl doporučen na zkoušku, tento žánr jsem neměla v oblibě. Ovšem nikdy neříkej nikdy - jeho knížky mě chytly, nápady a myšlenky velmi zaujaly. Dobře se to čte a vyvolává vzpomínky na dobré scj-fi, čtené v mládí. Spisovatele s bujnou fantazií mám ráda a kdo je na tom stejně, tomu knihu i navazujíci díl série doporučuji.

maly.vlada
26.07.2019 5 z 5

Bacigalupi je famózní povídkář i téhle knížce by možná víc slušel krátký formát, děje tam teda moc nebylo, ale ten svět byl tak perfektně popsaný, že si to pěihvězdu zaslouží.

caroline.aiko
01.01.2019 5 z 5

Romány od pana Bacigalupiho lehce vtáhnou do děje. Knihu jsem si rozečetla, ale kvůli škole jsem na ní neměla moc čas, ale teď o prázdninách jsem si sedla a řekla si, že jí dočtu a vážně jsme jí snadno během pár dnů dočetla. Ze začátku je příběh jednoduchý a lehce se všechno díky popisu představuje. Potom co dvě děti (Mahlie a Myšák) najdou v lese zraněného Toola, začne všechno rychlý spád a děj se začne točit a klikatit. Poté co si JVF Myšáka ocejchuje a Mahlie s Toolem se vydají do Potopených měst, mě všechno jen překvapovalo a polovinu věcí jsem nemohla ani tušit, že se stane. Z knížky jsem vážně nadšená a z části mě tíží, že jsme jí už dočetla..

Metla
17.09.2018 5 z 5

Nechala jsem se panem Bacigalupim snadno vtáhnout do tvrdého, nelítostného světa budoucnosti, kde si nikdo z jedinců paběrkujících na troskách civilizace nemůže být jist životem. Bolesti a krutosti nejsou ušetřeny ani děti, vlastně jsou nejsnadnějšími oběťmi všudypřítomných vojenských oddílů, co se jménem samozvaných vůdců a jejich ideálů mordují navzájem a neváhají z malicherných příčin pobíjet také civilisty. Román je plný násilí, přesto je jeho primární nosnou myšlenkou lidskost a její hranice. Většina postav není černobílá, hlavní hrdinové procházejí obtížnými zkouškami svého charakteru a reagují přirozeně, uvěřitelně. Snad jen motivace a superschopnosti starého známého poločlověka Toola mě občas přinutily zapochybovat a přimhouřit oko. Nicméně teprve dějově příliš zjednodušené závěrečné stránky svědčily o škatulce „pro děti a mládež“, jinak je množství obsažených válečných hrůz docela silnou kávou i pro dospělého čtenáře. „Potopená města“ mi po dočtení strašila v mysli pár týdnů. Zasloužených 90%, procenta srážím pouze za výše zmíněné finále, kde si to Bacigalupi na můj vkus příliš ulehčil.

TheReader
29.07.2018 5 z 5

Podle mého názoru naprosto úžasná a zajímavá četba. Líbí se mi motiv zničeného budoucího světa, který se pere se všemi novými potížemi a vyčerpanými zdroji - prostě motiv, který se promítá skoro do každé Bacigalupiho knihy.
Postavy jsou skvělé a pro mě sympatické, moc jsem si čtení užil a rozhodně doporučuji každému, kdo má rád rychlý děj, který sem tam zpomalí a smysluplné postavy

LadyKet
17.01.2018 4 z 5

Zajímavý příběh. Jen jsem až ke konci zjistila, že tomu předchází první díl... Ale i tak se to dalo číst, zas tolik jsem netápala bez přečtení onoho prvního dílu (který si do budoucna ale určitě přečtu).

B4LU
13.12.2017 4 z 5

Zatímco Prachožrouti byli v zásadě pohádkou mezi post-apokalyptických kulisami, Potopená města jsou syrovější, znatelně temnější román převážně o dětských vojácích, který by se téměř mohl odehrávat i v současnosti, jen na jiném místě. Přestože jsou hlavními hrdiny knihy děti, kniha téměř určitě pro děti není. Velmi čtivé, velmi dobré.

KAREL6725
11.11.2017 4 z 5

Moje první setkání s tvorbou Paola Bacigalupiho. Tohle postapo mě bavilo. Od přečtení této knihy jsem sehnal vše co napsal. Téhle představě o konci světa věřím, velice reálné. S jeho tvorbou jsem objevil nový svět, jaký bych si nepřál. Mě dostal každou svojí novou knihou . Doporučuji tohle stojí za přečtení.

parvitas
17.10.2017 5 z 5

Pripravte sa na svet, ktorý je veľmi, velmi drsný. Niečo ako africké nekonečné vojny, s detskými vojakmi, kde jediní, čo na boje doplácajú, sú civilisti, resp. ich pozostatky... Kruté a desivé.
To, že hladina morí stúpla a mestá sú zatopené a tam, kde kedysi bola prekvitajúca civilizácie, už je dávno džungľa a bažiny a bojová zóna. Kniha pôsobí naozaj reálne, aj keď sú hlavnými hrdinmi deti a genetcky upravený muž.

Denaille
07.01.2017 5 z 5

Potopená města jsou určitě lepším dílem než Prachožrouti. Daleko víc emocí, daleko víc napětí. Myslím, že hlavním motivem bylo ukázat, jak moc jsou věci pomíjivé a že si kolikrát ceníme věcí, které nemají vůbec žádnou cenu.

niki-chan
24.09.2016 3 z 5

Námět knihy mi přišel neotřelý, a proto jsem se dala i do čtení. Ovšem po přečtení jsem trochu zklamaná. Násilí, krev, vraždy - to všechno je nedílnou součástí a bylo popsáno možná až na moc stranách, Mahlie mi místy lezla na nervy, postava Myšáka byla popsána mistrně včetně jeho rozporů mezi ním a Duchem. Jinak mi na ději něco scházelo, konec byl naopak velmi dobrý se všemi zvraty v chování, místy i překvapujících, zúčastněných.

marlowe
16.07.2015 5 z 5

Vidím, že moje konspirační teorii o "v šuplíku zasyslených Prachožroutech" (viz můj komentář k Prachožroutům) byla zcela zásadním způsobem románem Potopená města podpořena. Protože tohle už je zase starý dobrý Bacigalupi s jiskřivou imaginací, rozvětveným příběhem a skvělým jazykem, Bacigalupi, kterého známe z Čerpadla 6 i z Dívky na klíček.
Drsné, ale efektní a působivé. Snad jenom těch "záchran v poslední setině vteřiny" by mohlo být trochu méně…

90%

makemake
04.06.2015 4 z 5

Tomuhle "konci světa" věřím - to je podle mě přesně to, kam nás to naše žraní, plenění a ničení vede. Svět nepotkají zombie (a jestli jo, prodám mozek na aukru), ale nás doženou naše prasárny tam, kde právě teď žije Myšák a ta Mírotvorka. Zmar, bída a totální úpadek rasy, která sama o sobě hlásala, že zkrotila přírodu. Lidi si nic jinýho podle mě nezaslouží, než takhle dopadnout - ale i tak, ... při čtení mě tu a tam bodla jako špendlík pod nehet ta nostalgie po světě, ve kterým žiju já a kterej tihle dva a poločlověk Toole, nikdy nezažili a ani nazažijou. Čtěte, ... a určitě si nenechte ujít ani Prachožrouty, který vás do stejnýho světa, jen o několik států dál, hodí ještě jednou...a stejně tvrdě, jako Potopená města...

hankapimi
01.06.2015 2 z 5

Obecně nemám ráda knihy s tématem válčení, bojů, mučení ani jiného ubližování a tady jsem si ho tedy užila až dost. Z tohoto důvodu se mi lépe četli Prachožrouti . Co bylo ale mistrně popsáno, byl přerod ze slušného, mírného a vyděšeného kluka na dětského vraždícího vojáka, tlak vojenského soukolí, psychický nátlak nadřízených, manipulace, příslušnost ke kamarádům "co ti "krejou" záda, osvědčené metody vojenského teroru.. Nechutné záležitosti, ale "zlatý" Bacigalupi, oproti tomu, co se člověk dozvídá o násilnostech a zvěrstvech IS.

Jack Bauer
20.04.2015 4 z 5

Potopená města lehce navazují na Prachožrouty, ale s předchozím románem je spojuje jen postava Toll. Kniha je opět skvěle napsaná, vtáhne hned od začátku do děje a nepustí. Výborně popsané charaktery postav, proměna slušného mladého chlapce v krvežiznivého vojáka proti své vůli, barvitě popsaný děj, ale Prachožrouti se mě zdáli mnohem lepší.

Štítky knihy

pro dospívající mládež (young adult) postapokalyptické romány

Autorovy další knížky

Paolo Bacigalupi
americká, 1972
2011  75%Dívka na klíček
2010  82%Čerpadlo 6
2013  75%Prachožrouti
2014  82%Potopená města
2016  75%Vodní nůž

Kniha Potopená města je v

Právě čtených1x
Přečtených138x
Čtenářské výzvě2x
Doporučených7x
Knihotéce76x
Chystám se číst81x
Chci si koupit18x
dalších seznamech6x