Hledání Aljašky

Hledání Aljašky https://www.databazeknih.cz/img/books/14_/144816/bmid_hledani-aljasky-QmT-144816.jpg 4 3643 667

Románový debut dnes už známého Johna Greena je strhujícím vyprávěním o dospívání a hledání sama sebe. Šestnáctiletý Miles, posedlý sbíráním posledních slov významných osobností a touhou hledat „velké Možná“, je spíše outsiderem mezi svými vrstevníky. Jeho život získá zcela novou podobu, když přejde na internátní školu Culver Creek. Zde se rychle spřátelí se svérázným spolubydlícím a okouzlující, naprosto nepředvídatelnou Aljaškou Youngovou. Okamžitě je vtažen do světa, kde se porušují školní pravidla, pořádají různé večírky i provokace. Miles ožívá v dennodenním kontaktu s novými kamarády a stále víc miluje fascinující Aljašku. A tak vývoj směřuje k okamžiku, kdy se všechno nečekaně navždy změní... Živý, naléhavý a nekonečně dojemný příběh. Americkou knihovnickou asociací byl zařazen mezi deset nejlepších knih pro dospívající.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány , Pro děti a mládež

Vydáno: , Knižní klub
Originální název:

Looking for Alaska , 2005


více info...

Gabriela_K
Gabriela_K
09.03.2024 4 z 5

Přiznám se, že ten zvrat jsem neodhadla. Měla jsem nějaké nápady, co by se mohlo stát, ale tenhle mě nenapadl.
Aljaška je postava u které nedokážu říct, jestli ji mám ráda nebo ne. Někdy byla fajn, někdy mi naopak dost vadila svým chováním. Ve výsledku to nikterak neovlivňuje moje finální hodnocení.
Kniha byla čtivá, styl psaní se mi líbil. Není to asi nic k čemu bych se chtěla ještě někdy vracet, přesto jsem ráda, že jsem se ke knize dostala.

IrenaMikerová
IrenaMikerová
07.02.2024 5 z 5

Knížku jsem dostala jako dárek, ale nevěděla jsem do čeho jdu když jsem jí začala číst. Knížka je o přátelství, o bolesti když někoho ztratíte, ale také o vyrovnání s tím když někoho ztratíte, je o sebepoznávání. Silný, ale zároveň jednoduchý příběh. Myslím, že rozhodně stojí za přečtení.


Nathally
Nathally
06.11.2023 3 z 5

Jsem docela zklamaná, protože jsem očekávala něco jiného. Celá Aljaška je mi protivná a a přijde mi, že ze sebe dělá něco, co není. Viděla jsem i seriál a líbil se mi asi více.

mila2411
mila2411
02.11.2023 3 z 5

Pěkné. Nečekaně smutné.

VeronikaZe
VeronikaZe
07.06.2023 4 z 5

Po přečtení knihy jsem měla smíšené pocity, příběh se mi líbil, ale takto smutný děj, to asi není pro mě, jsem strašná citlivka :(
Další knihu od JG si nejspíš nepořídím..

LunaL.
LunaL.
15.05.2023 4 z 5

"...myslel jsem na to, ze kdyby lidi byli dest, ja bych byl mrholeni a ona hurikan."
Podobne na me pusobila cela knizka. Cast Predtim bylo takove mrholeni, kde se nam predstavili hlavni postavy, byly tam hezke sceny, ale nic moc se nedelo a clovek si nekdy rikal, proc je ta knizka otnacena za bestseller. Pak prisel jakoby blesk z cisteho nebe a pribeh z mrholeni presel do hurikanu.
Jak jsem se ze zacatku musela do cteni nutit, tak v casti Potom jsem se naopak musela nutit knizku odlozit a jit spat!
Nevim, jestli se k ni nekdy jeste vratim, ale urcite jsem rada, ze jsem ji cetla!
Ps. Kanadske zertiky Aljasky me dost bavili. U posledniho jsem ocenila Orlovu reakci, takovou bych u nej rozhodne necekala! :)

Elena_Dark
Elena_Dark
16.04.2023 4 z 5

Kniha měla dobře promyšlený děj, autor v její první půlce ukázal krásy, lákadla, výhody a nevýhody života a v druhé části temnou stránku smrti. Řekla bych ale, že autor dával dost zřetelně najevo, jak by kniha mohla skončit, viz. projevy Aljašky a některých postav. Proto dávám jen čtyři hvězdičky.

kovanna
kovanna
07.04.2023 5 z 5

Byla to jedna z mých prvních knížek v náctiletém věku, kdy jsem se nějak začala zamýšlet nad hlubší tématikou života a smrti, o které dle mého umí Green skvěle psát. Jednoduše a výstižně, přesně jak by to mělo být pro čtrnáctiletou holku. Knihu jsem od té doby nečetla, ale rozhodně mám v plánu si ji přečíst znovu, spíše jako takový svůj sentimentální odraz mladšího a staršího "já", jsem zvědavá, jak se mi kniha bude líbit po delší době. Kdybych jí četla teď poprvé, zřejmě bych měla víc výtek a příběh by mi přišel místy přemrštěný a moc na sílu - nebo spíš hlavní postava Aljašky. Každopádně i tak bych knihu doporučila, dle mého pro starší tzv. "neurazí, nenadchne".

Adellll
Adellll
18.03.2023 2 z 5

Jedno musím Johnu Greenovi přiznat: kniha byla opravdu čtivá. Zbytek mých pocitů z Hledání Aljašky bohužel už tak pozitivní není. Ano, i když se jednalo o zábavné čtení, vůbec jsem vlastně postavám jejich chování nevěřila a přišlo mi naprosto nelogické. A to i přes jejich mladý věk. Hlavně Aljašku, kterou se autor asi snažil vykreslit jako femme fatale, jsem ke konci už opravdu nemohla vystát. A sám Miles si u mě nevedl o moc lépe. Jiné autorovy knihy jsem nečetla, takže nemohu srovnávat, ale minimálně tato mi rozhodně nepřišla, že by si zasloužila tu pozornost, které se jí dostává.

marie.kolarova
marie.kolarova
04.03.2023 3 z 5

Kniha se vcelku pěkně četla, i když jsem pořád čekala na nějaké wow nebo zápletku, která vlastně nikdy nepřišla. Postavy v knize tak nějak řeší vlastní traumata, starosti, co se životem, jak najít sebe sama a jak se nějakým způsobem identifikovat. Musím přiznat, že hlavní postava - Aljaška - mi přišla nesympatická a s chmurným charakterem. Kniha není jen pro teenagery, to já už nejsem :-) Myslím, že může být zajímavá i pro dospěláky.

marrie5227
marrie5227
31.01.2023 4 z 5

Troufám si říct, že John Green byl jakousi Colleen Hoover mé puberty, ale v té době jsem sáhla jen po jedné jeho knize a tou byl fenomén Hvězdy nám nepřály. Mám však pocit, že do jeho knih jsem musela dorůst a tak jsem se na přelomu roku vydala hledat velké Možná..
Prvních pár kapitol mi trvalo, než jsem se do příběhu začetla, ale nakonec jsem byla nadšená. Přiznám se, že jsem znala hlavní zápletku příběhu, protože jsem si asi před osmi lety vyslechla nevítaný spoiler, který jsem od té doby nepustila z hlavy, ale to nijak nezměnilo můj pohled na celou situaci.
Nedávno jsem knihu vyslala na štafetu po republice, ale jen co se mi vrátí, dám si její reread i s mým akčním lepíkováním. Doporučuju ji všem teenagerům, ale i dospělým, protože autor předává neskutečně krásnou myšlenku, která by neměla být opomíjena.

Peťulka3
Peťulka3
07.01.2023 5 z 5

Smutný, ale přesto krásný příběh.

marie.kolarova
marie.kolarova
08.12.2022 3 z 5

Vcelku hezká kniha, první část knihy je moc pěkná se zajímavou dějovou linií, druhá část knihy mi moc nesedla a na můj vkus byla nudná. Možná je ale určena pro mladšího čtenáře, než jsem já.

ArwenEvenstar
ArwenEvenstar
05.11.2022 3 z 5

Co k této knize napsat, snad jen neurazí nenadchne. Příběh jsem zhltla téměř na jeden zátah, četl se dobře, ale výsledný dojem je takový nijaký, a to i přes to, že druhá polovina knihy řeší poměrně závažné téma viny. Možná je to tím, že již nejsem cílová skupina. Uvidíme třeba mi nějaká jiná kniha od Greena sedne více.

Adelaki
Adelaki
05.09.2022 5 z 5

Moje (prozatim) treti kniha od Greena a prozatim i jednoznacne nejlepsi. I kdyz jsem videla serial, takze jsem si dej priblizne pamatovala, stejne jsem knihu precetla temer jednim dechem. Za me skvela kniha s mozna az fylozofickym nadechem a ne vylozene happy endem, ale to je proste zivot.

princesse
princesse
05.09.2022 3 z 5

První setkání s autorem v knižní podobě. Viděla jsem film Papírová města a nadšená jsem moc nebyla. Chtěla jsem zkusit knihu a ani v tomto případě se nadšení nekonalo. Nevím, je to tím, že autor píše asi jen o narušené mládeži nebo to připadá jen mě, že vlastně nenarušená mládež se již nevyskytuje? Pevně doufám, že je to jen dojem. Každopádně pokud si od autora ještě něco přečtu, tak za delší dobu. Příliš mě jeho tvorba neláká.

Surikatka2308
Surikatka2308
15.08.2022 5 z 5

Tohle je jedna z mých TOP knížek. Po maturitě jsem musela jít a koupit si ji jenom pro sebe, abych si zvýraznila ty nejlepší pasáže. Nápad originální a zároveň ukazuje, jak sebevraždu vnímá osoba, která milovala osobu, která se zabije. Upřímně hloubka této knihy mě zasáhla. Vznikl seriál, který už tak dobrý nebyl, ale kniha je pro mě stále srdcovkou.
Ony dva citáty:
„Myslel jsem na to, že kdyby lidi byli déšť, já bych byl mrholení a ona hurikán.“
„Jak se kdy dostanu z tohohle labyrintu?“
si budu pamatovat pořád... :)

zuziV
zuziV
19.07.2022 3 z 5

Hezký příběh o trápeních, vnitřních bojích, lásce, kamarádství studentů na střední škole. Od poslední třetiny pro mne zbytečně roztahané, bylo předvídatelné a jasné, proč k události došlo.

E.T.007
E.T.007
13.06.2022 3 z 5

Taký priemer. Neurazí, ale ani nenadchne. Aspoň mňa teda nenadchla.

andulka767
andulka767
02.06.2022 4 z 5

Ze začátku mě příběh až tak nenadchl. Četla jsem už více knih od Johna Greena a místy mi to hodně připomínalo Papírová města, už i jen podle charakteristiky postav. Aljaška je záhadná a drsná dívka, zatímco Váleček je poněkud zdrženlivý a nezkušený, ale do Aljašky bezhlavě zamilovaný. Málem jsem tedy knihu odložila, ale přemohla mě zvědavost, jak se příběh bude vyvíjet a jsem za to ráda. Kniha byla nakonec velmi čtivá, s mnoha místy na zamyšlení a typicky skvělá jako další knihy od tohoto autora. ;)