BuchtaMaková BuchtaMaková komentáře u knih

☰ menu

Přízrak Přízrak Jo Nesbø

(SPOILER) Prozatím jeden z nejslabších dílů série. Prostředí feťáků mě vůbec neoslovilo, jednotlivé postavy Gusto, Irena ad. mě nezajímaly a bylo mi úplně jedno, jak to s nimi dopadne. Harry v roli bývalého policisty, bez pravomocí a aury "pána zákona" působí jako bezzubý žralok. Když chce od někoho získat informace, musí si místo služebního průkazu vystačit s obyčejným vydíráním. Občas jakoby se vznášel někde nad všemi zákony a spravedlností, kterou se paradoxně v samotném závěru knížky tak mohutně ohání - sem tam někoho donutí k sebevraždě, občas někoho sám zabije... Velké zklamání je vývoj Olegovy postavy, který je pro mě navíc trochu těžko uvěřitelný a uchopitelný. Ten (kdysi) nesmírně statečný, chápavý a citlivý hoch jako smažka a vrah...? Prostě mi to nějak "nesedí". Už mě taky trochu nebaví, seznamovat se v každé kapitole s obsahem Harryho žaludku. Je vůbec nějaká knížka o HH, ve které by se aspoň pětkrát nepozvracel? Nemluvě o jeho schopnosti přežít opravdu absolutně cokoli... Myslím, že kdyby Harryho někdo vystrčil z raketoplánu uprostřed stratosféry, HH si z blicího pytlíku a tkaničky od bot vyrobí skafandr, s jehož pomocí hladce přistane přímo v parku před policejní stanicí. Každopádně oceňuji, že se tentokrát daří orientovat v hlavních a (dokonce) i vedlejších postavách. Vaty celkem také ubylo a HH si vytříbil smysl pro šibeniční humor. Přesto mě knížka oproti ostatním dílům tolik nenadchla.

30.10.2021 3 z 5


Den, kdy jsem tě ztratila Den, kdy jsem tě ztratila Fionnuala Kearney

Velmi silný příběh. Přečetla jsem jedním dechem. Příběh mě chytil a do posledního řádku nepustil. Nějak jsem sice doufala v lepší konec, ale i tak doporučuji.

12.07.2021 5 z 5


Duchové neklepou na dveře Duchové neklepou na dveře Eulàlia Canal

Krásné ilustrace, pěkný příběh. Dětem se líbí.

07.09.2020 5 z 5


Chodivá tráva Chodivá tráva Lucie Verrall

Asi jsem jen sáhla vedle... Nebavilo mě to.

10.05.2020 2 z 5


Moje milá smrti Moje milá smrti Veronika Hájek Hurdová

Blog úžasný, knížka slabý průměr. Od knihy čekám víc, než jen "výcuc" z blogu vysypaný na papír. Přesto dávám plný počet - a to za autorčinu neuvěřitelnou vnitřní sílu a odhodlání porvat se s tím, co ji život postavil do cesty. Má můj hluboký obdiv. Jen si opravdu myslím, že pro svou tvorbu by měla volit vhodnější kanály než tištěnou knížku.

19.04.2020 5 z 5


Milionář z chatrče Milionář z chatrče Vikas Swarup

Nejdříve mě nadchl film a pak i tato knížka. Je v ní spousta velmi vtipných i velmi drásavých scén, které se už do filmu nevešly. Psáno velmi lehce, svižně. Čte se jedním dechem.

09.01.2020 5 z 5


Tati, prosím ne! Tati, prosím ne! Barbara Naughton

Jsem z toho trochu rozpačitá. Příběh je samozřejmě hodně silný, ale to u knížky (dobré knížky) jaksi nestačí... Styl psaní mi přišel dost nevyzrálý, až bych řekla k této tématice nevhodný... Téma sice zajímavé ale dost špatně zpracované.

07.01.2020 3 z 5


Porodní bába od řeky Hope Porodní bába od řeky Hope Patricia Harman

Překrásné čtení, které vás chytne a nepustí. Hodně silný příběh, dobře napsané, zhltla jsem ji jedním dechem.

07.01.2020 5 z 5


Přísně tajné skandály Přísně tajné skandály Jaroslav V. Mareš

Sbírka více či méně zajímavých případů. Na většině z nich mi nic skandálního nepřišlo. Stejně tak pátrání po širších souvislostech nepřináší nic "skandálně" nového ani zajímavého. Po přečtení jednotlivých kapitol zůstalo víc otazníků než zodpovězených otázek. Knížku jsem často odkládala a měla problém se k ní vracet a znova se začíst.

28.12.2019 3 z 5


Proč nekveteš? Proč nekveteš? Katarína Macurová

Nádherné ilustrace, textu spíše méně - je to knížka vhodná na vyprávění o obrázcích, což jde samo, protože je na nich spousta detailů, pokaždé objevíme něco jiného. Syna (4 r.) moc baví, jedna z nejoblíbenějších.

18.12.2019 5 z 5


Italské jednohubky Italské jednohubky Marta Kučíková

Spíše takové deníkové záznamy. Nic moc zásadního se v ději nestane, postavy se nikam neposouvají, je těžké si k nim utvořit vztah. Autorka má příjemný styl psaní, ale na knížku se mi to zdá málo. Nebylo mi ani sympatické, jak se autorka občas jakoby shazuje (zřejmě v domnění, že si tím získá sympatie).

20.11.2019 3 z 5


Hygge - Fenomén útulna Hygge - Fenomén útulna Signe Johansen

Asi jsem čekala něco jiného takové "feng-šui po skandinávsku" - jak proteplit domov, zklidnit atmosféru, vytvořit příjemná zákoutí... ale je to spíš kuchařka (i když pro našince celkem k ničemu - nevím, kde polovinu z těch věcí sehnat?). Tipy na aktivity venku mě taky moc neoslovily.

06.11.2019 2 z 5


Andělé v mých vlasech Andělé v mých vlasech Lorna Byrne

Dostala jsem jako dárek. S vypětím všech záložních sil přečetla první tři stránky....a na dobro odložila. Jsem věřící, ale tohle s vírou nemá nic společného. To už si rovnou můžete přečíst červenou karkulku a pak si nechat nabulíkovat, že ji v lese někdo opravdu potkal. Asi tak...

14.10.2019 1 z 5


Prosecco do žíly Prosecco do žíly Nikola Mišjaková

Na pobavení pro jedno odpoledne (nebo dlouhou cestu vlakem jako v mém případě) dobré. Od knížečky jsem nic víc nečekala, splnila očekávání.

14.10.2019 3 z 5


Život s chutí kari – Kari s chutí života Život s chutí kari – Kari s chutí života Valijah Klásová

Poutavé vyprávění od začátku do konce. Psáno s lehkostí, přečetla jsem jedním dechem. Už se těším, až se pustím do druhé části a něco dobrého uvařím.

06.10.2019 5 z 5


Pakistanská princezná Pakistanská princezná Monika Wurm

Naivní, hloupé, předvídatelné... Za delší komentář ta knížka nestojí.

21.09.2019 1 z 5


I-ťing o lásce I-ťing o lásce Damian Knight

Jedna z nejlepších knížek o I-ťingu vůbec. Ačkoli se zde čtení výkladů věnuje primárně vztahům, dá se v rozšířeném kontextu použít na jakékoli jiné situace a otázky. Skvělá knížka která nabízí pohled na hexagramy z jiného pohledu.

02.08.2019 5 z 5


Luštěninová kuchařka Luštěninová kuchařka Petr Klíma

Velmi inspirativní originální recepty, které přímo vybízí k vlastním exprimentům. Trochu jsem se bála jednotvárnosti, protože opravdu každý recept zahrnuje luštěniny, ale sbírka receptů je skvěle vybraná.

21.07.2019 5 z 5


Láska pro samouky Láska pro samouky Barbora Šťastná

Příběh trochu přitažený za vlasy. Hlavní hrdinka si moje sympatie nezískala. Čekala jsem oddechovku na léto, ale nad knížkou jsem spíš kroutila hlavou nebo se nudila.

11.07.2019 3 z 5


Filé z platýse Filé z platýse Gerald Durrell

Útlá knížečka tak akorát do ruky na lehátko k vodě. Moc hezky napsané, vtipné odlehčené čtení. Na léto nebo do tramvaje po cestě do práce ideální.

10.07.2019 5 z 5