Briv Briv komentáře u knih

☰ menu

Albánie - turistický průvodce Albánie - turistický průvodce Gillian Gloyer

Průvodce jsme si kupovali na naši první cestu po Albánii v roce 2010, kdy větší výběr na trhu moc nebyl, ale na to, co jsme potřebovali tenkrát, nám to stačilo. (Chodili jsme hlavně po Albánských Alpách).
Teď jsme si dali Albánii po 13 letech znovu, tentokrát jako road trip i s pětiletým synem a na základní informace, které jsme potřebovali, nám stačil zase. Je ale fakt, že většinu detailnějších informací, jsme si už hledali na internetu.

P.S.: Každopádně pokud nad Albánií váháte, tak jeďte co nejdříve. Hodně se mění, ale pořád je úžasná.

05.05.2024 4 z 5


Mravenečkova dobrodružství Mravenečkova dobrodružství Stanislava Reschová

* Knížku jsem nám půjčovala na dovolenou a bavila syna, mě i manžela:). Nejvíc to vyhrála básnička, co recitovalo háďátko:
"Vidělo jsem brigádníka na kole,
prý že míří, než se setmí, na pole.
Tam brigádnice okopává řepu,
skloněná nad řepou v dřepu.
Určitě ji záda bolí,
samotinkou v řepném poli.
Brigádník je kamarád,
pomůže, má řepu rád.

05.05.2024 4 z 5


Mraveneček na cestách Mraveneček na cestách Stanislava Reschová

* Jak už jsem tady několikrát psala, tak hmyz není zrovna můj oblíbený, no syn má tuhle různou havěť docela rád. Takže jsme se pustili do další knížky. Podle mého jsou i lepší pohádky, ale úkoly na konci kapitoly byly fajn.

05.05.2024 4 z 5


Vážka Vážka Michel Bussi

Komentář píši s větším zpožděním, takže přesné detaily si už nevybavím, ale docela přesně si vzpomínám, že i když mě téma knihy zaujalo, tak zpracování celkem pokulhávalo. Další knihy od autora zkoušet nebudu. Bylo to docela rozvláčné a hlavně hodně nepravděpodobné.

05.05.2024 4 z 5


Prahou kráčí lev Prahou kráčí lev Alena Ježková

* Pro Prahu mám slabost a když už jsme se se synem rozhodli si tam zase na pár dní zajet, tak jsem nám knížku půjčila, ať to máme sehrané. Syna absolutně nadchlo si o zajímavých místech Prahy číst, zároveň si to hned hledal v mapě, která na konci knihy je a ještě jsme si vždy během dne podle toho dělali procházky a v tu ránu bycha pro nás Praha zase o kus kouzelnější. Určitě doporučuji (spojit i s návštěvou Prahy).

05.05.2024 5 z 5


Encyklopedie Larousse - příroda Encyklopedie Larousse - příroda Sylvie Bézuel

* Knížku jsme si půjčovali z knihovny pro čtyřletého syna na dovolenou pod stanem, takže spojení s přírodou bylo docela velké:). Syn se do ní ve chvílích odpočinku pustil i sám, ale často jsme si v ní četli spolu. Kniha je dělená podle různého prostředí a jsou zde popsány i přírodní úkazy a zajímavosti. Obecně si myslím, že je kniha vhodná i pro menší děti, ale syn měl hodně otázek, takže bude bavit i starší. A zabaví se i rodiče, pokud neví odpovědi na všetečné otázky od dítěte :).

05.05.2024 5 z 5


Velká kniha drobné havěti Velká kniha drobné havěti Yuval Zommer

* Hmyz, nebo jak je zde výstižně napsáno - havěť, není zrovna něco, co mám ráda. Každopádně našeho syna to zajímá hodně, tak jsme si knížku půjčili z knihovny a celou ji několikrát prošli. Kromě obrovského rozměru se nám líbila, bylo tam docela dost zajímavých informací, které pak může rodič rozvést ještě dále. Na koupi domů si ale myslím, že je vhodnější nějaká s reálným vyobrazením hmyzu, ať i já na první pohled poznám o co jde:)

05.05.2024 4 z 5


Albánie - Kráska se špatnou pověstí Albánie - Kráska se špatnou pověstí Petr Horký

V Albánii jsem byla poprvé v roce 2010 a tak jsme si s manželem řekli, že si to po 13 letech zopakujeme znovu a vezmeme sebou i našeho pětiletého kloučka. Tak mě napadlo si před odjezdem přečíst, jak to viděl i někdo další, kdo se taky toulal po albánských horách a zažíval zajímavé dobrodružství.
Kniha mě nostalgicky připomněla i naše vzpomínky. Moc se mi to líbilo... A kdo ještě chcete zažít tu krásnou nezkaženou Albánii, tak jeďte, co nejdříve, už se to tam začíná hodně měnit.

05.05.2024 5 z 5


Povídání o pejskovi a kočičce Povídání o pejskovi a kočičce Josef Čapek

* Po spoustě let jsem vytáhla knížku z knihovny a dala ji našemu synovi do jeho knihovničky. Čteme si ji spolu moc rádi. Je úžasné, že se líbila jako dítěti mně, manželovi a teď i synovi. Tomu se říká nadčasová klasika. A navíc je to tak laskavé milé čtení, co pohladí po duši.

05.05.2024 5 z 5


Pohádkový klásek Pohádkový klásek Jana Semelková

* Pohádkový klásek jsme si půjčovali z knihovny na letní prázdniny. (Komentář píši se zpožděním.) Kniha nás ani jednoho moc nebavila. S podobnou tématikou jsou určitě lepší knihy.

18.02.2024 3 z 5


Lidské tělo Lidské tělo Robin Král

* Mluvící tužka se u nás už pořádně zabydlela. Tahle knížka je opravdu hodně povedená, často si ji prohlížíme, syn poslouchá, někdy mu o lidském těle vyprávíme my a dokonce začal upozorňovat svého dědečka, že když kouří, tak si ničí zdraví. Určitě doporučujeme.

18.02.2024 5 z 5


Zpomal a pozoruj Zpomal a pozoruj Rachel Williams

* Úžasná kniha. Naprosto nás nadchla. Hodněkrát jsem si během čtení se synem, uvědomila, jak často máme tendence životem jen proletět. Chci se umět zastavit a jen tak se dívat, jak plují mraky na obloze, jak poletuje motýl z květu na květ a i na to, jak padají listy ze stromů. Je tolik věcí u kterých se může člověk zastavit, pozorovat a jen tak být. A navíc těch témat o kterých si můžeme povídat. Přála bych každému ať tohle občas udělá.
Ne, že by mi kniha otevřela oči, ale připomněla mi, jak je to skvělé a zároveň i důležité. Doporučujeme!

17.02.2024 5 z 5


Evženie Grandetová Evženie Grandetová Honoré de Balzac

Je to už nějaký pátek, co jsem knihu četla a v paměti mi utkvěly hlavně rozvláčné popisy. To nebyl úplně můj šálek čaje.

17.02.2024 3 z 5


Polské Přímoří - Průvodce na cesty Polské Přímoří - Průvodce na cesty kolektiv autorů

Pokud se chystáte objevovat krásy polského Pobaltí, tak to pro vás bude skvělý průvodce. Obsahuje hodně zajímavostí i tipů. Dost jsme se jím inspirovali a jak zde už bylo zmíněno, tak dokonce natolik, že chceme v budoucnu objevit i další zajímavá místa. Určitě doporučujeme.

17.02.2024 5 z 5


Bedekr: Polsko Bedekr: Polsko Pavel Trojan

V létě jsme se chystali projet sever Polska. Nešlo nám jen o moře, ale i o poznání zajímavých míst v dané oblasti, ať už to byly města, hrady, nebo jít po stopách historie. V tomto průvodci se dozvíte základní nejzajímavější informace o místech v Polsku, která stojí za to navštívit. Samozřejmě je jich mnohem více, než která jsou zde napsána, ale dozvíte se to hlavní. Dobře se z něj dalo vycházet a pak už jsme si hledali detailnější informace na internetu.

17.02.2024 5 z 5


Pan Blahoš Pan Blahoš J. R. R. Tolkien

* Jediné co syna hodně bavilo, byl Žirafík a to proto, že jeho nejoblíbenější hračka je žirafa.
I když jsem neměla žádné speciální očekávání, tak mě zas tak moc kniha nebavila, děj mi přišel docela rozvláčný a zápletka byla vlažná. Ale velmi oceňuji dvojjazyčnost a obrázky autora. Možná byl jim prospěl větší formát.

17.02.2024 4 z 5


Jak bydlí děti celého světa Jak bydlí děti celého světa Helena Haraštová

* Knížka nás provedla celým světem a domy v kterých lze bydlet. Bylo moc fajn si porovnat i životní styl, který je s tím spojený. Hodně nás bavilo, si o tom číst, povídat si a zároveň si to ukazovat na mapě. Knížka je docela pěkně zpracovaná a obsahuje docela dost informací. Doporučujeme.

17.02.2024 5 z 5


Ikabog Ikabog J. K. Rowling (p)

Myslím si, že hodně z nás, co jsme četli Harryho Pottera, tak velké očekávání máme a samozřejmě dost z nás bude z toho zklamaných.
Nevím, jestli je Ikabog pohádka, možná pro děti je, ale rozhodně pro ty starší. Děje se tam toho docela dost - souboj dobra a zla, naděje, víra, vraždy, smrt, síla kamarádství, ale i zrada a zastrašování. Ne, že by ve starších pohádka bylo násilí méně.
Určitě jsou lepší knihy, ale zas nějak strašné to taky nebylo.

17.02.2024 4 z 5


Kouzelná baterka Kouzelná baterka Olga Černá

* Velmi zajímavý nápad s oživlými věcmi o které je potřeba se potom starat. Bavilo nás to se synem oba dva. Navíc nám knížka dala i docela dost námětů na povídání, co by se dělo při oživnutí některých předmětů a jak bychom o ně pečovali. Byla pro nás i inspirací, jak jde už z nepotřebných věcí, vyrobit něco nového. Koláž knihu krásně dopňuje.

17.02.2024 4 z 5


Příběhy pro nejmenší Příběhy pro nejmenší Margaret Brown (p)

* Ilustrace jsou opravdu krásné, ale rovněž souhlasím i s tím, že je lepší si k obrázkům vymyslet vlastní text. Knížku jsme měli půjčenou z knihovny a myslím, že to akorát stačilo.

17.02.2024 3 z 5