Albánie - Kráska se špatnou pověstí

Albánie - Kráska se špatnou pověstí https://www.databazeknih.cz/img/books/10_/109754/albanie-kraska-se-sp.jpg 4 34 12

Víte vůbec, kde leží ten stát fantastických horských scenerií a divokého mořského pobřeží? Evropská země, a přesto jako by byla z jiného kontinentu… První prezident Ahmet Zogu změnil ze dne na den republiku v monarchii a sám sebe prohlásil za krále Zoga I. O čtyřicet let později Albánii prohlásil stalinistický vůdce Enver Hoxha prvním ateisticko-humanistickým státem planety. Jedinou povolenou vírou se tehdy staly komunistické ideály střežené tajnou policií Sigurimi. Malý osamocený stát se opevnil statisíci betonových bunkrů a žil v úplné izolaci po svém. I dnes je to země, kde stále existuje krevní msta a mafie není pojmem z dobrodružných románů. Ale pozor! Cizinec je zde váženým hostem. Petr Horký a Miroslav Náplava hledali v Albánii během posledních několika let opakovaně odpovědi na řadu otázek. Jaké věno dostane albánská nevěsta? Dostává ještě dneska ženich od rodičů nevěsty během svatby kulku, aby ji mohl beztrestně zabít v případě nevěry? Proč nazýváme Albánii Zemí orlů, když je to úplná blbost? A proč do Albánie vůbec jezdit…? Připravovaný dokumentární film a kniha jsou opět společným projektem Nakladatelství JOTA, sdružení Camera Incognita a společnosti Piranhafilm. Knihu v dárkovém balení doplňuje DVD s cestopisným filmem, který vás zavede přímo do srdce podivuhodné Albánie.... celý text

Nyctophile
Nyctophile
05.04.2022 3 z 5

Chcete v cestopise o Albánsku čítať meditácie nejakého pseudofilozofa na tému, či k nám ženy zoslal vesmír, prípadne že po tridsiatke sa život radikálne mení? No asi ani nie. Oceniť treba ale niektoré informácie, ktoré by sa ku mne inak nedostali.

Adwil
Adwil
03.08.2020 5 z 5

Číst průvodce mě velmi nudí, jsou strohé a popisné - toto od této knihy určitě nečekejte! a proto mě velmi kniha bavila a ostatní knihy o Albánii jsem pak již odložil. Cestopis, poetika, český pohled a romantika v jednom - někdo to zatracuje, mi se to moc líbilo. Někdy je totiž lepší zemi poznat a prožít než ji mít již dopředu nastudovanou z průvodců :-)


Hodná
Hodná
03.05.2019 5 z 5

Krásná kniha o zemi,která nám není příliš známá.
Albánie je můj veliký sen...
Kniha je krásně napsaná,při čtení jsem autorům mockrát záviděla...
Doporučuji!

splichalka
splichalka
20.07.2017 4 z 5

Dávám čtyři, ale možná je to jenom proto, že se tak těším na dovolenou

Lexand
Lexand
23.02.2017 2 z 5

Nepovedlo se.

Ali1960
Ali1960
23.02.2015 5 z 5

Knížek o této krásné zemi není mnoho. V létě jsme ji navštívili a letos hodláme cestu zopakovat.
Knižní průvodce (Bradt) nám posloužil po stránce praktické, ale tato kniha je pro mne takové
pohlazení po duši. Dostala se mi do ruky až o vánocích a znovu mne přenesla do Albánie. Líbí se mi
úprava knihy - podobná cestopisům H+Z. Možná jsem ovlivněna tím, že jsem tam byla, ale určitě
je to obohacení mého povědomí o této hornaté zemi.

vekune
vekune
21.01.2015 2 z 5

Já jsem se děsně těšila a nakonec jsem byla zklamaná. Průvodce to není, cestopis to není, filozofická esej taky ne. Autoři se snažili dát všechny tři žánry dohromady a moc se jim to nepovedlo. Albánii miluju, je nádherná, ale povrchní popis přírody, tradic a zvyků, historie téměř o ničem a snaha o životní moudra mě teda rozhodně nenadchly.

Rudolf33
Rudolf33
25.12.2014 5 z 5

Vánoční dárek mile překvapil. Skvělý literární cestopis! Určitě nenahrazuje průvodce, ale rozhodně vyvolává chuť se do Albánie co nejdříve vypravit...

vorenus
vorenus
11.09.2013 5 z 5

Nechápu, že má někdo chuť číst knihu, kterou chce po půlce odložit a přeskakovat stránky!!!Viz komentář pasuby.Dám mu jednu radu!Prostě to nečti!!!Jinak všem mohu knihu doporučit jako ostatně všechny knihy autorů!!!!!!!

Atheal
Atheal
23.08.2013 3 z 5

Ta kniha je napsaná pěkně, čtivě, o tom žádná. Pokud ji ale chcete číst jako přípravu na cestu do Albánie, pak vám moc nepomůže. Autoři zde hloubají nad ženami, smrtí i alkoholem a na samotné cestování po Albánii jim moc stránek nezbývá. Nejpřínosnější jsou nakonec krásné barevné i černobílé fotografie z dob minulých i ze současnosti.

pasuba
pasuba
18.04.2013 3 z 5

Zahlcen gigabajty internetových cestopisů, kvituji. Je to netradiční náhled, osobní. Ale právě některé osobní přesahy mimo Albánii už mi začínaly vadit. Ve 3/4 jsem měl chuť v nechuti pár stránek přeskočit, nakonec jsem to nějak překousnul a dohrabal se do finále. Takže - kdo neví nic o Albánii ("co víte o Albánii?"), ten se něco dozví.

nokid
nokid
02.04.2013 5 z 5

Hmm..., mám dojem že ten obal jaksi nesedí. Četl jsem ji, ale s trochu jiným obrázkem na obalu... Jinak obsah vynikající, popisný a lákající vyzkoušet si tuhle zemi na vlastní kůži. Tištěna na fajnovém papíře s ilustrativními fotografiemi - prostě po všech stránkách profesionální publikace!

Štítky knihy

Albánie

Autoři knihy

Miroslav Náplava
česká, 1966
Petr Horký
česká, 1973

Kniha Albánie - Kráska se špatnou pověstí je v

Právě čtených1x
Přečtených55x
Čtenářské výzvě6x
Doporučených2x
Knihotéce16x
Chystám se číst15x
Chci si koupit2x