Velká kniha drobné havěti

Velká kniha drobné havěti https://www.databazeknih.cz/img/books/31_/314555/bmid_velka-kniha-drobne-haveti-TQ3-314555.jpg 4 19 8

Brouci, mouchy, žížaly a jiné potvůrky. Jak rychle se pohybuje hlemýžď? Bojí se brouci tmy? Proč chodí mravenci v zástupu? Na tyto i mnohé další otázky odpovídá tahle malá velká kniha pro malé i větší čtenáře. Její půvabné a velkorysé ilustrace se jen hemží různými roztomilými a podivuhodnými potvůrkami. Pojďte se dozvědět spoustu zajímavých informací a perliček ze života bezobratlých a ještě si u toho s havětí zahrát na schovávanou.... celý text

Literatura naučná Příroda, zvířata Pro děti a mládež
Vydáno: , Slovart (ČR)
Originální název:

Big Book of Bugs


více info...

Přidat komentář

rreegg1
01.12.2022 5 z 5

Skvela, meli jsme pujceno z knihovny a pujcime znovu. Kniha poucna a dceru (6) zaujala a libila se.

LunaL.
28.02.2022 4 z 5

Knihu bych kvůli její velikosti synovi nekupovala, byla bych z ní doma nešťastná. Z knihovny jsme ji ale půjčili, syna (5let) dost zajímají mravenci, šneci, včelky a jiné potvůrky :) Překvapilo mě, jak moc ho zaujala. Četli jsme ji pravidelně večer místo pohádky a syn byl nadšený. Bylo hezké zpestření, že se na každé stránce mělo něco hledat. A spousta obrázků a krátké texty, pro malé děti ideální :) První encyklopedie, kterou jsme přečetli od začátku do konce! Za nás oba super :)


muchomurka
26.08.2020 4 z 5

Knížka se mi líbila. Informace podané jednoduše (někdy až příliš na úkor porozumění), zajímavě, nepřehltily. Občas tedy jak kdyby mi kousíček informace chyběl, ale to může být chyba překladu. Zda je vyobrazená havěť reálná či nikoliv si netroufám odhadnout, jelikož je tam mnoho havěti, která u nás nežije, kterou neznám. A ani tu u nás vlastně neznám dopodrobna, protože zcela souhlasím s významem slova havěť a nějak s v tom nepídím po detailech. Oceňuji i hledačky, nebylo to vždy úplně na první pohled jasné. Ale do knihovny, vzhledem k tomu, o čem kniha je, si ji nepořídím, stačí z knihovny.

Kačaba79
20.06.2019 2 z 5

Půjčovala jsem pro 4 letou dceru, kdy jsem myslela jak budeme hledat obrázky a seznamovat se s "havětí" okolo nás. Ale velké zklamání. Dceru kniha nezaujala, hledat nechtěla, textu minimum a na otázky co je to? jsem neuměla odpovědět.

havranice
07.02.2018 2 z 5

Asi bych knihu hodnotila výš, kdybych neměla srovnání s v něčem podobnou knihou od české autorky - Hravouka. Co tedy knize vytýkám? Je tam třeba stránka o motýlech, ale nejsou tam žádní reální, na kterých by se mohlo dítě naučit, jak vypadá třeba otakárek fenyklový, ale jsou tam prostě různobarevně namalovaní zcela neurčití, v realitě neexistující, motýli. Stránka o broucích - nakresleno spousta brouků, ale žádný popis k nim, tedy se nedozvíte, pokud se v broucích sami nevyznáte, co to je. Housenky a mnohonožky - prostě nakresleny různobarevné, v realitě neodpovídající povětšinou žádným skutečně existujícím a jestli ano, nejsou tam žádné popisky, takže ze stránky plné mnohonožek se vlastně dozvíte asi jednu obecnou větu o nich. Textu velmi málo, sem tam docela podařená vypíchnutá informace ( třebaže šneci dolními tykadly čichají, horními vidí), ale někdy je i to slabší. Někdy pěkné obrázky, kde je skvěle vidět, jak hmyz stavbou těla napodobuje větvičku či list - to je docela pěkné. Asi bych ale znova nekoupila. Ale malá to teprve dostane, takže ještě nevím, jak na knihu bude reagovat dítě, možná že se kniha přes mnou vnímané nedostatky nakonec osvědčí. Update: Poté, co dcera knihu dostala (ke 4. narozeninám) ji hodnotím ještě níže, na její otázky " a jak se jmenuje tenhle brouček", " a jak se jmenuje tenhle motýlek", nebylo co odpovídat, protože tam prostě nejsou namalované v realitě existující druhy. Hodnotných informací málo, kniha za chvilku přečtená, nebyl zcela žádný důvod se k ní vracet. Mohu srovnat s knihou Hravouka - velké nadšení dcery mnoho večerů a dcera se z toho naučila poznat spoustu brouků, ptáků, květin........a zahořela zájmem o podobné knihy.

katka9574
18.09.2017 5 z 5

Pětitelý syn knížku miluje, prohlížíme a čteme už podruhé a určitě ne naposledy :-) Díky ní se naučil spoustu zajímavého o přírodě, doporučuji!

HanKasp
15.01.2017 4 z 5

Zábavná kniha nenásilnou obrázkovou formou seznamuje čtenáře se životem bezobratlých živočichů. Kniha zaujme i svojí barevností v podobě krásných ilustrací.

Na druhou stranu, je třeba brát v potaz to, že kniha je psána cizím autorem (přeložena do češtiny v loňském roce), v knize tudíž nenaleznete přehled "havěti" žijící v České republice, ale i druhy, které se zde nevyskytují. Tomu odpovídají i ilustrace. V knize se například hovoří o slunéčku sedmitečném, ve skutečnosti je na stránkách vyobrazeno slunéčko východní, které decimuje naše slunéčko sedmitečné. V závěru je v knize zobrazen i sprej na hmyz. Ale nakonec je tento malý "prohřešek" napraven popisem užitečnosti hmyzu.

Nedá mi to, ale tuto knihu si dovolím srovnat s Hravoukou od české autorky Terezy Vostradovské (s ohledem na to, že jsem knihu četla v jeden den) a musím říci, že její kniha je mnohem lepší. Lepší právě v tom, že pojednává o druzích, které děti mohou vidět každý den při procházkách. Kniha drobné havěti navíc míchá hmyz dohromady s pavouky, a co víc, s hlemýždi. Přitom si nijak extra zvlášť nekladla za cíl vztah mezi nimi objasnit. Tato záležitost je matoucí. Kniha také neklade na čtenáře nějaké větší nároky, že by aktivně děti vyzývala: bádejte, zkoumejte. Ale abych jen nekritizovala, v knize máte za úkol na stránkách hledat vyobrazení různých druhů živočichů v různých situacích.

bibi.r
09.01.2017 5 z 5

Skvělá.
Informace podané zajímavě, ale jednoduchým způsobem určeným pro menší děti.
Ilustrace i úkoly všechno hezky zpestří.