branislav1814 branislav1814 komentáře u knih

☰ menu

Novinářem v Číně: Co jsem to proboha udělal Novinářem v Číně: Co jsem to proboha udělal Tomáš Etzler

Neskutečný insight do toho jak to v Číně skutečně funguje a jaké je tam žít. Ne jenom z pohledu toho co běžný turista může vidět a zažít, ale i z pohledu těch nejchudších. Tomáš (autor) má neskutečný novinářský talent, je úžasný vyprávěč. Musím říct, že za mě je tohle prvotřídní "cestopis"! Obrovské díky. Hned se pouštím do pokračování.

23.04.2024 5 z 5


Smrtící pomsta Smrtící pomsta J. D. Robb (p)

Tohle je jedna z mála knižních sérií která mě opravdu baví.

03.01.2024 4 z 5


Přežít a závodit: Jeden rok šéfa stáje F1 Přežít a závodit: Jeden rok šéfa stáje F1 Guenther Steiner

Výborná kniha ze zákulisí F1 a teamu Haas z pohledu jeho ředitele. Kniha se čte skoro sama a to díky formě deníku kterou je napsaná. Jediné s čím jsem měl problém byla kvalita českého překladu... Ta byla tristní. Proto 4*.

13.12.2023 4 z 5


Jak jsem vyhrál válku Jak jsem vyhrál válku Patrick Ryan

Takový Švejk po anglicku v jiné válce. Za mě lepší než Švejk (kterého jsem nedočetl protože mě to absolutně nebavilo), ale taky žádný veledílo. Nemůžu říct, že bych se moc bavil nebo zasmál. Asi to není úplně můj styl humoru. Přišlo mi to taky docela vleklé, nečetlo "se to samo" a už jsem se nemohl dočkat až to dočtu.

24.11.2023 2 z 5


Čas žít, čas umírat Čas žít, čas umírat Erich Maria Remarque (p)

Brečím, stejně jako u "Na západní frontě klid".... Nevím co víc dodat. Stačí si to všechno zasadit do širších souvislostí, co víme o 2. nebo 1. sv válce dnes, když vidíme co se děje na Ukrajině nebo v Palestině. Když přemýšlíme o všech těch osudech neznámých lidí. Lidí jako kdokoliv z nás kdo tu napsal komentář... Drsná, holá, krutá realita každé války kterou autor popisuje zcela bez servítky... Mrazivá skutečnost... Těžko hledat ta správná slova.

11.11.2023 5 z 5


Pěšky mezi buddhisty a komunisty Pěšky mezi buddhisty a komunisty Ladislav Zibura

Na můj vkus příliš stereotypní vyprávění. Pořád dokola o tom kde autor spal a jedl. Stroze se mění jenom prostředí ve kterých je autor prováděl. Uznávám, že pár krát mně vyprávění opravdu rozesmálo - zejména ve druhé polovině knížky, ale když to vemu jako celek, tak to bylo stereotypní a místy až nudné. Ty umělecké opisy scén a hrátky s jazykem se po několika stranách omrzí a pak je mám tendenci už spíše přeskakovat protože jsou to jenom opakující se prázdná slova. Několik fotek by bylo rozhodně víc než tolik slov.

13.04.2023 2 z 5


Rudý zákon Rudý zákon Bill Browder

Naprosto dechberoucí a mrazivé! Nevím, co víc bych k tomu víc dodal. Odvaha, odhodlání a oběť které Bill Browder vložil a obětoval do svého boje za spravedlnost je úctyhodná a neuvěřitelná. Všem russofilům v naší republice ať je tenhle příběh poučením, i když nemám naprosto žádné iluze o tom, že by byli schopní jej pojmout a objektivně pochopit.

08.04.2023 5 z 5


Sicilián Sicilián Mario Puzo

Nejde vůbec srovnávat s prvním dílem. Skoro celou dobu jsem přemýšlel, jestli to vůbec dočtu. Pro mně to bylo velké zklamání.

29.01.2023 2 z 5


Námořní slepota Námořní slepota Michael Romancov

Naprosto skvělá knížka! Na pouze cca 200 stranách poutavě zpracované téma historie světových moří, oceánů ale také částečně světových dějin a globálních souvislostí a vlivů. Rozhodně doporučuju!

13.10.2022 4 z 5


1945 1945 Jiří Padevět

Nemám moc rád povídkové knížky. Stejně tak autorova hra se slovy a jeho přirovnání se mi na jednu stranu líbila ale i četla o něco hůř. ALE! Co je na této knížce nejdůležitější a zcela zásadní není forma ale je to OBSAH a samotné historické události a fakty. Neměl jsem ani tušení jaká zvěrstva se děla i po skončení samotné války. Snad stejně odporná jako za války samotné. Je to další knížka která mně utvrdila v tom, co jsou naši "bratia" z východu zač a že ti osvoboditelé byli někdy horší než okupanti. Přál bych si, aby si i tuto knížku přečetli všichni proruští trolové tady v Čechách, protože i když popisuje události po 2. sv. válce, těch spojení a paralel mezi událostmi dneška je tam až zarážející množství. Některé národy dokázali za ta léta projít očistou, jiné, bohužel ne.

30.09.2022 3 z 5


Zima přichází: Proč je nutné zastavit Vladimira Putina Zima přichází: Proč je nutné zastavit Vladimira Putina Garry Kasparov (p)

Absolutně mrazivé čtení... V kontextu toho co se aktuálně děje na Ukrajině je až neuvěřitelné, že "jsme" dopustili, aby to zašlo až tak daleko... Zima už přišla... Netýká se sice přímo vladaře Putina, ale úzce s tématem souvisí i knížka Venezuela: rozklad ráje, kterou určitě doporučuji přečíst také. Bojujme za naše hodnoty a buďme vděční za to, že můžeme žít ve svobodě a demokracii.

28.09.2022 4 z 5


Venezuela: Rozklad ráje Venezuela: Rozklad ráje Eduard Freisler

Naprosto neskutečná knížka. Stránku za stránkou tě někde v pozadí pořád nutí přemýšlet nad tím jak vzácné je to, že můžeme žít ve svobodné, fungující a prosperující zemi. Jak nesmírně důležité je neustále bojovat za tuto svobodu a bránit jí za každou cenu. Naštěstí, Česko nemá takové sklony k "vůdcům" a "spasitelům", na rozdíl třeba od Slovenska, kde tyto tendence přetrvávají, už od rozdělení republiky, bohužel doposud. Hranice mezi demokracií a "socialistickou revolucí" je hodně tenká a příklad Venezuely, kdysi tak bohaté a prosperující země, je zdrcující. Věřím, že snad jednou i Venezuela a lid této země najde konečně svou cestu jak se z těchto socialistických chapadel vysvobodit - konečně už jednou a provždy.

16.09.2022 5 z 5


Abych nezapomněl Abych nezapomněl Lukáš Prchal

Je neuvěřitelné kolik toho člověk zapomene a přitom se to událo teprve před několika měsíci. O to víc, když válka pořád trvá... Tenhle příběh zatím nemá svůj happy end, na něj pořád čekáme.

08.09.2022 4 z 5


Niki Lauda Niki Lauda Maurice Hamilton

Fascinující čtení o velké, jedné z největších, osobností nejen Formule 1.

31.08.2022 5 z 5


To nemyslíte vážně, pane Feynmane! To nemyslíte vážně, pane Feynmane! Richard P. Feynman

Naprosto skvělá knížka!

10.08.2022 4 z 5


Účastníci zájezdu Účastníci zájezdu Michal Viewegh

Pohodové čtení na dovolenou. Čte se to až překvapivě lehko a rychle. Mně se knížka líbila, i když to nebylo žádné extra terno.

15.07.2022 3 z 5


Mechanik Mechanik Marc Priestley

Počet chyb a překlepů je opravdu katastrofální... Pro každého fanouška F1 je to rozhodně zajímavá knížka. Asi to není až taková "bomba" jak jsem čekal a jak bylo prezentováno, třeba i v předmluvě od Eiseleho, ale rozhodně stojí za to přečíst. Dnes je Formule 1 již v jiné éře a etapě jako za časů působení "Elvise" a o to je to zajímavější čtení.

03.07.2022 2 z 5


Stanice 11 Stanice 11 Emily St. John Mandel

Hm, co to bylo? Popravdě, prvních asi sto stran jsem se ztrácel, děj mně nebavil, přišlo mi to celé takové... zvláštní a bizarní. Chtěl jsem to vzdát. Pak najednou nastal zvrat a já děju naprosto propadl. Nějakým zvláštním způsobem se mi to vrylo pod kůži. Ve vším tom, možná na první pohled, chaosu se skrývají neskutečně silné myšlenky a obrazy. Zbytek knížky jsem dočetl skoro jedním nádechem. Zvláštní, hodně zvláštní knížka ale je v ní něco víc... Naprosto nezvykle dávám 4*.

30.06.2022 4 z 5


Smrtící bílá Smrtící bílá Robert Galbraith (p)

Nekonečná telenovela pokračuje... Každé pokračování má víc stran než předchozí díl a polovina z toho je úplně zbytečné křoví. 200 stran a stačilo mi... tohle fakt nedám. Nedotčeno.

13.05.2022 odpad!


Blackout Blackout Marc Elsberg (p)

Jak již zde bylo zmíněno, v postavách trochu chaos. Autorův styl psaní není zrovna nejčtivější a nejpoutavější, no stejně se mi to líbilo. Když se člověk nad vykreslenou scénou a situací zamyslí a začne si jí promítat do reálného světa který žijeme, začne na některé věci pohlížet jinak. Uvědomí si, v jak křehkém světe žijeme a jak rychlo se všechno můžou zhroutit. To celé tak nějak podtrhuje i aktuální vojna na Ukrajině - také se těmto lidem (leč za jiných okolností) změnila jejich realita v mžiku.

18.04.2022 3 z 5