Boruvka.cerna Boruvka.cerna komentáře u knih

☰ menu

Zvěrolékař a kočičí historky Zvěrolékař a kočičí historky James Herriot (p)

Knížku jsem už četla tak před 20 lety, je to krásné milé povídání o kočičkách. Člověk se musí usmívat u každého příběhu. Takový balzám na duši.

25.03.2024 5 z 5


Nalezení Nalezení Jiří Březina

(SPOILER) Má první kniha tohoto autora. Musím přiznat, že mě čeští autoři nějak nelákají, ale knihu jsem dostala, recenze byly krásné, tak jsem se do knihy pustila.
Prostředí příběhu se mi líbilo moc - přišla jsem si jako u babičky na prázdninách, hodně mě to vtáhlo do děje. Působilo to velmi uvěřitelně. To s “bastardem mě napadlo už o pár kapitol dříve, ale jinak všechno šlapalo náramně. Určitě si přečtu i další jeho knihy.

14.03.2024 5 z 5


Selfies Selfies Jussi Adler-Olsen

Byla to opět kniha plná napětí, hledání vraha/vrahů a dvojka Carl+Asad je k sežrání. Důležité role hráli i Gordon s Rose, jsem ráda, že se jejich postavy dostaly do popředí. Krásně zapeklité, nervičky do poslední stránky ohledně Rose a že by se Carlovi podařilo vrátit se k Moně? Uvidíme

05.03.2024 5 z 5


Jeden z nás Jeden z nás Shari Lapena

Tuto knihu jsem měla dlouho v knihovně a nějak se mi do ní nechtělo (ani nevím proč). Je to první kniha této autorky, co jsem četla a zdá se, že mám novou oblíbenkyni :)
Chvíli jsem se ztrácela ve jménech sousedů, ale po pár stránkách už to bylo ok :) Závěr je překvapivý, krásně se ukazuje, co jsou matky ochotné a schopné udělat pro své děti. Zajímavé profily všech osob a jejich osudy. Zdánlivě poklidná čtvrť a hle - každý má přeci tajemství. Příjemná detektivka, dobře se čte a není to poslední kniha, kterou od autorky čtu.

20.02.2024 5 z 5


Tíživé ticho Tíživé ticho Robert Bryndza

(SPOILER) Úplně jiná kniha, než na které jsem od Bryndzy zvyklá. Cca do poloviny jsem si říkala, že je to opravdu nereálné, moc komplikované a ve stylu - najdi šifru mistra Leonarda. Pak se to vrátilo do reality (aspoň trochu a podle mě) a konec byl poklidnější. Četlo se to hezky, mělo to spád. Jen je potřeba vydržet za půlku. S koncem knihy by to možná chtělo si ještě pohrát - že se Daisy nakonec dostane do úzkých atd - tj. spravedlnost zvítězí je hezké, ale v porovnání s celou knihou to působí jako psycho s pohádkovým koncem. Ale i tak se mi to líbilo (je fajn si někdy naivně myslet, že zlo bude potrestáno, že na něj přeci jen dojde - později, ale přece) :)

14.02.2024 4 z 5


Až najdu klíč Až najdu klíč Alex Ahndoril (p)

(SPOILER) Schválně jsem tuto knihu četla hned poté, co jsem dočetla Pavouka od obou manželů. Myslím, že bez manželky by už neměl psát. Bylo to takové - nudné, o ničem, zdlouhavé..
Vyšetřovatelka - teď je to nová móda? Místo policistů znovu přichází Hercules Poitrot, Sherlock Holmes atd? Deaver má taky novou sérii s detektivem, Lagercrantz taky a teď další.
Nelíbilo se mi, jak zbytečně tají proč má Julie jizvu a berli. Neustále to vypisuje, jak berle tu a tam a maskuje si jizvu a její vztah se Sidem je takový a makový protože se v minulosti něco stalo - ale co se stalo ví jen autor sám (pokud už to vymyslel). Zbytečné hádanky, které nejsou důležité.
Za mě - kniha se moc nepovedla, chtělo by to větší šmrnc. Ráda si přečtu duo Lars Kepler, ale nad další knihou poloviny Keplera asi trávit příjemné odpoledne nebudu.

02.02.2024 2 z 5


Pavouk Pavouk Lars Kepler

(SPOILER) První polovina knížky byla fajn. Nevadila mi ani spojitost s Jurkem, ale. Opravdu je Saga tak dokonalá a vyhne se vždy všem zátahům atd? Vždy najde někoho, kdo jí pomůže. A že nechytli Maru, když ji měl Joona na dosah v autě? Stačil jeden telefon -který mají jinak vždycky všichni u sebe (teda až na 5 vteřin před smrtí, kdy na něj nedosáhnou, protože ho odkopli, vypadl jim z kapsy atd.). Měli by používat už i smart hodinky, možná by nebylo tolik mrtvých.
Čte se to samo, děj graduje, napětí stoupá. Fajn kniha na zimní večery.

28.01.2024 4 z 5


Sbírka pohádek pro 3leté děti Sbírka pohádek pro 3leté děti kolektiv autorů

V porovnání s knihou pro 2 leté děti od stejného nakladatele velké zklamání. Špatný překlad, někdy se to ani nerýmuje, editor si nedal moc práce - chybějící písmenka, uvozovky u přímých řečí, aj. Špatně se to čte - hlavně počítání a 5 káčátek. Děti bavila, ale méně než kniha pro 2leté. Kdyby si s knihou editor/nakladatel více pohrál, měla by lepší hodnocení.

21.01.2024 2 z 5


Sbírka pohádek pro 2leté děti Sbírka pohádek pro 2leté děti kolektiv autorů

Pohádky i básničky tak akorát dlouhé, snadno zapamatovatelné. Určitě doporučuji! Musela jsem číst 2x denně celou knihu, tak moc bavila

21.01.2024 5 z 5


Osudné svědectví Osudné svědectví Robert Bryndza

(SPOILER) Příjemná a oddechová detektivka. Musíte prostě Erice fandit, aby si dala dokupy nové bydlení a je fajn, že i soukromě se začíná blýskat na lepší časy.
Samotná zápletka fajn, nic, co by se nemohlo stát. Jen nechápu, proč si Collin nechal u sebe poznámky a krvavou košili
Jinak se to krásně čte, děj plyne rychle.

21.12.2023 5 z 5


Noční návštěvník Noční návštěvník Jeffery Deaver

(SPOILER) Trochu jsem se knihy obávala, neboť Ocelový polibek mě hodně zklamal. Zde to bylo podobné - hlavně pasáž, kdy měla být Amélie s Lincem sražena autem, ale co člověk nechtěl - tajný agent je nezabil. To už se mi zdálo přehnané - že by autor nechtěl hrdinům zkřivit ani vlásek? Proč?
Konec však nabral grády (konečně) a vyklubala se z toho fajn kniha. Jen to bylo až příliš zamotané, mnoho vedlejších dějů a spiknutí. Ale rozhodně lepší než předchozí kniha.
Pasáže o zámcích byly zajímavé, ale bylo jich až moc (na můj vkus). Celkově - fajn čtení, ale autor to umí i líp. Nebo mám větší nároky po těch letech čtení :)

01.12.2023 3 z 5


Temnota Temnota David Lagercrantz

Pro mě byla kniha skvělým odpočinkem od sériových a/nebo brutálních vražd jiných autorů. Brala jsem to jako příjemné povídání, nebyla ani moc popsána mrtvola, bavil mě vztah Micaily a Rekkeho. On sám mi někdy přišel až moc ujetý - opravdu jsou takové duševní stavy možné…? Každopádně, mě kniha bavila a přečetla jsem ji za pár večerů.

24.09.2022 5 z 5


Chlorid sodný Chlorid sodný Jussi Adler-Olsen

(SPOILER) Bylo to fajn čtení, jen si autor mohl ještě pár kapitol počkat, než prozradil pachatele. Covid mi tam kupodivu až tak nevadil. Asi jsem nečetla všechny díly, protože si neuvědomuji párkrát zmíněný případ s hřebíkama. Otevřený konec - ok,ale ať si pohne s jeho napsáním :)
Poslední cca čtvrtina knihy byla napínavá, ale předtím byla hluchá místa. Autora mám ráda, viděla jsem i filmy a doufám, že zase nějakou knihu zfilmují.
Téma fanatismu mi ale v tomto případě moc nesedlo, něco tomu chybělo.

17.09.2022 4 z 5


Jak se zbavit plenek Jak se zbavit plenek Vanda Schreierová

Čekala jsem o dost víc…

23.08.2022 3 z 5


Osmnáct pod nulou Osmnáct pod nulou Stefan Ahnhem

Člověk si prostě musí položit otázku, proč stále musí mít příběh 2 hlavní postavy? Jiní autoři by dali zvlášť příběhy s Dunjou a zvlášť s Fabianem a třeba někde protli, ale tady si jedou pořád vedle sebe. A propojují se. Za mě konec příliš rychlý, ale kniha se čte velice dobře. Poslední kapitola (kostky) je zbytečná, stačil náznak I.M. a ne další upoutávky. Komu se kniha líbila, přečte si i další díly (já to určitě udělám :)).

20.08.2022 4 z 5


Spouštěč Spouštěč Wulf Dorn

(SPOILER) Na mě to bylo až příliš zamotané. Nejdřív jsem se “těšila”, že budou hádanky, pak mě udivovalo, kolikrát byla zmlácená a vlastně furt všechno zvládala. Konec se dal tušit. Pár detailů mi nesedí - jak se dostala vizitka antikvariatu do schránky? Jak to bylo s kocourem - kdo ho zabil? Možná méně komplikované by bylo lepší a dávalo větší smysl. Mě si tento autor nezískal…

03.08.2022 3 z 5


Devátý hrob Devátý hrob Stefan Ahnhem

(SPOILER) Na začátku mi nebylo vůbec jasné, proč je Fabian zase ve Stockholmu a jak to, že se Dunja baví se Slizákem. Až na základě spojení s Izraelskou ambasádou mi došlo, že druhý dík předchází prvnímu. To mě upřímně naštvalo - proč to nebylo v úvodu vysvětleno, nebo nějak zasazeno do kontextu s předchozí knihou?
Jakmile se objevila plynová maska, myslela jsem, že to už je moc - nedávno jsem dočetla Bryndzovy Smrtící tajnosti, kde je celá kniha spojena s maskou.
Děj mi přišel zbytečně komplikovaný, místy opravdu nereálný (např.hned na začátku - našli adresu pro zaslání dopisu ve Švédsku, Jak Dunja utekla z auta a hned se dostala domů, atd.), ale četlo se to dobře. Oproti prvnímu dílu ale zklamání. A poslední kapitola je úplně zbytečná.

27.07.2022 3 z 5


Ocelový polibek Ocelový polibek Jeffery Deaver

(SPOILER) Nápad dobrý, Lincolna se Sachsovou mám ráda. Jen ten konec… ale to už psali i přede mnou - prostě když je někdo na vozíku, vše se tomu podřizuje, bratr se může přetrhnout, tak to tak má být, a ne, že se na dobu na vozíčku připravuje. Toto bylo velké zklamání.

18.07.2022 3 z 5


Hra na nikdy Hra na nikdy Jeffery Deaver

(SPOILER) Deaver je dobrý spisovatel, o tom žádná. Mile mě překvapilo, že Colter není ani policista, ani detektiv, je to příjemné zpestření. Co mi nesedělo, je “náhodné” setkání se slečnou, která se pohybuje (pracovně) v oblasti, kterou Colter moc nezná a díky tomu přijde na “zápletku”. Vadilo mi také, že “level 3” byl sem tam už v začatku knihy a tak se některé detaily prozradily dříve. Naopak myšlenkové pochody nebo další střípky k řešení nebyly někdy vůbec vysvětleny, nebo až poté, co dopadli vraha. Kniha tedy fajn, ale Deaver to umí i líp.

18.07.2022 4 z 5


Oběť bez tváře Oběť bez tváře Stefan Ahnhem

Zhruba 3/4 knihy jsem byla přesvědčená, že pokud budu psát hodnocení, dostane knížka maximálně 4 hvězdy. Některé stopy byly úplně zřejmé, pachatel jasný. Četlo se to dobře, ale co bylo v poslední 1/4 knihy mě dostalo. Vše bylo jinak, než jsem si myslela. Konec měl velký spád, bavilo mě také zapojení celé třídy, tento nápad se jen tak nevidí. Určitě si přečtu i další díly. Oproti jiným detektivkám je toto takové lehčí čtení, přijde mi, že se autor hodně věnuje postavám a ty jsou tak lidštější než v knihách jiných autorů (kde jsou detektivové buď osamělí, nebo rozvedení). Za mě moc fajn čtení a opravdu velice povedený závěr.

04.07.2022 5 z 5