Hra na nikdy

Hra na nikdy https://www.databazeknih.cz/img/books/41_/418579/bmid_hra-na-nikdy-VeI-418579.jpg 4 368 98

Colter Shaw série

1. díl >

V Silicon Valley záhadně zmizela mladá žena. Protože policie se k pátrání staví vlažně, otec pohřešované najme Coltera Shawa, který se živí jako lovec odměn. Cestuje po celé zemi, pomáhá policii při pátrání a soukromým osobám při hledání pohřešovaných. Je ve svém oboru velmi dobrý, pravděpodobně nejlepší. I jeho ale zaskočí, když ho zdánlivě jednoduchý případ zavede do nejtemnějších zákoutí světa technologií. V herním průmyslu se točí miliardy. A kde se točí miliardy, tam obvykle jde i o krk. Stopy z únosu další oběti navedou Shawa k videohře Našeptávač, kterou provází hodně špatná pověst. Hráč je v ní ponechán na opuštěném místě s pěti náhodně zvolenými předměty – a musí se pokusit přežít. Je možné, že se nějaký šílenec nyní pokouší uvést hru Našeptávač do života? Shaw se ocitá uprostřed zběsilé hry na kočku a na myš. Pronásleduje pachatele přes celé Silicon Valley i po nejtemnějších koutech internetu, setkává se s bezcitnými titány herního průmyslu i závisláky, pro které se hraní stalo základní životní potřebou. Možná až příliš pozdě si uvědomí, že přestal být tím, kdo loví. Někdo je mu na stopě a brzy se chystá zaklapnout past.... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi
Vydáno: , Domino
Originální název:

The Never Game , 2019


více info...

Přidat komentář

sirojezkin
17.03.2024 3 z 5

Detektivka z herního prostředí, ale čekala jsem od toho víc. Trochu jsem se v tom ztrácela. Zas až tak moc mě to nebavilo. Jeffery Deavera jsem měla ráda, ale nakonec se mi líbily jen příběhy s Lincolnem Rhymem. Všechno ostatní už nemělo ten spád.

Nunynka
10.03.2024 4 z 5

Od Deavera asi opravdu nejslabší kniha. Deaver je autor od kterého mám úplně všechny knihy a dovedl mě k tomuto žánru,který miluju a myslela jsem si,že ho nikdo v psaní nepřekoná. Bohužel s novými sériemi musím konstatovat,že na nové knihy některých autorů už se těším víc než na samotného Deavera. Ale určitě ho nepřestanu číst,protože je to prostě moje srdcovka. A hlavně v dalším díle se to určitě rozjede :-)


sabinaK
22.10.2023 2 z 5

Ufff, dočetla jsem, ale...... Prostředí mě vůbec nezaujalo, hraní her je mi naprosto cizí. Vůbec mi to nesedlo.

bigben
17.06.2023 4 z 5

Další sympatický hrdina z pera tohoto autora, výborná kombinace všeho, co mám ráda - děj odsýpal, vrah odhalen na konci, trocha humoru a samozřejmě rodinné tragédie. Určitě se brzy přečtu další díl.

Maki21
17.06.2023 4 z 5

(SPOILER) Tuto knihu jsem si vybrala jelikož tam hrají důležitou roli videohry a jejich budoucnost. Příběh je velice hezky postavený a vykreslený. Velmi se mi líbí myšlenka že někdo vezme videohru a tu přenese do reálného života kde podle ní začne "žít". Strhávám knize jednu hvězdu za to že hlavní linie sice byla ukončena ale vedlejší ne, ale chápu kniha je na pokračování.

Littlemonday
17.04.2023 3 z 5

Nesnáším otázky začínající Jaká je tvoje nejoblíbenější (kniha, kapela, autor, jídlo). Mám ráda od všeho něco, na NEJ si příliš nehraju. Ale s kudlou na krku bych na nejoblíbenějšího spisovatele nakonec řekla, že ten můj pomyslný NEJ je Jeffery Deaver. U jeho série s Lincolnem Rhymem jsem poprvé poznala knihy, které nejde odložit.

Takže když jsem v knihkupectví viděla začátek jeho nové série, neváhala jsem a koupila ho. Musím se přiznat, že mi doma kniha ležela dost dlouho než jsem se na ni vrhla. Už obálka byla pro mě naprosto nedeaverovská.

No a teď mám dočteno. A jsem strašně moc zklamaná. Kdybyste mi zakryli jméno spisovatele, nikdy bych ho neuhádla. Nemohla jsem se začíst, přišlo mi, že se toho řeší příliš mnoho okolo mimo případ, často jsem myšlenkami utíkala jinam.

Hlavní hrdina Colter Shaw se snažil být tajemný kovboj na cestách za odměnami s temnou minulostí. Ale neuvěřitelně mu to nešlo. Byl na to příliš sdílný, vlastně až upovídaný.

Zločiny za mě dost bez nápadu, nic z čeho bych padla na zadek. Motiv ještě příšernější.

A nikdy bych si nemyslela, že mě to napadne, ale ta kniha byla místy šíleně překombinovaná. Jeffery nikdy nemá přímou dějovou linku a udržuje vás do posledních stran v napětí, které graduje. Téměř nikdy se nedal správně odhadnout pachatel. A to dodržel i tady. Ale neměla jsem na konci wow efekt, ale spíš jako Coooo? To snad ne

No, dám tomu průměr, na Deavera je to příšerný, ale kdyby to napsal někdo jiný, hodnotila bych tak.

Co na knihu říkáte vy? A pokud jste ji četli, dejte k názoru vědět, zda znáte Deavrovy předchozí knihy nebo ne.

3/5

Budu moc ráda, když mě pro další recenze budete sledovat na IG: little.monday a FB: LittleMonday - Rádi čteme

Eidalon
03.04.2023 5 z 5

(SPOILER) Knihy pana Deavera mne vždy bavily, každou novou tedy očekávám s napětím, neb ty vydané mám již načteny. Nová série s dalším hlavním hrdinou Colterem Shawem začíná právě touto první knihou Hra na nikdy a pokračuje dále, v roce 2022 je to kniha druhá - Komunita truchlících a na světě je i kniha třetí (2021) - Poslední důkaz. Pan Deaver má za sebou přes 45 knih sestavených v celé řadě sérií a pár z nich je i samostatných, tato série patří k těm nejnovějším.

Colter Shaw (CS) je nový Deaverův hlavní aktér příběhů, který nastupuje do akce tam, kde policie končí a na vyřešení případu je od třetí strany zpravidla vypsána odměna za objasnění, nalezení atd. Sám autor knih ale hned v první knize připouští, že je to spíše doplňková činnost CS, co se týká příjmů, ale hlavní činnost, ve které CS může uplatnit své znalosti a zkušenosti.

Všemi třemi zatím vydanými knihami, se vine příběh rodiny CS, jeho otce Astona, bratra Rusella a sestry Dorion společně s matkou a vše je zahaleno do roušky velkého neznáma, za kterými můžete tušit odhalení, které není žádoucí pro nikoho nepovolaného, a kde hlavní roli sehrál otec CS. Deaver v této linii čtenáři objasňuje postavu CS od dětství až po současnost a logicky zapracovává, proč je CS takový, jaký je a při každé příležitosti se k záhadě rodiny Shawových vrací, neb to je hnací motor CS v jeho počínání.

A pak nastupují jednotlivé příběhy, které CS řeší. Hra na nikdy nastoluje dvě časové linie, začíná v čase současném, velmi dramatickou situací, do které se vždy postupně vracíte a posunete se vždy o kus dál, souběžně běží příběh v čase o pár dnů zpět, kdy jsou objasňovány jednotlivé kroky, které nakonec na závěr knihy končí v čase současném. Zdánlivě nesourodé únosy jednotlivých osob CS velmi rychle propojuje, odhaluje jejich pozadí a vynáší svou hypotézu, která se v průběhu knihy několikrát otočí kolem své vlastní osy, aby vyústění příběhu bylo naprosto nepředvídatelné.

V ději se máte možnost seznámit se skrytým potenciálem počítačových her v oblasti zábavy a vydělávání peněz, setkáte se zde i s určitou vizí dalšího vývoje, jsou nastíněny možnosti, jak přes obrovský potenciál hráčů PC her můžete ovlivňovat rozhodování a chování lidí, kteří patří k těm, jenž únik do PC světa a AI umožňuje to, co jim je v reálném světe odepřeno. Příběh se může zdát až příliš komplikovaný, ale za tou komplikovaností cítím především snahu trochu zmást čtenáře, aby předvídatelnost děje byla co nejvíce oslabena.

Ale jinak je příběh v řadě ohledů již hodně podobný dnešní realitě, kde v současné době existující virtuální svět Metaversum, kde si kupujete pozemky a žijete své virtuální životy atd. o který se snaží hlavní světoví poskytovatelé služeb ve světě PC jako svoji metu pro léta příští, a tato podoba je až děsivě věrná.

Bůh ochraňuj realitu . . .

A jen dodatek přidaný za pár měsíců později (05_23) co se nyní děje kolem AI je až hrozivě děsivé . . . především pro budoucnost, neboť se vám do myslí plně vkrádá Skynet a důsledky předpovězené v roce 1984 ve vizi zvané Terminátor . . .

RoBertino27
31.03.2023 4 z 5

Nová, rozbíhající se řada s lovcem odměn - i když bez většího vyzrazování to není onen typický naháněč, jak bychom si mohli myslet - začíná velmi sympaticky. Colter Shaw naštěstí není žádný superman, ale bystře a inteligentně uvažující muž, mající svá tajemství, kostlivce ve skříni i snahu dotáhnout věc do zdárného konce. Po Lincolnu Rhymeovi se stává mou druhou nejoblíbenější postavou od vynikajícího autora.

Luigi1
27.12.2022 5 z 5

Velice poutavě napsaná kniha.

Boruvka.cerna
18.07.2022 4 z 5

(SPOILER) Deaver je dobrý spisovatel, o tom žádná. Mile mě překvapilo, že Colter není ani policista, ani detektiv, je to příjemné zpestření. Co mi nesedělo, je “náhodné” setkání se slečnou, která se pohybuje (pracovně) v oblasti, kterou Colter moc nezná a díky tomu přijde na “zápletku”. Vadilo mi také, že “level 3” byl sem tam už v začatku knihy a tak se některé detaily prozradily dříve. Naopak myšlenkové pochody nebo další střípky k řešení nebyly někdy vůbec vysvětleny, nebo až poté, co dopadli vraha. Kniha tedy fajn, ale Deaver to umí i líp.

Dédečko75
06.07.2022 5 z 5

Skvělé doporučuji

SilvieSisinka
11.04.2022 3 z 5

Nějak jsem se nemohla pořádně zakousnout.

jirimatejka
15.03.2022 3 z 5

Celkem slušné, ale moc mi tam neseděly dvě dějové linky - případ samotný a rodinná historie Coltera Shawa, v podstatě zbytečné. Přečetl jsem za asi dva večery, celkově hodnotím jako lepší průměr.

Tupoun
22.02.2022 4 z 5

Ta detektivka je čtivá a velmi dobrá. Má jedinou smůlu, že Jefferyho věčně nerudný Rhyme a jeho banda jsou akčnější a živější. Ale pokud se vám podaří ten velmi těžký úkol, odosobnit se o Rhyma, tak prostě musíte dojít přinejmenším k podobnému uznání jako já. Deaver se i zde představuje jako perfekcionista co se týká znalosti prostředí, konkrétně několika prostředí, poněvadž příběh má dvě linky, kdy se zvláštní týpek Colter retrospektivně vrací do dětství a dospívání, které bylo i na americké prostředí velmi ojedinělé. Navíc i v této dějové lince probíhá krimi zápletka. Co je zajímavé a na dnešní dobu až nezvyklé, neteče zde mnoho krve, i když pár mrtvolek se v knize objeví. Ani do držky si ti podivní lidé moc nedávají. Možná i proto mnohým připadá autorova nová postava taková nemastná, neslaná. I já, přestože tvrdím, že se jedná o dobrou detektivku, si ponechám jednu hvězdu v zásobě na další knihu s Colterem Shawem.

komárková
20.02.2022 1 z 5

Jeffery Deaver je můj oblíbený autor, ale tato kniha se moc nepovedla. Já ji nedoporučuji.

švícko
19.02.2022 1 z 5

Hra na nikdy, už NIKDY

luksky
11.02.2022 2 z 5

Mám rád Deaverovky, ale todle mě zklamalo. Nějak jsem to ani neuměl dočíst. Doufám, že bude další díl lepší.

šipek
31.01.2022 3 z 5

Tak popravdě musím říct, že mě tato knih nenadchla. Přitom knihy tohoto autora se mi líbí a vždy po nich rád sáhnu. Nevím možná to bylo tématem počítačových her, který mi moc nesedl nebo jsem knihu četl ve špatnou dobu. Neměla ten správný spád co jsem očekával.

CharlesWard
27.11.2021 2 z 5

Tohle mi zkrátka nesedlo. O čemž svědčí i to, že jsem během závěrečného odhalení začal přemýšlet, a kdo že je vlastně tohle? Nebo třeba to, že mě místo hlavního příběhu víc zaujala vedlejší linka s Colterem a nebo vývoj jeho pseudovztahu. Naštěstí se ještě můžu vrátit Rhymeovi.

Lumír23
25.11.2021 4 z 5

Tak vám ani nevím... Není to špatné, ale Rhym to není, přišlo mi to takové málo svižné. Ale číst se to dalo, to ano...