Booklice Booklice komentáře u knih

☰ menu

Hodiny Hodiny Agatha Christie

Další skvělá detektivka od Agathy Christie. Mrzelo mě, že tam Poirot vystupoval tak málo, ale i tak byl příběh neotřelý a zajímavý. Zase něco trošku jiného.

30.12.2023 5 z 5


Němý svědek Němý svědek Agatha Christie

Není to asi top z toho, co jsem od Agathy Christie četla, ale i přesto musím hodnotit výborně, protože příběh mě opět strhnul. Neustále jsem každého podezdřívala. Musím ale přiznat, že tentokrát jsem nakonec měla tušení ohledně toho, kdo by to mohl být.

30.12.2023 5 z 5


Hra na vraždu Hra na vraždu Agatha Christie

Po delší pauze jsem měla opět chuť na detektivku s Herculem Poirotem a Hra na vraždu se zdála jako ta správná volba. A taky byla. Měla vše, co má správná detektivka mít. Příběh byl originální. Líbí se mi, že Agatha Christie vždycky přijde s novou a originální zápletkou. Napětí až do konce a překvapivé vyústění, jako obvykle.

30.12.2023 5 z 5


Smrt kouzelného džina Smrt kouzelného džina Ilka Pacovská

Druhý díl mě bavil stejně tak, jako ten první. Děj pěkně postupoval a čtenáři odkrýval další dílky a tajemství. Líbí se mi, že zápletky nejsou nijak zbytečně natahovány a že se každý problém vždy relativně rychle vyřeší tak, aby děj mohl plynout. Bavilo mě objevovat další tajemství tohoto kouzelného světa a co ocěňuji nejvíce je fakt, že se kniha soustředí hodně na přírodu, venkovní prostředí a různé tvory. To mě jakožto bioložku moc bavilo a oslovilo. Konec byl zajímavý a částečně nečekaný a upřímně jsem zvědavá, jak se to bude dál vyvíjet.

24.05.2023 5 z 5


Ostrov zasvěcení Ostrov zasvěcení Ilka Pacovská

Fantasy mám moc ráda a když jsem říkala taťkovi, že bych si ráda přečetla něco ve stylu Harryho Pottera - něco o nějaké kouzelnické škole, hned mi doporučil Sedmý smysl. Zpočátku se mi do toho moc nechtělo, ale pak jsem to na cestách otevřela a hned jsem se začetla. Příběh mě začal vtahovat více a více a líbilo se mi poznávat nový svět magie. Líbí se mi to, že jsou tam věci popisované do detailů a že má kniha napětí i přes to, že se věci vždycky brzy vyřeší a děj pokračuje. Líbí se mi taky to, jak autorka charakterizovala jednotlivé postavy. Je to pro mě velkou inspirací. Každá z nich má zjevné slabosti i silné strány. Nikdo z hlavních hrdinů není dokonalý a díky tomu se s nimi čtěnář rychle ztotožní. Konec se začal vyvíjet hodně zajímavě a jsem zvědavá, jak bude pokračovat druhý díl!

27.04.2023 5 z 5


Láska mezi písmenky Láska mezi písmenky Jodi Picoult

Na druhý díl jsem se moc těšila, protože se mi konec toho prvního zdál takový rychlý a moc mě zajímalo, jak to bude s Oliverem a Edgarem dále. Příběh byl zajímavý a líbilo se mi hned několik drobností, které knižní postavy i v našem světě dělaly knižními postavami. Dále se mi moc líbilo to, co vlastně byly portály. A zajímavý byl taky konec, který nebyl jednoznačný a předvídavý a vlastně zajímavě vyřešený. I když některých postav mi nakonec bylo líto. Taky mě bavilo zamýšlet se nad myšlenkami, které byly mezi kapitolami.

21.04.2023 4 z 5


Láska mezi řádky Láska mezi řádky Jodi Picoult

Přestože je knížka určena spíše mladším čtenářům, moc mě bavila díky svému originálnímu nápadu. Mám ráda knihy, ve kterých hrají roli knihy. Po knihách od Mechthild Gläserové to byla další kniha podobného stylu, a přesto zase úplně jiná. Kniha byla zajímavá s neotřelou zápletkou a zajímavým vyústěním. Jen to byla další kniha, která podle mě skončila moc rychle, bez nástinu toho, jak to bylo dál. Nezlobila bych se, kdyby tam ještě byla jedna kapitola popisující události, které následovaly. Ale vím, že je ještě druhý díl, tak uvidíme, jak to bude pokračovat.

21.03.2023 4 z 5


Emma, faun a zapomenutá kniha Emma, faun a zapomenutá kniha Mechthild Gläser

Po přečtení Strážců příběhů jsem se těšila na další knihu autorky, a i tato kniha měla zajímavý námět. Líbilo se mi, že Emma byla taková normální holka - možná ne hvězda ročníku, ale ani člověk, na kterého by bylo koukáno svrchu. I ostatní postavy byly zajímavé. Konec se mi zdál lepší než u Strážců příběhů, protože toho bylo vysvětleno více, stejně mi ale chyběly informace o tom, proč to dopadlo s faunem tak, jak to dopadlo. A s tou knihou si myslím, že by se taky dalo pracovat ještě trošku jinak. Celkově se mi ale kniha líbila. Byla poutavá, přinášela celou řadu překvapivých zápletek a četla se dobře. Myslím, že pokud se od autorky objeví něco dalšího, najdu si na to čas.

01.03.2023 4 z 5


Pár stránek navíc Pár stránek navíc Lin Rina

Po přečtění Kronik prachu, které mě moc bavily, jsem se hned těšila na toto pokračování. Věděla jsem, že se nejedná o pokračování v pravém slova smyslu a upřímně jsem byla zvědavá, co kniha přinese. Příjemně mě ale překvapila. Díky poznámkám autorky jsem spoustu věcí ještě lépe pochopila a bavilo mě bližší seznámení s jednotlivými postavami. Doplnění pohledu pana Reeda bylo něco, co mě hodně zajímalo a jsem ráda, že jsme taky mohli vidět něco z jeho perspektivy. I když upřímně by mě to bavilo vidět z jeho perspektivy celé. I příběhy Rachel a Elisy byly zajímavé a celý příběh trošku rozšířily. Přestože bylo v kronikách prachu lehce naznačeno, jak se Henry a Rachel seznámili, bylo fajn se seznámit i s ní a její rodinou. A celou dobu jsem si říkala, jak se vlastně Elisa dostala na univerzitu pro ženy, což bylo taky zajímavé. No a konec byl zase bonus týkající se toho, jak to s Animant a Thomasem bylo dál. Vůbec by mi ale nevadilo, kdyby toho bylo ještě trochu víc :-)

15.02.2023 5 z 5


Kroniky prachu Kroniky prachu Lin Rina

O této knize jsem slyšela už před nějakou dobou, a když jsem měla nějaký čas mezi semestry, rozhodla jsem se do ní pustit. Začetla jsem se velmi rychle a nemohla jsem se odtrhnout. Bavilo mě všechno - dobové zasazení, umístění děje (vzhledem k tomu, že jsem několik měsíců žila v Londýně i v Bath), charakteristika postav, a taky to, že byly všude kolem knihy. Příběh byl poutavý a moc mě bavil.

15.02.2023 5 z 5


Pět kroků od sebe Pět kroků od sebe Rachael Lippincott

Knihy, jako je tato, jsou velmi specifické a člověk na ně musí mít náladu. Narazila jsem na ni v knihovně a zaujala mě hned svým názvem i nastíněným dějem. Ke konci byla smutná, ale dávala spoustu prostoru k zamyšlení. Navíc bylo zajímavé naučit se něco o cystické fibróze a člověk si zas a znovu uvědomí, že ne vše je v životě samozřejmostí. Zaujala mě myšlenka, že "strach nikdy nezabrání strašným věcem, aby se děly."

29.01.2023 5 z 5


Strážci příběhů Strážci příběhů Mechthild Gläser

Na tuto knihu jsem narazila v knihovně, když jsem procházela regály. Zaujala mě nejdříve svým názvem a hned potom shrnutím obsahu - je to o holce, která zjístí, že může vstupovat do knih. Kdo z nás čtenářů si to nikdy nepřál - ponořit se ještě hlouběji než sahá naše fantazie a prožívat příběhy s našimi oblíbenými hrdiny. Kniha měla skvělý nápad a přečetla jsem ji za pár dní. Bavilo mě prožívat příběhy s našimi hrdiny a pomalu s nimi odkrývat jedno tajemství za druhým. Jedinou výhradu mám ke konci, který mě mírně zklamal. Myslím si, že měl potenciál k tomu, aby byl konkrétnější a aby nám autorka řekla víc.

29.01.2023 4 z 5


Stoletý stařík, který vylezl z okna a zmizel Stoletý stařík, který vylezl z okna a zmizel Jonas Jonasson

Tato kniha mě zaujala nejdříve svým názvem a poté taky doporučeními od druhých. Musím říct, že má kniha skvělý nápad a autor má velmi dobrý smysl pro humor. Proto byla kniha zábavná. Je originální a čtivá. Nejprve mě bavila především linie přítomnosti, pak i ta z minulosti, ale ta se mi občas zdála trošku zdlouhavá.

27.08.2022 4 z 5


Viděla jsem vraždu Viděla jsem vraždu Agatha Christie

Další skvělá detektivka od Agathy Christie. Když se vše blížilo konci a věci se postupně začaly odhalovat, říkala jsem si jak je možné, že byla celá řada věcí zjevná, ale mě opět nic nenapadlo. Jako obvykle bylo vše dokonale promyšlené a velmi dobře napsané.

26.04.2022 5 z 5


Záhada na zámku Styles Záhada na zámku Styles Agatha Christie

Měla jsem chuť na další detektivku od Agathy Christie, a tak jsem sáhla po Záhadě na zámku Styles. Později jsem se dozvěděla, že je to autorčina prvotina. Kniha se mi proto líbila i z důvodu, že je to seznámení s Poirotem. Co se týče děje, vůbec bych neřekla, že je to její první dílo, protože kniha je napsána velice dobře a splňuje přesně mé požadavky na skvělou detektivku. Od začátku nevíte koho podezřívat a nevěříte vlastně vůbec nikomu až do konečného setkání všech, kdy Poirot začne vysvětlovat...

07.04.2022 5 z 5


Vražda v Orient-expresu Vražda v Orient-expresu Agatha Christie

Po dlouhé době jseme měla opět chuť na detektivku od Agathy Christie, a tak jsem sáhla po dlouho odkládané Vraždě v Orient expresu. Od knihy jsem měla velká očekávání a musím se přiznat, že je hravě splinila. Celou dobu jsem měla zavařené mozkové závity. Další skvěle promyšlená detektivka se skvělou zápletkou a skvěle zpracovaná.

29.03.2022 5 z 5


Jantarová komnata Jantarová komnata Steve Berry

Po dočtení Dana Browna jsem hledala další thriller, který bych si mohla přečíst a spousta lidí mi doporučilo Steva Berryho. Nemůžu říct, že jsem byla Jantarovou komnatou nějak extra uchvácena, ale vím, že je to jeho prvotina a lepší knihy jsou určitě teprve přede mnou. Neříkám, že by byla kniha špatná, ale úplně mě nepohltila. Přikládám to ale také tomu, že jsem si možná až moc zvykla na styl Browna a měla jsem trochu tendenci to srovnávat. Na druhou stranu je určitě dobře, že je kniha jiná a Berry má svůj rukopis, protože o tom to je - autor by měl být při tvoření sám sebou. Hlavní rozdíl jsem viděla v tom, že Jantarová komnata se odehrává v delším časovém úseku. To poskytuje více možností a zdá se mi to více realističtější. Na druhou stranu ale děj neměl takový spád - chybělo mi tam trošku více napětí. Možná i proto mě to úplně nevrthlo do děje. Téma z historie bylo zajímavé, stejně tak to, že byl děj z části zasazen do České republiky.

12.11.2021 3 z 5


Inferno Inferno Dan Brown

Inferno je poslední knihou od Browna, která mi zbývala přečíst a musím se přiznat, že mi jeho knihy budou chybět. Doufám, že brzo vydá další! I když jsem od ně přečetla všechny díla a do jisté míry mají podobný koncept, obdivuji na něm, že vždycky přijde s něcím novým a dokáže překvapit. Inferno mělo dobré téma, které navíc do současné situace s pandemií dokonale zapadalo. Příběh byl opět plný zvratů a samozřejmě také exkurzí do zajímavých míst spojených se zajímavými příběhy.

05.10.2021 5 z 5


Ikabog Ikabog J. K. Rowling (p)

Knihu jsem četla v originále tak, jak ji autorka zveřejňovala na webu. Zpočátku to bylo zajímavé, ale potom mě přestaly bavit neustálé intriky a vraždy záporných postav. Chvílemi jich bylo na můj vkus až moc. Nakonec ale kniha nebyla špatná. Líbilo se mi, že tam Rowlingová vetkala svůj smysl pro detail a že i zdánlivé maličkosti z úvodu hrály na konci velkou roli.

19.05.2021 3 z 5


Ztracený symbol Ztracený symbol Dan Brown

Další Brown, další Langdon, další skvělá zápletka. Váhám mezi 4 a 5 hvězdičkami. Možná, že kdybych ji četla mezi prvními Brownovými knihami, dostala by 5, ale po přečtení 6 knih už je s čím srovnávat, takže dám 4, protože některé se mi zdály o kapku lepší. Ale záleží to hodně na subjektivitě a na tom, jak dané téma člověka zaujme, protože Brown má mistrně a detailně promyšlené všechny knihy a myslím si, že je lidé hodnotí hlavně podle toho, jak moc je daný příběh bavil a oslovil. I když má Brown hodně podobný styl u všech knih, líbilo se mi, že přece jen to bylo zase originální. Ale asi už ho mám "přečteného", protože jsem na část vyústění přišla pár kapitol před tím, než bylo vše odhaleno ;-)

17.05.2021 4 z 5