Booklice
Tak tato kniha se okamžitě stala jednou z mých úplně nejoblíbenějších a nemůžu ji přestat všem doporučovat! Chytla mě doslova od první strany a nepustila až do té poslední. Až jsem měla ke konci smíšené pocity, protože jsem se těšila na konec, ale zároveň mi bylo líto, že příběh končí. S Markem jsem si sedla. Bavil mě jeho smysl pro humor a taky jeho pozitivní přístup k životu. Andy napsal knihu skvělým jazykem a podle mého názoru vše dokonale vybalancoval. Samozřejmě, že jsem nerozuměla úplně všem technickým věcem, ale kdyby ubral, přišlo by mi to až moc fantastické. Myslím si, že byla v knize skvělá rovnováha mezi napětím, technickou stránkou a humorem. Navíc konce kapitol byly skvělé a nutily člověka číst dál a dál. Prostě jsem nadšena tak, jak jsem z knihy už dlouho nebyla. Zkusím to s filmem a než vyjde do kin Spasitel, vrhám se na něj!
Trvalo mi dostat se k hodnocení, protože si nejsem jistá. Myslela jsem, že dám 5 hvězdiček, protože jsem takovou super fantasy už dlouho nečetla a přijde mi to skvělé a originální. Ale nakonec mi ten konec přijde poněkud otevřený, takže dávám 4 a k hodnocení možná vrátím po dočtení zbylých dílů. Třeba to přehodnotím, až uvidím celou triologii jako celek. Ale jak jsem psala, moc mě to bavilo. Celá koncepce osudníků mě baví a je to pro mě zase něco nového, každou originální koncepci hodnotím velmi pozitivně. A ty světy jsou prostě úžasné - těm bych těch 5 hvězdiček rozhodně dala. Hned bych se tam vydala na výlet a koupila si jablko sežehnuté dračím ohněm :-)
Dlouho jsem nevěděla, jak tuto knihu ohodnotit, ale nakonec dám 4,5 hvězdičky, což je o půl více než u předchozích tří dílů (počítám-li povídku The Housemaid's Wedding). Věřím, že budu v menšině, ale upřímně se mi asi líbila nejvíce. Jako první díl byl ve spoustě věcech originální, ale nepřišel mi až tak nepředvídatelný, jako druhý a třetí díl. Tento díl měl pro mě největší momenty překvapení a nejméně jsem toho čekala, což osobně považuji za úspěšnou knihu - když má zvrat, který absolutně nečekám a to tento díl za mě osobně splnil nejlépe. Ale jinak hrálo roli i to, že to tentokrát bylo celé úplně jiné a že díky této knize můžeme být svědky toho, jak Milly žije dál a mě moc bavilo to, že byla součástí dějě celá její rodina.
Uvažovala jsem, jak tuto povídku hodnotit. Je jasné, že jako povídka omezená délkou, nebude promyšleným thrillerem. Navíc to ani nebylo cílem autorky. Cílem bylo poskytnout fanouškům Milly a série o Pomocnici něco navíc. A já mám tato gesta autorů ráda. I proto hodnotím 4 hvězdičky, jako zatím i první dvě knihy, které nejsou nejlepšími thrillery, které jsem četla, ale které mě baví. Kniha byla fajn, trochu napínavá a pozitivně hodnotím i epilog, který byl tentokrát z pohledu Enza. Jsem ráda, že jsem se dočkala něčeho z jeho strany. Už se těším na další díl.
Hned po dočtení prvního dílu jsem se vrhla na druhý a i ten jsem přečetla velmi rychle. Byla jsem zvědavá, jak bude zpracován tak, aby byl oproti prvnímu dílu jiný a musím říct, že mě příjemně překvapil. Pět hvězdiček si shovávám pro thrillery s ještě lepšími zvraty, ale přiznávám, že co se týče momentů překvapení, zažila jsem jich tady mnohem více než v jedničce, která mi přišla více předvídatelná. I tady asi děj nebyl kdo ví jak originální, ale i tak mě bavil, a možná i trochu víc. Chápu, proč se možná většině líbí první díl více a přiznám se, že co se týče osob, tak se mi asi taky líbila více, ale dvojka mi osobně přišla více překvapivá.
O Freidě McFadden jsem v poslední době hodně slyšela, a když jsme se s manželem v pátek večer domluvili, že půjdeme v pondělí do kina na film, měla jsem dva dny na to, abych knihu přečetla dříve než uvidím film. A byla dobrá. Četla se dobře a nutit jsem se do ní rozhodně nemusela. Chtěla jsem vědět, jak to bude dále, takže jsem četla a četla. Ale na druhou stranu jsem asi měla moc vysoká očekávání ze všech těch hvězdných hodnocení. Neustále jsem čekala na to, kdy to teda příjde, kdy se něco stane. A musím se přiznat, že na část toho, co se bude dít, jsem přišla ještě, než k tomu došlo. Nějaká překvapení na mě samozřejmě zůstala, obzvláště ten úplný konec, ale že by to pro mě osobně byla pětihvězdičková kniha, to asi ne. Film byl super. Samozřejmě trochu jiný, než předloha, a pár věcí mi v něm trochu chybělo, ale herecky se mi líbil. Knihu ale stejně hodnotím trochu lépe - prostě se mi u knih líbí, že více vystihnou, co si kdo myslí. Už čtu druhý díl a jsem na něj zvědavá. Takže závěrem - kniha dobrá, ale za mě žádná šílená pecka.
Dlouho jsem váhala nad vánoční knihou až jsem dostala chuť na Hercula Poirota a uvědomila jsem si, že jsem tuto knihu ještě nečetla. A za mě skvělý výběr. Podle mého Poirot jak má být. Nechápu, že mě Agatha Christie stále dokáže překvapit, ale dokáže. Miluji ty nečekané závěry, které vlastně nakonec dávají perfektní smysl!
Tak tuhle knihu je těžké ohodnotit. Moc jsem se těšila na Langdona v Praze a začátek byl skvělý. Prvních sto stran mě dokonale vtáhly do děje a knihu jsem nemohla odložit. Pak jsem ale měla dojem, že se začal děj na můj vkus trochu vléct. Ne, že by mě to nebavilo, ale chyběla mi tam nějaká jiskra. Později jsem si uvědomila, že mi tam chybělo více šifer a kódů, na které jsem se těšila a pořád jsem na něco čekala, ale ono nic moc nepřicházelo až na jedno heslo a pár zpráv. To mě mírně zklamalo. Ale zase chápu, že ne každá kniha s Langdonem musí být nezbytně o velkých šifrách.
Další věcí je samotné zasazení do Prahy. Občas jsem byla překvapena, jaké drobnosti z Česka tam dal, ale zase jiné mi trochu chyběly. Obecně jsem měla pocit, že přestože ví Brown o památkách víc než já, k jeho vykreslení života v Česku bych pár poznámek měla. Ale to jsou asi drobnosti a je to tím, že tu knihu jako Češi asi hodnotíme trochu přísněji a koneckonců na tom nesejde. Co mě zaskočilo více, je, že se centrální děj neodehrával více v nějaké konkrétní známé památce. Přestože jsme se dostali téměř do všech známých památek, centrum děje bylo trochu mimo a možná se potenciál Prahy dal využít o trochu více.
Ale přestože se během čtení mé myšlenky ubíhaly tímto směrem, doufala jsem, že nakonec přijde něco, zvrat, který mi opět ukáže, jak brilantní Brown je. A naštěstí jsem zklamaná nebyla. Ten závěr mě tak zaskočil, že jsem si nakonec uvědomila, že na drobnostech, které očekávám, vlastně nezáleží. Jde o to užít si děj a na konci jsem byla více než spokojená. Nedám 5 hvězdiček, protože jsem si některé Brownovy knihy užila o trochu více, ale vysoké hodnocení si zaslouží.
Četla jsem v anglickém originále a musím přiznat, že to bylo zajímavé, jelikož se tam vyskytuje spousta češtiny a přišlo mi to autentické. Ale mám knihu i v češtině a vrátím se k ní, protože mě zajímá, jak vypadá překlad.
Jestli ve mě první díl vyvolal tolik pocitů, tak nevím, co říct o tomto. Tolikrát jsem s hrdiny zažila zklamání, nadšení a ještě větší zklamání. Tato kniha měla vše. Radost i smutek. Ale hodně jsem si uvědomila, jak málo vlastně stačí k radosti a jak velké požadavky dneska máme. Měli bychom se radovat více z každé maličkosti a vážit si toho, kam jsme se po sto letech dostali. I když svět nikdy nebude ideální.
Přestože jsem o knize slyšela hodně, netušila jsem, že se mi opravdu bude tak líbit a že mě vtrhne do děje tak rychle. Ale jednak proto, že mám Karvinou téměř za rohem a mí předci pocházejí z jejího blízkého okolí a jednak pro mou lásku k historii, byla jen otázka času, kdy se do knihy začtu. A kniha mě chytla za srdce. S každým hrdinou jsem vše prožívala tak moc, že jsem hned několikrát nedokázala udržet slzy. O co více, když jsem si uvědomila, že tyto příběhy se tolika lidem v minulosti opravdu děly. A nářečí mi vše ještě přiblížilo, protože dodnes rodina prarodičů stále mluví "po naszymu".
Další detektivka od Agathy Christie, která se hodí na dovolenou. Perfektně propracované postavy, důraz na sebemenší detail a Poirotův talent si všeho všimnout.
Po nějaké době jsem měla opět chuť na Hercula Poirota a tato kniha mi přišla jako dobrý výběr na dovolenou. Líbí se mi, že kromě perfektní detektivky je to taky exkurze toho, jak se před téměř sto lety cestovalo. Jako člověk, který rád cestuje, jsem to brala jako takový bonus navíc. Poirotova dedukce jako vždy neomylná.
Další skvělá detektivka od Agathy Christie. Mrzelo mě, že tam Poirot vystupoval tak málo, ale i tak byl příběh neotřelý a zajímavý. Zase něco trošku jiného.
Není to asi top z toho, co jsem od Agathy Christie četla, ale i přesto musím hodnotit výborně, protože příběh mě opět strhnul. Neustále jsem každého podezdřívala. Musím ale přiznat, že tentokrát jsem nakonec měla tušení ohledně toho, kdo by to mohl být.
Po delší pauze jsem měla opět chuť na detektivku s Herculem Poirotem a Hra na vraždu se zdála jako ta správná volba. A taky byla. Měla vše, co má správná detektivka mít. Příběh byl originální. Líbí se mi, že Agatha Christie vždycky přijde s novou a originální zápletkou. Napětí až do konce a překvapivé vyústění, jako obvykle.
Druhý díl mě bavil stejně tak, jako ten první. Děj pěkně postupoval a čtenáři odkrýval další dílky a tajemství. Líbí se mi, že zápletky nejsou nijak zbytečně natahovány a že se každý problém vždy relativně rychle vyřeší tak, aby děj mohl plynout. Bavilo mě objevovat další tajemství tohoto kouzelného světa a co ocěňuji nejvíce je fakt, že se kniha soustředí hodně na přírodu, venkovní prostředí a různé tvory. To mě jakožto bioložku moc bavilo a oslovilo. Konec byl zajímavý a částečně nečekaný a upřímně jsem zvědavá, jak se to bude dál vyvíjet.
Fantasy mám moc ráda a když jsem říkala taťkovi, že bych si ráda přečetla něco ve stylu Harryho Pottera - něco o nějaké kouzelnické škole, hned mi doporučil Sedmý smysl. Zpočátku se mi do toho moc nechtělo, ale pak jsem to na cestách otevřela a hned jsem se začetla. Příběh mě začal vtahovat více a více a líbilo se mi poznávat nový svět magie. Líbí se mi to, že jsou tam věci popisované do detailů a že má kniha napětí i přes to, že se věci vždycky brzy vyřeší a děj pokračuje. Líbí se mi taky to, jak autorka charakterizovala jednotlivé postavy. Je to pro mě velkou inspirací. Každá z nich má zjevné slabosti i silné strány. Nikdo z hlavních hrdinů není dokonalý a díky tomu se s nimi čtěnář rychle ztotožní. Konec se začal vyvíjet hodně zajímavě a jsem zvědavá, jak bude pokračovat druhý díl!
Na druhý díl jsem se moc těšila, protože se mi konec toho prvního zdál takový rychlý a moc mě zajímalo, jak to bude s Oliverem a Edgarem dále. Příběh byl zajímavý a líbilo se mi hned několik drobností, které knižní postavy i v našem světě dělaly knižními postavami. Dále se mi moc líbilo to, co vlastně byly portály. A zajímavý byl taky konec, který nebyl jednoznačný a předvídavý a vlastně zajímavě vyřešený. I když některých postav mi nakonec bylo líto. Taky mě bavilo zamýšlet se nad myšlenkami, které byly mezi kapitolami.
Přestože je knížka určena spíše mladším čtenářům, moc mě bavila díky svému originálnímu nápadu. Mám ráda knihy, ve kterých hrají roli knihy. Po knihách od Mechthild Gläserové to byla další kniha podobného stylu, a přesto zase úplně jiná. Kniha byla zajímavá s neotřelou zápletkou a zajímavým vyústěním. Jen to byla další kniha, která podle mě skončila moc rychle, bez nástinu toho, jak to bylo dál. Nezlobila bych se, kdyby tam ještě byla jedna kapitola popisující události, které následovaly. Ale vím, že je ještě druhý díl, tak uvidíme, jak to bude pokračovat.
Po přečtení Strážců příběhů jsem se těšila na další knihu autorky, a i tato kniha měla zajímavý námět. Líbilo se mi, že Emma byla taková normální holka - možná ne hvězda ročníku, ale ani člověk, na kterého by bylo koukáno svrchu. I ostatní postavy byly zajímavé. Konec se mi zdál lepší než u Strážců příběhů, protože toho bylo vysvětleno více, stejně mi ale chyběly informace o tom, proč to dopadlo s faunem tak, jak to dopadlo. A s tou knihou si myslím, že by se taky dalo pracovat ještě trošku jinak. Celkově se mi ale kniha líbila. Byla poutavá, přinášela celou řadu překvapivých zápletek a četla se dobře. Myslím, že pokud se od autorky objeví něco dalšího, najdu si na to čas.
Vypněte si reklamy na Databázi
Za 99 Kč vám vypneme všechny reklamní bannery na CELÝ ROK: