bflm bflm komentáře u knih

☰ menu

Lucrezia Borgia (dvojjazyčná kniha) Lucrezia Borgia (dvojjazyčná kniha) Valeria de Tommaso

Skvela knizka pro zacatecniky. Je lehka (vahou i obsahem). Text je prizpusoben moznostem zacatecnika - zakladni slovni zasoba, pritomny cas, zakladni minuly cas a obcas podminovaci zpusob. Diky ceskemu prekladu na protejsi strane nemusite neustale hledat ve slovniku. Text Vam rychleji plyne a preklad nemate tolik kostrbaty. Samotnou me prekvapilo, jak se zlepsuji. Na konci gramaticky test i klicem spravnych odpovedi - mile prekvapeni na zaver.

08.08.2023 5 z 5


15 roků lásky 15 roků lásky Patrik Hartl

Pozor!! Tohle neni kniha na dovolenou. To je na samotku!! Uplne me paralizovala. Uzasna!! :-) Znate ten stav, kdy jdete spat az k ranu, protoze musite za kazdou cenu docist knihu? Tak do tohoto stavu jsem se dostala jiz po par strankach. Mazec! :-)

30.10.2021 5 z 5


Když se kluci mění v muže Když se kluci mění v muže Arne Rubinstein

Skvělá kniha o přechodu chlapců v muže. Ke knize jsem se dostala až díky problémům mého puberťáka. A díky ní jsem pochopila všechno co se poslední dobu dělo kolem něj a i v jeho duši. Pomohla mi najít pro něj více pochopení, nasměrovala moji další výchovu a dívám se na něj jinýma očima. Čtivou formou mi odhalila mužský svět :-) Vlastně škoda, že jsem knihu nečetla o pár let dříve.

09.10.2021 5 z 5


Spočítej hvězdy Spočítej hvězdy Lois Lowry

Skvělá kniha pro děti, proto 5 hvězdiček. Četla jsem synovi (9let). Čtu mladší dceři (4roky) a tak občas musím i jemu :-) Občas jsme si museli o nějakých výrazech popovídat a zdržet se povídáním o 2.světové válce, ale bylo to úžasné. Kapitoly rozumně dlouhé, tak jsme měli dost času a často konec kapitoly komentoval "To musí kapitola skončit zrovna teď?!" :-) Skvěle se vcítil do dětských postav, nemohu ani tlumočit, jak se vyjádřil o Hitlerovi :-D
A úplně ho dostal doslov - co všechno je pravda a co bylo smyšleno, ale mohlo se stát ;-)

03.01.2017 5 z 5


Sněhulák Sněhulák Jo Nesbø

Trochu proti názorového proudu ... skvělý popis postav, čtivé, děj má spád, autor zanechává dílky děje, tak aby si mohl čtenář sám dedukovat, kdo je Sněhulák. Tak proč tedy jen 3 hvězdy? Těch dílků bylo moc a již v polovině knihy jsem věděla, kdo je vrah :-( Otázku kde jsou mrtvoly, jsem si položila o mnohem dříve (bohužel o moc dříve) než detektiv a odpověď byla tak nasnadě, že pak jsem se už jen vyhlížela konec a doufala v nějaký zvrat, aby můj tak strašně jednoduchý závěr dostal na frak. Všechna ta mylná obvinění a vedlejší zápletky byly jen pro zvýšení počtu stran ... efekt nula. Podotýkám, že detektivky nečtu a žádné vysoké IQ se nekoná. Jen ženská logika :-D

01.11.2016 3 z 5


Touhy Džendeho Džongy Touhy Džendeho Džongy Imbolo Mbue

Milé překvapeni, skvělá kniha, vřele doporučuji! Děj se odehrává v nedávné minulosti a čtivě popisuje touhy a sny dvou rozdílných světu (bohatých Američanů, kteří mají zdánlivě vše, o čem kdy snili a chudých emigrantů bojujících o americké občanství, kteří o splnění svých snů teprve bojují) . O tom, co jsme schopni pro naplnění svých cílů ochotni udělat i neudělat. A přivedou nás naše touhy ke štěstí? Kniha, ke kterou nemohu dostat z hlavy :-).

17.07.2016 5 z 5


Přes palubu: Přežil jsem potopení Titaniku, 1912 Přes palubu: Přežil jsem potopení Titaniku, 1912 Lauren Tarshis

Syn (8 let) přečetl téměř v kuse. Do té doby četl jen komiksy. Můžeme jen doporučit.

29.05.2016 5 z 5


Já jsem Malála:  Příběh dívky, jež bojovala za vzdělání a kterou postřelil Tálibán Já jsem Malála: Příběh dívky, jež bojovala za vzdělání a kterou postřelil Tálibán Christina Lamb

Doporučuji přečíst. Čtivě psaná kniha, která Vám srozumitelně přiblíží Pákistán, Táliban a lidi žijící v této oblasti. Je pohledem všední dívky (Malála není zcela všední ani na naše poměry), která touží JEN po vzdělání a po normálním životě v míru. Ukáže Vám Pákistán z té lidské stránky a pomůže Vám pochopit, proč je Pákistán takový, jaký je ....

Její cesta pořád pokračuje! Čtěte, Malála má Vám co říct ....

13.04.2015 5 z 5


Čo si hračky rozprávali Čo si hračky rozprávali Mária Ďuríčková (p)

Nádherná knížka. Četla jsem ji dětem (5 a 2 roky) a byli nadšené! Syn po dlouhé době celou dobu poslouchal a několikrát mu to přišlo i vtipné. Děti také s dalším otočením stránky nadšeně očekávali další kouzelné kresby od Heleny Zmatlíkové. Ty budou mít úspěch ještě po mnoho generací,...

29.01.2015 5 z 5


Není-li to nemožné: Životní příběh sira Nicholase Wintona Není-li to nemožné: Životní příběh sira Nicholase Wintona Barbara Winton

"Když otec nakonec souhlasil, abych jeho životopis napsala, přál si, aby nepřispěl k uctívání hrdinství,…. ale aby pomohl lidem pochopit, že i oni se v tomto světě mohou chovat mravně a pozitivně ovlivnit životy bližních …"
A Barbaře se to povedlo, nejednou jsem se musela sama nad sebou zamyslet, co dělám pro druhé já? Zkrátka ta kniha ve vás probouzí dobro, vaše lepší já.

28.01.2015 5 z 5


Vila Tugendhat od Ludwiga Miese van der Rohe Vila Tugendhat od Ludwiga Miese van der Rohe Daniela Hammer-Tugendhat

Moc krásná kniha o jedné nejslavnějším české vile. První část byla úžasná. Popis rodiny stavitelů, stavby vily, života ve vile, emigrace a osud vily až do jejího posledního zrestaurování a otevření veřejnosti v roce 2012. A to vše doplněno mnohými fotografiemi a to především soukromými. Kdo četl Skleněný pokoj (mimojiné také krásná knížka), si touto knihou srovná skutečný život obyvatelů. Druhá část knihy se mi četla těžko a hodně jsem přeskočila. Jako laikovi mi údaje o typem restaurování, o materiálech a seznam majetku nic neříkali. Ale studentům architektury, umění, restaurování, atd. bude druhá část knihy přínosem.

06.12.2014 5 z 5


Tady stojíte dost blbě Tady stojíte dost blbě Miroslav Michálek

Bohužel mě kniha zklamala. Očekávala jsem mnohem více. Při čtení fejetonů jsem měla pocit jako když čtu noviny. Přečíst a vyhodit. Hvězdičku dávám za básničky - krátké a úsměvné.

28.11.2014 1 z 5


Jak ho nezku…t Jak ho nezku…t Oliver James

Hezká kniha o přístupu matek k dětem. Donutila mne se zamyslet nad svým přístupem, v čem ho můžu změnit k lepšímu a pomohla mi pochopit jiné matky s odlišným přístupem. Hodně se zde popisuje péče o dítě do 1 roku, popř. 2 let. A zda v tomto věku dítěte nastoupit do práce a jak zajistit náhradní péči. Nižší hodnocení dávám za zbytečný vysoký počet stránek. Autor se dokola opakuje a přitom jde o 3 hlavní typy, které mohou více či méně k sobě inklinovat. V knize jsou zmíněny výsledky mnoha výzkumů (zejména z Velké Británie a USA).

14.10.2014 3 z 5


Karel IV. - Tajný deník Karel IV. - Tajný deník Josef Bernard Prokop

Román psaný na historických základech. Člověk opráší znalosti ze školy a ještě si je čtivou formou doplní o zajímavou zákulisní politiku, o vedlejších souvislostí a o soukromí Karla IV.. Doporučila bych i náctiletým, příjemnou formou poznají našeho nejvýznamnějšího panovníka a jeho dobu.

16.09.2014 5 z 5


Škola pro ženy Škola pro ženy Molière (p)

Překrásné verše se vtipným příběhem. Úžasná knížka na jeden oddechový den :-)

31.08.2014 5 z 5


Slečna Julie Slečna Julie August Strindberg

Pěkné, oddechové čtení na letní odpoledne (i přes svůj smutný konec). Jednoduché dialogy 3 postav Vás snadno provedou celou hrou. Doporučila bych hlavně těm čtenářům, kteří začínají se čtením divadelních her. Ve své fantazii si lehce "odehrajete" celé divadelní představení.

26.07.2014 4 z 5


Kypr Kypr Vesna Maric

Velmi pěkný průvodce. Autorka svým stylem psaní Vás úplně láká procestovat celý ostrov. Na začátku průvodce jsou uvedeny návrh tras tak, aby jste viděli, co možná nejvíc z typického Kypru. Následuje historie, která svou stručností neztrácí nic na čtivosti. Pro mne jako obyčejného turistu poskytla dostačující pohled do kyperských dějin, mentality a orientaci současných problémů. Dále je ostrov rozdělen do jednotlivých oblastí, které autorka popisuje samostatně. Nemusíte tedy číst celého průvodce, stačí si najít jen tu "svoji". Působivé "Hlasy místních", kteří uvádí pár slov o svém životě na Kypru. Samozřejmě nechybí praktické rady,.... jako v každém průvodci.

25.06.2014 5 z 5


Než jsem tě poznala Než jsem tě poznala Jojo Moyes

Kniha se dobře čte. Od začátku víte, kam směřuje. Dokonce i doufáte v dobrý konec, i když by to byl kýč. A vzhledem k tomu, jak je kniha úspěšná, čtete s obavou, že smutný konec se blíží.

Pět hvězdiček dávám za téma!! Rozhodně změnila můj pohled na moje chování k postiženým! Kdy v jejich přítomnosti znejistím,.... A otevřela můj postoj k eutanazii. Zase mám nad čím přemýšlet.

Knihu jsem přečetla v za pár dní, ale když jsem cokoliv během dne dělala, přistihla jsem se, že přemýšlím, co asi dělá hrdinka špatně, co bych dělala na jejím místě ..... Myšlenky jsem těžko vyháněla z hlavy. Nevím, zda si knihu někdy přečtu znovu, ale rozhodně ji schovám do knihovny pro dceru.

25.03.2014 5 z 5


Kyky ryký, dobrý den! Kyky ryký, dobrý den! Michal Černík

Krásná knížka o přátelství kohoutka a slepičky. Jednoduché a krátké příběh!! Tak akorát na čtením před spaním :-) Dokonce jsem se se synem u některých příběhů upřímně nasmála! :-)

28.01.2014 5 z 5


Vánoční knížka Vánoční knížka Tereza Říčanová

Krásně psaný vánoční příběh. Jednoduchý a přesto pěkný sloh, pochopitelný pro děti a doprovázen bohatými ilustracemi. Nechybí ani jemný humor „Maminka pokaždé zapomene, jak se plete cop ze čtyř, a musí se to znovu naučit." :-) Vymyká se všem konzumním knížkám o vánocích, kterých jsou plná knihkupectví.
Knížka začíná a končí vyprávěním o průběhu dnešního vánočního času z pohledu dítěte, Je velmi shodný s našimi rodinnými vánocemi a tak biblický vánoční příběh (uprostřed knížky) dostává reálnější podobu ;-) Syn tuto knížku miluje :-)

06.12.2013 5 z 5