Vila Tugendhat od Ludwiga Miese van der Rohe

Vila Tugendhat od Ludwiga Miese van der Rohe https://www.databazeknih.cz/img/books/19_/193832/bmid_vila-tugendhat-od-ludwiga-miese-van-miP-193832.jpg 4 29 8

Zásadní kniha o světově proslulé brněnské vile Tugendhat vychází zároveň v češtině i anglicky. Vila Tugendhat v Brně, vybudovaná v letech 1928–1930 současně se známým pavilonem Barcelona, byla postavena na zakázku továrníků Grety a Fritze Tugendhatových. Architekt Ludwig Mies van der Rohe z Berlína mohl touto stavbou poprvé uskutečnit své průkopnické myšlenky plynoucího prostoru s moderními prostředky ocelové konstrukce a obrovských, částečně spouštěcích oken. Tyto myšlenky se staly inspirací pro práce mnoha architektů následujících generací. Vila Tugendhat patří k inkunábulím dějin moderní architektury a byla v roce 2001 zapsána na seznam kulturních památek světového dědictví organizace UNESCO. Kompetence autorů zaručuje zároveň poměrně napjaté a neobvyklé vypořádání se s vilou Tugendhat, které sahá od přesných architektonických a historických informací až po velmi soukromé náhledy. Kniha prezentuje nejnovější poznatky o vzniku budovy a jejího zařízení včetně sociálních a historických předpokladů. Publikace obsahuje i řadu dosud nepublikovaných fotografií a CD.... celý text

Přidat komentář

Páájinka
29.01.2021 3 z 5

Části knihy byly určitě zajímavé. Krásné fotografie i historie vily.

Kuža007
07.09.2019 4 z 5

Zajímavá kniha o vile Tugendhat.


hapac
23.05.2019 4 z 5

Pro mne zajímavá kniha o unikátní stavbě, o jejím vzniku a historii. Ovšem nic se nevyrovná samotné návštěvě, to je pak teprve úžasný zážitek.

mosem
15.12.2018 3 z 5

I když samotnou vilou jsem fascinován - jak prostředím, tak její historií (a to nemám na mysli příběh v podání Mawera a jeho Skleněného pokoje), osobně jsem byl knihou trošku zklamán. Nesporně obsahuje spoustu zajímavých informací a fotografií, ale postrádal jsem trošku "genia loci", kniha na mně působila příliš technokraticky. Nicméně, uznávám že se na tom může podílet absence technického/architektonického vzdělání a pro jiné čtenáře může být právě tato forma podání ta nejlepší. Hodnocení je v tomto případě možná subjektivnější, než v jiných případech.

Damato
14.01.2018 5 z 5

Nerozumím architektuře, ale vím že prvorepublikové stavby, jejich úžasný prostor a záplava světla mě fascinovaly už od mala a v takovýchto prostorách jsem úplně cítila tu řekněme šťastnou dobu našeho národa. Takže jediné , co mohu, přidat se ke komentáři pode mnou a těšit se, že mě vezme na prohlídku této architektonické perly sebou.

Stolda
10.01.2018 5 z 5

Naprosto dokonalé čtení, které mě rozhodně inspiruje k návštěvě tohoto úžasného objektu, první letošní jarní výlet bude v režii Brna a této úžasné vily.

adriane9
08.01.2016 5 z 5

Velmi krásná kniha o vile Tugendhat očima dcery manželů Tugendhatových a jejího manžela. Jsou zde přepsány texty rozhovorů, dopisů rodiny, staré i nové fotografie před i po rekonstrukci. Součástí je i CD kde najdete postup rekonstrukce a další dosud nezveřejněné snímky. Jsem ráda i za další nesoukromou polovinu knihy kde je velmi podrobně popsáno jak rekonstrukce probíhala, a jak moc dopodrobna bojovali za co nejvěrnější opravu. Kniha je prostě nutností pokud vilu obdivujete a rozhodně doporučuji ještě jednu a to "Mies v Brně" kde se dozvíte další podrobnosti a najdete tu mnohem krásnější fotografie než v knize od Daniely. Přiznám se, že jsem do této vily zamilovaná a návštěva vily je zážitek na celý život. Jak je psáno v této knize slovy architekta L.Hilberseimera : " Žádná fotografie tohoto domu nemůže sprostředkovat správný dojem. Člověk se musí v tomto domě pohybovat, jeho rytmus je jako hudba."

bflm
06.12.2014 5 z 5

Moc krásná kniha o jedné nejslavnějším české vile. První část byla úžasná. Popis rodiny stavitelů, stavby vily, života ve vile, emigrace a osud vily až do jejího posledního zrestaurování a otevření veřejnosti v roce 2012. A to vše doplněno mnohými fotografiemi a to především soukromými. Kdo četl Skleněný pokoj (mimojiné také krásná knížka), si touto knihou srovná skutečný život obyvatelů. Druhá část knihy se mi četla těžko a hodně jsem přeskočila. Jako laikovi mi údaje o typem restaurování, o materiálech a seznam majetku nic neříkali. Ale studentům architektury, umění, restaurování, atd. bude druhá část knihy přínosem.