Není-li to nemožné: Životní příběh sira Nicholase Wintona

Není-li to nemožné: Životní příběh sira Nicholase Wintona https://www.databazeknih.cz/img/books/23_/230998/mid_neni-li-to-nemozne-zivotni-pribeh-s-5GI-230998.jpg 4 66 20

Na světě je dnes přes 6000 lidí, kteří za svůj život vděčí Nicholasi Wintonovi – jsou to potomci dětí, jež sir Nicholas v roce 1939 zachránil z nacisty okupovaného Československa. Co tehdy motivovalo mladého anglického makléře, aby se pustil do podobného monumentálního úkolu? Na tuto otázku a na mnohé další s ní spojené hledá odpověď Wintonova dcera Barbara. Její působivá, osobně laděná kniha čerpá z historických dokumentů i otcových vzpomínek a ukazuje, kým sir Nicholas – jenž se letos dožívá neuvěřitelných 105 let – byl a je a jak došel ke svému životnímu heslu: „Není-li to nemožné, musí existovat způsob, jak to udělat.“... celý text

Literatura naučná Biografie a memoáry Historie
Vydáno: , Argo
Originální název:

If It´s Not Impossible: The Life of Sir Nicholas Winton


více info...

Přidat komentář

Skodinka89
03.11.2023 4 z 5

O dětských transportech se toho moc nedočtete. Určitě se hodně dozvíte o osobnosti člověka, který dokázal nemožné ;)
Obyčejný člověk, který udělá skutek a nepotřebuje to hlásat do světa.

Janadvorackova
30.04.2023 4 z 5

Kniha není jen o dětských transportech do Anglie, ale formou analýzy deníkových a jiných zápisů přibližuje celý jeho život, jeho rodiny...
O spoustě věcech, na kterých se podílel, jsem nevěděla. Nejvíc mě překvapilo, jak v podstatě jednoduše a neplánovaně vychytal ten pravý okamžik, kdy pro děti šlo něco dělat. A že mu to nepřišlo nemožné.


Melanka
21.08.2022 3 z 5

Sira Nicholase Wintona si nesmírně vážím, ale kniha se mi nečetla dobře. Autorka se často opakovala a chvílemi jsem se nudila.

veronika4001
22.06.2021 5 z 5

Nicholas Winton nebo Nicky. Jeden dobrovolník změnil život 669 židovským dětem. Přežili, mohli založit rodiny, žít a sdílet své osudy. Na začátku byl počin jednoho, na který navazovaly počiny další a dalších lidí. Vznikl sešit. To vše zpoza sledování Hitlerových plánů. Ještě jsou zde jiné osoby, např. Doreen Warrinerová, Trevor Chadwick, apod. "Není-li něco nemožné, tak musí existovat způsob, jak toho dosáhnout." Duchabojnost a zaujetí pro věc. To vše za detailního popisu osobního a rodinného života sira Nicholase Wintona. Kniha je psána citlivou rukou a plynule se četla. Doporučuji.

AlbionFoxyFox
12.06.2021 5 z 5

Nesmírně lidsky napsaná kniha, byť je samotným Kindertransportům věnováno minimum obsahu, celkově zajímavý život sira Wintona to bohatě vynahradil. Stojí za přečtení a inspiraci.

xxtom
04.03.2021 4 z 5

Kniha napsaná dcerou pana Wintona vypráví o celém jeho životě, rodině a práci. Samotné organizaci vlaků je věnovaná jen malá část. Smekám na tím, co všechno pan Winton dokázal.

hanka24
22.03.2020 5 z 5

Tento příběh mě fascinuje už asi od střední školy, kdy jsem ho zaznamenala poprvé. Jsem ráda, že jsem díky této knížce získala nový pohled především na celý život sira Nicholase, ne pouze na jednu jeho etapu.

HonzaRoušavý
19.02.2018

Dlouho jsem si chtěl tuhle knihu přečíst, abych se dozvěděl víc o člověku, kterého zná kdekdo, ale jen velmi povrchně a ve zkratce.
Četba se rozhodně vyplatila, pan Winton byl moc zajímavý člověk a jeho život neskutečně pestrý. Kniha rozhodně nestaví žádný "památník", ale popisuje jeho život takový, jaký asi doopravdy byl - a že tedy bylo plný událostí.
To nejdůležitější - nutno podotknout, že se mu (a jeho dceři) sepsáním této knihy povedlo dokázat, že neobyčejný čin může s trochou štěstí, osobní statečnosti a souhře okolností udělat skutečně každý. A v případě tohoto muže to zdaleka neplatí jen u toho, který ho nakonec tolik proslavil.

slunicko1958
05.02.2018 5 z 5

Při čtení této skutečně zajímavé knihy o mimořádném člověku jsem si vzpomněla, jak jsme před několika roky sbírali ve školách podpisy pod petici, která požadovala udělení Nobelovy ceny míru Siru Wintonovi. Nepovedlo se.
Zase se ptám: Kdo by si toto ocenění zasloužil víc než člověk, který celý svůj život nezištně pomáhal lidem - židovským i nežidovským dětem, mentálně postiženým či starým lidem? Donald Trump?

martinaandulka
17.06.2017 5 z 5

Nádherná kniha o vynikajícím muži,který zachránil tolik dětí,popsuje svůj život a postoj k životu.Z mého pohledu je světový hrdina před nimž se s úctou skláním.

Kíťovec
14.09.2016 4 z 5

O tohle se s Vámi prostě musím podělit. Cituji :) ... rok 1939 - 1941 ... práce pro Stanoviště protiletecké ochrany

Jednoho dne se konečně něco stalo. Přišla naléhavá žádost o pomoc člověku přímo naproti na chodníku, který zřejmě dostal epileptický záchvat. Nicky vydal své skupině pokyn, aby poskytla první pomoc, jak si nacvičovali. To udělali, zabránili tomu člověku, aby si ublížil, a pak jej uložili do auta a odvezli do nedaleké nemocnice. Za několik minut zvoní telefon a vrchní sestra chce mluvit s velitelem stanoviště. Oznámí Nickymu, že místo aby toho člověka zachránili, málem jej zabili. Chudák zakopl a upadl, falešné zuby mu zaskočily do jícnu a on se je snažil vyndat, přičem se všelijak zmítal, a v tom přiběhli členové hlídky a znehybnili ho. její ostré výtky srazily posádce hřebínek : Nickyho první pokus o poskytnutí pomoci málem skončil tragicky.

Já : Tedy né každý pokus pomoci, končí zdarem, ale je důležité to zkoušet. Je důležité mít víc kladnýc výsledků :)

Kíťovec
14.09.2016 4 z 5

Největším překvapením pro mne bylo zjištění, že to byl člověk! Určitě to nebyl obyčejný člověk, ale I tak :) ...dokázal prožívat i vlastní život, dělal chyby ... o to víc se přiblížil mému srdci. Nicky žil neuvěřitelně pestrý, mravný život. Nikdy nezapomínal na neštěstí druhých a hlavně se dokázal vzepřít běžnému myšlení a jednání. Byl v pravý čas na pravém místě a dokázal toho patřičně využít.

Chtěla bych poděkovat Nickymu za to, jaký byl. Chtěla bych poděkovat jeho dceři Barbaře za tak poutavý příběh ... myslím, že se jí myšlenka nás všechny zvednout ze židle a vzbudit chuť pomáhat povedla, u mě tedy rozhodně ano.

wir
08.04.2016 5 z 5

Poučné, bylo více než fajn zjistit o tomto člověku mnohem více než, že jen: " to je ten, který zachránil 669 dětí".

Kozel
08.01.2016 5 z 5

Dokumenty a články o Wintonovi z tohoto člověka udělaly hrdinu z pohádky. Hrdinou jistě byl, protože zařídil něco, co ve stejné době málokdo. Jenže v tom nebyl sám; a rozhodně nebyl bez vad. Bankovní úředník Nicky Winton byl hnacím motorem mnoha charitativních akcí a činností před, během a po válce. A životopis v podání jeho dcery je naprosto otevřeným příběhem života člověka, který během života šel mnohokrát proti proudu či konvencím, čímž dosáhl věcí nebývalých rozměrů, přestože si to v samé chvíli i dlouho po ní neuvědomoval. Přes všechny své lidské chyby, mile vyvracející všechny mýty ve spojení s jeho záchranou československých dětí, je to člověk hodný úcty, respektu a následování. Protože "Není-li něco nemožné, pak musí existovat způsob, jak toho dosáhnout".

dan-sam
01.10.2015 odpad!

Naštěstí je u nás příběh transportů dětí do Spojeného království dostatečně známý, proto pro mne bylo nejzajímavější zjistit, co pan Winton dělal, když neměl pocit nejvyšší nouze. Jeho práce v na přelomu let 1938/9 tedy nemohla být náhodná, protože on takový jednoduše byl. Možná i proto je pro mne důležité zjistit, že člověk mravný jako on nepovažoval svou profesionální kariéru za to nejdůležitější. Až budu někomu vysvětlovat termín "občanská společnost", první mi od přečtení knihy naskočí N. Winton.

Zdenik
25.06.2015 4 z 5

Spousta lidí zná Nicholase Wintona za jeho pomoc s transporty nejen židovských dětí. Je však až k neuvěření, co vše se o něm obvykle neví - o jeho původu, rodině, jeho práci, dobročinné činnosti....pro mě neuvěřitelný člověk. Opravdu výborná kniha, u které se snad každý musí zamyslet nad smyslem svého života.

Jen malá poznámka ke knize - v některých případech mi přišla občas příliš popisná, s někdy až příliš mnoha detaily a v některých místech opakující se, což bylo někdy na škodu.

Cusco
04.06.2015 5 z 5

Na přebalu knihy anotace uvádí, že jde o strhující životní příběh zachránce 669 československých židovských dětí.

strana 62: "Závěrečné strany Nickyho sešitu tvoří několik zpráv, které celou operaci shrnují. Jsou v nich uvedeny počty dětí dopravovaných každým z osmi transportů, finanční náklady a záruky zaplacené ke dni vydání zprávy, počty chlapců a dívek, věk dětí a jejich náboženství. Rozdělení dětí podle náboženství je zajímavé z toho důvodu, že přestože u většiny byl uváděn judaismus, tak u více než stovky ne. V dokumentu se doslova uvádí: židovské 561, unitáři 52, římští katolíci 34, bez vyznání 17, celkem 664."

Jde jen o upřesnění informace, která nijak nesnižuje zásluhy, statečnost, morální sílu a obdivuhodnost tohoto hrdiny. Kniha, která stojí za přečtení a tichý obdiv, poděkování. :)

bflm
28.01.2015 5 z 5

"Když otec nakonec souhlasil, abych jeho životopis napsala, přál si, aby nepřispěl k uctívání hrdinství,…. ale aby pomohl lidem pochopit, že i oni se v tomto světě mohou chovat mravně a pozitivně ovlivnit životy bližních …"
A Barbaře se to povedlo, nejednou jsem se musela sama nad sebou zamyslet, co dělám pro druhé já? Zkrátka ta kniha ve vás probouzí dobro, vaše lepší já.

Malunka
17.01.2015 5 z 5

Myslím, že v této chvíli není lepší způsob, jak Nickyho poznat lépe. Barbara ho popisuje ze všech možných úhlů a není to jen bezduchá oslava otce, který kdysi zachránil 669 dětí z Československa.

jana.hud
05.01.2015 4 z 5

„Není-li něco nemožné, tak musí existovat způsob, jak toho dosáhnout“

Touto zásadou se sir N. Winton řídí celý život a celý život se v rámci svých možností snaží pomáhat.
Jak? Tak o tom a ještě o mnohem více je tato velice zajímavá biografie.

Štítky knihy

Nicholas Winton, 1909-2015 židovské děti děti a válka

Autorovy knížky

Barbara Winton
anglická, 1953 - 2022
2014  88%Není-li to nemožné: Životní příběh sira Nicholase Wintona

Kniha Není-li to nemožné: Životní příběh sira Nicholase Wintona je v

Právě čtených4x
Přečtených93x
Čtenářské výzvě15x
Doporučených12x
Knihotéce42x
Chystám se číst102x
Chci si koupit29x
dalších seznamech2x