bara9550 bara9550 komentáře u knih

☰ menu

Těhotenské odpočítávání Těhotenské odpočítávání Zdeňka Rybová

Kniha je spíše taková "srandička".
Než aby vyloženě pomohla, poradila nebo na něco upozornila, tak vám na každý den každá stránka připraví odstavec až dva textu, který byste možná dokázali také vycucat z prstu.

Celkové je i divné počítání dní, které se neshoduje s normálním počítáním dnů, případně týdnů.

17.06.2020 2 z 5


Veronika se rozhodla zemřít Veronika se rozhodla zemřít Paulo Coelho

Můj bože,
tohle je prostě nádhera, skvělá kniha, strašně mě bavila, od začátku do konce.
Myslím, že ji určitě přečtu ještě minimálně 1x! Doporučuji ji i jako první knihu od Paula!

05.03.2020 5 z 5


Edinburgh Edinburgh Terry Deary

Knihy od Terryho jsem četla jako malá - chodila do do knihovny a všechny díly hltala jako nejlepší svíčkovou pod sluncem.

Asi bych si na něj jen tak nevzpomněla, kdybych nenarazila na čtenářskou výzvu, kde jedním z témat bylo přečíst knihu z mého oblíbeného místa.
Edinburgh je pro mě srdcovou záležitostí stejně, jako pro mě dříve, v dětství byly knihy od pana Dearyho.

Nezamenitelný humor a ilustrace, které z klihy dělají prostě skvost pro děti (i dospělé!) pokud nechtějí sáhnout po odborných "nic neříkajících" encyklopediích. Sama jsem se dozvěděla spoustu nových informací.

Nejlepší učebnice pro malé i velké :)

28.02.2020 4 z 5


Očkování proti stresu aneb Psychoenergetické aikido Očkování proti stresu aneb Psychoenergetické aikido Valerij Vladimirovič Sineľnikov

DĚKUJU!

Upřímně děkuji za někoho, kdo se takové literatuře věnuje. Vkládá svůj čas do toho, aby těm vyvoleným, kteří si knihu koupí a přečtou, jim to změní pohled na svět!

Úplně nejlepší by bylo, kdyby někoho napadlo touto literaturou nahradit učebnice v školách. Nebo ji minimálně dát jako povinnou četbu na středních školách.
Nikdo mi nevymluví, že pokud si tuto knihu alespoň jednou přečtete (Přičemž jednou je málo!!), tak ji zavřete s hřejivým pocitem na prsou, dobrým pocitem, a myslí plnou pozitivních myšlenek s chutí žít - ŽÍÍÍT!!! žít jinak!

Úžasná kniha, která se stala mým rádcem, která mi pomohla přenést se přes moje nelehké životní etapy!

Proto musím napsat jen velké díky.

28.02.2020 5 z 5


Důmyslné umění, jak mít všechno u pr**le Důmyslné umění, jak mít všechno u pr**le Mark Manson

Hrozný, to se vážně nedalo číst.
Hodně převládající vulgarizmy a důraz na konkrétní negativní vlivy mě vlastně dohnaly k tomu, že jsem knihu nedočetla.
A víte co? Mám to u pr**le.

Díky Marku.

28.02.2020 1 z 5


Zázračný úklid - pořádek jednou provždy Zázračný úklid - pořádek jednou provždy Marie Kondo

Při pohledu na komentáře mám protichůdné myšlenky a domněnky, co vlastně napsat..
Tak začneme...

... kniha mi pomohla si doma uklidit - tak na měsíc.
Důležitá informace, která tam chybí - zvýrazněná, napsaná červeným tučným písmem je - aby si ji přečetl i Váš partner/partnerka, nebo kdokoli jiný, kdo s Vámi v domácnosti bydlí..
Uklidit si a vidět byt jak je nádherně "čistý", opravdu se lépe dýchá, má to něco do sebe!
- Někdo zde psal, že ho děsí, vyhodit věci. - O tom to právě je, možná, kdyby lidé dostali tuto knihu jako povinnou četbu už na základní škole, nebo je tomu ve škole někdo naučil, tak bychom pak celý život neschraňovali a neskupovali tunu nesmyslných a nepotřebných věcí. Nic jiného za tím nevidím. Potom, co jsem VYTŘÍDILA a vyhodila věci, už ani nevím, jaké konkrétní položky to byly!

Knihou jsem ale dost listovala a nečetla úplně všechno a do detailu. Autorka do knihy zakomponovala i osobní život, který já jsem ke SVÉMU úklidu nepotřebovala.
Co mě hodně překvapilo - skládání ponožek! Zkuste to, já už to dělám jen takto!!

Já knihu doporučuji, je pravda, že úklid budu muset absolvovat minimálně ještě 1x, ale stojí to za to! je to běh na dlouhou trať - ale opravdu doporučuji převzít si metodu za svou - podívat se na věc a cítit z ní emoce - Vaše emoce, né cizí. To znamená, zbavte se všech dárků, které jste nikdy nechtěli! je to enormně uspokojující!

28.02.2020 3 z 5


U řeky Piedra jsem usedla a plakala U řeky Piedra jsem usedla a plakala Paulo Coelho

Moje v pořadí 3. kniha od Paula Coelha, která mě ale asi tolik nezasáhla.

Hodnocení Paulových knih je pro mě oříškem.
Musím uznat že k tomuto pánovi pociťuji velké sympatie a respekt, proto se pokusím držet s velkým respektem a láskou na uzdě.

U této knihy jsem měla dojem, že ji NAPSALA (ano, ženský rod) nějaká fanatická pánbíčkářská paní...

Někdy byl cítit záchvěv Paulového rukopisu, ale ten se zase rychle vytratil.

Držela jsem se zuby nehty a nakonec knihu celou dočetla, ale kdybych tuto knihu měla v ruce jako první, asi bych už po další nesáhla.
Nemůžu ale říci, že mi nic nedala, to ne, vlastně s odstupem času jsem nad knihou ještě stále bloumala, ale zkrátka to prostě nebyl můj styl :)

Možná je dobré, mít jí na svém "seznamu" co musíte přečíst, jen si ji nedávejte jako první. ;)

28.02.2020 3 z 5


Přiveď mě zpátky Přiveď mě zpátky B. A. Paris (p)

K této knize si kupte krabici Fidorek, protože se z toho vyvine pořádně vykutálená rošťárna.
Upozorňuji, že mé hodnocení může opět obsahovat SPOILERY.

Pomalý rozjezd a docela fádní a monotónní děj celé knihy.
Finn, chlap na baterky, paranoidní a ve svých jednačtyřiceti tupej jak tágo. Ellen - jeho současná přítelkyně, sestra, jeho zmizelé “bývalé“ přítelkyně - nudná a studená jak psí čumák. Je tak v pohodě a skvělá, že je zkrátka na pěst.
Oba jsou tak trošku psycho, ale co, vrána k vráně sedá - to je obecně známá pravda.

Celou knihu hledáme, nebo spíš nacházíme Matriošky, stejně jako relikvie v Age Of Empires, - obojí nám značí rychlý konec hry, ale v tomto případě to dopadne spíš špatně.

Dávno ztracená Layla, která byla nevybouřenou puberťačkou, protože žila celý život v močálu udělá "osudovou chybu" a zašpásuje si s někým jiným než s Finnem.. Je to ale jedno, protože pak jí cvakne v palici, uteče, a za nějakou dobu se k němu vrátí jako Ellen.. Zní to neuvěřitelně? To ale rozhodně není konec.. Nejen že Finn to za celou dobu nepozná (přichází čas na druhé balení fidorek), ale není mu ani trochu divné, co mu Layla po emailech píše - Finn si zahraje na Komisaře Rexe po Británii až nakonec sám skončí pod zámkem. Proč? Protože tu svou Laylo - Ellen - psycho ženskou - zabije.

Musím uznat, že kniha mě ale udržela jako oddychovka vzhůru. Byla jsem zvědavá, co se z toho vyklube, když už jsem četla tak dlouho. Konec mě vlastně překvapil - a to mile. Jelikož se nejednalo o žádný happy end, šla jsem spát nakonec spokojená, sice s mnoha alobalovými obaly kolem sebe (to ty fidorky), ale to už mi bylo jedno. :)

13.02.2020 3 z 5


Bílá tma Bílá tma Zdenka Hamerová

Spoilery.
(Ostatně, u mě jako vždy :) )

Knihu jsem vybírala, do čtenářské výzvy a popravdě mě zajímala Česká autorka detektivek.
Obecně mi kniha nevadila, četla se rychle, příjemně ubíhala, super byla i velká písmena, která jsem ocenila - přišlo mi, že čtu opravdu raketově :))

Proč ale “jen“ 3 hvězdy?
Napjatá, jak zde někteří píší, jsem opravdu nebyla, spíš jsem se těšila, jak to dopadne, kdo bude nakonec pachatelem, nebo jestli si Rita náhodou všechno jen nevydedukovala.

Celý příběh se mi nějak táhl, vše se to opakovalo dokolečka a nic se nedělo..
Docela rychlý spád má i nečekané setkání se starou láskou .. zrovna ten večer, kdy je ještě hodinu předtím Rita úplně rozebraná a hotová z bývalého manžela.. Nevadí, ještě že se za hodinu zamilovala "o dům dál"..
Na zdrobnělá česká jména jsem asi začala být alergická, popravdě ROMÁNKU a Rituško, Liduško.. to už jsem nedávala. I když to píšu, tak mi naskočila husí kůže.

Když přejdu celkem nezajímavý začátek a střed knihy, na konci cca posledních 40 stran bylo celkem zajímavých a hezky zapletených. Odhalilo se nám vše, co jsme chtěli vědět, akorát mě mrzí, že potenciál nalezeného bratra - Standy - dvojčete - mohl být větší. Na mě celkem strohé, potom, co v celé knize nevíme, kdo Ritu otravuje a pak se vše sfoukne dvěma - třemi stránkami.

Celkově bych to shrnula jako fajnovku, která neurazí ani nenadchne, co se ale týče Českého krimi, myslím, že to není úplně prvoplánová četba. Určitě kouknu na další knihy a autorku si ještě proklepnu :)

PS - asi už jsem zhýčkaná masakry severské krimi :)

04.10.2019 3 z 5


Lazar Lazar Lars Kepler

Dovoluji se upozornit, že tento komentář bude plný SPOILERŮ, protože nemohu jinak.

Pokud jste už četli nějaké mé komentáře, asi víte, že se nedržím moc u země.
S napsáním tohoto komentáře jsem si dávala na čas - zhruba týden jsem si příběh nechávala v hlavě takzvaně uležet, abych ho dokázala objektivně ohodnotit a nejednat až tak rozčarovaně, jako jsem to v okamžiku, kdy jsem knihu zavřela, cítila.

Žádný jiný pocit se ale nedostavil a tak přichází čas, kdy se konečně můžu vyřádit a napsat, co ve mě kniha zanechala.

Žádné předsudky jsem neměla, ale musím uznat, že už jsem lehce přeKeplerovaná.
Vše, co se zde odehrálo bylo pro mě dost nereálně, hlavní postavy - ať už ty kladné, tak i ty záporné - se pomalu ale jistě mění do komiksových hrdinů od Marvelu, protože to, co předváděl nejen Joona, ale i Jurek ( ano je to tak, Jurek je opravdu živý a až na to, že nemá ruku, je ještě silnější, než kdy dříve :D.. pardon, to je fakt směšné..).

Abych to zrychlila.. Joona nepochybuje, že Jurek je naživu, všichni jeho drazí mu ale nevěří - včetně nové milenky, jeho dcery, ale i Saga.. Joona je ale borec a zase to trefil, přesně do puntíku.
Nový psycho kámoš Jurka, hromotluk s perličkovými naušnicemi, který má skrytý talent, vidí, kdo v místnosti zemře a v jakém pořadí, kdo první, druhý... poslední..
Oba se s Jurkem teleportují po Evropě křížem krážem, lusknutím prstu jsou všude jako první.. věřím, že starý známý Jurka byl asi Voldemort, který mu nafasoval nějaké přenášedlo, které ho přemístilo v cuku letu.

Ale posuňme se dále.. Saga je blbá jako tágo, protože chyby, které dělá jsou triviálnosti, které vlastně udělají zvrat celé knize.. jako postavu jsem ji měla vždy ráda, ale tady se její reputace asi hodně zhorší.. Musím ale uznat, že se mi líbilo to, že její otec opravdu její vinou zemře, to stejné platí i u její sestry.. Byla bych hodně překvapená, kdyby ji spisovatelské duo nechalo doopravdy zemřít, jelikož si v závěru knihy podřeže žíly, ale to se dozvíme v další knize.

Jurek a Joona - představte si dva transformery, oba volají morfujeme a nahánějí se po celé Evropě, až se nakonec střetnou a pro Jurka to bohužel vypadá definitivně špatně.. ale kdo ví, Jurek toho přežil hodně, tak proč by ne tohle..

Obecně jsem pozorovala hrozně moc chyb, které by se zkrátka ve skutečnosti asi nestaly.. neprofesionální chování policie, kriminálky..
V závěru knihy, kdy již zmíněný hromotluk s perličkami v uších ( prosím pěkně, říká si Bobr..) dojde převlečený do nemocnice za zdravotní sestru.. no já nevím, ale ve Švédsku je asi normální mít Transexuální sestřičky. :)

Bylo to spíše úsměvné, než napínavé.
Velké zklamání v podobě poslední knihy, kde mě uspokojilo pouze to, že zemřelo opravdu hodně osob, u kterých mě to doopravdy chytilo za srdce a to se mi líbí..

Budu ráda, když mi napíšete třeba i zprávu, co si o knize myslíte vy. :)
Určitě nebudu dávat pět hvězd knize jen proto, že je v titulku napsáno jméno Lars Kepler :)

23.09.2019 3 z 5


Martyho frky 3 Martyho frky 3 Martin Pohl

Odreagovačka skvělá jako vždycky..
Ale na první díl prostě nic nemá :)

13.09.2019 4 z 5


Řím Řím kolektiv autorů

Vše, co jsem potřebovala vědět, když jsem se do Říma chystala, jsem zde našla. Opravdu moc hezky a kvalitně zpracováno..

05.09.2019


Písečný muž Písečný muž Lars Kepler

Níže jsou obsaženy SPOILERY !

Nevím, jak se mi to mohlo stát, ale já trubka jsem tuhle knihu úplně přeskočila a paradoxně jsem ji četla jako "předposlední" (nyní mě čeká Lazar). Takže jsem měla tu čest s Jurkem Walterem až teď.

Knihu jsem shltla jako švestku i s peckou.
Musím uznat, že tuto knihu řadím k těm povedenějším od dvojice Lars Kepler, nicméně mou oblíbenou, nejvyvedenější a nejnapínavější je jednoznačně Stalker..

Odebrala jsem hvězdu za určitou naivitu pracovníků v cele, kde byl samotný Jurek a po sléze i Saga.. rošáda, kterou na ni ale udělal se mi líbila a neprokoukla jsem ji ani za nic. Egoistický Úchylák hlavní doktor taky dobrý, měla jsem husí kůži snad úplně všude, když se za Sagou plížil..

I to, že zemřela Disa pro mě bylo veeelké překvapení a obrovské plus, které u mě má dvojce chované, hodně autorů na takové brutální a nezvratné radikální změny nemá koule! Tohle mě bavilo!

Usmrceí/neusmrcení Jurka.. mám takové potuchy, že je to terminátor a ještě o něm uslyšíme, ale popravdě, to už by bylo opravdu trochu moc :)

Jinak opravdu, fenomenální dějová linka!

05.09.2019 4 z 5


Tarot dobra Tarot dobra Colette Baron-Reid

Nádherné karty, které si chcete prohlížet stále a stále dokola.
Pracuje se s nimi úplně samo :)

Mohu je jedině doporučit

05.09.2019 5 z 5


Rady andělů na každý den Rady andělů na každý den Doreen Virtue

Každodenní chleba.
Tuto knihu vlastně "neodložíte", protože jste ji nedočetli. Čtete ji každý den a to 365 dní v roce ( když chcete )

Sama ji používám intuitivně.. intuitivně nalistuji stránku, nacítím se na to, co bych si chtěla zodpovědět.. a vždy mi to pomůže, naprosto s čímkoliv.
Doporučuji jako pomocníka - tzv. 1. záchranu ;)

05.09.2019 5 z 5


Kreslení tužkou a pastelem Kreslení tužkou a pastelem Hazel Harrison

Většinu, co chcete jako začátečník vědět, zde je :)
Moc ráda jsem si prohlížela ilustrace, které v knize jsou

05.09.2019 5 z 5


Kulka Kulka Mary Louise Kelly

Na tuto "recenzi" jsem si musela dát oraz asi 2 měsíce,..
pozor, obsahuje SPOILERY:

Jediné pozitivum na knize bylo to, že se četla opravdu rychle.. nikde nebyl žádný zbytečný popis něčeho, co by Vám stejně bylo k ničemu.

Vlastně ani nevím, co mám napsat, naprostá ptákovina.. Vím, že kniha je kniha, není to skutečnost, ale nejedna dějová linka byla naprosto zbytečná. Milostný děj, který neměl hlavu ani patu.. dosazený doktor milenec byl asi jen hodně nepovedenou "návnadou" abyste směřovali vinu na něj.. jenže hlavní hrdinka Caroline má v hlavě kulku bohužel už od 3 let.. takže sorry Wille, ale ty budeš prostě jen trouba, co zahýbá manželce.

Vlastně se mi o tom nechce ani psát.. jak to bylo naivní, hloupé, nezajímavé..
Všichni, zde přítomní hrdinové mi přišli buď sjetí, nebo prostě byli doopravdy tak jednodušší, že mohli klidně hrát závislé na andělském prachu..

Po odtajnění "nečekané" vražedkyně další nesmyslné zamotání děje, které možná mělo něco do sebe, ale ne v této knize a v tom sletu, v jakém bylo, možná, kdyby kniha začla koncem.. možná by to mělo do sebe trošku více drivu a nečekanosti - protože Caroline by byla najednou záporákem.

Pokud si někdo knihu přečte a řekne si, že to vlastně byla naprostá prkotina, vzpomeňte si na tento komentář ! :)
Samozřejmě můj názor nikomu nenutím, ale lhát také nebudu :)

05.09.2019 odpad!


Labyrint: Útěk Labyrint: Útěk James Dashner

Přečetla jsem prvních 60 stran a trvalo mi to asi měsíc.
Nebavilo mě to, nešlo mi se začíst, asi už nejsem takový teenager, jaký jsem bývala - nojo, nikdo nemládne.

Pro mě nuda, která je ještě doplněna o výrazy "frikulínů", které už nebyly zdaleka tak "kůl" když jsem chodila na základní školu.

30.07.2019 2 z 5


Šelma Šelma Andrew Mayne

Nevím, jak bych knihu měla popsat..
Četla se dobře o tom žádná, svižně..
SPOILERY!

Nicméně, příběh byl pro mě až moc neuvěřitelný. Profesor, který se dá do hledání padoucha, jak z kriminálky New York - Horác. Občas nějaký trable, párkrát dostane trochu přes hubu, důvěřuje už od pohledu špatným lidem.
Na to, že "tu" holku vlastně vůbec neznal, tak ho to celé až moc zajímá.
Až moc mu toho prochází, na to, že je to Amerika...
Ještě, aby v tom příběhu nebyla nějaká pěkný servírka, se kterou nakonec utvoří páreček.. odlehčeníčko od vraha - masakrátora nevinných studentek.

No co, profesor si šel zase vykopat pár mrtvol, co, že policie ví, že jim je vykopává po celém státě, necháme ho to dělat dál, jsou to přece mrtvoly po medvědovi..

Co mě mrzelo, že vraha vůbec neznáte, takže si na něj neuděláte žádný obrázek, nemáte na něj názor, možná, kdyby byl vrah opravdu medvěd, bylo by to větší překvapení a lepší konec, než ten, který tam skutečně byl - chlap jako hora kterého znáte cca, ... 5 řádků. pomasakruje další půlku města a kohokoliv dalšího kdo mu vleze do cesty - tentokrát už to nejsou jen mladé slečinky, ale kdokoliv, třeba i policejní konvoj. Pro našeho člověčího Medvěda? Žádná překážka! Naštěstí profesůrek se svojí novou ovdovělou láskou, odrovnají tohohle mutanta levou zadní. Konec, zvonec...

Vím, je to kniha, ale je to vážně... trochu moc.

28.05.2019 2 z 5


Esmera Esmera ZEP (p)

Knihu jsem přečetla, když jsem čekala v čekárně u zubaře.
Věřte mi, na trhání zubů jsem pak už nemyslela. :)

28.05.2019 3 z 5