Bája89 Bája89 komentáře u knih

☰ menu

Kroky vraha Kroky vraha Michaela Klevisová

Odposlechnuto jako audiokniha v rámci letošní (2024) čtenářské výzvy. A za mě osobně nic moc. Děj se vlekl, závěr byl uspěchaný a navíc ani jedna z postav nebyla ničím sympatická, tedy až na Bergmana. Skoro by se dalo říct, že se tu konala soutěž v nejvíc iritujícím chování postav. Nemluvě o motivu vraha, který byl dost těžko uvěřitelný a těžko stravitelný. Škoda té promarněné francouzské linky.

24.01.2024 2 z 5


Příliš hlučná samota (komiks) Příliš hlučná samota (komiks) Valérie Berge

Melancholické čajové čtení.

24.01.2024 3 z 5


Obsidio Obsidio Amie Kaufman

Velkolepé zakončení celé série, která mě od začátku hodně bavila, a to jak formou tak obsahem. Dobro, zlo, morálka, napětí, naděje, zoufalství, pravda, spravedlnost, romantika. Padouch, který není tak úplně padouch a jeho hrdinský skon. Hned bych naskočila do vesmírné lodě a letěla za nějakým dobrodružstvím. A Spiro? Toho si zamilujete, i přesto, co všechno provedl, nebo právě proto PROČ to provedl. Zkrátka dechberoucí a na takový druh literatury a cílovou skupinu i nesmírně hluboké. Obsidio je dokonalou pomyslnou literární třešničkou na dortu zvaného Akta Illuminae. Zkrátka příběh, který vám bude ještě dlouho strašit v hlavě.

16.01.2024 5 z 5


Mrazivé vraždy Mrazivé vraždy Agatha Christie

Odposlechnuto jako audiokniha. Agatha, to je jistota. Mrazivé vraždy mě bavili o něco víc než Letní záhady. Kdykoliv čtu nebo poslouchám něco z pera královy detektivek, tak je to vždycky jako návrat ke starému příteli.

15.01.2024 4 z 5


Gemina Gemina Amie Kaufman

Druhý díl velkolepé série přinesl čtenáři novou partu hrdinů a nové smrtelně nebezpečné dobrodružství, které vás nutí číst stále dál. Zkrátka skvělá jízda, která je úctyhodným pokračovatelem Illuminae.

15.01.2024 5 z 5


Nevděčný syn Nevděčný syn Dean Koontz

Náběh příběhu byl více než slibný, ale konec klopýtal a ztrácel dech. Ale našlo se tam i několik hodně povedených momentů. Celkově to působilo kapánek jako nevyužitý potenciál příběhu i autora.

15.01.2024 3 z 5


Frankenstein Frankenstein Giada Francia

Za mě, jako milovníka Frankensteina, velmi nepovedené zpracování.

15.01.2024 2 z 5


Dvanáctá karta Dvanáctá karta Jeffery Deaver

Klasická a opět lehce překombinovaná deaverovka. A milé setkání s Rhymem a Sachsovou.

15.01.2024 3 z 5


Toyen - první dáma surrealismu Toyen - první dáma surrealismu Andrea Sedláčková

Za mě skvěle zpracovaná kniha. Jak obsahově, tak graficky. Autorka psala svěžím perem a navíc čtenáři nabídla nový pohled na tajemnou Toyen. Zvláštním způsobem mě těší, že jsem se zmýlila ve svém úsudku, že znám Toyen zcela. Díky tomu jsem se dozvěděla spoustu zajímavostí a můj obdiv k ní neuhasíná. Jen Štyrského je mi zase o něco více líto a Heislera mám o něco méně v úctě. Čtení První dámy surrealismu byl krásným a nezapomenutelným zážitkem nového roku.

15.01.2024 5 z 5


Letní záhady Letní záhady Agatha Christie

Odposlechnuto jako audiokniha. Většinu povídek jsem už znala, a tak pro mě byly Letní záhady spíš jen příjemným relaxem.

20.12.2023 3 z 5


Pan Mercedes Pan Mercedes Stephen King

Odposlechnuto jako audiokniha v rámci letošní (2023) čtenářské výzvy. Příběh velmi mile překvapil a Kajetán Písařovic spolu s Janem Kanyzou jsou úžasní naratoři.

15.12.2023 3 z 5


Sfinze a hlemýžďům Sfinze a hlemýžďům Michal Maršálek

Velmi milé čajové čtení. Pár slov stojí za to si poznamenat.

15.12.2023 3 z 5


Právo nálezce Právo nálezce Stephen King

Za mě asi nejslabší díl celé série.

15.12.2023 2 z 5


Ztracenné Ztracenné Michaela Losekoot

Zajímavá kniha. Myslím si, že se v ní najde každá žena v určité etapě svého života.

15.12.2023 4 z 5


Štičí kost Štičí kost Radek Touš

Příjemné poetické čajové čtení.

03.11.2023 2 z 5


Planeta opic Planeta opic Pierre Boulle

Jako dítě jsem vyrůstala na filmech jako jsou Krotitelé duchů, Číslo 5 žije nebo Planeta opic. Když jsem zjistila, že se jedná o příběh, který vyšel knižně, tak jsem byla natěšená...pak jsem narazila na audioknihu, kterou navíc četl David Novotný...za mě značka ideál. Natěšená nemohlo být větší a k tomu přišlo úměrně velké zklamání. Po dlouhé době se jednalo o poslech, kdy jsem se hodně přemáhala, abych se nepustila do něčeho jiného. Zkrátka to už nefunguje.

03.11.2023 3 z 5


Polibek na cestu Polibek na cestu Jaroslav Seifert

Seifert je v rámci poezie většinou sázka na jistotu. Tohle byla zajímavá zkušenost, kterou jsem si více méně užívala. Jako tu smutnou dívku ze čtvrtého patra.

03.11.2023 3 z 5


Galerie mistrů: Modigliani Galerie mistrů: Modigliani María Sol García Galland

Kniha byla psaná poněkud suchopárně, ale obrazy a některé zajímavosti z Modiglianiho života za to stály.

03.11.2023 3 z 5


Muž z ostrova Lewis Muž z ostrova Lewis Peter May

Tohle bylo naprosto skvělý. Odposlechla jsem si to jako audioknihu v neuvěřitelném podání Jiřího Dvořáka. Oproti Skále už jsem věděla do čeho jdu a byla jsem nadšená. Muž z ostrova Lewis mě bavil tisíckrát víc a navíc mě nutil poslouchat pořád dál. Dvě časové linky, postupné poodkrývání a zvraty, který ve vás hnou emocemi jako s ledovci. Bylo mi hodně smutno, když příběh skončil.

03.11.2023 4 z 5


Co dělala Abigail v létě Co dělala Abigail v létě Ben Aaronovitch

Tohle je velká nostalgie. Miluju svět Řek Londýna, a kdykoliv se dostanu k nějaké knize z této série, tak je to jako návar ke starému příteli. A Abigail mile překvapila. Už jenom ty lišky. V určitý moment chcete cestou z práce potkat svou vlastní mluvící lišku, která s vámi pojede domů. Příběh má své mouchy, ale celkově jsem byla spokojená.

03.11.2023 3 z 5