azur azur komentáře u knih

☰ menu

Dny v knihkupectví Morisaki Dny v knihkupectví Morisaki Satoši Jagisawa

I přes své rozporuplné recenze mi kniha přijde jako milý, odpočinkový román. Příběh je o lásce, rodině a přátelství.

Přestože se podle názvu může zdát, že se začteme do každodenního chodu knihkupectví a hlavní hrdinové budou trávit čas výhradně zde, je tomu jinak. Pro všechny protagonisty má tento malý obchůdek spíše velkou duševní hodnotu. Takako k tomu dospěje až po čase a i díky tomu si spousty věcí uvědomí.

Sledujeme hlavní hrdinku, která se po rozchodu a odchodu z práce stěhuje za svým strýčkem, který vlastní knihkupectví. Zpočátku si o strýci myslí své , avšak poměrně rychle naváží hlubší vztah. Takako, která prvně nenáviděla pach zatuchlých knih a nevěděla o nich vůbec nic, dokonce začne knihy číst a propadne jim.

Je zde však jedna záhada - náhlý odchod strýčkovi manželky, která se po několika letech znovu objeví. Takako se s tetou začíná sbližovat. Ovšem dojde k ještě k pár zvratům.

Kniha je takovou pohodovou „jednohubkou", zasmějete se nad ní, ale možná i zamyslíte. Velmi se mi líbí i přebal knihy, leč se bohužel v příběhu nevyskytly žádné kočky:)

23.04.2024 4 z 5


Život je jen náhoda Život je jen náhoda Rosa Liksom (p)

Kniha obsahuje několik velmi krátkých povídek, které jsou místy až absurdní. Zároveň se u knihy i nasmějete, pokud holdujete černému humoru. Určitě bych chtěla zkusit i další díla autorky. Za zmínku stojí i práce překladatele, velmi povedená. Pokud potřebujete například oddych od náročnějších knih, rozhodně doporučuji.

21.04.2024 4 z 5


Lesní lišky a další znepokojivé příběhy Lesní lišky a další znepokojivé příběhy * antologie

Kniha je souborem povídek v žánru „finské podivno" - a lepší název již snad ani vzniknout nemohl. Celkově se setkáme se 7 jedinečnými příběhy s prvky fantasy, mají magický nádech, čtou se v podstatě samy. Nejvíce se mi líbily povídky Transit, Lesní lišky a Gordonův příběh.
Doporučuji všem, kteří se rádi obohatí něčím novým, nevšedním.

12.04.2024 5 z 5


Rekviem za sen Rekviem za sen Hubert Selby

Bohužel po cca 90 stranách knihu odkládám. Vůbec mi nesedla úprava co se týče odstavců, dialogů a rozdělení do kapitol. Ani dějově kniha nenaplnila moje očekávání. Možná se v budoucnu ke knize vrátím, ale prozatím zůstává ,,mimo hru".

07.04.2024


Smrtka Smrtka Neal Shusterman

Neal Shusterman vytvořil opravdu zajímavý svět. Lidé svrhli vládu a nyní je jakýmsi řídícím centrem ThunderHead, který má své vlastní zákony a práva, překročili dokonce i hranici přirozené úmrtnosti. A proto mezi normálními občany žijí i Smrtky. Tyto osoby mají za úkol nejlépe soucitně a morálně ,,sbírat" ostatní a pomoci jim tak k věčnému odchodu. Naši dva hlavní hrdinové, Citra a Rowan, ve svých 16 letech vůbec nečekají, že by se jednoho dne takovou Smrtkou mohli stát. Upřímně o to vůbec nestojí. Jenže je tomu jinak, oba jsou přijati do učednictví. Pak ovšem nastane zvrat a jejich životy nemohou být více odlišné. Oba budou čelit morálnímu dilematu.
Obyčejně žánry young adult nečtu, ale tohle mě vážně překvapilo. V ději je tolik překvapivých zvratů, které vás přinutí číst dál a dál. Rozhodně doporučuji všem!

07.04.2024 5 z 5


Poupátka Poupátka Hana Lehečková

Nahlížíme do života 11 leté Františky, která se chce stát herečkou. Proto se celý její svět točí okolo ,,divadelňáku" a vedoucího Mirka poslouchá na slovo. Co mi přišlo smutné bylo, když Františka prohlásila, že vlastního tátu ani nezná a je pro ni cizí, když spolu přitom bydleli pod jednou střechou.

Mezi mnohdy dramatickými situacemi z divadelního kroužku řeší malá Františka i svá přátelství (proč nejlepší kamarádka Magda chodí ven s jinými dětmi, budeme už navždy nejlepší kámošky?), váhu (neměla jsem to všechno jíst, musím zhubnout do kostýmu..) , svůj problematický vztah s mámou i bratrem (bratr jí může nadávat do špekáčků, že je hnusná, ale ona se nemůže bránit, protože pak vždy zasáhne matka a je zlá), rozvod rodičů (přeci když se rodiče nehádají tak se nerozvádí) a prolínají se jí i vzpomínky na milovanou babičku Františku, po které nese stejné jméno.

Vše vidíme z pohledu dítěte a tak je jasné, že určité věci nedokáže Františka pojmenovat správně. Třeba, co provádí vedoucí Mirek. Ten nejenže manipuluje dětmi, že se nesmí bavit s nikým jiným než s lidmi z divadelňáku, že co se stane mezi nimi má zůstat mezi nimi, manipuluje také s rodiči a vlastně každým v okolí. Ti všichni si o něm myslí, že je skvělý vedoucí, který se naplno věnuje kroužku a proto nemá vlastní rodinu. Pravda je samozřejmě někde úplně jinde.

Podaří se Mirkovi činy i nadále držet v tajnosti? To budete vědět, až si knihu přečtete.

Co mě na celém čtení mr(a)zí nejvíce je fakt, že se v podobné situaci ocitlo již hodně dívek (a dětí celkově), rodiče o tom ani neví a děti si pak nesou následky až do konce života. Příběh byl velmi silný a autorka má můj obdiv za to, jak dokázala popsat tyto smutné události.

24.03.2024 5 z 5


Smrt za klášterní zdí Smrt za klášterní zdí Bedřich Březina

Příběh se odehrává v roce 1917 a sledujeme příběh tehdy 35 letého Friedricha. Jeho práce novináře byla právě ukončena a do bytu mu vešel neznámý muž, který se představil jako hrabě Evžen Černín. Chce se Friedricha najmout jako soukromého detektiva, aby prošetřil úmrtí Ludviky Leonhardi v klášteře u svatého Gabriela. To ještě Friedrich netušil, do čeho se „namočí" - okultismus, podivné náboženské teorie a praktiky v klášteru. Celé to vyvrcholí velmi zvláštní situací. Jakou? To se dozvíte, když si knihu přečtete.

Vyšetřování skončilo tak rychle, jak začalo. Alespoň mně to tak připadalo. Poté se Friedrich stýká s podivnými lidmi a nakonec na to i doplatí. Z historické detektivky je tak spíše historický horor. Ale námět se mi líbil, jen občas mi připadalo, že tam je až náboženských moc pojmů a teorií a trochu jsem se ztrácela. Konec byl již úplným hororem a upřímně mě překvapilo, jak se z vyšetřování úmrtí jeptišky Friedrich dostal až tam, kam se dostal. 
Kniha rozhodně nebyla špatná, ale nevím, jestli se k ní ještě vrátím. Hodnocení tedy je tak 3,5 z 5 hvězdiček.

20.03.2024 3 z 5


Modrá pole Modrá pole Claire Keegan

Moc mě mrzí, že má tato kniha tak málo recenzí a moc lidí jí nejspíše nezná. Skládá se z povídek z nichž na čtenáře dýchá prostředí irského venkova. Řekla bych, že kniha je až impresionistická, plynulá a svým způsobem kouzelná. Sledujeme vnější pochody hlavních hrdinů, povětšinou farmářů. Moc doporučuji i další knihy od autorky, jejich atmosféra zůstane ješte dlouho po přečtení.

14.03.2024 5 z 5


Zakázané knihy Zakázané knihy kolektiv autorů

Moc pěkný a přitom jednoduchý design, líbilo se mi i rozdělení do konkrétních časových období. Dozvědela jsem se nové informace a nestačila se divit, na co všechno si Američané dokaží stěžovat. Možná by nebylo od věci zahrnout více knih zakázané v Evropě, Asii nebo i v Africe.

12.03.2024 5 z 5


Takové maličkosti Takové maličkosti Claire Keegan

(SPOILER) Útlá, na první pohled nenápadná kniha. Hlavní postavou je Bill Furlong, který zažívá existenciální krizi. Klade si otázky -kdo by mohl být jeho otec, jak dlouho budou se ženou jen pracovat a pracovat a mnoho dalších.
Zároveň odkrývá tajemství zdejšího kláštera - jedná se o Magdaléninu prádelnu, zařízení v Irsku, kam umisťovaly ženy, které společnost považovala za nepřizpůsobivé. Ve skutečnosti se zde odehrávaly hrůzné skutky. O tomto jsem vůbec netušila a byla jsem překvapena, že něco takového existovali i v 80. letech 20. století. A právě z takového místa zachraní Bill mladou slečnu.
Velmi povedené dílo o lásce, svědomí a pomoci a ke všemu v období Vánoc.

02.02.2024 5 z 5


Tulák po hvězdách Tulák po hvězdách Jack London

(SPOILER) Darrell Standing je profesor agronomie a ergonomie. Zároveň je však také vězněn za zabití kolegy. Aby toho nebylo málo, kvůli podrazu jednoho ze spoluvězňů si vyslouží samovazbu. Údajně měl totiž někde schovat dynamit. 5 let stráví na samotce a 5 let se z něj ředitel pokouší vymámit, kam dynamit schoval. Jako trest za nespolupráci bývá svázán ve svěrací kazajce. Náš tvrdohlavý hrdina v ní stráví stovky hodin. Zpočátku se uvádí do transu, ve kterém se mu zobrazují chvilky z jeho minulých životů, takzvané střípky, které vytahuje z podvědomí.
Později ho jeden spoluvězeň naučí odpoutat se od fyzického těla a ,,toulat s" ve hvězdách. Během svého putování se ocitne v těle např. francouzského hraběte, ztroskotaného námořníka anebo malého chlapce Jesseho. Právě Jesse a jeho životní příběh mě zaujaly nejvíce, pojednává totiž o masakru na Náhorních lukách, kdy byla skupina emigrantů z Arkansasu vyvražděna mormony.

Mezi poutavými příběhy se setkáváme s filozofickým myšlením Darrella, který tvrdí, že tělo je pomíjivé avšak jediný duch přetrvává. Ke konci přemítá i nad vztahem mužů a žen anebo o správnosti trestu smrti.

30.01.2024 5 z 5


Tancuj, tancuj, tancuj Tancuj, tancuj, tancuj Haruki Murakami

Sledujeme příběh jednoho bezejmenného třicátníka. Již od začátku je do děje vsazena tajuplnost a magičnost, jelikož náš protagonista slyší pláč. A tuší, komu nejspíše patří a kam na 100 % musí jet. Znovu se zde potkává s Ovčím mužíkem, potká novou lásku a malou Juki, která má určité schopnosti. Ty budou v příběhu také důležité. Zároveň se stane vražda a tak se ponoříme do lehce detektivní atmosféry. Jak tohle asi vše dopadne?

I přesto, že kniha má skoro 650 stránek, přečetla jsem ji rychle a velmi se mi líbila. I když některé kniha tolik nenadchla, já jsem na opačné straně.

27.01.2024 5 z 5


Kafe a chlup Kafe a chlup Michaela Šalé

Jakožto milovník knih a koček jsem věděla, že tuto knihu musím přečíst. Hlavní postavou je Dáda, majitelka menší kočičí kavárny, společně s kočkami. Těm Dáda rozumí, ať už si o tom myslí cokoliv. Sledujeme každodenní provoz, staré známe štamgasty, ale i pro Dádu nové situace - brigádnice Lucka, nový kávovar...Celkově vzato měl příběh od každého něco - humor, trochu té romantiky, ke konci smutno a úplný konec měl nádech mysteriózna. Moc povedené.

19.01.2024 5 z 5


Na dně v Paříži a Londýně Na dně v Paříži a Londýně George Orwell (p)

Kniha nabízí pohled na život nejnižší společenské vrstvy, ve které se sám Orwell nějakou dobu pohyboval. Nejspíše v té době vůbec neměl tušení, že se za pár let stane autorem nejvýznamnějších knih 20. století. Předkládá i své úvahy o společenském postavení žebráků, tuláků i o možném řešení, jak je učinit alespoň částečně užitečnými. Orwell je skvělý vypravěč a u knihy jsem se i přes všechny štěnice, bídu a špínu nasmála.

19.01.2024 5 z 5


Probudím se na Šibuji Probudím se na Šibuji Anna Cima

Na tuto knihu jsem se těšila a nezklamala mne. Moc mě zaujalo, že se zde objevil motiv, že by někde mohla zůstat ,,zaseknutá" myšlenka a ke všemu na tak dlouhou dobu. A že jí dokonce někdo i viděl! Tuto dějovou linku jsem četla ráda. V druhé dějové lince, v současnosti, můžeme sledovat Janu, která byla už od puberty blázen do Japonska a místní literatury a filmů především, a proto není divu, že studovala právě japanologii. Dílo je napsáno svižně a vtipně - mnohdy mi vykouzlila úsměv na tváři. Oceňuji i povedené ilustrace.

17.01.2024 5 z 5


Skořápka Skořápka Ian McEwan

Na knize se mi nejvíce líbil originální vypravěč - doposud nenarozené dítě. A jelikož jeho matka, Trudy, dost často poslouchá rádio a podcasty, je tento plod dost vzdělaný. Zjišťuje však, že Trudy má milostný vztah s jeho strýcem - a ti dva chtějí společně zabít jeho otce. Můžeme se tedy ponořit do myšlenek, které usilovně hloubají nad tím, jak tuto vraždu zastavit. V díle je hojný počet literární odkazů a to nejen na Hamleta a ironie. Stojí za přečtení.

17.01.2024 4 z 5


Těla Těla Klára Vlasáková

(SPOILER) Kniha není žádná
bifle, ale rozhodně dokáže nabídnout hodně témat k zamyšlení. Pojednává o vztazích - k dceři, matce, vlastnímu i cízímu tělu, důchodcům. Marie mi bylo chvílemi líto, přišlo mi, že cokoli řekne, je to podle její dcery Rózy špatné a trapné. Přitom neměla obzvlášť vyhraněné názory. Celou knihu jsem přemýšlela, co se mezi matkou a dcerou stalo, že to natolik narušilo jejich vztah. Když potom Róza porodila vlastní dítě, byla jsem příjemně překvapená, myslela jsem, že bude mít negativní vztah k mateřství i dítěti.

Konec mě trochu mrzel, po Marii se slehla zem a nikdo neví, co se s ní stalo.

Myslím si, že i přesto, jaké téma a příběh nám kniha představila, už si ji podruhé nejspíš nepřečtu. Dávám tedy 4 hvězdičky.

13.01.2024 4 z 5


Knihonoš Knihonoš Carsten Henn

Milé překvapení. Na začátku čtení jsem od knihy mnoho neočekávala, ale hlavní postava Carl vám hned přiroste k srdci. A nejen on, ale i ostatní obyvatelé města. V díle můžeme sledovat přátelství mezi starším mužem a malou holčičkou, která vidí svět dětskýma očima a vnese do poklidného roznášení knih cosi veselého, ztřeštěného. Tato kniha je o síle přátelství, vzájemné pomoci a pochopení. Moc doporučuji všem, kteří hledají oddechovou knihu, u které však nechybí ani špetka napětí, jak to dopadne.

13.01.2024 5 z 5


Manžela jsem nezabila Manžela jsem nezabila Liou Čen-jün

(SPOILER) Na knihu jsem se těšila, námět vypadal zajímavě. Ovšem na konci jsem byla zklamaná. Člověk se rychle ztratí ve všech politických funkcích, s kým Lotos přišla do kontaktu, s kým měla spor. Vše se tak nějak stále opakovalo. Stejně jako samotná Lotos, která celých dvacet let jezdila do Pekingu, aby si mohla stěžovat. Největší ironií osudu bylo, že se celá situace po těch letech vyřešila sama - bývalý manžel od Lotos měl autonehodu a zemřel. Díky doslovu jsem pochopila, že se dílo zabývá korupcí v politice, že postava Lotos má hlubší odkazy na čínskou literaturu (nevěrnice Lotos Pchanová, Zelíčka...). Stejně mě to moc nepřesvědčilo. Ale i tak jsem ráda, že jsem měla možnost nahlédnout do díla čínského autora.

13.01.2024 2 z 5


Bál šílených žen Bál šílených žen Victoria Mas

Kniha byla příjemným překvapením. Velmi se mi líbil námět i prostředí, do kterého autorka děj uvedla. Líbí se mi i zařazení reálných historických postav.
Můžeme sledovat osudy 4 silných žen, které se ocitnout v ústavu pro choromyslné. Jsou ovšem všechny čtyři vážně šílené? Co to znamená, být šílený? Proč nikdo nepovažoval za šílence doktora, který záměrně vyvolával hypnózy, přičemž poslední vyvolání skončilo částečným ochrnutím anebo otce, který do ústavu zavřel vlastní dceru?
Děj je svižný, čte se v podstatě sám a máte ho přečtený za chviličku :) Určitě doporučuji všem.

03.01.2024 5 z 5