Zakázané knihy

Zakázané knihy https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/509077/bmid_zakazane-knihy-i5I-509077.jpg 4 27 8

Zakázané knihy představují výběr těch nejkontroverznějších děl od Flaubertovy Paní Bovaryové přes Lawrencova Milence lady Chatterleyové po Salingerovo Kdo Chytá v žitě. Některá z těchto děl jsou šokující či skandální, jiná se dotýkají citlivých témat, další prostě jen předběhla dobu a kladla otázky, na něž lidé nebyli připraveni. Všechna překročila či posunula hranice, o všech se po vydání vedly vášnivé diskuze a spory. Dnes nám tyto knihy nabízí fascinující vhled do cenzury, kultury, společnosti i politiky.... celý text

Literatura faktu O literatuře
Vydáno: , Pangea
Originální název:

Banned Books: The World's Most Controversial Books, Past and Present , 2022


více info...

Přidat komentář

zsykorova
26.03.2024 5 z 5

Výstižné a krátké shrnutí těch nejkontroverznějších knih na světě. Ani mě nepřekvapuje, že na skoro všechny zmíněné knihy si stěžovali v Americe a je to kolikrát až k podivení, co všechno si lidé najdou. Musím také pochválit celý vzhled knihy, to se opravdu povedlo. Na seznamu čtení mi hned přistálo několik nových titulů.

azur
12.03.2024 5 z 5

Moc pěkný a přitom jednoduchý design, líbilo se mi i rozdělení do konkrétních časových období. Dozvědela jsem se nové informace a nestačila se divit, na co všechno si Američané dokaží stěžovat. Možná by nebylo od věci zahrnout více knih zakázané v Evropě, Asii nebo i v Africe.


emilieselden
15.11.2023 3 z 5

Zajímavá a inspirativní kniha. Překvapením pro mě byl Harry Potter.

Knihomura
12.08.2023 3 z 5

Zajímavé čtení. Jen škoda, že chybí ty naše...

Ronnie68
04.07.2023 4 z 5

Zajímavá kniha, která mě nadchla už podle názvu... je rozdělena na 6 kapitol (do 19.století až po současnost) ... některé knihy byly docela i překvapení...

Richard Skolek
23.05.2023 3 z 5

Kniha pojednává o různých zakázaných knihách, tedy o textech, o nichž se vedly nějaké zásadní spory, nemohly vyjít, nesměly se prodávat apod. Velmi zajímavé téma, že? Bohužel to ale napsali Američané, takže se, jak mají ve zvyku, soustředili především na sebe. Což je poněkud nešťastné, protože zatímco Sovětský svaz, Čína, nacisté apod. zdánlivě vždy zakázali maximálně dvě díla, u Spojených států kniha nabízí desítky příkladů, a vytváří tak dojem, že co se týče netolerance, Američané hravě překonávají i ty nejstrašlivější diktatury.
Je pravda, že při čtení člověk postupně zjišťuje, že to není tak horké, neboť zatímco diktatury zakazovaly na úrovni státu, většina amerických sporů se odehrála v Texasu, Arizoně či jiném osvíceném státě, zpravidla v nějaké zadnici, jejíž obyvatelstvo tvořila jedna mula a dva oslové. Zároveň si čtenář všimne také toho, že se téměř vždy jednalo o díla o životě Afroameričanů a že si rafinovaní kritici nejraději stěžovali na to, že černošští spisovatelé při psaní o černošských záležitostech používají slovo negr. Zcela absurdní situace pak panovala v některých věznicích, kde si vězni dlouho nesměli půjčovat černošské knihy, oficiálně kvůli rasovému obsahu, ačkoliv si během daného období kdykoliv mohli říct o Mein Kampf, který zřejmě žádný rasový obsah nemá.
Zlatý bludišťák pak patří texaské mamince, která nechtěla, aby její dcera četla Deník Anne Frankové, a odůvodnila to tím, že je dílo příliš jednotvárné.

hungryreader00
05.05.2023 4 z 5

Pěkný souhrn knih zakázaných různě ve světě. Jsou časově seřazené a vždy je stručně napsáno ,o čem kniha je. Jedinou mojí výtkou je, že bych i ocenila kdyby to bylo podrobnější

jaroiva
27.03.2023 4 z 5

U knih, uváděných na začátku, tj. těch starších, mi připadá text příliš stručný. Možná se hůř shání informace, ale ty by mě zrovna zajímaly víc.
U některých knih mi vadí spoiler, zejména u Jako zabít ptáčka. To jsem ještě nečetla a asi už ani nebudu.
Celkově je to hodně spíš jen o kontroverzích v USA, ostatní země jsou zmíněny jen jako doplnění, že konkrétní kniha byla zakázána i tam a tam.
Přesto je však kniha zajímavá. Je vidět, že ani takový "vzor svobody", jak se nám Amerika předkládá, není tak dokonale svobodný. A že její problém s rasovou otázkou hluboce zasahuje celou jejich kulturu.