Annyshga Annyshga komentáře u knih

☰ menu

Tisíc polibků Tisíc polibků Tillie Cole

Tisíc polibků
Tillie Coleová
352
2/2024
5

Anotace:
„Možná jsme jako ten třešňový květ. Jako padající hvězdy. Možná jsme se milovali příliš moc, příliš mladí a zapláli tak jasně, že musíme zaniknout. Extrémní krása, rychlá smrt.“ Jeden polibek trvá okamžik. Tisíc polibků však může vydržet na celý život. Jeden chlapec, jedna dívka. Pouto mezi nimi je ukováno v jediném okamžiku a střeženo v srdci celou dekádu. Jejich pouto vydrží navždy. Nebo tomu alespoň věří.
Když se sedmnáctiletý Rune Kristiansen po dvou letech vrací z rodného Norska do ospalého městečka Blossom Grove v Georgii, kde se v dětství spřátelil s Poppy Litchfieldovou, vrtá mu hlavou pouze jediné: Proč mu dívka, která byla druhou polovinou jeho duše a která mu slíbila, že bude věrně čekat na jeho návrat, přestala před dvěma lety odpovídat na jeho dopisy a telefonáty? Poppyino mlčení zlomilo Runovi srdce. Zatrpkl a zatvrdil se. Když však odhalí pravdu, zároveň zjistí, že ještě větší bolest ho teprve čeká.

Recenze:
Tisíc polibků pro mě bylo velkým překvapením. Čekala jsem nějakou klasickou náctiletou romanci ale to, čeho se mi dostalo byla neskutečná emoční jízda. A pozor kapesníčky jsou nutnou výbavou .

Kniha nás provází životem Runa a Poppy. Celý příběh je situován do čtyř částí - čtyř okamžiků definující život Runa. Nejvíc se mi líbil první okamžik - jejich seznámení a dětství. Přesto, že se děj už od začátku nese na smutné vlně vzešlo z něj jedno nádherné a hlavně originální poselství pro Poppy. Sklenice s tisícem prázdných papírků ve tvaru srdce. Na ně si má během svého života zaznamenat každý výjimečný polibek, aby na ně mohla vzpomínat a předat svůj příběh vnoučatům, tak jak to před svou smrtí udělala i její babička. Úžasný nápad, který tvoří základní kámen příběhu.
Jaké jsou další okamžiky vám bohužel prozradit nemůžu, jinak bych vás okradla o všechny zvraty a překvapení. Co ale říct naopak musím, je to, že si užijete každou chvíli ve společnosti Runa a Poppy, kteří vás donutí zamyslet se nad životem a věcmi, co jsou pro nás opravdu důležité .

06.01.2024 5 z 5


Hospodyně Hospodyně Joy Fielding

Hospodyně
Joy Fieldingová
360 stran
1/2024
5

Anotace:
Jodi Bishopová je úspěšnou realitní makléřkou a živitelkou rodiny. Harrison – její manžel – na ni kvůli tomu žárlí. Kdysi měl své velké sny, ale teď je jen průměrným spisovatelem. Jodi už nebaví neustálá snaha sladit chod rodiny, práci a potřeby vlastních rodičů. Její matka má totiž Parkinsonovu chorobu a zatím se o ni zvládá starat Vic – Jodiin otec. Taky však není nejmladší a neustálá péče jej vyčerpává. Uvítal by pomoc. Jodi se proto rozhodne najmout pro své rodiče hospodyni. Je to ale správné rozhodnutí? Kdo je vlastně ta žena, která najednou nosí matčiny šperky? O co jí jde? A jak daleko je kvůli tomu ochotna zajít?

Recenze:
Zkáza života Jodi začala pouhým dobrým úmyslem pomoci svým blízkým. Nic neobvyklého že? To, co ji ale změnilo život o 180° bylo absolutně nečekané. Musím říct, že jsem si doslova užila každou stranu knihy. S hlavní hrdinkou jsem sympatizovala tak jak už dlouho ne. Její život nebyl vůbec jednoduchý. Žila ve stínu starší sestry, manžel ji nerespektoval a rodiče ji podceňovali a uráželi. Přesto ze sebe nedělala žádnou chudinku a se svým údělem se poprala na jedničku.

Příběh byl ve své podstatě úplně jednoduchý a to na něm bylo to báječné. Vše bylo promyšlené, uvěřitelné a bez hluchých míst. Intriky hospodyně Elysi gradovaly do nezastavitelných výšin a příběh se krásně propojoval s životy ostatních členů rodiny.

Podaří se Jodi a její sestře Tracy zachránit rodinné dědictví? Vyváznou z machinací hospodyně všichni živí a zdraví? To si budete muset přečíst sami ale věřte mi nebudete litovat!

03.01.2024 5 z 5


Poslední oběť Poslední oběť Riley Sager (p)

Poslední oběť
Riley Sager
368 stran
200/2023
3

Anotace:
Nedávno ovdovělá herečka Casey Fletcherová se ukryla před bulvárními novináři do letního sídla u klidného jezera ve Vermontu. Vyzbrojena dalekohledem a zásobou lahví svého oblíbeného alkoholu si krátí čas pozorováním Toma a Katherine Royceových, kteří bydlí v domě na protější straně jezera. Jednoho dne Casey zachrání Katherine před utonutím v jezeře a vznikne mezi nimi přátelství. Čím více se však poznávají a čím déle Casey sousedy sleduje, tím je jasnější, že manželství Katherine a Toma není zdaleka tak dokonalé a klidné, jak by se mohlo zdát. Když Katherine náhle zmizí, Casey se pokouší zjistit, co se s ní stalo. Odhaluje přitom děsivé a temné pravdy, v jejichž světle se příběh o voyeurismu a podezírání mění v příběh o vině, posedlosti a o tom, jak moc může zdání klamat.

Recenze:
V prvé řadě moc děkuji @knihydobrovsky a @kate_valter za možnost zúčastnit se vánočního společného čtení .

Přesto, že to bylo mé první seznámení s autorem, byla očekávání veliká. V poslední době se kolem mě nešetřilo chválou na jeho knihy a tak jsem šla víceméně na jistotu. Z počátku to tak vážně vypadalo. Atmosféra příběhu byla ponurá a hrála mi do nálady s bláznivým počasím za okny. Od prvních stran mě děj vtáhl. Stačily dvě kapitoly a hlavou mi vířilo nespočet otázek. Odpovědi na ně autor postupně odkrýval v částech dříve a nyní, do kterých byl příběh členěn. Přiznám se, že víc se mi líbily části, ve kterých je řešena současnost. Do poloviny knihy jsem si čtení vážně užívala a těšila se co bude dál. Pak ale přišel onen zvrat. Zvrat, který jste absolutně nečekaly. Zvrat, který rozdělil naše sč na dva tábory - nadšené a zklamané. Já bohužel patřila do toho druhého... To, jakým směrem autor příběh vedl se mi prostě nelibilo a v thrilleru bych něco takového rozhodně nečekala. Od této chvíle na mě děj začal působit přehnaně a nereálně. Co ale zachránilo celkový můj dojem a hodnocení je rozhodně čtivost knihy, atmosféra a grandiózní i když trošku překombinovaný konec.

Příběh mi připomínal takový mix knih Dívka ve vlaku a Dcery jezera. Takže jestli se vám líbily zklamání v tomto případě určitě nehrozí .

02.01.2024 3 z 5


S hlavou v oblacích S hlavou v oblacích Sarah Hogle

S hlavou v oblacích
Sarah Hogle
304 stran
107/2023
4

Recenze:
Hlavní hrdinka Maybell je přesně taková jako samotný název knihy... věčně s hlavou v oblacích. Kromě toho, že je snílek má i velké srdce toužící po lásce a to zejména po jejím snovém princi Jamesovi. Dosavadní život Maybell stojí za starou belu. Proto, když se na ni jednoho dne konečně usměje štěstí a zdědí po své pratetě Violet rodinné sídlo neváhá šanci chytit za pačesy a jít vstříc novým začátkům. Nic ale nemůže být tak růžové jak by se zdálo. Závěť pratety má svá ale a to zejména v podobě zahradníka Wasleyho. Dvojice si už od začátku moc do noty nepadne a přesně tady začíná jejich příběh.

Pokud jako já očekáváte pořádnou hate to love a děj točící se kolem oprav a využití sídla Falling Stars budete mile překvapeni, protože tomu tak úplně není. Po trošku rychlém sletu událostí na začátku knihy se příběh příjezdem Maybell do Smoky Mountains zpomalí. V tomto okamžiku vyprávění nabere určitou hloubku. Hlavní hrdinka se zamýšlí nad životem Violet, jejich komplikovaném vztahu a historii celého sídla. To vše jí pomůže při rozhodování co dál s Falling Stars i ve svém životě. Ani ten Wasleyho není tak jednoduchý jak se na první pohled zdá. A přesně proto mne mrzelo, že zde autorka nezařadila i vyprávění z jeho pohledu. Uvítala bych to víc než části, ve kterých Maybell sní. Chápu, že zde jsou hlavně z důvodu názvu knihy a pospojitosti příběhu ale zahradníkovo vyprávění by určitě nebylo na škodu. Naopak se mi moc líbilo jak prateta tahala za posmrtné nitky a snažila se dát dvojici nenápadně dohromady prostřednictvím svých přání. To, jestli se jí to nakonec povedlo a jakou cestu musí každý z nich projít za svým snem si musíte už přečíst sami . S knihou jsem strávila dva příjemné letní večery a věřím, že i ostatní romantické duše si při čtení příjdou na to své .

Moc děkuji Kačí @sberatelka.knih a @knihydobrovsky za poskytnutí knihy k recenzi

#spoluprace
#recenznivytisk
#recenze

07.07.2023 4 z 5


Ticho ve tmě Ticho ve tmě Darcy Coates

Ještě jedna kapitola a už vážně půjdu spát...Přesně takto probíhalo mé čtení . A víte co? Neodložila jsem ji, tak skvělá kniha byla! Popravdě jsem se závěrečného dílu bála. Znáte to uspěchané konce, nesrovnalosti a nedořešené věci. O ničem ze zmíněných tady ale nemůže být řeč. Už od prvních stran jsem hrůzou zadržovala dech, napětí mě vtahlo do děje a doslova mi nedalo spát. Příběh krásně navázal, tam kde skončil a Darcy nám jen potvrdila jaká skvělá autorka je. K návratu Dorrana a Clare "domu" jsem byla z počátku skeptická. Autorka však měla příběh parádně promyšlený! Cestou si dvojce opět prošlila pár útrap. Některé scény byly trošku předvídatelné, jiné mi přišly nereálné a trošku přitažené za vlasy. Vše ale vynahradilo pořádné napětí a celková atmosféra knihy, nečekaný a vážně skvělý zvrat a hlavně úžasný konec! Závěr předčil má očekávání a já byla nadmíru spokojená. Jediné co, tak bych uvítala nějakou zminku o osudu lidí z West Hope.

S dvojicí Dorrana a Clare se mi neloučí snadno. Celou sérii Černá zima jsem si moc zamilovala a bude patřit ke knihám, ke kterým se budu ráda vracet

Moc děkuji @knihydobrovsky a Kačí @sberatelka.knih za možnost přečíst si tak skvělou knihu

#recenznivytisk
#recenze
#spoluprace

16.04.2023 5 z 5


Nečekané přiznání Nečekané přiznání Lisa Regan

(SPOILER) Jelikož jsem knihu četla po hodně dlouhé době od vydání předešlého dílu, měla jsem ze začátku trošku problémy vzpomenout si co se odehrálo. Autorka se totiž o událostech z minula moc nezmiňuje. A vlastně to ani nebylo potřeba, po pár stranách mi vše pěkně samo naběhlo .
Vyšetřovatelka Josie je známá tím, že se do případů vrhá po hlavě a nedá si pokoj dokud neuspěje. Jinak tomu nebylo ani tentokrát. Není se čemu divit když šlo o její kolegyni z policejní party.
Po Gretchen se během služby slehne zem. V jejím domě se najde mrtvé tělo a pak už je vše jak na horské dráze. Na povrch se dostávají nové skutečnosti. Ty však nutí její kolegy zamyslet se nad tím, zda svoji parťačku opravdu znají.
Celý příběh byl opět neskutečně moc čtivý. Současnou dějovou linku střídalo pár kapitol z minulosti a musim říct, že ty vážně staly za to!Až mi bylo líto, že právě o případu z minulých let není celá kniha. Moc se mi líbila jemná romantická linka v pozadí mezi Josie a Noahem. Konečně se někam posouvají a on pomalu ale jistě zdolává její neproniknutelnou ulitu za kterou se celé roky schovává.

11.02.2023 4 z 5


Než padne tma Než padne tma Emma Haughton

V prvé řadě se mi moc líbila celková atmosféra knihy zasazena do ledové Antarktidy. Autorka mě dokázala svými popisy úplně strhnout a já si bez problému zvládla představit krutou zimu a samotu na odlehlé výzkumné stanici. Vážně obdivuji ty, kteří se dobrovolně přihlásí k něčemu takovému. Musí to být neskutečný nátlak na psychiku. Však si to představte celý rok v zimě, občas ve tmě, pořád ti stejní lidé, činnosti, jídlo...není kam jinam utéct... Komu by z toho nehrablo? A proto není divu, co se na této výzkumné stanici začne dít za šílenosti. Bohužel mi v celém příběhu byla sympatická jen Caroline. Hlavní postava doktorka Kate ani nikdo jiný z celé výpravy mi vůbec k srdci nepřirostl. Moc tomu nepomohl ani fakt, že jsem pořád tapala nad jmény a nedokázala si je přiřadit. A ty, u kterých jsem si byla jistá o koho jde mě vytáčeli do běla svým chováním. Konec mi přišel až moc překombinovaný a uspěchaný. Ve výsledku ale nemůžu říct, že by se mi příběh nelíbil. Rozhodně jsem si ho užila, jen mě prostě nenadchl tak moc jak holky přede mnou ️

02.02.2023 3 z 5


Host na večeři Host na večeři B. P. Walter

Příběh, který začíná přesně tam, kde většina ostatních končí. Tento fakt společně se zajímavým stylem psaní, měnícím se úhlu pohledu při vyprávění a střídáním se časových rovin dní před a po osudném činu vám zaručí skvělé čtení.

Hned na začátku se příběh rozjede na plné obrátky a my jsme svědky vraždy Matthewa. Jeho manžel Charlie si poté položí otázku. A přesně kolem odpovědi na ni se točí celá kniha.

Po bravurním rozjezdu nás čeká ta pomalejší, méně zažívna část - seznámení se s hlavními hrdiny, formování jejich vztahů a hlavně tajemství. Manžele Matthewa a Charlieho jsem si ve chvilce oblíbila. Jejich "syn" Tito je klasický puberťák. Občas děj rozjasní, občas by jste mu nejradši dali jednu výchovnou. Kamarádka Rachel mi nebyla vůbec sympatická, už jen kvůli své vlezlosti a snaze zalíbit se.

Celou dobu jsem byla zvědavá jakému rozuzlení dojde. Kdo je vrah mi bylo poměrně hned jasné. Záhadnejší ale bylo čekání na odpověď oné otázky. Když jsem se konečně dočkala nedávalo mi moc smysl proč by někdo něco takového dělal ale budiž. Co ale vážně nemám ráda jsou otevřené konce . A přesně takový tu najdete. Co bylo dál nechává autor na vaší představivosti. Ráda bych se s vámi podělila o svůj názor na konec ale bohužel bych spoilerovala. Proto můžu jen říct, že si podle mě daná osoba moc nepomohla spíš naopak.

Knihu jsem četla v rámci spolupráce s @knihydobrovsky. Moc děkuji @tojsemja_kate a @kate_valter za tuto možnost

#recenznivytisk #spoluprace

29.01.2023 4 z 5


Máma kriminálnice Máma kriminálnice Monika Svoboda

(SPOILER) O existenci knihy jsem neměla nejmenší potuchy. Nalákala mě na ni až recenze Renatky @renulka16 které děkuji i za možnost přečíst si knihu ve štafetě ️.

Při čtení knihy se mi místy nechtělo věřit, že jde opravdu o skutečný příběh. Vážně se něco takového u nás děje? Je mi z toho zle. Ti, který by si zasloužili být pranýřováni unikají systému a odnáší to milující rodiče.
Pro mě jako matku byl příběh hodně emotivní. Nedokáži si představit být v kůži Moniky, snášet potupy a vidět nedůvěru v očích druhých. Každá z nás se snažíme být nejlepší mámou jakou dokážeme být. Představa, že by někdo hodnotil a dopodrobna rozebíral moje chování v roli matky je šílená. Je obdivuhodné, jak stále dokázali fungovat jako rodina a jsem ráda za konečný verdikt soudu.

Nikdy jsem se ani na sebemenší chviličku nezamyslela nad tím, jak by mi jeden pád mého dítěte mohl změnit celý život. Je pravda, že bych se po pádu zachovala trošku jinak než hlavní hrdinka. Respektive chovám se jinak když mé dítě upadne. To ale neznamená, že ji nějak odsuzuji. Každá z nás má jiné reakce a ve finále by vše nejspíš dopadlo úplně stejně.

25.01.2023 5 z 5


Francouzská lekce Francouzská lekce Natasha Boyd

(SPOILER) Moře, lákavé pokrmy, historické budovy Francie a pomale rodící se láska dvou lidí... To vše v sobě skrývá příběh Xaviera a Josephine.

Kniha je psaná pomalejším tempem, proto taky trvá, než se k něčemu vůbec dopracujeme. V tomto případě mi to ale nevadilo. Užívala jsem si krásy Francie a svůdného Xaviera . Kniha je plná úžasných lidí, které si hned zamilujete. Díky tomu si vás příběh získá téměř okamžitě.

Přesto, že je hlavní hrdinka mladičká nečekejte žádné trapné chování nebo myšlení. Ba naopak se mi moc líbilo, že znala svoji cenu a po celý příběh si zachovala hrdost i když to občas chtělo pořádný kus odvahy. Zato Xavierovo jednání mi občas přišlo až moc vyhrocené. Ještě že měl úžasnou dceru, která je dva držela pohromadě.

Jediné, co mě na knize zklamalo byl uspěchaný konec. Celou knihu si autorka s příběhem hraje a najednou šup šup? Škoda . Navíc byl pro mě i trochu až moc preslazený. Dauphiino gesto bylo samo o sobě úžasné a nebylo už potřeba k tomu nic dodávat.

21.01.2023 4 z 5


Dítě noci Dítě noci Karen McQuestion

(SPOILER) Zajímavý příběh o tajemství jedné rodiny. A že to byla povedená rodinka. Matka Suzette - namyšlená sebestřendá nána, otec Matt - ignorant starající se pouze o svůj vlastní zadek, Jacob - jediný normální člen rodiny co měl aspoň šperku pochopení a citu.

Kniha je označována jako thriller, k tomu jí však chybí troška pořádného napětí či záhady a méně předvídatelnosti. Přesto se jí nedá upřít čtivost a skvělý nápad na příběh. Ten je vyprávěn že tří stran. Rodiny, která pohřešuje dospělou dceru, rodiny, co skrývá tajemství a jejich sousedkou, která se rozhodne ho za každou cenu zjistit. Konečně propojení všech zúčastněných bylo hodně předvídatelné. Je to škoda, stačilo by trošku mlžit a tím poplést čtenáři hlavu a rázem by byl úžasný thriller na světě. I tak jsem ale byla spokojená .

16.01.2023 4 z 5


Noční pták Noční pták Brian Freeman

(SPOILER) Po dlouhé době se mi do ruky dostala skvělá krimi s originálním námětem. I zaměření příběhu na paměť a vzpomínky bylo skvělé. Moc děkuji Renatce @renulka16 za doporučení!

Komu by se nelíbilo vytěsnit špatné vzpomínky nebo fobie ze své paměťi? Zdálo se to jako skvělá věc, ale i ta se jednoho dne může obrátit proti vám...
Musím říct, že mě toto téma hodně zaujalo. Pár věcí, nad kterými zde autor polemizoval mi dává smysl. Opravdu je jednoduché ovlivnit lidskou mysl tím, že pozměníme pár slov.

Hlavní vyšetřovatel Frost se mi hned zalíbil. Hodně tomu napomohl i jeho parťák kocour Shack . Propojení vraha s doktorkou Frankie je zajímavé a na konci jsem byla vážně překvapená, kdo proti ní vedl onen nenávistný boj. Pachatel mi celou dobu bil do očí ale že je to on jsem si nechtěla připustit. Samotné provedení vražd bylo originální a obešlo se bez brutálních popisů, i když odhalení jejich spouštěče je jednoduché.

Další případy Frosta si ráda přečtu. Doufám, že budou skvělé jako tento .

14.01.2023 5 z 5


Zůstaň se mnou Zůstaň se mnou Ayobami Adebayo

(SPOILER) Kniha co mi vyrazila dech, zlomila srdce a donutila zamyslet se a být vděčná za svět ve kterém žiji a za vše co mám ️.

Kniha je psaná z větší části z pohledu Yejide. Pár Akinových kapitoly nám umožňuje vidět pravdu taková jaká ve skutečnosti je. A věřte mi, že vás občas posadí doslova na zadek.

Pro mne, jako ženu žijící v moderním světě je pojetí jiné kultury ve smyslu špatného chování k ženám něco s čím jsem se v knize nedokázala absolutně srovnat. Neustále jsem žasla a zuřila nad vším, co si musela hlavní hrdinka Yejide nechat líbit. Ovlivňování a ponižování od celé rodiny mi vařilo krev v žilách. Není taky divu, že to na duši Yejide zanechalo následky. Její život nebyl vůbec jednoduchý. To, čím si prošla by bylo dost na tři lidi natož pro jednoho. Většinu příběhu jsem stala na její straně i když jsem nechápala pár rozhodnutí co učinila. U Akina jsem nevěděla zda ho mít ráda nebo nenávidět. Čím víc se však příběh rozplétal a ukazoval nám skutečnou pravdu měla jsem ho radši víc a víc. Ve finále byl on tím kdo za manželství bojoval nejvíc i když to tak vůbec nevypadalo. V závěru mě Yejide neskutečně zklamala a snad poprvé v životě bych nějaké hlavní hrdince přála jiný osud než ji potkal aby si uvědomila co svojí sobeckostí napáchala.

Na tento příběh jen tak nezapomenu ️

12.01.2023 5 z 5


Vše, co k tobě cítím Vše, co k tobě cítím Nora Welling

"Každý den, každou hodinu, každou minutu se můžeš znova rozhodnout, jakým člověkem chceš být. Je to jedině na tobě."

Vše, co k tobě cítím je přesně ta kniha, co vás pohladí po duši a zpříjemní vám pochmurný den. Nádherná krajina Španělska, koně, moře a národní speciality ve mě vyvolaly touhu sbalit se a odjet. Příběh je plný úžasných lidí co vám přirostou k srdci . Vážně jsem se s nimi nechtěla loučit. Jedinou výjimkou byla matka hlavní hrdinky Lindy, ta mi lezla na nervy svým chováním a kritizováním. Linda i Damian byly vyspělé postavy, které si v životě už něčím prošly. Díky tomu měl příběh potřebnou hloubku a můžete se tak těšit na velké množství krásných mouder. Aby vše nebylo zalité jen sluncem, řeší se zde i těžké téma úmrtí dítěte. To je trošku víc v pozadí než bych z anotace očekávala ale jsem za to ráda.

11.01.2023 5 z 5


Caraval Caraval Stephanie Garber

Námět knihy je skvěle vymyšlený a i filmové zpracování by nemuselo být špatné . Příběh sám o sobě se mi moc líbil. Jen mě zklamalo, že nebyla samotná hra pojatá trošku jinak. O pravidlech a hře celkově jsme toho moc nevěděli, chyběly mi i informace o tom jak si vedou ostatní hráči. Proto to na mě působilo víc jako životní příběh Scarlett než nějaká hra. Upřímně jsem čekala něco úplně jiného ale nevadí, knihu jsem si i tak užila . Caraval plný magie, kouzel a intrik mě do sebe vtáhnul. Hrdinové museli dělat náhlá rozhodnutí a čelit nástrahám u kterých si nemůžete být jisti, zda jsou takové, jaké se opravdu zdají být. Pro mě jako věčně nerozhodnou váhu by byl tento svět hodně deprimující . Moc se mi líbila jemná romantická linka v pozadí. Skvělá vedlejší vsuvka, která občas ovlivnila rozhodnutí hlavních hrdinů a zajistila nám tak dostatek nečekaných zvratů. Závěr byl trošku urychlený ale přinesl s sebou nejednu otázku. Snad na ně získám odpovědi v dalším dílu .

09.01.2023 4 z 5


Rozpuštění Rozpuštění Sara Blædel

(SPOILER) Kniha co mě nalákala úplně vším - obálkou, názvem i anotací a zklamala skoro ve všem .
Půlka knihy se docela vlekla a moc tomu nepřidalo ani téma náboženství, které provázelo činy vraha. Chyběly mi tu kapitoly z pohledu vraha nebo obětí, určitě by to příběh víc oživilo a dodalo patřičné grády. V půlce knihy bylo ale mé přání vyslyšeno a autoři zařadili pohled oběti. Hned bylo čtení úplně o něčem jiném a konečně se dostavila i menší dávka napětí. Bohužel ani tato změna k lepšímu knihu v mých očích nevyzvedla o hvězdu výš.

Vyšetřovatelka Dea mi vyloženě vadila. Její rasistické chování bylo hodně přes čáru a fakt, že ji to bylo v práci tolerovano nedokážu pochopit. Knize chybělo napětí a stupňující se drama. Motiv vraha mi přišel úplně mimo mísu a celý závěr knihy, respektive osud jedné z vyšetřovatelek mě hodně zklamal. Z knihy se prostě dalo vyždímat mnohem víc. Samotné provedení vražd bylo dost originální a nesetkala jsem se s ním v žádné jiné knize. Díky tomu si budu příběh ještě nějakou chvíli pamatovat .

07.01.2023 3 z 5


Alespoň prozatím Alespoň prozatím Amélie Salingerová

Musím se vám přiznat, že jakokoliv zmínka o covidu v knihách mi vážně vadí a vždy si říkám, zda je potřeba to do příběhu byť jen malým náznakem cpát. Tady byl celý děj zasazen do covidové doby a vůbec poprvé mi to nevadilo .

Hlavní hrdinka Marina prožívala strasti ale i radosti tehdejší doby. A přesto, že na mě příběh mnohdy působil trošku pubertálně, nepřipadala jsem si na čtení stará jak to mám u jiných YA. S Marinou jsem si zavzpomínala na svoji první školní lásku a chování, které toto období provází . Bylo to příjemné čtení. Párkrát jsem se zasmála, mnohdy zuřila - zejména nad Jakubovýmy výkyvy nálad. Opravdu byl horší jak ženská .

Kromě krásného příběhu je kniha nádherně obrázkově zpracována. Pod přebalem, který mě sám o sobě nalákal na přečtení, se skrývá mapka míst, kde se děj odehrává. Jednotlivé části v příběhu odděluje pomalovaná stránka a na samém závěru je kresba Mariny a Jakuba. Nesmím taky zapomenout na originální kresbu na ořízce. Poprvé se mi dostala do ruky taková kniha a vypadá to vážně skvěle!

06.01.2023 4 z 5


Billy Summers Billy Summers Stephen King

První štafeta v tomto roce byla také zároveň mým prvním setkáním s autorem. A protože je to opravdu pan spisovatel s velkým S byla ostuda, že jsem od něj ještě nic nečetla . Má očekávání byla obrovská a sázela jsem na skvělou knihu. Jenže jsem se ale skoro celou půlku příběhu trápila. Domlouvání zakázky pro mě bylo trošku nezáživné a zdlouhavé, užívala jsem si pouze části, kde se Billy vracel do minulosti. Jakmile se však v jeho životě objevila mladičká Alice dostal příběh rychlý spád a to bylo přesně to právě ořechové pro mě. Od té doby jsem hltala každou stránku a Billiho společně s Alicí a Buckym si moc oblíbila. Propracovanost příběhu byla neskutečně skvělé vystavěna a v tu chvíli mi došlo, proč je King tak populární. Konec příběhu myslím nečekal nikdo z nás. Pořád jsem tajně doufala v něco jiného jenže nebýt samotného závěru nebyla by kniha tak odlišná od ostatních.

05.01.2023 4 z 5


S láskou z Říma S láskou z Říma Jules Wake (p)

Nevědět, že se pod pseudonymem Jules Wake skrývá Julie Caplin, myslela bych si že má velkou konkurentku. Kniha je plná nádherných míst a památek Říma, jídla ze kterého se vám sbíhají sliny a nádherné letní atmosféry. Nechybí ani zajímavosti ať už historické nebo vztahující se k jednotlivým potravinám. Přesně tohle na jejich knihách miluji. Opět jsem měla chuť sbalit se a jet do slunné Itálie.

Hlavní hrdinové mi neskutečně sedli. Jejich narážky a prupovídky mě nejednou pobavily. Skvělá byla i babička Lisy, ta mi připomínala babču Williama z knihy Jeho banán. Příběh byl originální bez zbytečných odboček. Jediné co mi vážně vadilo, bylo chování Lisy na konci příběhu. Na to, kolik ji bylo let se po vyskytnutí problému zachovala jako nějaká náctiletá puberťačka. Úplně se to vymykalo tomu, jak se do té doby chovala a přemýšlela. Proto taky dávám o hvězdu méně. Jinak je to skvělá kniha na nádherné letní dny .

18.12.2022 4 z 5


Richard Ramirez: Night Stalker Richard Ramirez: Night Stalker Philip Carlo

Druhá kniha že série True Crime pro mě byla větším překvapením ve smyslu nových informací. O Tedu Bundym jsem toho věděla v podstatě víc než o nočním stalkeru. Proto mě vážně šokovaly všechny jeho sadistické činy. V té době bych nechtěla žít v oblasti Los Angeles. Vážně mě při čtení v noci mrazilo a moje představivost jela na plné obrátky. Příběh byl od začátku čtivý a v podstatě ubíhal rychlejším tempem až do soudního líčení, které mi přišlo moc zdlouhavé. Co si budeme, nás zločinožrouty víc zajímá život, inspirace, činy vraha a samotné vyšetřování než proces jeho odsouzení. I tak to ale bylo zajímavé čtení a jsem zvědavá kdo na nás v této sérii čeká dal .

17.12.2022 4 z 5