Alespoň prozatím

Alespoň prozatím https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/489662/alespon-prozatimRITsR0-Xd0-.JPG 4 167 56

"Říká se, že láska je jako choroba... A já jsem se jí nakazila v době, kdy celý svět mluvil o jiné nemoci." Romantická feel-good contemporary od vítězky 2. ročníku literární soutěže CooBoo hledá talent. Marina vždycky upřednostňovala fiktivní kluky před těmi skutečnými. Když se však konečně zakouká do svého spolužáka a domluví si s ním rande, zavírají se kvůli pandemii koronaviru školy a Marina se společně s rodinou dočasně stěhuje na chatu poblíž Českého ráje. Nejenže se kvůli tomu její vysněná schůzka odkládá na neurčito, ale zároveň jí pobyt daleko od domova znepříjemňuje přibližně stejně starý soused, který ji nemá příliš v oblibě. Co jiného však dělat celé dny na samotě než se snažit zjistit, proč tomu tak je?... celý text

Přidat komentář

zamilov.do.knih
10.03.2024 5 z 5

mi-lu-ju to!!! miluju marinu, miluju jakuba, miluju marinu s jakubem, jakuba s marinou a miluju hlavně to, jak občas udělaj nějakou blbost, ale všechno si mezi sebou vyříkají, protože ví, že komunikace je základ všeho. tahle knížka pro mě byla hotovej balzám na duši po tom, co jsem dočetla nedotýkej se mě, kde je hlavní hrdinka sage úplnej opak mariny (dusí svou minulost a problémy v sobě a svýmu partnerovi o nich neřekne, i když on by jí rád pomohl) a fakt, že marina s jakubem jsou mladší než sage a i přesto chápou, že když budou mlčet, tak se nikdy nic nespraví, je celkem crazy. oblíbila jsem si prostředí, ve kterém se alespoň prozatím odehrává, a překvapivě se mi v knížce moc líbilo i to covidový období. překvapilo mě, že jsem si na tu dobu online výuky a karantény zavzpomínala celkem v dobrém (protože jsem ji prožívala naopak dost těžce a špatně), i když mě teda fakt mrzelo, že jsem ji netrávila na samotě v lese, kde bych se zamilovala do svýho souseda. alespoň prozatím budu rozhodně doporučovat! je to totiž čtivá oddechovka se skvělými postavami, která v sobě ale zároveň nese i důležitá témata a která ukazuje, jak je důležité, aby spolu lidé komunikovali a byli k sobě upřímní. a plus je to skvělý na zavzpomínání na covidovou dobu, na kterou jsem díky čtení trochu změnila názor a nakonec ji začala brát jako dobu plnou vtipných zážitků a nových zkušeností.

klodnerovic
18.02.2024

Docela fajn čtení, ale ... některé dialogy, zejména mezi hlavní hrdinkou a jejími kamarádkami, na mě působily dojmem, že se mezi sebou nebaví osmnáctiletí, ale o poznání starší lidé - té uvědomělosti a ambicí tam na mě bylo too much. A co se fakt nepovedlo - nikoliv autorce - byla velikost, respektive malost písma.
Co se týče postav, Marina a Jakub byli dobří, Erika si mě získala.


virgo_books
08.02.2024 5 z 5

Už dlouho jsem se na tuhle knihu chystala a konečně její čas nastal.

Tohle je příběh odehrávající se v době karantény, kdy se naše hlavní hrdinka přesouvá z Prahy na chatu na vesnici.

Byla by z toho asi více nadšená, kdyby v Praze nebydlel kluk, ke kterému něco cítí.

Na vesnici bude většinu času trávit se svými sousedy, kteří nejenom mají malou holčičku, ale i kluka v jejím věku, který ji pořádně irituje.

Marina se tedy potýká nejen s karanténou, ale i s tímto chlapcem.

Já jsem si příběh a hrdiny naprosto zamilovala. Děj ubíhal sám a součástí byly i snímky chatů, které ho skvěle doplňovaly.

Romantická linka byla taky úžasná a i přes všechny překážky jsem těm dvou od začátku fandila.

Třešničkou na dortu byly zmínky knih a seriálu, které absolutně zbožňuju a mám je spojené právě s dobou karantény.

Prostě a jednoduše. Pokud si chcete přečíst skvělou romantiku, tak do téhle knihy určitě jděte.

Moc děkuji YA.ctu za poskytnutí knihy.

kikikrat
06.11.2023 4 z 5

Musím přiznat, že ze začátku knihy jsem si říkala, do čeho jsem se to jen pustila. Děj mě nijak nevtáhnul a přišlo mi to dost o ničem ale postupem času jsem se začala na čtení těšit. Přišlo mi, že Marinu skvěle znám a prožívala s ní každý okamžik. Lásku, trápení, koronu, učení. Dávno nejsem v jejim věku ale ráda jsem si zavzpomínala. Oblíbila jsem si i ostatní postavy a to krásné prostředí venkova a lesa. Autorka píše skvěle a ráda si přečtu další její knihy.

Knihomol_ka
14.09.2023 5 z 5

Jsem velmi vděčná, že se mi tato kniha dostala do rukou.
Od knihy jsem neměla žádné očekávání a vydala jsem se tedy do neznáma.
Byla jsem mile překvapená jak se mi příběh líbil. Hltala jsem stránku za stránkou a nemohla jsem přestat. Styl autorčina psaní mi zcela vyhovuje a líbí se mi.
Bylo to vtipné, krásné, ale i smutné. Autorka ve mně dokázala probudit veškeré tyto pocity.
Velmi se mi líbí, že příběh se odehrává v období pandemie. Za mě hodně originální pojetí knihy.
Bylo zajímavé si připomenout jak u nás tahle nepěkná nemoc vypukla, ale zároveň se mi líbilo, že v příběhu se skrývá daleko víc.
Příběh se zaměřuje na vztahy, první lásku a taky sex. Hlavní postava Marina, byla úžasná. Hned bych se sní chtěla kamarádit. Líbilo se mi, jak se k daným věcem a situacím staví. Mnoho věcí jsem si z příběhu díky ní odnesla. Jakub byl pro mě oříšek. Měl velmi zajímavou osobnost, ale získal si mé srdce hned. Všechny postavy co v příběhu vystupovaly, tak jsem si je svým způsobem oblíbila a to dokonce i Alici. Dále chci ocenit, jak se tady krásně mluví o tématu sexu a věcech okolo toho.
Upřímně věřím, že si příběh ještě někdy přečtu a pokud autorka něco dalšího vydá, tak se do toho určitě s radostí pustím. Za mě tedy krásný jemný a chvílemi i vtipný příběh.
Příběh doporučuji jak mladším, tak i starším čtenářům. Bylo fajn zjistit, jak prožívali období pandemie žáci na škole, ale taky jsem si hezky u knihy odpočinula.

Moc děkuji nakladatelství @ya.ctu , která knihu vydalo, že jsem měla možnost si tuto knihu přečíst a díky tomu jsem objevila další úžasnou čekou autorku. Mockrát děkuji !

mariinrájknih
27.08.2023 4 z 5

Já moc nečtu YA feel-good contemporary, ale tuto knihu jsem si užila hodně. Příběh je miloučký a jemný, ale také řeší problémy, které byly adekvátní věku a pandemii. Během čtení jsem měla mírné dèja vu na svou online výuku. Líbilo se mi, jak tam byly vyzobrazeni první vztahy a problémy okolo nich. I přesto ale z celé knihy si odnášíte hezký hřejivý pocit. Marina jako hlavní hrdinka se mi líbila a neměla jsem s ní problém a to samé platí pro Jakuba. Postavy byly napsané nádherně a já si příběh velmi užila.

Doporučuji knihu číst v období jara nebo léta a možná vás to donutí si psát deník jako mě. Na fotce je Marina z knihy.

mi-nul-o
27.06.2023 3 z 5

Agitace proti covidu? :-DD

Fani
21.05.2023 4 z 5

Bylo zajímavé vrátit se do doby covidové. Ikdyz číst to za par desítek let a nezažít covid na vlastní kůži, říkám si , že autorka má opravdu bujnou fantazii. Ikdyz podle mě je to čtení spíše pro náctileté, bylo docela fajn číst si o mladé lásce a jejím nástraham.

Erinien
21.05.2023 3 z 5

Byla jsem moc zvědavá. Česká YA ještě z dob covidu. Krásný nápad. Trochu jsem čekala něco jako Lanczovku, připomínku mého mládí a to ve mě asi vzbudilo jiné očekávání. Na to, že je to autorčina prvotina to není špatné. Sednout a napsat něco tak dlouhého aby to mělo hlavu i patu chce hodně trpělivosti a odhodlání, za to má můj obdiv. Při čtení mi vadila menší písmenka ale kniha je krásně zpracovaná graficky.
Dařilo se vyvolat romantickou atmosféru, hlavně ve zřícenině. Hrdinové se nechovali nelogicky, hlavní hrdinka měla "koule" vždy něco asertivně říct, když se jí něco nezdálo. Prvotní část "nesnáším tě" mi přišla slabší.
Finální hodnocení je na tři hvězdy, protože se nestalo to co od téhle literatury chci: nezamilovala jsem se do Jakuba. A knihu jsem nečetla jedním dechem, bez problémů jsem se od ní odtrhla a tak jsem ji četla několik dní. Ještě se chci zastavit u názvu, ten mě mátl. Vážně pokaždé, když jsem knihu hledala, psala jsem slova Asi nebo Možná.

Fortuna7
08.05.2023 5 z 5

Nádhera. Jednoduše nádhera.
Alespoň prozatím je kniha, která mě upřímně moc nelákala. Úplně se mi nechtělo číst něco, co by mi připomínalo covid... Po obrovském množství nadšených reakcí jsem se nakonec nechala zlákat i já a rozhodně jsem neudělala chybu :-).
Amélie Salingerová napsala realistický příběh s přesahem, který se mě neskutečně dotknul. Zamilovala jsem si všechny postavy, užívala si krásnou a hlavně skvěle pojatou romantickou linku a bavila se popkulturnímu narážkami. Zároveň musím zmínit i skvělé grafické zpracování a krásnou obálku a ořízku knihy.
Já jsem opravdu nadšená a už teď můžu říct, že se tato kniha zařadí do mých top 7 za tento rok.

Xalia
17.04.2023 5 z 5

Perfektní. Naprosto perfektní.

SusieMusie
06.04.2023 5 z 5

Wooow!! Tak tohle bylo něco tak strašně krásného. Původně mě od knihy mírně odrazovaly malá písmenka, protože co si budeme, skoro jsem na tom oči nechala, ale tuto skutečnost kompenzoval zbylý styl knihy, který byl krásně proveden. Zároveň obsah?! Smekám před autorkou. Na prvotinu a ještě z českého prostředí úplně skvělé!
Vůbec jsem to od knihy nečekala a byla vážně výborná. Vtipná, pestrá a mnohokrát mě pobavila, zahřála na srdíčku i donutila zamyslet. Perfektní.

adinajana
03.04.2023

Strašně jsem se na tuhle knížku těšila. Všude je vychvalovaná do nebes, ale nakonec to byl takový puberťácký průměr.

Whalien
02.04.2023 5 z 5

Tohle je naprosto nádherný příběh, u kterého vám nezbyde nic jiného, než že se budete muset neustále křenit a ze vší té lásky budete až zoufale šťastní.

klarka41711
26.02.2023 5 z 5

Tohle jsem upřímně nečekala. Tahle kniha byla úžasná a prosím všichni si ji musíte přečíst. 1. Je to od české autorky, takže české prostředí. 2. Ta romantika je boží a pěkně ukazuje na problém, kvůli kterému si lidi ve vztahu nemusí rozumět. 3. Objevuje se tam pandemie coronaviru, což myslím, že zažil každý. Já na tu dobu vzpomínám pěkně špatně, i když bylo "super" být doma. Ale celkově tahle knížka je krásná. Čte se jak po másle, vzala jsem si ji na dovolenou a vždy jsem se těšila až to budu znovu číst. Takže ano. Tohle bylo skvělé

Boogi
24.02.2023 5 z 5

Knížka mě mile překvapila tím, jak rychle se četla. Čekala jsem, že mi to zabere mnohem víc času, ale měla jsem ji přečtenou cca za týden. Tím chci říct, že je vážně čtivá, příjemná a oddechová. Ze začátku mi Marina trochu lezla na nervy, ale časem se ukázala jako fajn holka. Čekala jsem, že příběh bude předvídatelný, ale po prvním zvratu jsem se nemohla přestat divit. Na to, že je to autorčina první kniha, je to dokonalé. Nemůžu se dočkat jejích dalších knih.

Wajny
18.02.2023 5 z 5

Do knihy jsem se ihned začetla a při prvních zmínkách o viru, jsem si vybavila situace, které jsem prožívala a jak jsem vše vnímala. Příběh je velmi čtivý, autorka píše zajímavě a má velmi dobře zpracované postavy. Opravdu se mi líbilo, jak autorka popsala situace spojené s výukou a tím, jak byl celý svět v izolaci. Líbilo se mi prostředí přírody a chaty, které dodávalo příběhu milou atmosféru. Chatové konzervace ozvláštnili příběh a do knihy o covidu se skvěle hodily. Kláru bych si opravdu přála za kamarádku, u většiny jejích hlášek jsem se hodně nasmála.

Postavy v knize nejsou černobílé. Mají své dobré vlastnosti, ale i spoustu chyb, které se snaží napravovat. Líbí se mi, že hlavní postavy vyšli určitým vývojem, hlavně u Jakuba to bylo hodně vidět. Hlavní postavu Marinu jsem si nedokázala úplně oblíbit. Přišlo mi, že za každou cenu chtěla být za tu správnou. Jakub je velmi náladový, ale on mi seděl o hodně více než M, protože mi přišlo, že se snaží ze sebou něco dělat. Oba dva měli zajímavé koníčky, hlavně lukostřelba mě zaujala.

Romantická linka má v sobě snad všechno! Ze začátku hato to love, která na můj vkus trochu drhla a jsem ráda, že se nakonec vysvětlila. Slowburn, která byla nádherná - líbilo se mi, postupné poznávání a oťukávání. Secret-dating jsem jim moc nežrala, protože si neumím představit, že by to na mě nepoznali rodiče.

Kniha hezky popisuje první vztahy. To co se děje po prvním vyznání lásky a taky o tom, jak je důležitá komunikace ve vztahu, ale i v životě celkově.

Kniha má krásnou obálku, vevnitř jsou velmi povedené ilustrace a mapka hezky doplňuje milou atmosféru v knize. Jediné, co mě opravdu štvalo a musela jsem si na to zvykat, jsou malá písmenka a "nahuštěné" stránky.

Už se těším na další autorčiny knihy a tuhle knihu doporučuji všem romantickým duším!

Instagram: Nikmakbooks

Iva095
11.02.2023 4 z 5

Romantické feel-good contemporary. Nebylo to špatné. Knížka se pěkně četla, bylo to z českého prostředí, hlavní postavy i vedlejší postavy byli fajn, ale tento žánr nepatří mezi mé oblíbené. Nemyslím si, že se ke knížce ještě někdy vrátím.

vandalindakova
22.01.2023 4 z 5

Kniha je hodně přirovnávaná k Jenn Bennett, a je tomu tak. Je to taková česká verze jejích knih. Pro jednou je to zase dobrá česká kniha, která se mi dostala do rukou. Bylo to napsané hezkým stylem, odsýpalo to, a mělo to spád. Oceňuji zobrazení covidové doby, od toho jak to fungovalo ve školách až přes nebezpečí, které virus může přinést.
Od začátku jsem věděla, že čtu romantický příběh, takže bylo jasné, co kdo a jak s kým. Bylo fajn, že tu romantická linka, jak vznikala, tak tu ale byla i otázka toho ji udržet. A to minimálně díky tomu, že hlavní postavy byly odjinud.
Plný počet nedávám kvůli nekomunikaci, už zase prostě! :D Naštěstí ale na tom nestála celá zápletka, jen takový ten závěrečný zvrat. Oceňuji prostředí přírody, a originální koníčky postav (lukostřelba, debatní kroužek). To je asi jedna z věcí, proč mi to připomíná právě příběhy Bennett.
Ke knize jsem dostala obálky, které se měly otevírat na určitých stranách. A bylo to příjemné zpestření, kdy mě bavilo čekat na to, co otevřu dalšího.
Kniha mi byla poskytnuta v rámci spolupráce od Ya čtu.

Annyshga
06.01.2023 4 z 5

Musím se vám přiznat, že jakokoliv zmínka o covidu v knihách mi vážně vadí a vždy si říkám, zda je potřeba to do příběhu byť jen malým náznakem cpát. Tady byl celý děj zasazen do covidové doby a vůbec poprvé mi to nevadilo .

Hlavní hrdinka Marina prožívala strasti ale i radosti tehdejší doby. A přesto, že na mě příběh mnohdy působil trošku pubertálně, nepřipadala jsem si na čtení stará jak to mám u jiných YA. S Marinou jsem si zavzpomínala na svoji první školní lásku a chování, které toto období provází . Bylo to příjemné čtení. Párkrát jsem se zasmála, mnohdy zuřila - zejména nad Jakubovýmy výkyvy nálad. Opravdu byl horší jak ženská .

Kromě krásného příběhu je kniha nádherně obrázkově zpracována. Pod přebalem, který mě sám o sobě nalákal na přečtení, se skrývá mapka míst, kde se děj odehrává. Jednotlivé části v příběhu odděluje pomalovaná stránka a na samém závěru je kresba Mariny a Jakuba. Nesmím taky zapomenout na originální kresbu na ořízce. Poprvé se mi dostala do ruky taková kniha a vypadá to vážně skvěle!