Než padne tma

Než padne tma https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/490728/bmid_nez-padne-tma-puJ-490728.jpg 4 86 30

První mrtvola, dvanáct podezřelých a nekonečná ledová prázdnota Doktorku Kate zasáhla osobní tragédie. Aby unikla neúnosné realitě, využije příležitosti strávit rok v malé výzkumné stanici na Antarktidě. Její předchůdce údajně zemřel při tragickém neštěstí. Čím více však ubývá denního světla, tím více je všem členům základny jasné, že nešlo o pouhou nehodu a že vše pohlcující tma a nesnesitelná zima zdaleka nejsou jediným nebezpečím.... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi Thrillery
Vydáno: , Alpress
Originální název:

The Dark , 2021


více info...

Přidat komentář

Kaja1
02.03.2024 4 z 5

Že začátku jsem si říkala, to je nějaká úniková hra. Ale další stránky mě přesvědčily, že se to vše děje. Ke konci jsem stránky doslova hltala, abych se dozvěděla, kdo za tím vším stojí. Nedovedu si představit žít půl roku ve tmě, uprostřed mrazu, a k tomu někdo, někde.....

Hvězdinka
10.02.2024 3 z 5

Zajímavé prostředí a záhada alá kdo z nich za vším stojí. Začátek se dost vlekl, ale pak měla kniha spád.


Leena
08.02.2024 4 z 5

Jelikož mám ráda zimu, mám ráda i příběhy z Antarktidy.
Na to, že je to prvotina, je tento příběh dobře napsaný, bylo to napínavé od začátku do konce, pořád mě to nutilo číst dál.
Měla jsem tři tipy na pachatele, jeden byl správný.
Platí to i v životě, že kdo se staví do role milého a solidního člověka, nemusí takový být uvnitř.

martineden
13.01.2024 4 z 5

(SPOILER) Venku mráz, v knize mráz. Brr! Ale musím říct, že jsem byla napjatá, jak příběh skončí, i když to trošku byla hra na Deset malých černoušků s velmi labilní hlavní hrdinkou, která se bála nejen tmy. Ale co by to bylo za hrdinku, kdyby nestrčila všechny ty vědce, chlapáky, odborníky zvyklé na pobyt na polární stanici do kapsy!

Mandlevest
26.11.2023 3 z 5

Na knihu jsem se těšila, chtěla jsem si navodit, aspoň pravým zimním počasím, přicházející advent, mít za okny v tomto čase stále kvetoucí muškáty není zcela běžné :-). Ale... četla jsem ji tak dlouho, že i u nás, na okraji Prahy, během četby nasněžilo :-). Já nevím, dle hodnocení se příběh dosti líbil, ale já se do té mrazivé atmosféry (a hledání vraha v uzavřené komunitě lidí, což mě většinou baví) nějak nemohla dostat a celé se mi to zdálo postavené na více jak vratkých nohách. Už jen to množství medikamentů, které hlavní hrdinka polykala ,dle knihy, po hrstech, a do toho vyšetřovala vše možné, včetně lidí:-)), se jeví více jak úsměvně. Ale je třeba říct, že kniha gradovala, druhá půle je určitě čtivější než první, ale v konkurenci napínavých příběhů, kterých vychází více jak dost, hodnotím jako průměr. Prostě dalo se to, ale určitě si za pár měsíců nebudu pamatovat, o čem kniha byla. Kdysi jsem četla knihu Mráz pod kůží, která také pracuje s mrazivou atmosférou a vraždou v uzavřené komunitě lidí a ta byla, pro mě, o hodně lepší. Takže průměr, pocitově i v hodnocení.

Hella
07.08.2023 4 z 5

(SPOILER) Mě příběh dost bavil. Sice ano, hlavní hrdinku by tam v reálu nikdy nemohli vybrat a jednoznačně patřila spíš na odvykačku než kamkoliv jinam, ale knize to až tak moc neublížilo. Co mi vadilo mnohem víc, je ten nesmysl, že nedonošené miminko by mohlo přežít ten šílený mráz a ledový vzduch. Každopádně čtivé to bylo hodně a vraha jsem neuhodla po většinu knihy.

Parwana
16.03.2023 3 z 5

S touto knihou jsem se dost nadřela. Nejdřív to mělo spád, pak se děj najednou zastavil a já měla potíže to číst, a nějakých 40 stran před koncem vše vygradovalo. Nějak jsem se nemohla začíst, celé to na mě působilo dost odtažitě a v hrdinech knihy jsem měla po celou dobu velký hokej. Ani hlavní hrdinka mi zrovna k srdci nepřirostla.

MiskaMa
18.02.2023 4 z 5

Doktorka Kate má co dělat sama se sebou a se svou minulostí, že je až s podivem, že prošla tak složitým výběrovým řízením na staniční lékařku výzkumné stanice na Antarktidě. Rozjezd byl pomalejší, konec zase rychle useknutý, úplně napjatá jsem nebyla a vraha jsem neodhadla. Přesto se mi knížka moc líbila. Charaktery postav autorka popsala skvěle, stejně tak mrazivou atmosféru Antarktidy. Až mi bylo líto, že knížka skončila.

Oceňuji zajímavé téma, nic z podobného prostředí jsem asi ještě nečetla. Klobouk dolů před lidmi z výzkumných stanic, musí to být náročné.

Annyshga
02.02.2023 3 z 5

V prvé řadě se mi moc líbila celková atmosféra knihy zasazena do ledové Antarktidy. Autorka mě dokázala svými popisy úplně strhnout a já si bez problému zvládla představit krutou zimu a samotu na odlehlé výzkumné stanici. Vážně obdivuji ty, kteří se dobrovolně přihlásí k něčemu takovému. Musí to být neskutečný nátlak na psychiku. Však si to představte celý rok v zimě, občas ve tmě, pořád ti stejní lidé, činnosti, jídlo...není kam jinam utéct... Komu by z toho nehrablo? A proto není divu, co se na této výzkumné stanici začne dít za šílenosti. Bohužel mi v celém příběhu byla sympatická jen Caroline. Hlavní postava doktorka Kate ani nikdo jiný z celé výpravy mi vůbec k srdci nepřirostl. Moc tomu nepomohl ani fakt, že jsem pořád tapala nad jmény a nedokázala si je přiřadit. A ty, u kterých jsem si byla jistá o koho jde mě vytáčeli do běla svým chováním. Konec mi přišel až moc překombinovaný a uspěchaný. Ve výsledku ale nemůžu říct, že by se mi příběh nelíbil. Rozhodně jsem si ho užila, jen mě prostě nenadchl tak moc jak holky přede mnou ️

mikika
01.02.2023 5 z 5

naprosto fascinující prostředí vévodí téhle zvláštní detektivce, kde hlavní hrdinka vlastně ani netuší, že něco vyšetřuje. většinu času má co dělat sama se sebou - a čtenáři mají dost času uvažovat, jak by obstáli v tak šíleném místě oni. minus třicet? čtyři měsíce tma? půl roku zavření v jedné krabici s partou cizích lidí? to není pro každého.

Biba_with_Book
04.01.2023 5 z 5

Jak uz tu bylo napsano - zacatek celkem zdlouhavy, ale vubec mi to nevadilo. Uzivala jsem si popisy treskute zimy a Kateino seznamovani s kolegy a se stanici.
Postav tam bylo tak akorat, vzajemne se mi nijak nepletly...a taky se mi az do posledni chvile nepodarilo odhalit vraha :)

85098211
26.12.2022 4 z 5

(malé spoilery)
Kniha, kterou jsem poslouchala jako audio v němčině, se mi líbila a ne málo ;-). Už od začátku je totiž napínavá a nedá se odložit. Kate je doktorka, která před nedávnou dobou zažila osobní tragédii, a tak se vydává vstříc nové profesní výzvě v malé výzkumné stanici na Antarktidě, odkud není po celé dlouhé měsíce úniku. Postupně se seznamuje s ostatními členy zde, kteří pocházejí z různých zemí a přebírají různé úkoly. A také začne vycházet na světlo skutečnost, že její předchůdce, sympatický lékař Jean-Luc, který (prý) nešťastnou náhodou zahynul, byl na stopě někomu, kdo ho (možná) umlčel? A potom dojde k dalšímu podivnému úmrtí... Záhadné a zároveň nebezpečné události se začnou kupit a Kate stále není jasné, kdo za tím vším vězí. Až nakonec dojde na dramatické finále, které je doslova jedna velká jízda ;-).
Jednu hvězdičku ovšem strhávám, protože mi něco málo nesedlo. Co konkrétně to bylo, už ovšem prozrazovat nebudu ;-). Co bych ale zase naopak chtěla ocenit, bylo netradiční prostředí, ve kterém se příběh odehrává. A pokud autorka napíše něco dalšího, určitě jí dám šanci...

Atanone
17.12.2022 3 z 5

Úplné nadšení mě sice minulo, hlavně proto, že Kate trvalo skoro 3/4 knihy, než mi začala být sympatická. Ale jinak mě to bavilo, pohrála jsem si s podezřelými a užila si extrémních podmínek. Na rozdíl od Kate jsem na pachatele měla favorita po celou dobu, ale stejně jako jí, mi jedna nápověda ušla, a tím pádem jsem naletěla.

L.Helena
27.10.2022 5 z 5

Bavilo mě to celou dobu. I ten sáhodlouhý úvod než se začne něco dít, se kterým měli někteří ostatní čtenáři problém, se mi zdál nesmírně čtivý a zajímavý. Už jen to nevlídné prostředí třeskuté zimy a postupně nadcházející polární noci ve mě vzbuzovalo rozporuplné pocity. Na jedné straně touha dozvědět se o tom nevšedním místě co nejvíc, na straně druhé všechny ty strachy, které ono prostředí dokáže vzbuzovat. Navíc je to umocněné tím, že vše čtenář vnímá z perspektivy nově příchozí postavy lékařky Kate, pro ni byli všichni ostatní obyvatelé polární stanice naprosto neznámí a nevěděla, komu může věřit a komu ne. Takže já jsem si knihu opravdu užila od začátku až do konce.

jerrymungo
20.10.2022 3 z 5

Dobré čtení, mne osobně poněkud vadí kniha psaná v přítomném čase.
Ale zajímavé prostředí, pozvolna gradující situace.

gordon13
17.10.2022 4 z 5

Pěkná kniha ze super mrazivého prostředí. Čtivá od první strany. Pravda, že než se příběh patřičně rozjede, tak přelouskáte dvě třetiny knihy. Taky mi přišlo, že měla Kate příliš mnoho démonů na tak důležitou pracovní pozici. Nicméně závěr se povedl, dokonce jsem trefila i vraha :-)

Kenan
28.09.2022 5 z 5

Doktorka Kate vystřídá svého tragicky zesnulého kolegu na stanici v Antarktidě. Mrazivé prostředí Antarktidy, 13 lidí odloučených od světa, popisy prostředí i charakterů jednotlivých postav a jeden vrah. Začátek trochu zdlouhavý, ale jinak napínavé až do konce. Užila jsem si originální prostředí i celý příběh.

janina66
27.09.2022 3 z 5

Max 75%
Výborné téma knihy a myslím, že se dalo z knihy vytěžit více.
Do 2/3 se vcelku nic neděje, seznamujeme se všemi obyvateli výzkumné stanice a doktorkou Kate. Ta je dost závislá na prášcích a stále se omýlá kolik si čeho zobne. Přijde mi, že na stanici téměř nikdo nic nedělal.
Teprve posledních 60-70 stran před koncem bylo dosti napínavých.
Kniha byla čtivá, ale dalo se vytěžit více.

Marekh
14.08.2022 3 z 5

Tuto knihu jsem si chtěl původně přečíst na podzim, kdy bude větší zima a bude na to ta správná atmosféra, ale nakonec jsem knihu přečetl v horkém létě.

Hlavní postavou je doktorka KATE, která přijíždí na výzkumnou stanici do Antarktidy. Seznamujeme se s jednotlivými členy stanice. Postupně vyplouvá na povrch, že mezi těmito lidmi se nachází vrah..

Asi jsem nečetl žádný thriller odehrávající se v tomto prostředí. Myslel jsem si, že se mi kniha bude více líbit. Autorka mohla více začlenit popisy z Antarktidy. Postupně se kniha stává více a více napínavější. Neodhadnul jsem, kdo je vrahem.

Kniha má pěkný přebal.

Knihu hodnotím na 3,5*.

Lenny2510
31.07.2022 3 z 5

Jak já se těšila?! Za prvé jsem ji zřejmě měla číst v zimě,za druhé jsem dle anotace čekala VÍC...
To téma super já nevím mohlo to být daleko víc děsivější,akčnější,syrovější,propracovanější...je tam hodně míst,kde se mohlo vic zapracovat na pravé zmiňovaných věcech...bohužel za mě takový psychologický krimi...čte se to fajn,ze začátku to moc neutiká,pak,ale chcete samozřejmě vědět co,kdo a jak? tak se to čte rychleji...takové krimi pohlazení,ale zase jsou tam dobře zpracované charaktery jednotlivých postav a je dobře,že to není jen kladné...pač právě ta skupina lidí vás asi nejvíce drží nad knihou...

Štítky knihy

Antarktida kriminální thrillery

Autorovy knížky

2022  79%Než padne tma

Kniha Než padne tma je v

Právě čtených1x
Přečtených96x
Čtenářské výzvě6x
Doporučených2x
Knihotéce107x
Chystám se číst82x
Chci si koupit13x
dalších seznamech1x