AndreaP. AndreaP. komentáře u knih

☰ menu

Nejbarevnější kuchařka Nejbarevnější kuchařka Kamu (p)

Jsem vášnivou sběratelkou kuchařek už dobrých 40 let, takže za tu dobu jich mám doma ne desítky, ale stovky. V posledních letech už nekupuju vše, co mi příjde pod ruce, ale vybírám si jen ty, které jsou něčím jiné, výjimečné, odlišné. A přesně toto splňuje tato kniha. Je šílená, ale v dobrém slova smyslu. První, co mě u ní napadne je slovní spojení "barevný chaos". Každá stránka je jiná. Ať začneme její barevností (však to má také v názvu), a to zdaleka nejsme jen u barev klasických, ale naopak divokých, výrazných, sytých. Že jste zvyklí na jeden klasický font v knize? Tak to tady nečekejte. Každý kousek textu je psán jiným stylem, je to hravé a to mě baví. Klasické odstavce? To je také nuda. Někdy jde text doleva, někdy doprava, někdy do bublinky, někdy má stránka jeden sloupec, někdy tři. Fotky, nádherné celostránkové, živé. A že u fotky šťavnatého salátu najdete třeba kresleného jednorožce? Ano, i to je zde možné, protože různé grafické prvky jsou také součástí. Oko grafika zde určitě zaplesá (nebo zapláče - těžko říct). Pro toho, kdo má rád řád, tato kniha určitě není. Všem ostatním ale doporučuji. Je to prostě absolutní klenot po grafické, typografické i obsahové stránce. Je vidět na první pohled, že jsou za tímto počinem týdny, měsíce práce. Tato kuchařka prostě není nuda!

04.04.2024 5 z 5


Domek u vodopádu Domek u vodopádu Carolyn Brown

Krásný obal, který evokuje příběhy Julie Caplin. Kniha nikterak neurazí, ale ani nenadchne, prostě typický pohodový příběh pro klidné dny či večery. Co se ale autorce moc nepovedlo, nevím zda je to samotnou knihou či jejím překladem, ale až v samotném závěru jsem se vlastně dozvěděla, že kniha je ukázkou života s bipolární poruchou. No nevím, nepřečíst si dovětek, tak mě to ani nenapadlo, takže asi ta osvěta není v tomto směru tak dokonalá.

03.04.2024 4 z 5


V jabloňovém sadu V jabloňovém sadu Susan Wiggs

Příjemná kniha o hledání pokladů, přičemž ten největší poklad je najití sebe sama a své štěstí. Krásné prostředí, sympatické postavy, romantická linka, prostě dokonalost. A jako bonus začíná každá kapitola receptem.

24.09.2023 5 z 5


Napiš si svůj šťastný konec Napiš si svůj šťastný konec Sarah Jio

Krásná odpočinková kniha z úžasného prostředí, pro knihomoly jak dělaná. Jak už tady bylo napsáno níže, taky jsem měla takový vnitřní pocit u čtení, jako bych už někdy něco takového četla, v tom prostředí byla ... po zapátrání jsem si řekla, možná trošku nádech knihy Knihkupectví ztrát a nálezů. Nicméně skvělá oddechovka, která se mi fakt líbila!

22.09.2023 5 z 5


Holčička, kterou tam nechali Holčička, kterou tam nechali Roxanne Veletzos

Asi poprvé jsem četla, jak to vypadalo za 2.světové války v Rumunsku, tyto okolnosti mi doteď až tak známé nebyly. Až v závěru knihy jsem teprve pochopila, že autorka popisuje příběh své maminky, o to více zpětně mě pak z celé knihy mrazilo. Skutečné osobní fotografie na závěr knihy jsou ta pověstná třešinka do dortu. Nádherná, smutná kniha s...happy endem?

18.09.2023 5 z 5


Diana: Královna srdcí Diana: Královna srdcí Julie Heiland

Tato kniha je velmí zvláštní, je krásná a smutná - jelikož všichni na světě ví, jak život princezny skončil. Právě o jejím životě už bylo napsáno mnoho, ale toto je pojato jako román, o to více se člověk dokáže vcítit do jejího myšlení a myslím si, že se autorce velmi podařilo přiblížit to, jak to vlastně pocitově pro Di bylo. Smekám před autorkou.

12.09.2023 5 z 5


Sladké zapomínání Sladké zapomínání Kristin Harmel

Tak tato knížka je jízda emocí. Dle obálky jsem čekala, že mě čeká klasická pohodová a oddechová romantika plná sladké vůně pekárny, ale kdepak. Je to hluboký příběh plný bolesti a smutku, ale také naděje, posazený nejen do současnosti, ale také do období Holokaustu. Po prvních přečtěných stránkách jsem knihu nedokázala odložit a četla jí téměř na jeden zátah. Něco tak úžasného, tak skvěle napsaného, jsem už dlouho nečetla. Autorka odvedla bravurní výkon.
PS: tu sladkou vůni tam nakonec také naleznete, neb kniha je proložena i recepty, o kterých se v románu mluví. Koláčky Hvězda zcela jistě vyzkouším! A pohled na noční oblohu už od této chvíle budu také brát jinak.

08.09.2023 5 z 5


Učitelka angličtiny Učitelka angličtiny Magda Váňová

Moje první setkání s touto autorkou. Těžko se mi hodnotí. Kniha je čtivá, popisuje dlouhý časový úsek, na můj vkus je tam ale na jeden lidský život vneseno až moc pohrom. Co mě velmi překvapilo, byl konec příběhu. Za ten palec nahoru. Největší problém jsem asi měla s hlavní hrdinkou samotnou, nemůžu si pomoci, ale byla mi nesympatická - a to jako dítě, tak i jako dospělá. Nicméně, jak už jsem psala, kniha jako taková je čtivá a určitě nezklame.

06.09.2023 3 z 5


Vinařova žena Vinařova žena Kristin Harmel

Knihy této autorky jsou vždy emoční jízda a nejinak tomu bylo i zde. Nádherný román ve dvou časových rovinách, kdy při postupném rozplétání se tají dech. Nebudu nic prozrazovat, toto si musí přečíst každý sám. Stojí to za to. A zcela jistě dostane při čtení chuť na šampaňské.

30.08.2023 5 z 5


Eugenie: Příběh české hoteliérky Eugenie: Příběh české hoteliérky Jana Poncarová

U této knihy prostě nevím, jak hodnotit. Jediné, co mě nutilo knihu dočíst je asi fakt, že příběh je podložen skutečným dějem, a takové knihy já miluju a během čtení jsem si i dohledávala informace na netu. Hlavní postava - a netuším, zda ve skutečnosti byla opravdu taková - mě prostě vůbec nezaujala, ba naopak mě často až iritovala. Vystupuje jako chladná, bezemoční a do sebe zahleděná a věčně zasmušilá žena. Vlastně na tu dobu vedla "pohodový" život, měla vše (myšleno zejména do doby, než začla válka) a přesto jí to nestačilo. Nic nemusela, měla milujícího manžela, zdravé děti, služebnictvo a přesto dle ní bylo vše špatně. Byla taková živá - mrtvá. Daleko sympatičtější mi byl její manžel.

20.07.2023 3 z 5


Sestřičky pod jmelím Sestřičky pod jmelím Donna Douglas

Tato série je má oblíbená a na každý díl čekám s napětím a netrpělivostí. U tohoto dílu ale asi poprvé musím napsat, že ač i tento byl pěkný, tak měl přece jen sestupnou tendenci a na ty předcházející moc nenavazuje, ať už kvalitou, tak samotným dějem. Chyběl tam ten náboj, to hlavní, co dělalo předcházející díly naprostou topkou, alespoň pro mě. Celou sérii mám nejen přečtenou, ale i zakoupenou do své knihovny, ale tento díl mi v ní chybí. A asi to tak i zůstane.

20.07.2023 4 z 5


Símka Símka Lucie Hušková

Asi půjdu trošku proti davu, nicméně ódy na tuto knihu pět nemůžu. Ano, četla se dobře, má svižné krátké kapitoly, děj - no spíše neděj - ubíhá. Je psaná takovou jinou formou, pro mě dost netypickou. Ale to také nevadí, je to věc vkusu. Nicméně obsah jako takový je pro mě nepochopitelný. Nechci napsat nijak více, abych nespoielerovala, ale prostě hlavní hrdinka se chovala téměř krapet patologicky a celý příběh mi nedává logiku. Upřímně jsem dočetla jen silou vůle, měla jsem chuť jí velmi často odložit.

06.05.2023 2 z 5


Šerif z Thunder Pointu Šerif z Thunder Pointu Robyn Carr

Pokračování příběhu z jednoho pobřežního městečka, kdy se zde více rozvíjejí příběhy vedlejších postav z prvního dílu, velký prostor zde dostává mladinká Ashley, jejíž příběh knihu značně obohacuje.

23.04.2023 4 z 5


Městečko Thunder Point Městečko Thunder Point Robyn Carr

Pohodový odpočinkový příběh ze zajímavého prostředí malého městečka. Sympatické hlavní (i vedlejší) postavy, nechybí ani záporák a detektivní linka. Za mě 3,5*

17.04.2023 3 z 5


Sídlo Blackmoore Sídlo Blackmoore Julianne Donaldson

Hlavní hrdinka Kate mě prostě nebavila, doslova mě rozčilovala. Ovšem Henry, to byl jiný šálek kávy. Romantický příběh, který neurazí, ale ani nijak extra nenadchne.

07.04.2023 3 z 5


Tisíce metrů ode dna Tisíce metrů ode dna Jasmin Schreiber

Velmi smutný příběh dvou zcela odlišných lidí, napsaný ale stylem, že jsem se řechtala a slzy mi tekly současně. Naprostá topka. Doporučuji.

07.04.2023 5 z 5


Staré sídlo Staré sídlo Mary Ellen Taylor

Velmi pěkný příběh s nostalgickým tajemným skleníkem, dvě dějové linky, které se nakonec prolnou, pátrání v minulosti po rodinných vazbách a nikdy nevyřčených tajemstvích.

23.03.2023 4 z 5


Kam včely chodí spát Kam včely chodí spát Fiona Valpy

Opět jedna z knih, které mě v poslední době tak baví číst, a sice taková, která má v sobě dvě časové linky, dva děje dvou silných žen, které se postupně propojí. Příběh " z minulosti" se mi moc líbil, doslova jsem vše prožívala s Eliane. Celkově na mě kniha velmi zapůsobila, navíc má krásnou obálku a také velmi krásný a obsahově výstižný název. Doporučuji.

18.03.2023 5 z 5


Panství Edenbrooke Panství Edenbrooke Julianne Donaldson

Krásný historický romám z období gentlemanů a mladých lady usazený do krásného prostředí panství Edenbrook. Velmi naivní hlavní hrdinka a proti ní drsný, ale gentlemanský sir, usilující o její srdce. Romantiky tolik, že by z toho člověk dostal cukrovku, nicméně tak krásně se to četlo a snilo u toho. Bylo mi líto, když jsem knihu dočetla, že ten příběh musím opustit.

13.03.2023 5 z 5


Hrad ve Skotsku Hrad ve Skotsku Julie Caplin

Série s nejkrásnějšími knižními obálkami, ze kterých dýchá atmosféra. Další pohodový příběh, kdy po přečtení si říkám, toužím se podívat do Skotska :-)

08.03.2023 4 z 5