Staré sídlo

Staré sídlo https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/481680/bmid_stare-sidlo-umX-481680.jpg 4 111 31

Libby má špatné období a po smrti otce si připadá osamělá. Jediné, co ji drží nad vodou, je přítelkyně Sierra a práce svatební fotografky. Ta ji zavede do historického sídla Woodmont, jehož majitelkou je Elaine Grantová. Snaží se sídlo obnovit, vrátit mu někdejší půvab a otevřít ho co nejdřív veřejnosti. Mladá fotografka se jí hned zalíbí, a tak jí zadá úkol udělat fotodokumentaci oprav. Libby na první pohled okouzlí starý skleník obrostlý zimolezem i dávné příběhy, které jsou s ním spojené. Když nakonec dokáže posbírat odvahu, aby vyklidila kancelář svého otce, najde dopis, který převrátí naruby vše, co si dosud myslela, že ví o svých rodičích, o sobě i o sídle Woodmont.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány , Pro ženy

Vydáno: , Cosmopolis
Originální název:

Honeysuckle Season , 2020


více info...

Přidat komentář

knihovniceS
27.02.2024 4 z 5

Staré sídlo
Zajímavý a neveselý příběh tří žen, příběhy svobodných matek a neoprávněných chirurgických zákroků na "duchem slabých ženách" a 2 časové linky.
Minulost: Sadie a Olivia, jejichž osudy se potkávají v dobách druhé světové války. Olivia přijíždí do městečka, do panského sídla se svým manželem. Prchá z Londýna před leteckými útoky, při jednom z nich málem také zemřela. Setkání se Sadie rozjasní její každodenní nudné dny, kdy se cítí zbytečná. Sadie k Olivii nastupuje jako řidička.
Děj krásně proplétá osudy jednotlivých hrdinek, který je opředen tajemstvím starého sídla.
Současnost 21. stol.: Libby je úspěšná fotografka, která má za sebou opakované potraty a rozvod . Vrací se do rodného městečka, je sama, nikdo z rodiny jí už nezbyl. Má pouze kamarádku z dětství, která jí pomáhá .
Co tyto ženy spojuje se dozvíte při čtení knihy.
Začátek je trochu zmatený, ale potom děj krásně plyne. Dávám 4 hvězdy a doporučuji.

Bastien581
14.02.2024 5 z 5

Je to brak po všech stránkách, ale zábavný, takže nestrhávám nic.


Ivetaa
29.08.2023 5 z 5

Pohodové čtení a autorčino psaní mi trošku připomíná mou oblíbenou Noru Roberts. Těším se na další knihy.

Aneleh
06.07.2023 4 z 5

Byl to moc hezký příběh, líbilo se mi prolínání minulých a přítomných časů. Autorka nám ukazuje nelehký úděl žen v minulosti, které byly krutě společností nuceny vzdát se navždy mateřství.
Přesto že samotné téma a způsob vyprávění mě zaujaly, těžko jsem se začetla a orientovala. Všechno je až příliš propletené a jen hodně pomalu se dostáváme k rozpletenému konci, kdy najednou v posledních dvou kapitolách je nám konečně všechno vysvětleno. Ta rozvláčnost mi chvílemi vadila, nevím, jestli budu zkoušet další knihu od této autorky.

Sabča817
02.07.2023 4 z 5

Ze začátku to drhlo, ale pak mě příběh zcela pohltil...

Knihomura
18.05.2023 4 z 5

Pohodové čtení.

Alaglesia
03.05.2023 4 z 5

Krásný příběh, ve kterém sledujeme osud žen Libby, Sadie a Olivie. Libby je moderní úspěšná žena, která si právě prošla rozvodem a několika potraty. Cítí se zlomená a vrací se do rodného městečka, kde na ní čeká dům po otci. Je sama, nikdo z rodiny jí už nezbyl. Má pouze kamarádku z dětství, která jí pomáhá celým procesem projít.
Potom je zde Sadie a Olivia, jejichž osudy se protkají v dobách druhé světové války. Olivia přijíždí do městečka, do panského sídla se svým manželem. Prchá z Londýna před leteckými útoky, při jednom z nich málem také zemřela. Setkání se Sadie rozjasní její každodenní šedivé dny, kdy se cítí neužitečná a zbytečná. Nepomáhá ani tomu skleník, který jí novomanžel pořídil, aby měla nějaký svůj projekt. Sadie k Olivii nastupuje jako řidička. Je jí sedmnáct let, řídit umí od dvanácti, kdy musela pomáhat otci rozvážet pálenku. Zůstala pouze s matkou, bratři jsou ve válce, otec zemřel.
Děj krásně proplétá osudy jednotlivých hrdinek, který je opředen tajemstvím. Tajemství panského sídla. Co všechno tyto tři ženy spojuje, jak jsou jejich osudy navzájem propleteny? To se dozvíte při čtení knihy. Začátek je trochu kostrbatý, ale potom děj krásně plyne. Autorka se dotýká i tématu svobodných matek a neoprávněných chirurgických zákroků na "duchem slabých ženách". Vřele doporučuji.

AndreaP.
23.03.2023 4 z 5

Velmi pěkný příběh s nostalgickým tajemným skleníkem, dvě dějové linky, které se nakonec prolnou, pátrání v minulosti po rodinných vazbách a nikdy nevyřčených tajemstvích.

Katerina015
05.03.2023 5 z 5

Krásný až dojemný příběh

berila
21.01.2023 3 z 5

Trochu jsem si odskočila od thrillerů a detektivek. Je to takové nenáročné a celkem dobře napsané čtení pro ženy, takže proč k němu občas nesáhnout.

Szilvia1
04.01.2023 5 z 5

Příběh byl krásný.

Toňula
15.12.2022 4 z 5

Milý, čtivý román, kde se tradičně prolínají časové linie i osudy hlavních postav. Velká spokojenost, přesně román podle mého gusta.

Tove
28.10.2022 4 z 5

Zápletka super, jen ten děj byl takový rozvleklý.

mamina2
01.09.2022 5 z 5

Velice čtivá knížka. Super zápletka. Je fajn podívat se někdy i do minulosti.

knihovnička007
21.08.2022 5 z 5

Tak tohle bylo opravdu super čtení, které se mi moc líbilo. Opět ve dvou časových rovinách, líbily se mi obě :)
Více v recenzích nebo na FB Tučňákův knižní svět.

TheMelorry
15.08.2022 4 z 5

Stejně jako u autorčiny předchozí knihy, i tentokrát jsem nadšená. Jedná se o příběh podobného ražení, se střídáním současnosti a minulosti a pátrání po dávných rodinných tajemstvích a vazbách. Přesto jde o něco zcela specifického, čtivého, zajímavého a místy i dojemného. Jediný problém jsem měla s prvními několika kapitolami, kdy jsem měla problém se do příběhu dostat. Ale když se to nakonec povedlo, kniha rozhodně stála za to.

malýčtenář
01.07.2022 4 z 5

Po zdlouhavém začátku začala být kniha čtivá. Romantika, láska, zápletka se prolíná s minulostí. Pohodové čtení pro ženy. Pár pěkných a pravdivych úvah jako např. ,, Věcí jsou složité především v případě, když chceme ,aby složité byly. '' Jako oddechové čtení doporučuji.

_Knihomolka_
24.05.2022 1 z 5

Po delší době se mi do rukou dostala knížka s jednou z nejhezčích obálek, jakou jsem kdy viděla. Vzhledem k tolika pozitivním recenzím a slibné anotaci jsem od ní měla velká očekávání. Jenže když jsem knihu naposledy zaklapala, byla jsem z ní hodně zklamaná. Kdyby jí autorka zkrátila o takových 100 až 200 stran, tak by čtenář ani o nic zásadního nepřišel. Dvě časově odlišné dějové linie, které se navzájem prolínaly, se mi líbly, ale více mě zajímal tajemný příběh z minulosti, než život Libby, jejíž kapitoly byly většinou zdlouhavé a skoro o ničem.

lucakuca
15.05.2022 3 z 5

Všichni jsme jedna velká rodina. Zdlouhavé.
Jako když se přejím u oběda a hekám s plným břichem: "Bylo to fajn, ale ať už to proboha skončí."

pip11
28.04.2022 4 z 5

Zajímavý příběh, který se mi ale místy trochu vlekl a nedokázal mě tak upoutat jako Dům v zátoce, který jsem nedávno četla a který byl skvělý.