alois.randa alois.randa komentáře u knih

☰ menu

Železné katedrály Železné katedrály Romana Vaverová

Autorka krásně popisuje rozkvět nejen železáren, ale zejména Nových Vítkovic budovaných ředitelem Kupelwieserem, který předběhl Baťův projekt budování Zlína. Kniha, ač psaná jako román, se drží historicky doložitelných faktů, kdy za každou kapitolou následuje krátké historické vysvětlení.

24.03.2024 5 z 5


Saturnin při chuti Saturnin při chuti Miroslav Macek

Pane Macku. Toto pokračování se opravdu nepovedlo a myslím si, že pan Jirotka by byl velice zklamaný. Už předchozí díl byl dosti nudný, nicméně chtěl jsem dát z lásky k Saturninovu humoru ještě šanci a požádal Ježíška o nadělní této knihy pod stromeček, abych měl sérii kompletní. V případě, že se rozhodnete tuto kaši dále nastavovat jsem rozhodnutý již o další pokračování nežádat, případně si je kupovat.

13.03.2024 1 z 5


Rozpůlený dům: Příběh sudetské rodiny Rozpůlený dům: Příběh sudetské rodiny Alice Horáčková

Podobně jak čtu i v některých předchozích komentářích, chvilku mi trvalo, než mě děj vtáhl a než jsem se vyznal v postavách, ale postupně byla kniha lepší a lepší

19.11.2023 5 z 5


Chaloupky Chaloupky Štěpán Javůrek

Trochu jsem se ztrácel v postavách, kdo ke komu patří. Místy se mi děj zdál zbytečně zdlouhavý, období s odsunem ale zase bylo prosvištěno velice rychle.

08.10.2023 3 z 5


… stačilo jen říct Jáchymov … stačilo jen říct Jáchymov Anna Strnadová

Povinná četba pro ty, kteří dokola s oblibou líčí, jak byl život v totalitním Československu báječný a dále pro veškeré podporovatele ruské agrese

17.07.2023 5 z 5


Samota Christlhof Samota Christlhof Veronika Rubínková

Tajemství, napětí, cestování časem, tři linie s dějem vázaným k jednomu místu se krásně prolínají. Knihu jsem náhodně našel v knihovně, přečetl jedním dechem a teď si ji musím koupit, protože se k ní chci za nějaký rok zase vrátit

06.03.2023 5 z 5


Bílý pramen Bílý pramen Klára Teršová

Téměř celý příběh mi byla hlavní postava neskutečně nesympatická, ale doufal jsem, že přijdu na kloub její "rozmazlené" povaze. Až v době války a odsunu jsem ji vzal na milost. Kniha měla pomalejší rozjezd, ale nakonec gradovala.

06.12.2022 4 z 5


Poslední vlak do Helsingøru Poslední vlak do Helsingøru Heidi Amsinck

Některé povídky s krvavým koncem (Popínavé růže, Pták v kleci) jiné s geniálním nápadem (Kufr), další zase klasické duchařské (Duch Helene Jorgensenové, Poslední nájemník). Čtení pro zkrácení dlouhé chvíle třeba při cestě mhd.

30.10.2022 3 z 5


Atentátník Atentátník Ulf Schiewe

Kniha je psána pohledy zúčastněných a odvíjí se zde tedy linie následníka trůnu a jeho manželky, tajné služby snažící se zamezit atentátu a samozřejmě atentátníků. Kniha má spád a napětí. Čte se velice dobře.

25.10.2022 5 z 5


Herec k nepřežití Herec k nepřežití Albert Čuba

Oddechovka na jedno odpoledne, kniha mě bavila. Děj není zbytečně natahován, postavy krásně vykreslené.

26.07.2022


Válka s Mloky Válka s Mloky Karel Čapek

Nadčasové dílo. Geniálně propracováno do všech detailů. Vše do sebe krásně zapadá.

26.07.2022 5 z 5


Ocelové srdce Ocelové srdce Albert Čuba

Přečteno téměř na jeden zátah. Mělo to spád, napětí, syrovost, zajímavou zápletku i zakončení.

05.06.2022 5 z 5


Sedmdesátky Sedmdesátky Josef Káďa Kadeřábek

(SPOILER) Čtivá, odpočinková knížka. Bavila mě, bylo fajn, že kapitoly jsou ucelené do minipovídek. Pína je sice takový všeuměl, který na co sáhne, to se mu povede a téměř vše v životě mu vychází, ale čtenář mu musí fandit už proto, v jaké době se mění v dospělého člověka s vyhlídkou života v nesvobodné normalizační zemi.

10.05.2022 4 z 5


Skandál století Skandál století Vladimír Přibský (p)

(SPOILER) Nenadchlo, nebavilo. Když knihu načnu, dočtu ji. Co kdyby se to rozjelo. Proto jsem ve čtení pokračoval i zde. Miluji historické romány. I ty, které se přesně nedrží faktů. Jasně, že se jedná o beletrii, ale přišlo mi to strašně naivní. Postavy spolu řeší, jak vyrukovat se svým nálezem na veřejnost, ale při rozhovorech se navzájem nevnímají, jako by je to vůbec nezajímalo. Toto se opakuje celý děj. Pokud by mělo být pokračování příběhu, tak si nemyslím, že bych se do něj pustil.

13.03.2022 1 z 5


Povídky a jedna báseň Povídky a jedna báseň Zdeněk Svěrák

Milé povídky, které umí vykouzlit úsměv na rtech, ale také dostat do stavu lehké melancholie.

07.02.2022 5 z 5


Saturnin se představuje Saturnin se představuje Miroslav Macek

Pár pasážím jsem se zasmál, ale už to prostě není ono. Pokračování pana Macka mají dle mého názoru sestupnou kvalitu a doufám, že dodrží slovo a už tuto kaši nebude dál nastavovat.

06.02.2022 2 z 5


Sicilián Sicilián Mario Puzo

Z kraje jsem se nemohl tak začíst, jako do Kmotra, lehce předvídatelné, ale nakonec jsem se u čtení příjemně bavil.

06.02.2022 4 z 5


Příběh opravdového člověka Příběh opravdového člověka Boris Polevoj

Místy napínavé, místy strašná agitka.

14.12.2021 4 z 5


Zálesák Zálesák Zane Grey

Tak co si budeme nalhávat, je to romantika, je to předvídatelné, ale pro mladé dobrodruhy pěkná kniha a hlavně pro milovníky tohoto žánru jsou knihy Zane Greye myslím povinnost

31.10.2021 5 z 5


Paní z Lemberka Paní z Lemberka Vojtěška Mazálková

Jednoduše a laskavě popsán život paní Zdislavy. I krutosti doby jsou zde zakončeny se šťastným koncem. A svatá Zdislava je zde vylíčena jako poslušná dcera, milující manželka a matka, ale hlavně jako ochránkyně a léčitelka všech nemocných bez rozdílu majetku. Ač sama dokázala ulevit od bolesti a nemoci jiným, sobě nedokázala pomoci a umírá velice mladá.

26.09.2021 5 z 5