Atentátník

Atentátník https://www.databazeknih.cz/img/books/44_/444519/bmid_atentatnik-wtY-444519.jpg 4 22 10

Červen 1914. Týden, kdy se rozhodne o všem. Týden, kdy se tři mladí Srbové vydávají na cestu do Sarajeva. Následník rakousko-uherského trůnu František Ferdinand d'Este se účastní vojenských manévrů. Gavrilo Princip a jeho společníci se na tento den připravovali celé měsíce, tajná služba a major Rudolf Markovic jsou však v pohotovosti a ze všech sil se snaží dědice trůnu ochránit a zabránit tak diplomatické katastrofě…... celý text

Literatura světová Romány Historické romány
Vydáno: , MOBA (Moravská bastei)
Originální název:

Der Attentäter , 2019


více info...

Přidat komentář

soukroma
12.09.2023 5 z 5

Výborné: opravdu se čte skvěle jako thriller (jak autor v úvodu slibuje), ale čtenáři při čtení samozřejmě každou chvíli zatrne, že to není fikce, ale skutečnost, že se tohle ve střední a jižní Evropě odehrávalo před sto lety, ... a k čemu hroznému to nakonec přispělo.
Výborně vylíčené místní poměry v Bosně, Kosovu i Srbsku, stejně jako na rakousko-uherském dvoře, včetně dobových novinek ve vzduchu (posilování armády o vzdušné síly, dvouplošníky, vzducholodě), na železnici, v prodeji (minerálky v lahvích apod.). Franci je vylíčen rovněž autenticky, milý v rodině a nesnesitelný, krutý až odpudivý ve všech ostatních případech. A řada chybných rozhodnutí nejrůznějších zodpovědných osob při vrcholné návštěvě Sarajeva je pěkně rozklíčována dle skutečností, s mírnou fabulací ohledně tajných složek mocnářství působících na místě.
Oceňuji rovněž zmínku o Bertě Suttnerové (více třeba Odměna od Zory Berákové) a podrobnosti o Černé ruce (pěkně doprovází dříve přečtený V císařských barvách - celé pozadí příprav atentátu jako jen část vyprávění hlavního hrdinu).

alois.randa
25.10.2022 5 z 5

Kniha je psána pohledy zúčastněných a odvíjí se zde tedy linie následníka trůnu a jeho manželky, tajné služby snažící se zamezit atentátu a samozřejmě atentátníků. Kniha má spád a napětí. Čte se velice dobře.


Galadwen
28.06.2022 5 z 5

Román sleduje poslední týden života Františka Ferdinanda d´Este a jeho cestu do Sarajeva z pohledu různých historických i fiktivních postav - samotného následníka a jeho ženy Žofie, budoucích atentátníků, důstojníků tajné služby, která se je snaží dopadnout, a dalších. Dohromady tvoří živou a dokonale věrohodnou fresku událostí, která je emotivní, dramatická a napínavá do posledního okamžiku, byť čtenář předem ví, jak vše dopadne. Původně jsem chtěla ubrat hvězdu za způsob vyprávění - v přítomném čase, což mi moc nevyhovuje, ale vzhledem k tomu, jak mě jinak kniha vtáhla, autorovi odpouštím.
Dočteno ve výroční den atentátu, přesně 108 let poté.

ctenar2846
07.01.2022 4 z 5

(SPOILER) V první řadě nemám moc rád dějiny 20. století, takže jsem se trošku bál, že zrovna tuto knihu odložím, nakonec se tak ale nestalo a byl jsem velmi příjemně překvapen. Autor si vypomohl vymyšlením příslušníků tajné služby, snažících se odhalit atentátníky než bude pozdě (což bylo jedině dobře, bez nich by příběh neměl ten potřebný spád), přitom děj proplétal s osudy a strastmi mnohdy váhajících atentátníků a budoucích obětí. Malou třešničkou na dortu byly jakoby sepsané novinové články různých dobových periodik, jimiž je děj proložen a které pojednávají o návštěvě Sarajeva. Kniha asi nebude nic pro historiky, ale jinak se určitě povedla.
Nebál bych se říct, že tato konkrétní kniha je velmi povedeným ,,špionážním'' románem z roku 1914.

tittanie
30.12.2021 5 z 5

Jsem docela nadšená. Kniha byla popsána z více pohledů a myslím, že autorovi se povedlo napsat knihu tak, že jsem fandila pokaždé někomu jinému.
Líbilo se mi jak autor obhájil názory, proč je potřeba atentátu, jak měl FF krásnou rodinu, kterou miloval, jak se policie a vojsko snažilo odhalit atentát...

astroweb
28.10.2021 5 z 5

Super historický román, velice plasticky a věrohodně vylíčené pozadí sarajevského atentátu.

a.k
26.08.2021 5 z 5

Román o atentátu na Františka Ferdinanda d'Este v Sarajevu odráží politickou atmosféru i historické souvislosti. Od začátku víme, jak to skončí, přesto autor dokázal velmi zajímavě pojmout posledních sedm dní před činem. Příběh z pohledu třech ústředních postav, kdy každá hájí jiné zájmy. Snaha autora zmínit v příběhu veškeré pravdivé skutečnosti okolo vlastního aktu někdy děj zbytečně natahovaly a pro vlastní příběh by byly asi postradatelné. O to spíš, že nejde o dokumentární literaturu, ale díky jedné z vymyšlených stěžejních postav o částečnou historickou fikci. Přesto je kniha působivá, příběh mě bavil a těm kdo mají rádi knihy o této době doporučuji.

čef
25.07.2021 5 z 5

Literatury na téma Sarajevského atentátu je mnoho a mnoho. Přesto i tento román stojí za přečtení. Některé události jsou sice trochu přebásněné, některé postavy nejsou historické, ale celkově nám autor podle mne umožnil vidět tehdejší dobu, oběti a atentátníky možná mnohem plastičtěji, než knihy jiné.

INCOGNITOREADER
15.01.2021 3 z 5

Historický thriller který odkrývá přípravu atentátu, který odstartoval první světovou válku. To a nádherná obálka mě ke knize přivedly. Na mě byl začátek až moc pomalý. Knihu bych určitě zkrátil, aby bylo čtení svižnější. Knihu bych označil za historickou s prvky thrilleru. Asi díky tomu nebyla úplně pro mě. Bude spíše sedět milovníkům historických a válečných knih.

MonikaKrizova
03.01.2021 3 z 5

Ze začátku to bylo tak strašně dlouhý, že jsem začala mít pochybnosti, jestli toho arcivévodu vůbec zastřelí..