Alaglesia Alaglesia komentáře u knih

☰ menu

Divné děti a smutná kočka Divné děti a smutná kočka Petra Soukupová

Četla jsem bez znalosti předchozího dílu a nevadilo mi to. Stejně tak mi nevadilo, že je kniha zacílená na dětského čtenáře. Kniha je čtivá, pro mě vleklá. Dynamická a zvratová pro mě byla až poslední čtvrtina knihy. V knize obsazeno několik hlubokých myšlenek, vyřčených dětmi. Připomenutí toho, jak na věci nahlížet jednoduše a nehledat nic za oponou. Prostě to je, tak jak to je.

26.04.2024 3 z 5


Estée Lauder - sen o kráse Estée Lauder - sen o kráse Laura Baldini (p)

Velmi podařený životopis zpracovaný románovou formou. Kniha byla čtivá a zajímavá. Postava Estée Lauder velmi sympatická. Natolik, že mám chuť si zakoupit jeden z jejích zázračných krémů. Autorka nás nechala nahlédnout do první poloviny 20. století života v Americe. Jaké bylo postavení žen, zda bylo možné, aby podnikaly a jak bylo nahlíženo na muže, který ženě pomáhal v domácnosti nebo s výchovou. Knihu určitě doporučuji.

19.04.2024 5 z 5


Tanečnice z Moulin Rouge Tanečnice z Moulin Rouge Tanja Steinlechner

Příběh Louise nebyl jednoduchý. Začátek příběhu vypadal slibně, že bude mít tempo a bude gradovat. Bohužel. Příběh měl celou dobu stejnou tendenci, byl zdlouhavý, místy melodramatický, od poloviny knihy jsem už jen prolitávala stránky, zda mě něco překvapí. Nic. Ze série knih o zajímavých osobnostech pro mě byla tahle zklamáním.

30.03.2024 2 z 5


Birlibán Birlibán Eduard Petiška

Myslím si, že se jedná o zapomenutý příběh. A je to velká škoda. Knihu jsme měli ve škole v rámci projektu noci s Andersenem. Během týdne jsem se svými žáky poznala Birlibána a vydali jsme se s ním do Maňáskova. Kniha je nadčasová, originální a nápaditá. Zaujala a pobavila i dnešní děti. Pokud máte knihu doma nebo možnost si ji půjčit, přečtěte jí vnoučatům nebo dětem. Zavede vás do říší, o kterých se vám ani nezdá.

25.03.2024 5 z 5


Sedm manželů Evelyn Hugo Sedm manželů Evelyn Hugo Taylor Jenkins Reid

Ačkoliv se jedná o fiktivní postavu, její příběh působil velmi reálně. Po dlouhé době kniha, která mě naprosto vtáhla do děje, vyvolala ve mně celou škálu emocí a nemám jí co vytknout. Příběh krásně plynul, líbily se mi odkazy na novinové články, které příběh dokreslily nebo ukázaly, jak celou věc vnímala veřejnost. Ať byla Evelyn jaká byla, myslím, že každému, kdo si přečte její příběh, se vryje pod kůži a je jen škoda, že si nemůžeme pustit žádný její film.

15.02.2024 5 z 5


10 věcí, které by vaše dítě s autismem chtělo, abyste věděli 10 věcí, které by vaše dítě s autismem chtělo, abyste věděli Ellen Notbohm

Jako maminka syna s PAS si občas něco o této problematice přečtu. Nejsem typ, co by problematiku PAS studoval a vyhledával si nové a nové informace. Myslím, že žít s někým, kdo má PAS je samo o sobě velmi náročné, nemám potřebu si "nakládat" ještě čtením o tom. Po literatuře na toto téma sáhnu, když si položím otázku, zda je ještě něco, co bych mohla pro syna ještě udělat. V této knize jsem odpověď nenašla. Informace v ní jsou velmi obecné, takový stručný přehled, od všeho něco. Kniha mi nic nového nepřinesla, ale myslím, že skvěle poslouží jako základní přehled pro lidi, kteří se o problematiku PAS zajímají.

10.02.2024 2 z 5


Marek Dvořák: Mezi nebem a pacientem Marek Dvořák: Mezi nebem a pacientem Martin Moravec

Zajímavé čtení, které Vám přiblíží život záchranáře. Marka Dvořáka znám ze sociálních sítí a jeho osvětová činnost ohledně první pomoci a zdraví mi připadá opravdu záslužná. Nechal čtenáře nahlédnout do všedního dne s leteckou záchrankou i na urgentu v Motole. I když některé příběhy ze zásahu byly drsné, dokázal to popsat věčně a lehce, tak, že z toho plynulo poučení. Mám v plánu přečíst i další knihy od Martina Moravce.

07.02.2024 4 z 5


Vzplanutí Vzplanutí Jiří Březina

(SPOILER) Další zajímavá česká detektivka. Předchozí díly s Tomášem Volfem jsem nečetla a nevadilo mi to. Jsem ráda, když můžu číst detektivku, kde nejsou prolévané hektolitry krve a autoři se nepředhání v bizárnostech a brutalitě. Téma bylo zajímavé, vysvětlení fenoménu vzplanutí vyčerpávající. Čekala jsem více tajemna. Vraha dědy jsem tušila už od poloviny knihy, kdy se vyšetřovatel začal znovu zajímat případem. Určitě si přečtu další knihy autora.

28.01.2024 3 z 5


15 roků lásky 15 roků lásky Patrik Hartl

Z knih od Hartla řadím tuto za zdařilejší. Líbila se mi, byla čtivá. Hlavnímu hrdinovi jsem fandila a vše prožívala s ním. Jediné, co bych autorovi vytkla byly až neuvěřitelné zápletky a tolik ran osudu, které prožívá pouze jeden člověk během života. To celkově ubíralo na důvěryhodnosti příběhu.

26.01.2024 4 z 5


Opuštěný dům Opuštěný dům Mirka Skočílková

První polovina knihy se neskutečně vlekla, uvažovala jsem i o nedotčení knihy. Ale vydržela jsem a druhou polovinu přečetla za odpoledne. Ačkoliv se kniha dotýká hlubokých témat, hloubku neměla. Celé to plulo po povrchu, charakteristika postav, příběh, zápletky, tajemství. Příběh ale nebyl špatný. Závěr knihy byl dojemný a hezký. Jako z nějaké pohádky.

20.01.2024 3 z 5


Šťastně až do smrti Šťastně až do smrti Julia Quinn

Oddychové čtení, ve kterém autorka navazuje na vyprávění každého dílu z její série. Líbilo se mi, že reagovala na dotazy čtenářů a vždy navázala v příběhu na to, co bylo dobré ještě zodpovědět
Nebo dala prostor vedlejším postavám, aby vynikly. Moc se mi to líbilo. Bez přečtení předchozích dílů nemá smysl tuhle knihu číst.

07.01.2024 4 z 5


Děti a pět jazyků lásky Děti a pět jazyků lásky Gary Chapman

Kdysi jsem četla knihu Pět jazyků lásky a moc se mi líbila a v praxi jsem si ověřila, že teorie opravdu funguje. V této knize jsem čekala jiný pohled, ale šlo o opakování už známých informací, aplikovaných na děti. Více jak polovina knihy je zaměřena na další témata, která souvisejí s dětmi. Jsou to ale tak všeobecně známé informace, že mi to opět nic nového nepřineslo. Z knihy jsem zklamaná. Hvězda je za design knihy, který považuji za zdařilý a hvězda za praktické tipy, jak jednotlivé jazyky lásky aplikovat u dětí.

02.01.2024 2 z 5


Zahrada Zahrada Petra Dvořáková

Na začátku až poetické čtení o zahradě a životní etapě postaršího muže. V polovině se objeví zápletka, kterou jsem zdaleka nečekala. Jako mamince dvou dětí se mi to nečetlo lehce. Autorka skvěle vykreslila viníka i oběť a poukázala na to, že vše není černobílé. A slovy doktora, jaké svině dokážou lidé být.

27.12.2023 3 z 5


Tajemství Tajemství Radka Třeštíková

Každý má nějaké tajemství, o tom je kniha R.T. Na můj vkus bylo v knize mnoho postav, některé mi připadaly i zbytečné spolu s jejich zápletkami. Nejprve se dozvíme konec a v druhé části se vracíme na začátek, aby vše do sebe zapadlo a čtenář dostal odpovědi. Knihu hodnotím jako průměrnou. Spoustu odpovědi, jak už bývá u R.T. zvykem, nebylo zodpovězeno.

26.12.2023 3 z 5


Vodník Vodník Tereza Bartošová

Další detektivní příběh, odkazující na baladu Erbena, s nádechem mystiky. Zápletka i řešení případu bylo zajímavé, ale od poloviny jsem už tušila rozuzlení. Přestože se děj odehrává v létě, místy mě mrazilo. Klekánice se mi líbila víc. Jsem zvědavá, zda autorka napíše detektivní příběhy na všechny balady z Kytice.

24.12.2023 4 z 5


Náhradník Náhradník Princ Harry (p)

Kniha se mi moc líbila. Je napsána čtivě, přesto to nebyla kniha, kterou bych přečetla rychle. Harry rozdělil knihu na tři části. První vypráví o dětství a úmrtí maminky, v druhé vzpomíná na působení v armádě a poslední část je o něm a Meghan. Líbilo se mi, s jakou úctou vypráví o rodině (otci,babičce, dědečkovi,bratrovi). Díky seriálu Netflix Crown jsem se orientovala i v dalších jménech členů rodiny. Působivá kapitola byla i o plnění vojenské služby.
Harrymu a Meghan fandím. Harry to neměl v životě lehké, vzhledem k tomu, do jaké rodiny se narodil. Připadalo mi šílené, když popisoval, jakým způsobem fungují média.
Všemu co je napsáno věřím. Věřím i potřebě sepsat vlastní verzi příběhu. Nic není černobílé, druhá strana příběhu, by z pohledu královské rodiny mohla být také zajímavá.
Knihu doporučuji. Koho téma zajímá, určitě stojí za to. Jediné co bych vytkla je, že v knize mohlo být více fotografií, které by odkazovaly na jednotlivé události.

16.12.2023 4 z 5


Vesničanka Vesničanka Mirka Skočílková

Příběh, zasazený do současnosti popisuje strasti hlavní hrdinky. Příběh se mi líbil, byl reálný, uvěřitelný. Akorát ten konec zaváněl červenou knihovnou. Určitě si od autorky přečtu další knihy.

30.11.2023 4 z 5


Klekánice Klekánice Tereza Bartošová

Velmi čtivá a svižná kniha, která začíná nádechem tajemna mystiky a končí upozorněním na hrůzné zločiny, které se dějí, ale není jim věnována přílišná pozornost. Líbil se mi odkaz na Erbena. Líbil se mi přímočarý styl autorky. Líbí se mi nečekané rozuzlení.

17.11.2023 4 z 5


Eugenie: Příběh české hoteliérky Eugenie: Příběh české hoteliérky Jana Poncarová

Kniha vykresluje dobu první republiky, domluvené sňatky, život smetánky a chod významného hotelu v Plzni. Hlavní hrdinka Eugenie je poměrně mladá provdaná za majitele hotelu. Téměř celý sňatek se utápí v sebelítosti a vnitřní nespokojenosti. Eugenie je mi poměrně nesympatická. Její osud je založený na reálném osudu a vyprávění. Líbilo se mi vykreslení prvorepublikové elegance a chodu známého hotelu. Charakteristika Eugenie byla povrchní, nedotýkala se nitra, ačkoliv se autorka snažila. Nevěřila jsem ji to. Narozdíl od Alžběty a Niny. Chyběl zde prožitek autorky, který by mohla přenést do tvorby. Během čtení jsem tedy měla pocit, že se nechávám unášet po povrchu a opravdové hloubky jsou opomenuty nebo pouze naznačeny a nerozvinuty.

13.11.2023 3 z 5


Pohádka Pohádka Stephen King

To byla symfonie slov, pohlazení po čtenářské duši. Jakmile se začtete, začne se Vám promítat před očima příběh, který Vás naprosto vtáhne. King je Mistr slov. Příběh plynul, byl plný lidskosti, soucitu, tajemna a temných stránek. Temných stránek nejen lidských, ale i pohádkových. Po přečtení série Temné věže jsem měla s Kingovými dalšími příběhy problém. Nepřišly mi tak dobré. Tento byl. Natolik, že si ho pořídím do knihovny a budu se k němu vracet.

04.11.2023 5 z 5