Vesničanka

Vesničanka https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/507839/vesnicankatFIYOE-dAg-.webp 4 227 69

Karin stojí na rozcestí. Dostala výpověď v práci, doma si připadá především jako posluhovačka, protože laskavého slova se dočká, jen když některé z jejích tří dětí něco potřebuje, navíc s přítelem si dávno nerozumí. Když navíc zjistí, že zdravotní stav její matky se začne zhoršovat, rozhodne se z města alespoň načas přestěhovat do rodné vesnice a o mámu se postarat. Co se zprvu jeví jako bezvýchodný útěk z milovaného města, se brzy ukáže jako příležitost, jak dát sám sobě druhou šanci…... celý text

Přidat komentář

Marci70
16.04.2024 5 z 5

Moje první kniha od této autorky. Byla jsem mile překvapená, pěkné čtení na dovolené.. Určitě si přečtu i další knihy od této autorky.

Barbara182
21.03.2024 4 z 5

(SPOILER) Za mě asi zatím nejlepší autorčina kniha, kterou jsem četla, i když ty konce jí pořád moc nejdou :-) I u téhle knihy ho zbytečně překombinovala (na "špinavou práci" by bohatě stačil soused ožrala :-), což mi přijde škoda, protože jinak mi s Karin na vesnici bylo neskutečně dobře a moc jsem jí tu její osobní vzpouru a životní z měnu přála a čtení jsem si opravdu užívala. Jediné, co mě u knihy trápí, je právě ten konec, protože čím víc ho v hlavě přemílám, tím víc se nemůžu ubránit dojmu, že je to hodně divné (až zvrácené) a nedovedu si v reálném životě představit, jak něco takového někomu odpustit. Chápu, že se podobný zkrat může stát, ale nemůžu se zbavit otázek, co se mu sakra honilo hlavou, když celá vesnice snad i víc než den hledala Karininu maminku. Ronit slzy se zpožděním několika týdnů, a přitom celou dobu mlčet, mi přijde až psychopatické. I když pravda, s historií Karininých předchozích známostí by to možná odpovídalo (a autorka si celkově ve svých knihách potrpí na dost zvláštní mužské hrdiny), ale osobně se nemůžu ubránit zklamání, že kvůli tomu celý ten idylický „happy end“ a celkové ladění knihy vyznívá dost na prd :-(


WaN635
17.03.2024 4 z 5

Jsem ráda, že jsem nedala na první dojem z knihy a neodložila ji.
Rozvinul se totiž přede mnou příběh, který se prožít dá a určitě jej někdo i prožil. O tomto život je, jde jednou nahoru a jednou dolů.
Kdo má rád šokující zvraty, překvapivé momenty, zde je nečekejte. Maximálně zdvižené obočí, kdy si řeknete ,,aha,,.

Kalima206
04.02.2024 5 z 5

Někdo by řekl, že je kniha nudná, ALE za mě právě naopak!

Příběh je vyprávěný moc hezky.. Hodně zde platí pořekadlo "nikdy neříkej nikdy" a právě sem knihu dočetla a sem plná dojmů. Krásných dojmů. Já teda celkově mám mnohem blíž k vesnici, takže hlavní hrdinku chápu, co se jí nakonec na vesnici nakonec tak zalíbilo.

Je zde krásně ukázáno, že člověk nikdy neví, co se stane a všechno zlé je k něčemu dobré. Hlavní hrdince jedna nečekaná událost převrátí život vzhůru nohama a ona si uvědomí, že vlastně vůbec nežije a jen přežívá.

Nechci toho moc prozrazovat, protože v knize je toho poukázáno tolik k zamyšlení, že ji určitě všem vřele můžu doporučit a klidně bych si tuto knihu za pár let přečetla znovu a moc ráda :-)

aljoska83
04.02.2024 4 z 5

Příjemné čtení na deštivý víkend. Ale ten konec trošku přehnaný.

Mája777
04.02.2024 5 z 5

,,Jednou jsi nahoře a jednou dole. Nic není tak, jak si naplánujeme, a ono je to vlastně dobře. Důležité je to, že na ty životní kotrmelce nejsme sami a máme jeden druhého. (str. 238)
Tahle kniha mě docela zasáhla. Každý máme něco za sebou, ale když najednou čtete úryvky ze svého života, tak je to docela zvláštní. Nejde o příběh jako takový. Spíš o přístup a chování lidí kolem vás.
I tuhle knihu mi půjčila kamarádka se slovy, že se snad bude líbit. A ano líbila. A přemýšlím o tom, že bych ji asi chtěla mít ve své knihovně. Děkuji autorce i kamarádce :)
(4. 2. 24 - 3 076 - 8)

mcabr
03.02.2024 5 z 5

Pěkné čtení, příběh. Jak ten život se nekdy semele.

werick
30.01.2024 5 z 5

Pěkný příběh ze života. Knížka se dobře četla, i když konec se mi zdál trochu urychlený.

Aghatte
11.01.2024

Jsem na str. 21, a už mám chuť to zavřít.
Život není pohádka, život není růžový keříček, to zaznívá s protivnou pravidelností, a v recenzích jsem se dočetla, že kniha má krásnou obálku
Někomu to možná stačí, ale já ji otevřela, a snažím se číst.
Zatím to také nevidím
růžově :-D

Tedy dočteno.
Jestli by něco ta ženská neměla dělat, tak mít další děti! Chudáci ti, co už na svět přivedla.
Jinak stačí, když jí chlap řekne, že je krásná a projde mu i vražda.
Knihu vracím do knihovny, kam patří. Nic, co bych ještě někdy chtěla číst .

Renike
11.01.2024 3 z 5

Nebylo to tak špatné, ale moc jsem si to čtení neužívala. Takové nemastné neslané to bylo s happy endem. Za pár týdnů si na to nebudu ani pamatovat :) Do čtenářské výzvy - 3.téma.

Jirinamac
04.01.2024 4 z 5

U knížky mě upoutala obálka a pak jsem si vzpomněla, že jsem už od autorky četla Violku, která mě celkem bavila. V životě Karin nastávají velké změny, které musí řešit, výpověď z práce, neshody ve vztahu s partnerem a potomky, tak se rozhodne, že odejde přes léto ke své matce do vesnice, kde vyrůstala. Tady si uvědomuje, že nemoc mamky je stále horší a bude potřebovat dohled. Čte se to hezky, ale úplně na plný počet hvězd to pro mne není a ten konec už byl skoro přehnaný, jen by mě zajímalo, jestli by v životě někdo dokázal odpustit, kdyby to dopadlo pro mamku úplně nejhůř. Za ten konec 3½ *

vera5841
03.01.2024 4 z 5

Karin mě hlavně na začátku příšerně štvala - její naprosto otřesný přítel, nevychované a rozmazlené děti, děsná práce... prostě spousta problémů za které si (ruku na srdce) mohla sama a místo nějakého řešení se jen litovala. A nejvíce mi bylo líto, že na světě je takových reálných žen bohužel dost.
Když se zhorší zdraví její matky a Karin se rozhodne o ni postarat, tak je to pro ni paradoxně to nejlepší řešení - začne se na svět dívat jinýma očima. Ačkoli i tak její rozhodnutí nebylo vždy ideální. V této části mě trochu mrzelo, že nebyl více vykreslen život s někým kdo trpí Alzheimerem.
Najde nakonec Karin svoje štěstí?
Knihu bych doporučila asi spíše ženám středního věku nebo každé, která má pocit, že na změnu je už pozdě :)

Alaglesia
30.11.2023 4 z 5

Příběh, zasazený do současnosti popisuje strasti hlavní hrdinky. Příběh se mi líbil, byl reálný, uvěřitelný. Akorát ten konec zaváněl červenou knihovnou. Určitě si od autorky přečtu další knihy.

Kasty
28.11.2023 5 z 5

Příjemné oddechové čtení. Moc hezky napsaný příběh. Takový hodně ze života. Určitě doporučuji. Karin jsem moc fandila. Vladimír ... no to byl dobrej kousek . V některých situacích jsem se i viděla. A po přečtení nezbývá než souhlasit , že život není vypucovaná pěšinka. Těším se na novinku.

zdenaR
05.11.2023 4 z 5

Taková rychlá oddechovka, po určité době zřejmě zapomenutá.

knihovniceS
05.11.2023 5 z 5

Vesničanka
Další krásné čtení. Mirka Skočílková je sázka na jistotu. Její příběhy jsou ze života, čtou se jedním dechem. Příběh zralé ženy Karin, které se vztah s partnerem nevyvedl, k tomu maminka na venkově, která vzhledem k nemoci potřebuje péči ... Karin se rozhodne odejít na venkov, kde se odvíjí další osudy víc neprozradím. Dávám 5 hvězd. Knihu doporučuji.

TaLu
01.11.2023 4 z 5

Krásná vypovídající obálka. Příběh ženy ve středním věku je jak na houpačce. Jednou dole, chvíli trochu nahoře. Život s maminkou, kterou mění demence. Rozpad vztahu, problémy s dětmi, přesídlení na rodnou vesnici.
Chvílemi jsem se našla v líčení událostí a vzápětí mi to přišlo celé nepravděpodobné. Sečteno a podtrženo jde o celkem příjemné, odpočinkové čtení.

marli58
31.10.2023 3 z 5

(SPOILER) Zatím mám přečtené všechny knihy od Mirky Skočílkové a protože se mně velmi líbily, tak jsem okamžitě sáhla po další... Když jsem přemýšlela nad hodnocením, tak mě napadlo: jako když pejsek a kočička vařili dort. Co ještě tam přidáme? Výpověď ze zaměstnání, nefunkční rodina, Alzheimer, autonehoda, sebevražda, vztah dcery s kamarádkou, vztah hrdinky s "kolouškem" a konec se sladkým tajemstvím... Tak snad příště.
Ale krásná obálka, pěkně popsaný život na vesnici i příroda.

Olous1
26.10.2023 3 z 5

Především musím pochválit obálku. Jinak to byla taková jednohubka. Kniha se četla dobře,za mě doporučuji.80%.

Edita1702
15.10.2023 5 z 5

Od Mirky Skočilkové jsem přečetla již více knih, vždy u nich mě tečou slzy nebo nadávám na některé hrdiny, naštěstí vím že konec bude optimisticky, píše příběhy které se mohou zažít, ale z téhle knížky jsem nadšená. Knihu doporučuji.