Adush Adush komentáře u knih

☰ menu

Fotografka Fotografka Mary Dixie Carter

Pořád jsem se nějak nemohla dokopat ke čtení, ale když jsem začala, kniha mě nepustila. Jelikož nejsem v některých případech tak předvídavá, tak jsem to až skoro do konce prožívala s fotografkou. Je to skvěle napsaný příběh, a když vám pak dojde, že paní je trochu psycho a hlavně naivní, tak se začnete bavit na její účet. Možná bych v překladu nemusela mít tolik sprostých výrazů pro intimní části, ale vše bylo jinak naprosto super.

01.02.2024 5 z 5


Kniha dvou cest Kniha dvou cest Jodi Picoult

Knihu od této autorky čtu poprvé, zaujal mě název a anotace. Po ponoření do knihy jsem byla nadšena, hlavně egyptskými částmi, protože obecně mám ráda historii a také jsem se něco dozvěděla o oné "Knize dvou cest" a její funkci. Pasáže mimo Egypt byly taky fajn, líbilo se mi zamyšlení nad smrtí ale zároveň i fyzikální pojetí paralelních světů. Za mě byl příběh moc super, ale až pozdě jsem si uvědomila, že nesleduji 2 paralelní linie "kdyby" ale příběh se postupně pomalu a jistě propojoval, takže mi došlo, že vše na sebe navazovalo a splynulo v jedno.

11.01.2024 5 z 5


Nacistova dcera Nacistova dcera Max Czornyj

Anotaci knihy jsem vůbec nečetla, a tak jsem netušila, co mě čeká. Čekala jsem nějakou zakázanou lásku mezi "dcerou" a třeba nějakým židem, právě podle obálky. Nakonec byl příběh ale o něčem úplně jiném, což mě nejprve trochu zklamalo, ale poté jsem se začetla a líbily se mi pasáže s Annou. Konec se mi vlastně moc nelíbil, ale asi se to dalo čekat, vzhledem k boji s Alzheimerovou nemocí.

28.06.2023 4 z 5


Sudetský dům: Jaro - léto 1945 Sudetský dům: Jaro - léto 1945 Štěpán Javůrek

S autorem knihy jsem měla možnost se setkat osobně. Již delší dobu jsem knihu měla v merku, ale pořád jsem se ke čtení nedostala. Nyní přišla skvělá příležitost a vše jsem přečetla jedním dechem. Přišlo mi to jako jednoduché čtení, nevyžadovalo to nějakou zvláštní pozornost, vše plynulo hezky a svižně. Možná až moc svižně. Těším se na další díl a v mezičase si moc ráda přečtu předchozí knihy autora, jelikož se jedná o podobnou a blízkou tematiku. Zároveň se těším i na novou knihu Krušnohorské osudy.

05.06.2023 5 z 5


Porodní sestra z Osvětimi Porodní sestra z Osvětimi Magda Knedler

Počáteční zmatek v kapitolách a celková roztrhanost textu. Spíše takové útržky a vzpomínky. Nakonec jsem se zorientovala a od půlky dál jsem se do čtení i více ponořila.

19.05.2023 3 z 5


Šikmý kostel 2 Šikmý kostel 2 Karin Lednická

Strhující pokračování. Zrovna v tom nejlepším mě překvapil konec. Ale co, ráda si počkám na třetí díl.

14.04.2023 5 z 5


Ready Player Two: Nová hra začíná Ready Player Two: Nová hra začíná Ernest Cline

Kniha měla pomalý rozjezd, a to musím říct, že opravdu hoodně pomalý, zpočátku spíše neustálé vysvětlování, rozebírání myšlenek a chyběl mi drive předchozího dílu. Změna nastala až tak ve 2/3 knihy, kdy přišel zlom a začal vyloženě "hon" za úlomky. Do té doby mi tam prostě chyběla spousta aspektů z první knihy, popisy planet, questy, atd. Následně se to sice dostalo zpět do starých kolejí, ale už to bylo příliš uspěchané a zrychlené. Líbilo se mi, že při hledání úlomků každá z postav nějakým způsobem přispěla k nalezení, jelikož byla odborníkem na daný svět či na danou problematiku.
Jednička byla určitě lepší, ale díky virtuálnímu prostředí a tomuto světu se ráda budu ke knihám vracet. A možná přijde i RPT (tedy ne Re-Pe-Te, ale Ready Player Three) - rozehráno si myslím, že má.

26.02.2023 5 z 5


Nadělení: Příběhy kluka ze zámku Nadělení: Příběhy kluka ze zámku Daniel Krejčík

Bylo to krásné nadělení :)

11.01.2023 5 z 5


Nejšťastnější muž na Zemi Nejšťastnější muž na Zemi Eddie Jaku (p)

Stejné téma, odlišný pohled. Tuto tematiku mám už načtenou horem spodem, ale pokaždé dojde k nějakému novému pohledu na věc. Tato ač krátká kniha byla takovým důmyslným vhledem do situace, zase trochu jinak. Líbila se mi autorova komunikace se čtenářem a také rozdělení kapitol. Celý příběh byl zajímavý a následné vzpomínky na nový život "poté" se mi velmi líbily. Není to u těchto knih obvyklé a proto to oceňuji.

14.11.2022 5 z 5


Příběh služebnice Příběh služebnice Margaret Atwood

Knihu jsem si přečetla díky čtenářské výzvě a potěšilo mě, že padla volba zrovna na ni. Samozřejmě znám seriálové zpracování. Většinou nečtu knihy po shlédnutí filmu/seriálu, ale tady jsem to tak udělala. Byla jsem mile překvapena, že jsem si vybavila hodně věcí ze seriálu a díky tomu si vše trochu osvěžila. Líbí se mi styl psaní, a kniha se četla hezky.

10.11.2022 5 z 5


Alamut Alamut Vladimir Bartol

Skvělá kniha pro fanouška asasínů, jako jsem já. Hry hraji už několik let, ale tato kniha se ke mně dostala teprve nedávno. Jelikož se mi hodila do výzvy, tak jsem se do ní pustila. Rozjezd byl zajímavý, možnost sledovat dvě různé linky - chlapce, který se chce stát fedajem a dívku, která je přijata do zahrad jako huriska. Postupně se příběh rozjede a dostává spád. V některých úsecích knihy hůře stravitelné vzhledem k různým filozofickým pasážím, ale pomáhá to k propojení do jednoho velkého celku a taky k zodpovězení různých otázek.

25.10.2022 5 z 5


Znamenitá mrtvola Znamenitá mrtvola Agustina Bazterrica

Je to hnus - popis všech těch procesů a toho, jak se o kusech mluví, jak je s nimi zacházeno, jak jsou někteří šlechtěni či zkoumáni a nebo jaké je jejich konkrétní využití. Příběh byl takový jednoduchý bez nějakého zbytečného přemýšlení stravitelný, a ten konec jsem tak nějak čekala. Každopádně dojem mocný, vzhledem k popisu. Zaujal by mě případný další díl, ale to bych asi chtěla moc. Jo a kniha je příliš krátká :D - přečteno moc rychle.

25.09.2022 4 z 5


Čarodějnice Čarodějnice Camilla Läckberg

Knihu jsem četla na doporučení kolegyně, dosud jsem žádnou knihu ze série nečetla, takže jsem se občas na začátku ztrácela ve skocích mezi postavami. Postupně jsem si zvykla a bavilo mě sledovat kromě hlavního příběhu také "problémy" všech postav. Nejvíc mě bavila linka ze 17. století, která byla hodně vypjatá. Celkově mě kniha bavila, i přes počáteční potíže s orientací.
Doufám, že třeba časem dojde i na jiné knihy v sérii.

20.09.2022 5 z 5


Jarní oběť Jarní oběť Anders de la Motte

Co dodat, závěrečný počin série Roční období byl opět stejně perfektní jako ostatní a napínavý až do samého konce. Za dlouhou dobu pro mě jedna z knih, která se mě pořádně chytla a nepustila.

03.09.2022 5 z 5


Mluví k vám kapitán Mluví k vám kapitán Martin Moravec

Perfektní čtení a to nejen do letadla :)). Vyvážené a čtivé, fascinuje mě, kolik informací si pan Hecl pamatuje, konkrétní lety i situace. Líbilo se mi rozdělení do jednotlivých kapitol. Jelikož jsem to přečetla velmi rychle, rozhodně se do toho pustím někdy znova a pomaleji :)

18.08.2022 5 z 5


Tmavé stěny Willardu Tmavé stěny Willardu Ellen Marie Wiseman

Perfektní kniha, která mě chytla a nepustila. Věřila jsem ve šťastný konec, kterého se mi jakés takés dostalo. Čekala jsem, že deník, který je zmíněn v anotaci bude více součástí příběhu a že z nej budou úryvky, což tak úplně nebylo, ale líbily se mi pasáže rozdělené na Izzy a Claru, které se zajímavě prolínaly. Konec byl na mě poměrně rychlý a na to, že celou knihou provázel tvořící se vztah Izzy s Ethanem, tak se to na konci shrnulo do jedné části věty. Ale to jsou jen maličkosti, z velkého počinu a velkého pohnutí emocí, které ve mě čtení zanechalo. Příběh sice není založen na skutečných událostech, ale ukazuje nám jak to dříve fungovalo v takových ústavech a "léčebnách", kam se opravdu lidé mohli dostat omylem a nakonec se natolik třeba ztotožnili s tím, že jsou opravdu nemocní.

12.08.2022 5 z 5


Stezka mrtvých Stezka mrtvých Sara Blædel

Perfektní thriller detektivka se zajímavým podkladem v severské mytologii. Příběh mě hodně bavil, zajímavé bylo propojení detektivky Louise i s ostatními případy ze sousedství, které se jí osobně dotýkaly.

28.07.2022 5 z 5


Kukačka Kukačka Natalie Daniels

Kniha mě nejprve ze začátku moc nenadchla, ale později se to začalo různě komplikovat. Bylo to zajímavé počtení, ale asi ne něco, k čemu bych se vrátila znova. Ke konci byl příběh možná až moc rychlý (jako u spousty knih)

14.07.2022 4 z 5


Tři sestry Tři sestry Heather Morris

Musím říct, že ze všech tří dosavadních knih autorky byla tahle nejsilnější a nejkrásněji napsaná. Možná právě díky tomu všemu, co příběh popisoval před, při a po. To byl asi největší zážitek. Líbilo se mi malé propojení s ostatními knihami. Jak by řekla postava jednoho mého oblíbeného seriálu "It is all connected." A tak to má být - vše je propojeno. Krásný upřímný příběh o velkém slibu, který vydržel všechny těžké zkoušky. Děkuji za to.

17.12.2021 5 z 5


Fotograf ztracených Fotograf ztracených Caroline Scott

Zajímavé čtení, zážitky z války, i fotografování hrobů, ale příběh byl docela zdlouhavý.

18.08.2021 4 z 5