Adris Adris diskuze u knih

☰ menu

Les v domě Les v domě Alena Mornštajnová

Koukám, že tu někdo píše, že je kniha depresivní, že se lidem jako dějou zlé věci (skoro jako: no a co?) a že takhle, paní Mornštajnová, už ne.

WTF? Naopak! Má se psát přesně o takových tabuizovaných tématech! Takové knihy mají poselství a mají hodnotu.

Přečtěte si teda třeba harlekýnku. Ta není depresivní a má happy end.

22.04.2023 5 z 5


Dvůr křídel a zmaru Dvůr křídel a zmaru Sarah J. Maas

Dočetla jsem 3. díl, chci rozebrat charaktery postav:

Rhysand: Tak v 1 a 2 to byl takový chytrák, několik kroků napřed a ve 3. se z něho stala Ovčí babička. Velkej podporovatel své milované. Alfa geny nula. To bylo dost divný
Feyre: Místo, aby bojovala, díky své údajně velké moci, držela se stranou. Proč ji a Nestu autorka nezahrnula do bitvy, jako rozhodující bojovnice, to teda nechápu. Zvlášt, když se autorka v těchto "wau" věcech vyžívá. Čekala jsem, že Nesta na konci plně ukáže svou moc a všechny zabije.
Nesta: Ta umí asi jen vrhat zlé pohledy a planě slibovat výhrůžky.
Elain: Ta je tam do počtu :D
Mor: Kde je ta úderná bojovnice, která údajně pobila stovky vojáků? Prý se narodila s neuvěřitelně velkou mocí. Takže.. Kde se stala chyba?
Azriel: Tak ten je k ničemu. Je zvěd, furt někde na výzvědách ale pokaždé ho něco překvapí :D Že se něco chystalo a on o tom nevěděl. Ten neukázal taky nic.
Cassian: Tipuji, že v 2. díle si autorka přesedlala na nového oblíbence. Ale zatím moc výrazný nebyl, krom toho, že vtipkuje a umí bojovat. Nakonec ale vždy ujde smrti o vlas.
Amren: Největší zbraň po dva díly a až krom dvou bitev - Velaris a závěr Hybernu - nebyla vůbec využívána. Já ji mít, tak je v každé bitce.

06.11.2022 4 z 5


Ohníčky všude kolem Ohníčky všude kolem Celeste Ng

Na Booktook teď staré vydání za 150 Kč

06.01.2021 5 z 5


Nejsem jako vy Nejsem jako vy Jodi Picoult

Kniha vyjde znovu 1.4. 2021 dle edičního plánu Euromedie.

05.01.2021


Holubice a had Holubice a had Shelby Mahurin

Příběh magie a lásky.

Lou je čarodějka, která se snaží žít obyčejným, ač nemorálním životem, ve městě plném nenávisti vůči magii. Její osud však skončí v rukách jednoho z největších odpůrců magie, a je nucena s ním spolupracovat.

Kniha má dobrou zápletku, Lou je drzá a často se octne v až komických situacích. První díl je zaměřen na odhalování Luiné minulosti a na vztahy. To nicméně neubírá na akci skoro v každé kapitole.

Krom magie, lásky, rebelantsví, sprosťáren a vtipu se v knize odehrává odvěký krvavý souboj mezi čarodějkami a křesťany. Hlavní hrdinka se snaží ukázat, že svět není jen černobílý.

Mínus dávám za až absurdně neuvěřitelné proplétání osudů hl. postav s postavami vedlejšími a nedostatečnému popisu jednání vedlejších postav (objevují se a mizí podle potřeby autorky). Závěrečná scéna, kdy jsem čekala wau efekt, a pořádný popis na několika stranách, byl celkem zmatené zklamání, ale dejme tomu, že je to předehra na příště.

Knihu moc doporučuji, určitě se bude líbit.

13.04.2020


Stromboli Stromboli Saskia Noort

Knihu jsem nečetla, ale díky časopisu Vlasta vím, že je autobiografická. Autorka byla ve 14 letech znásilněná sousedem. Také podala žádost o rozvod, za což byla okolím odsuzována.

24.01.2020


Růže bílá, černý les Růže bílá, černý les Eoin Dempsey

Příběh o Němce, která nenávidí svůj život v útrobách uměle vytvořeného světa nacismu. Rozhodne se od něj osvobodit, ale zabrání jí v tom osud v podobě zraněného vojáka. Jako bývalá zdravotní sestra má své povinnosti. A tak začíná román z druhé světové války, která se bezprostředně týká životů hlavních hrdinů, s napínavými prvky.

Toto je jeden z hrstky románů z historickým podtextem, který jsem četla. Je napsaný lehce a pro nováčky v tomto žánru je ideální - žádné složitosti. Kapitoly se střídají podle vypravěčů. Jde tam spíše o atmosféru hrůz války, filozofické dilema, zda je v pořádku zachraňovat Němce před nacisty a režimem pomocí vybombardovávání Německa.

Mnoho romantiky se v knize nedočkáte, spíše navazování přátelství v době, kdy byl každý nepřítel. Zato byl často prostor pro dojetí a smutek nad příšernými událostmi, ke kterým docházelo ve jménu většího dobra.

Po knize může klidně sáhnout i osoba mladšího věku, ale pro děti určitě není. V knize jsou naznačeny nebo i podrobněji popsány násilné činy.

21.07.2019


První První Kiera Cass

No, upřímně řečeno, po přečtení komentářů pod sebou už nemám knihu chuť číst. Totálně vyspoilerované, viz JToman a Monisek.B

12.08.2015 4 z 5


Sirotčinec slečny Peregrinové pro podivné děti Sirotčinec slečny Peregrinové pro podivné děti Ransom Riggs

Knihu jsem dlouho sháněla, vypadala tak dobře, nejen obálkou,tíhou a doprovodnými fotografiemi ale i příběhem. Bohužel jsem ale čekala víc. Doporučila bych to opravdu mládeži.

SPOILER


Kniha je vlastně o tom, že chlapci děda vypráví fantastické příběhy, kterým ale po čase chlapec Jacob věřit přestane. Jednoho dne najde chlapec dědečka umírajícího v lese, kde mu dědeček dá instrukce, aby našel starý sirotčinec, ve kterém se měly udát všechny ty fantastické příběhy o dětech, s podivnými schopnostmi (neviditelnost, oheň vykouzlený z rukou, velká síla, levitace...) a má najít ředitelku - slečnu Peregrinovou, která se umí měnit v ptáka. Poté se dozvídáme, že umí manipulovat časem a že pro "své" podivné děti vytvořila smyčku v čase, kde je pořád, každý den 3.9. 1940, aby je ochránila před obyčejnými lidmi, kteří je nechápou a stvůrami, které je chtějí sníst. Jacob se s dětmi skamarádí a rozhoduje se, zda zůstat v sirotčinci v časové smyčce s dětmi nebo ne. Rozhodování mu urychlí tzv. nestvůry a stvůry, které pojídají nadané děti a tím se stávají silnějšími. Ředitelka je napadena, časová smyčka zničena a děti se vydávají na pouť do Londýna v den 4.9. 1940....a pokračuje druhá kniha

08.11.2014 3 z 5


Mrtví do soumraku Mrtví do soumraku Charlaine Harris

Líbí se mi série Pravá krev, ale v knížkách mělo zůstat pouze u upírů a vlkodlaků.


Spoiler

Nějaké víli kmotřičky...to se mi příčí.
Tak nějak doufám, že nakonec skončí s Erikem. U Sookie někdy nechápu její chování, tak trochu pubertální. Prostě urážlivka a často trucuje. Ale budu číst neohroženě dál...:)

26.10.2014 5 z 5